Висшисти, но бедни. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Висшисти, но бедни.
преди: 6 години, 10 месеца, прочетена 2930 пъти
Здравейте приятели,

Искам да споделя моите наблюдения и за висшето образование.
В моето семейство, т. е. майка, баща, сестра, аз-всички сме висшисти, а бедността е пълна.
Майка е безработна, аз също съм без работа.
Висшето образование в България отдавна не е гаранция, че ще живееш добре.
Всичко се урежда с връзки и на маса. Обикновеният човек е принуден да изнемогва. Какво кат си учил - взимаш по 500 лева, ако те вземат с много молитви и голям късмет на работа.
Учила съм за учителка. Заплатите са малки, зорът в училище е голям. Уважение в обществото и в училище няма. Бих работила като учителка, но и да те вземат, стана трудно.

Майка, като е инженер, вече 3 години е без работа. Никой не я назначава, щото е над 55. Това е положението. Хората, които са учили някакви занаяти, са по-добре. Фризьори, шивачи, обущари, часовникари, ключари.
Бедността е пълна. Изнемогваме. Дайте съвети за намиране на работа. Какво да променим? В каква посока да се преквалифицираме? Какво се търси на пазара на труда?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 10 месеца
hash: 33c439c688
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Казваш, че сте с висше образование, но не казваш в каква област. Не казваш и къде живееш. Аз в момента уча висше и работя не по специалността си, но взимам 800-900лв заплата. Понякога и повече, зависи дали имам извънреден труд. По принцип в големите градове, работа има бол-от ниско квалифицирана(касиер, продавач консултант, складове работник, работник кухня, по хотелите и т. н. ) до доста висока квалифицирана, но трябва да имаш нужните познания и опит за нея. Това, че майка ти е безработна също е доста учудващо, 1-во защото тя е имала някаква работа, и ако е била на ниво там, не биха я махнали. Още повече, че хора с инженерни специалности са доста ценени, разбира се ако са на ниво. Може да се пробвате да направите собствен бизнес-магазин за алкохол и цигари, хранително магазинче или плодове, магазин за домашни потреби и т. н. Варианти има, но на човек му е по-лесно да мрънка как света е срещу него

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 2cd9012a64
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Търси всякаква работа, не само по специалността.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 19b865d489
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Не мисля, че като учител не можеш да си намериш работа. Нито заплатите са толкова ниски. Също, ще имаш 3 месеца отпуск, което знаеш, го няма при никоя друга позиция. Можеш да даваш частни уроци или да гледаш деца и да се грижиш за обучението им. Можеш да учиш чужд език, което да допълни квалификацията ти. Майка ти, като е инженер, може да потърси позиции, които са свързани косвено с досегашната й квалификация-търговски фирми, например.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 0d10cfa0f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами, или се ориентирайте към работа в сферата на ИТ (информационните технологии), кол-центрове, или пробвайте като фризьорка или маникюристка (като минете предварително курс за сертификат за това).

Или си пробвайте успеха в съседна Гърция или Западна Европа - каквото успеете да намерите или каквато работа търсите там.

Късмет и успех!

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: c2ec3c2c66
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Всичко зависи от теб. Аз познавам много хора с висше, които работят. Аз карам второ висше, работя на две работи, дори и на студентски практики ходя. Не съм го постигнал с връзки. А за учителка как ще станеш с тази грамотност? " Кат или щото... ".
Вярно, че тук не е на работно място, но човек така небрежно пише в чатове, в интернет, след това започваш навсякъде така да пишеш. Един мой приятел така правеше, спореше с мен на тази тема и после наистина на курсови работи го хванаха с ей такива грешки, че прави.
Рови се из всички сайтове за работи и все от някъде може нещо да изскочи. Отделно се ослушвай. На мен също не ми беше лесно, но съм общителен. Хвани се като търговски представител, и докато рекламираш раздавайки флаери, така можеш да се заговориш с някой, който ще ти помогне.

 
  ...


