Програмиране курсове,работа въпроси ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4697)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Програмиране курсове,работа въпроси ?
преди: 6 години, 10 месеца, прочетена 1548 пъти
Добре интересно ми е понеже забелязвам доста курсове по програмиране за абсолютно начинаещи, но каква е примерно ползвата от завършен курс примерно на JavaScript за начинаещи и започването на работа в някоя фирма след завършване на курса който примерно е 40 часа.. кой ще вземе някой на работа само след завършен един или два курса като този.. нека по запознатите се изкажат мерси : )

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 10 месеца
hash: 9eec10f61b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   То само с курс не става. Ще трябва и да пишеш доста. Не става да изгледаш няколко клипа в интернет и да станеш програмист. И на шефа няма да му пука дали си завършил някакъв курс, а ще те провери какво знаеш. Ти си гледай клиповете ама си и свали и Visual studio и си пиши и домашните които дават или просто опитвай да пишеш нещо което ти си измислиш. И да знаеш, че шефовете търсят хора, които знаят няколко езика за програмиране, а не само един. Разгледай jobs.bg

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 6cbe3637d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей :)
Курсът за съвсем начинаещи е важен. Само след него не можеш да започнеш работа разбира се, но или с втори курс или със самообучение ще си подготвен/а да започнеш работа. Разбира се, за това трябва много голяма воля и много по-абстрактно мислене.. повечето се отказват след 15тата лекция :) За 6 месеца без да си даваш зор /говоря за около 5-6 часа учене на ден/ ще си готов/а

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 5d36407911
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Това че завършваш курса означавае знаеш основните (или по-напреднали) команди с която даден език работи, а вече до колко добър програмист си, зависи доста и от практиката която имаш. Както готвачите, не те прави готвач това че можеш да изпълниш дадена рецепта, а това че имаш много практика в областа на готвенето.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 36adcbd622
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Никва! Веднага ти казвам! Трябва да имаш хубаво портфолио, ако искаш да те вземат на работа! Мой познат работи като програмист и вади над 3000 на месец заедно с проектите си като фрийлансър плюс работа във международна фирма и е изцяло самоук.
Аз съм била на курсове във Грозен Ент и на мен ми дойде добре, но учих 3д моделинг и всъщност това ми е все още повече като хоби. Лично аз, смятам, че курсовете са полезни, ако ще надграждащ дадени знания или искаш да смениш леко работата си.
Много е трудно, ако започваш от нулата, защото повечето работодатели търсят конкретен стаж и натрупани проекти.
По добре потърси курс, който ти предлага повече часове, макар и на по-висока цена, защото 40 часа са не достатъчно за каквото и да е, а да не говорим за Джава. Това е все едно да си изкарал една осемчасова работна седмица събота и да искаш да си спец в програмирането, което е невъзможно!
Не ме разбирай погрешно! Курсовете могат да бъдат много полезни, но не стигат!
И не мисли само за парите! Това е нещо, което ще правиш много дълго време. И ще те болят гърба, очите и главата. Ще мислиш да си запалиш компютъра! Ще те ядосват шефове и клиенти... Заплащането е добре, но ако нямаш страст, няма да си много успешен!
Ако, искаш да успееш трябва да вложиш не 40, а 1400 часа. Трябва да си готов да търпиш критика, да молиш за работа, да доказваш, че ставаш всеки ден!
И, ако след една година пак поглеждаш Java с любов, значи това е твоят път!
Ако, си чувал за физика Тео, който е мой учител и един невероятен учител по физика създал множество успели ученици. Той казваше, че човек за да запомни нещо трябва да го повтори осем пъти, а за да е добър в него поне 1000 часа да се упражнява.
Желая ти успех и дано съм ти помогнала.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: b031bb42a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Никой. Погледни СофтУни или Телерик академия. Завършването им дава шанс за кариера като софтуерен инженер.

 
  ...