...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 38921bd222
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Гледай сега, много младоци става студенти, защото се опитват да избягат от работа, но реално те хем нищо не учат, хем държавата им взима парите. Човек, днес и лудите се дипломират, няма смисъл да учиш в България. Или ставаш някакъв занаятчия, или просто си носиш кръста и дипломата. Познавам незавършил средно образование и всеки петък прибира по 240 лева. Смятай го това на месец! проблемът е, че имаме голямо его и се мислим за неуки, ако не сме били студенти. Истината е работническата класа, Маркс не е писал случайно тия неща. Мислете.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 21b60bc1ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   И аз завърших бакалавърска и магистратура в сферата на графичния дизайн. Вече никой не те пита имаш ли диплома, а имаш ли опит. А къде да го натрупа този опит човек, не знам. Или трябва да си връзкар, или болно амбициозен и да мачкаш наред... Никой не оценява истинските талани. Да станеш фризьор и гримьор се цени в пъти повече, факт... както и други подобни физически занаяти.... това е тъжната реалност в България.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 8c0592426d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Еми трябва да можеш и учиш нещо, което се търси. В момента има маса вишисти, които са общи работници просто защото са решили да учат например икономика или право, а като тях са още половин България. Просто не трябват толкова много такива хора. В момента става същото и с програмистите половината народ юрна да учи ИТ специалист да става, а работа за толкова хора няма и скоро се чака да изпищят мечтателите за 2000 лева заплата. Аз замалко да се подлъжа натам също но спрях след 2 месеца занимание с ИТ

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: a9cece3668
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Може да станеш учителка. Предимството е, че ще имаш повече свободно време и ще може да даваш частни уроци. Или пък да работиш почасово в някоя частна школа. За майка ти, според мен може да се хване да гледа малки деца частно. Една моя леля така си изкарваше допълнителни пари. И да се осигурява сама, за да има пенсия. Възможности има, ако човек ги търси. Е, няма да е по специалността, но такъв е пазарът на труда. А иначе може да завършиш за фризьорка и да работиш като такава. Маникюристка или козметичка също.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 756ee5999e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не знам кой те е излъгал и защо ти е втълпил, че образованието е един вид билет за хубава работа и добър живот.

Човек успява не когато учи много, а когато е отдаден на някаква цел, ПРОФЕСИЯ или кауза в живота. Такива като: "сега ще уча, щото един ден ще имам хубава работа и много готин живот" - няма такива филми! Колко хора отличници знам, дето са с перфектни бележници и студентски книжки, но нямат никаква цел. Не знаят какво точно искат да работя, иначе всички искат "хубавата работа".

Иска се много много повече от това човек да учи. За да стане човек спецеиалист в дадена област трябват поне 10 години здрава работа в посока към дадената професия и пак не е сигурно, но това такива като теб авторке не го разбирате, щото ви е втълпено, че става като в комунизма - завършваш, и на другия ден си почваш по специалността. Е няма го тоя филм вече. Вече човек трябва сам да се грижи за успеха си.

И държавата ни не е виновна в това отношение. В много западни държави, включително и САЩ бачкаш 6 месеца или 1 година за без пари, за да се докажеш. И тогава евентуално може да те назначат при добри резултати. Да, икономиката ни е свита и не е толкова перспективна, но се търсят кадърни хора.

Щом приказваш глупости от типа на "навсякъде е с връзки" и тн, значи ми е ясно колко ти е акъла. Може на моменти да съм груб, но нещата са факт!

 
  ...

...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: e7a7634bfc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   За съжаление това е реалността в България. Не се цени образованието, свидетел съм как в моята работа, а смятам, че и почти в цяла Бг е така, назначават колкото се може "по-удобни" служители, които да изпълняват задълженията си без ропот. Умните и кадърните не се предпочитат, къде сте видели някой да е по-умен от шефа си? Мисля, че единствено в чуждестранните фирми може да се оценят уменията и образованието на човек. Останалото е връзки, пари под масата или да си член на някоя партия, особено от БСП. Но не се отчайвайте и не унивайте, от сърце ви пожелавам да се промени вашият стандарт. А това, че имате добро образование е похвално, никой труд не е напразен.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 029c0f93f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Аз карам такси иначе всичко което е незаконно и неморално е добре платено и последното решение ако може се нарече такова е терминал 2 на летище София

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: b10e7017d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Нека позная! Вашето семейство е обединено от мизерията и чувството на безнадежност и излишна драма. Мда, това е толкова типично за много български семейства, при които семейната лоялност е по-силна и притъпява нуждата от индивидуално развитие. Ти вече си завършила, а не работиш? ЗАЩО? Ами защото не ти е спешно, по-лесно е, а и имаш за какво да се оплакваш, т. е. имаш драма в живота, имаш с какво да се чувстваш солидарна и обединена с мама. С други думи - неосъзнатата семейна лоялност те дърпа назад. А и май ти пречи да си намериш мъж, но това вече го оставям на теб да го осъзнаеш.

Работа има. Отваряш jobs. bg и гледаш и пускаш CV-та. Може да не работиш по специалността си, но по-добре ли е да стоиш у вас и нищо да не правиш? Ако знаеш приличен английски, все в някой кол център ще те вземат за 700-800лв. начална заплата. Дори и 600лв. да са, по-добре е отколкото да стоиш у вас, нали? Всъщност, имам позната преди време работеше в кол център с български(! ) и вземаше над 600.