...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 3c4742aae1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Това ще е дълъг пост. Може да ти прозвучи доста странен и демотивиращ, но искам да знаеш, че знам откъде идваш и разбирам, какво питаш. И аз съм бил в същата позиция.

Ще започна с последният ти въпрос. Какво точно, ще търси една фирма в евентуален кандидат. Нека си представим, че аз съм компанията и си търся фронт енд девелъпър, който може спокойно да изгражда красиви и функционални сайтове с JavaScript (не Java), като също така се сработва и с бек енд девовете. В моят сценарии, аз ще изисквам кандидатът да познава следните технологии:
HTML5 (гръбнакът на всеки един сайт) и CCS 3, JavaScript, както и поне базово разбиране, на това, какво става в сървърната част. Ще искам да си запознат с формите в HTML и за какво служат. Но ако искам човек, разбиращ от JavaScript, то със сигурност, ще искам някой, с поне фреймъркове като Angular и Bootsrap (за едното трябва да си наясно с JavaScript, а за другото много добре запознат с CSS).
Ще трябва да умееш и да работиш с Git. Научи какво е GitHub и как да го използваш. Най-просто - това е начин, да интегрираш току що написания си код, в общия проект. Улеснява много разработката и ти позволява, да правиш промени по всяко време.
Ще изисквам следните качества:
- Работа в еикп и добра организация. Scrum или Kanban - двете са подходи за работа в малки екипи, и са изключително популярно. Не можеп да си избереш, а трябва да следваш политиката на компанията. Провери в google за тях.
- Аналитичен ум и желание за учене на нови технологии. Нещата се сменят през общо взето 4-5 години, но не трябва да се притесняваш за това в момента.

Та, за какво ще гледам в CVтата. По ред на важност.
- Стаж, свързан със сегашният продукт. Ако си работел подобна работа за 2-3 години, то ти си много по-полезен, отколкото новозавършуил студент, та ако ще и да е с PhD по Computer Science (CS) от Stanford.

- Ще изисквам, да можеш да тестваш написаното и да умееш да откриваш и коригираш собствените си грешки. И не, безгрешен няма да си. Тестовата фаза, в развититено на един софтуерен отнема 70% от цялостната му разработка.

Разбира се, не всеки може да имат опит. Ако реша да дам шанс на сутдент, няма да гледам опит, но ще гледам следните неща (който ще бъдат и разгледани при опитните разработчици)

- Ще изисквам да си запознат с UML. Да знаеш, какво значат едни и други диаграми и да можеш да ми покажеш модел на даден софтуерен продукт.
- Готови и завършени проекти. Какво си правил преди? Ако имаш портфолио, от красиви и фуункционални сайтове, а кодът ти в GitHub изглежда добре структуриран, с ясни наименования и коментари, то ще искам, да работя с теб. Ако имаш "любителски" проекти, ако си направил нещо, безплатно за някого, то имаш солидно доказателство, че имаш нужните умения.

- Образование - Ако имам двама кандидати, които имат много добро портфолио и се чудя, то ще погледна дипломите и сертификатите. Ще търся или дипломи по CS, информатика, софтуерно инженерство, някаква математическа дисциплина. Също така, мултимедиен дизайн и прочие, бих зачел.
Та сега стигнахме и до курсовете. Всеки може да изгледа 40 часа курс. Може да прочетеш няколко учебника по медицина, за 40 часа, но това няма да те превърне в лекар. Да, може да излъжеш някой, който си няма и поняте от медицина, но бъдещ работодател (да речем болница... ), няма да се хване.
Да предположим, че изгледаш 40 часа видеа за JS. Ок, добре. Предполагам, че този курс, идва с много код и много обеснения.
Всеки курс, който съм гледал аз, се е налаголо да прегледа. На моменти не разбирам нещо и трябва да се върна, понякога просот искам да потвърдя нещо, друг път ми трябва кратка справка. 40 часа куср, може да се наложи, да се гледа поне 100-120. Отделно, ще имаш примери и упражнения. Съветът ми е, да не преминаваш от една глава на друга, освен ако не си на 100% ясно, с обясненото, както и ако можеш да пишеш кодът и дори да го променяш, самостоятелно. Ще имаш много грешки, особено, когато не си работел с нещо подобно. Този 40 часов курс, ще стане по скро 200 часов, защото си начинаещ. И повярвай ми, главата ти, особено в началото, просот ще откаже, след 3-4 часа, особено, ако се опитваш, да научиш прекалено много неща. Ще искаш да прескачаш и претупваш работата, НО НЕ ГО ПРАВИ. С времето, ще започнеш да се концентрираш за повече време и да работиш по-ефективно. Моят съвет е да си почиваш редовно. След 45-50 минути, прсто се отпусни, погледай през прозореца, стани и си сипи вода, и пак започни. На всеки 2-3 часа, си давай по-дълга почивка. Ако курсът е добър, а ти си мотивиран, че научиш доста. След това, започни да учиш повече и да правиш собствени проекти. Някой имат сертификации, други не, но ако решиш да изкарваш подобни сертификати, знай, че някой компании не ги интересува, докато дргуи държат на тях. Аз лично, не бих обърнал толкова внимание, но ако видя човек, с няколко сертификата, то ще знам, че има желание и воля и няма да го избегна.

И нещо, което може много да помогне - препоръка. Ако те препоръча вътрешен човек, знай, че си с крачка напред, пред кандидати с подобна квалификация, като твоята. Това не е т. нар. шуробаджанащина. Ако те наема и се окаже, че си излъгал по0някакъв начин, че уменията ти не са това, което си представил, ти и препоръчалият те, ще си търсите нова работа.

Та така, свършихме с подбора на кандидати. Ти си научил JS. Имаш интересно портфолио с няколко добри проекти и няколко сертификата. Търсиш стажанстка позиция. Ще ти се обадя, за да насрочим интервю. Знай, че ако те викат на интервю, то обмислят да те вземат. Работата е, че може да обмислят и още 30 други кандидата, за 2 работни места.

Та идва денят на интервюто. Само да кажа, че мразя HR отделите, но всяка по-голяма компания винаги ги има.
Първите няколко въпроса, ще бъдат стандартна простутия, несвързана уменията ти, като фронт енд разработчик, от рода на
"Какви са професионалните ти планове? ", "Защо искаш да работиш тук? ", "Какво знаеш за нашата компания? ", "Защо да намеме точно теб? ", "Къде виждаш себе си в компанията? " "Къде виждаш себе си след 5 години" - В интенет има много информация, свързана с тези въпроси. Проучи внимателно. Дори да дадеш отговори, които си наизустил, и се вижда, то показва, че си се подготвил добре за тази част от интервюто. Разбира се, ако направиш някакво впечетление, също ще е добре. Просто тряба да прецениш интервюиращия. Само не казвай "Тук съм заради парите" и "Искам да стана топ меринджей с голяма заплата" - това на всички ни е ясно, но самото изказване показва наглост.

След това, започва същинската част. Аз лично, ще започна с елементарен въпрос от рода на "какво е анонимна функция в JavaScript". Не очаквам директна извадка от wikipedia, но искам да чуя добро и кратко обяснение, в рамките на няколко секунди. Ако не можеш да отговориш на този въпрос, то ще те питам, дали просот си притеснен (познавам стресът от работни интервюта и разбирам) или не знаеш. Ако поемеш въздух и ми отговориш правилно, ще си имам едно наум, но ако кажеш, че не знаеш, интервюто приключва. Просто нямаш нужните знания. Портфолиото ти е вероятно крадено (има си начини за проверка, но предпочитам да имам доверие на работниците си, отколкото да полицействам), сертификатите ти или са фалшиви, или си бил зубрач с късмет.

След това, ще поискам да направиш нещо елементарно - ще ти дам лист хартия и ще те помоля, да ми обясниш, що е то closure в JavaScript и да напишеш прост пример.