Иначе да, "учи мама, за да не работиш" не работи вече И ТОВА Е МНОГО ДОБРЕ! Вече максимата е "учи мама, за да работиш", а това е правилно.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 318458ab5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Наемните работници винаги си остават бедни, няма значение с какво образование са. Единственото изключение е ако имат уникални знания в много търсена област, където няма кадри и конкуренция. Само че такива области няма. Навсякъде е наводнено с хора търсещи работа.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 998d18f803
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Добре ти защо учи за учителка, като знаеш каква е заплатата? И вече всички хора са образовани и това не е предимство. Хората които имат някакви много ценени знания и умения са и съответно добре платени. Майка ти не я взимат на работа най вероятно защото не е в крак със съвременните тенденции в областта. Технологиите и търсенето постоянно се променят и трябва да човек да модернизира знанията си постоянно ако иска да е в крак с пазара.
А и ако разчитате с диплома в ръка някой да ви вземе на прилична работа, ще има да си потъвате в бедност. Бъдете уникални и предлагайте на хората това от което се нуждаят и го правете най добре от всеки друг. Само така ще имате пари.
А и като записваш да учиш нещо гледай в перспектива дали в специалността има потенциал и как върви заплащането.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 39f31f665e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Принципно си права. Наистина читавите работни места в България са малко и образованието не се цени. Много е важно обаче и ти как ще подходиш. Доста хора след като завършат не полагат абсолютно никакви усилия за развитие. Или изобщо не започват работа по специалността, защото парите им са малко, или пък, ако започнат, просто работят машинално, без всякакво желание. Имам не малко колеги, които години наред не са мръднали професионално и сантиметър. Показваш им нещо, веднъж, два пъти, три пъти, сто пъти и пак не вникват дори съвсем малко в него. Не искат нищо да научат, работят с досада. Когато аз завърших, бях готов да работя безплатно, само и само да се науча. След това, когато започнах работа стоях извънредно, пак за да се науча, въпреки, че никой не ми плащаше и стотинка. Първата ми работа беше супер лежерна. Никакво натоварване, никакви срокове, никакви отговорности, но и никакво развитие. Правех всеки ден едно и също. Като се приберях вкъщи, все едно не бях ходил на работа. Напуснах и отидох в международна компания за по-малко пари и за много повече работа, стрес и натоварване. Приятелите ми повтаряха, че съм луд хем да работя повече, хем да вземам по-малко пари. Аз, обаче бях щастлив, защото се развивах и то доста бързо. Всеки ден научавах нови и нови неща. С Божията помощ всичко ми се нареди повече от идеално. Понякога нещата се получават, понякога - не, но е важно човек да се постарае. Търси възможности за частни уроци, за преподаване в школи и др. подобни. Има потенциал в професията ти, трябва само да си упорита.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: ef8550baad
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Няма пари в Българя ли? Ако работиш програмист-2000 лв на месец. Може и повече. Мога да го докажа с двама млади човека, които си имат дете, работят в България и всичко им е наред. А Вие? Хленчите по сайтове, едва ли не, сте някакви цигани, които не искат да работят. Ами, като си висшист, какво от това, като не го приложиш в живота? Ама Вие не се и опитвате. Ами, постоянно постове като:, , Искам на море, тъпо ми е в работата" и т. н., смятате, че ще изкарате пари ли? Обущарите пък, там не е за коментар. Да не сме в Средновековието, че това да е много престижна професия? Драатизми...
Ж. 34г.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 397a51621c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Така е, когато сте учили само за диплома, но нямате реални способности, стаж. Освен това много хора у нас учат специалности, които не се търсят и/или в разни „университети“ по паланките, за които на всички е ясно, че само произвеждат хора с дипломи, но без познания
Моя позната примерно завърши в Благоевградския Славянска филология и е ясно, че работа няма.
Събудете се.
Не живеем в комунизЪма. Днес всеки бива платен според способностите си. Освен това не можеш да компенсираш с дипломи липсата на стаж, трудови навици и способности.
Занаят не се учи, а се краде. Учите до 30 г. и после се чудите, защо нямате работа.
Аз съм на 33 г. и вече имам 14 години стаж. Завършила съм Бакалавър „само“ и съм работила винаги. Никакви проблеми съм нямала с търсене на работа. Мои колеги записаха Магистратури веднага след Бакалавъра, после дори докторантура и мама и тати плащат. Познавам хора на 35 г. без стаж.
Рекордът е на мой роднина - на 40 г. е без нито 1 ден стаж. Учил е лингвистика, висшист - все не му харесват работните места.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 115978c399
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   20 Освен едни 3 месеца стаж, който реално не се брои, нали след дипломата трупаш стаж?