Ще те питам нещо, свързано с видовете грешки, в JS и как се справяш с тях.

Ще искам да ми покажеш, пример, как боравиш с DOM елементите.

И още различни работи, които, ако си писал код и разбираш, ще се справиш.

После може да те помоля, да ми начертаеш клас диаграма, която да решава някакъв елемнтарен модел, да ми обясниш, с псевдо код, как ще постъпиш и защо. Може дори да те питам някой абстрактен въпрос от рода на - как да си опека филийка. Виж в google, за какво говоря.

След това, може да ти покажа код, с грешки и ще искам, да ми посочиш грешките, да обясниш, защо има проблем и как да се справим с него.

След това, ще приключим с тази част. Сега следва частта, в която ще поговорим, за това, какво преставлява нашата компания, какво правим ние, какво изискваме от теб, какви технологии ползваме и как ти, можеш да си полезен. Един съвет - ако имаш въпроси, питай, но не бъди арогнатен. Да, може да позлваме технология, която ти си мислиш, че не трябва, но не е твоята работа, да преценяш това. Може да поговорим и за това, как работим тук, как е структурирана компанията, и какво очакваме, когато говорим за организация. Може дори, да си поговорим, за твои проекти, какво ти е било трудно, аккво ти е било лесно и прочие. Ще говорим за работно време и подобни, както и може да засегнем очакваната от теб заплата. Ако си без грам опит, то може би, ще ти дам пробен период от няколко седмици, до няколко месеца, неплатен стаж. Може да ти дам и платен стаж. Зависи от финансовот състояние на компанията. Проучи из интернет, какви заплати са взимали хората в тази и подобни компании. Ако ми кажеш, ще работя и за 500 лева, ще е все едно, когато някой ти продава нещо много евтно на улицата. Ако кажеш, че за под 2500 лева, няма смисъл да ти се обаждаме, няма и да го сторим. Просто проучи добре нещата. Ако имаш семейство и наложащи разходи, кажи. Някой имат късмета, да живеят с родителите си, докато започнат хубавата работа, други едвам плащат наема. Разбирам и това.

С това, интервюто приключва. Най-вероятно, ще ти кажа, че ще се чуем в близките дни, за да ти кажем, какво сме решили. Работата е, че имаме още 29 кандидата и може да не сме приключили с всички, а и трябва да обмислим, кой ще наемем.

Няколко съвета - отиди на интервю, добре спретнат. Когато ти се обадя, може да ме попиташ, дали имаме предпочитан дрес код. Ела навреме, преди това, опитай се да си спокоен. Не прекалявай с кафето. И общо взето, гледай да си чист и спретнат. Не казвай нищо, което не би изцепил пред родителите си.
Като цяло, ще търсим техничекса квалификация, но също така, ако ще работим заедно всеки ден, трябва да знам, че не си темеруд, който плаши хората. Бъди леко отпуснат.

И ако си направил добро впечетление, ще те наема. И още нещо - дори и да не те наема, ако решиш, да учиш и да подобриш умменията си, пак можеш да се явиш на интервю. Но изчакай 6 месеца и нагоре.

- Всичко това, може би ти звучи много трудно и няма да те лъжа, не е лесно. Трябва много учене, много разбиране и много, ама много писане. Това е като тренировка. Мисли си за всеки спортист или музикант. Бе практика, нищо не става. Работата е 1% талант, който, ако го нямаш, няма да стане, но освен ако не положиш много труд, ще си останеш с единия процент, докато други ще дават на 100%. Това. Винаги има недостиг на качествена работна ръка и затова, заплатите са толкова високо. От 100 човека, следващи специалности от рода на Компютърни Науки и Информатика, понякога се стига от 60% до 80% отказали се след първата година, година и половина. От станалите 20 до 40 души, пак има доста провалили се.

Надявам се, сега да разбираш, колко е трудно да се започне и защо заплатата е толкова висока.

Съвествам те, да учиш и то здраво. За интервюто, има една книга "Cracking the coding interview", в която са описани доста от въпросите, които биха ти задали. Книгата не е опит за мамене, а просто отрезвяващо четиво, коеот може да ти покаже, колко още имаш да учиш.

Ами това е! Ако избереш, запиши се да учиш специалност свързана с програмиране. Преди това, проучи, какво и как се прави, обмисли, както какъв искаш да работиш и реши, какво да учиш. Честно. Има много добри самоуки специалисти, но е пълно с такива, които имат огромни пропуски в знанията си, за които, дори не са и наясно.

Успех!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: ccec1cda22
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   6, аз не съм авторът, но ти благодаря изключително много за информацията. Искам да те попотам: на въпроса каква заплата искам не мога ли да кажа, че не знам и оставям вие да прецените?

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 3c4742aae1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   От 6 - Да, можеш да оставиш на тях, но те просто ще ти връчат договор за най-ниската заплата, която вярват, че ще те задържи като служител. За твое добро е, да научиш, колко взимат младите кадри там и да се целиш към това заплащане, иначе нищо чудно, колегата, с който сте започнали в един и същ ден, на една и съща позиция, да взима с 300 лева повече от теб.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: ccec1cda22
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   А как да разбера колко взимат другите на тази позиция? Темата за заплати е по-скоро табу по форумите, камо ли ако търся за конкретна фирма и конкретна позиция?
Благодаря ти отново!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 3c4742aae1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Тук ... не мога да ти помогна. Ако нямаш приятели или познати, то или си намери такива, който са свързани с някого, или рови и питай по-форуми, но е трудно да им се вярва.

Не се надявай на много. Имам приятели, които са стажували за по 300 лева, но стартовата ти заплата ще е от порядъка на 600 лева. Все пак, платен стаж е по-добре от неплатен стаж.
Според един, който твърдеше, че от известна фирма, позната с трибуквената си абревиатура, не получил една сототинка, но след 6 месеца го назначили на 1400 лева, кеото е добре, на фона на това, че повечето в България, за които аз чувам, започват на 800-900 лева.

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: ccec1cda22
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   И с това трябва да са наясно нахъсаните мечтатели-стартовата заплата е под 1000 лева, а стажът е символично заплатен, ако изобщо.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 1df6f3c367
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Автора е. Добре има ли смисъл да записвам курс по джава който е около хилядарка и включва (ако след като го изкарам имам ли шанс да почна да стажувам някъде поне като за начало)

Учебна програма :

1. Въведение в програмирането с Javа. Инсталиране на JDK и IDE (Eclipse). Запознаване със средата за програмиране. Примитивни типове данни. String. Декларация и инициализация на променливи от примитивен тип и тип String. Инициализация на примитивни типове и тип String от стандартния вход (клавиатурата).
2. Действия с примитивни типове данни.
3. Булеви изрази. Логически оператори. Условен оператор if.
4. Упражнение върху условен оператор.
5. Оператори за цикъл: while, for, do-while. Ключови думи break и continue.
6. Упражнение върху цикли. Първа част. Цикли с предварително ясен брой итерации.
7. Упражнение върху цикли. Втора част. Цикли, за които предварително не е ясно колко итерации ще се извършат.
8. Упражнение върху цикли. Трета част. Обобщение.
9. Едномерни масиви. Референтен тип данни. Деклариране и инициализиране на едномерен масив. Обхождане на едномерен масив.
10. Сортиране на едномерен масив. Търсене в едномерен масив. Генериране на случайни числа.
11. Упражнение върху едномерни масиви.
12. Двумерни масиви.
13. Упражнение върху двумерни масиви.
14. Приложения на масиви. Генериране на поле за игрите Minesweeper и SeaBattle.
15. Методи. Статични методи. Тип на метод. Аргументи на метод.
16. Въведение в ООП. Основни принципи на ООП. Класове, обекти, методи. Конструктори, set и get методи, toString() метод. Ключова дума this