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 115978c399
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   И откъде, "само" с бакалавър натрупа 14 години стаж на 33? Ако ми говориш за почасово работи и... Общо взето всяка работа, която не ти е професията, еми... Това не се брои.

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 397a51621c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   22 - много лесно се трупа трудов стаж - с работа. Почнала съм работа на 19 годишна възраст, дори не броя летата преди това. Oт тогава работя нон стоп. Всъщност е нормално на 33 да имаш 14-16 годишен стаж дори. Вие къде бяхте?

Стаж по специалността се прави и преди да завършиш, а трудов стаж се прави през цялото време
Съпругът ми дори е почнал работа на 16 годишна възраст, работил е на строежи, във фабрика. После по време на следването си е давал уроци и е имал своя консултантска фирма и е въртял търговия с коли като студент - тръгва в петък към Австрия/Германия, докарва колата в събота/неделя и в понеделник е продадена. Падали са му по 1000-2000 лв. на трошка. Авторката сега реве, че 500 лв няма на МЕСЕЦ. Те са ги изкарвали за 2 дни. и то преди 18 години паралелно със следване и още друга работа през седмицата.
Така е и затова хората от Провинцията без мама и тати да ни плащат обучението успяваме. Много сме нахъсани, мотивирани, но и просто нямаме избор.
Имам доведена дъщеря, която е първи курс тази година и тя също ще трябва да работи паралелно. Пращаме е ѝ точно толкова пари, че да не ѝ достигат :) и да трябва да работи допълнително и то здраво. Цяло лято е работила на морето, но си ги е изхарчила и сега като няма пак е почнала работа плюс ходи на подготвителни курсове по математика, защото ѝ е зле, а ще учи Икономика. Сама си плаща курсовете. Най-лесно е да на един родител да кеши и да си няма проблеми, но ви са правили родителите меческа услуга.
С мрънкане обаче не знам някой някъде да е стигнал далеч.
Едно мрънкане на строежа, на поточната линия или зад метлата и си вън. Има кандидати достатачно. Който това го е почувствал, който се е пречупил на младини, после няма никакви проблеми. Мои колеги записаха 2 висши след моето Завършване и сигурно още са някъде по университетите и мама и тати кешат. Може и да са безработни, защото икономисти много има и много са безработни.
Лошо няма
Хора на 35-40 г. без стаж много. После вой по интернетА.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 115978c399
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   Трудов стаж по сторежи, като общ работник, се брои само за пенсия.

Когато кандидатствах, за първата си сериозна работа, реални се интересуваха от портфолиото ми, образованието, интервюто и 9те месеца неплатен стаж. 7те години, бачкане, къде ли не, препоръки и прочие, не ги интересуваха. Все едно, сега да кажа, че имам 12 години стаж, като забравя да уточня, че половината от първите, бяха прекарани по кухни, складове и фабрики. Реално, имам 5 години професионален стаж. Та затова питам, колко е твоят професионален стаж, защото професионален стаж на 17, почват само един на 1000 в IT индустрията, атлетите и музикантите.

Цялото скапано бачкане, само ми провали живота. 40-50 часа на работа, 30-40 часа в университета, 50-60 часа учене и писане вкъщи. Това ми бе седмицата. Понякога бях буден по 48 часа. Социален живот нямаше. Единственото, което научих е, че хубавия ми начин на живот, вдъхновен от хора като тебе, ми докара анемия, от недоспиване и хроничен стрес. И аз вярвах, на примери с хора, който стават в 4:30 сутринта, за да работят до 23:30 вечерта, постигайки нещо. После разбрах, че даващите тези примери, са често въздух под налягане, които само проповядват, но не практикуват. А от практикуващите, най-често виждам невротички, който са на две шепи хапчета, кокаин и всякакви стимуланти, защото иначе телата и мозъците им ще откажат. Голям успех, особено, ако на 36-7 години ти се случи я удържа, я някакво психологическо разстройство.

И не, не се оплаквам. Супер съм! Не виждам смисъл, да работя за някого или за пари, дори и една секунда повече, отколкото е необходимо. Имам живот да живея, а не да го работя по 17 часа на ден, всеки ден.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 1841760711
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   БГ партийна мутра, назначен за бизнесмен и/или подобен: Колко искаш да ти платим бе? В комунистически лева ли да ти плащам бе?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker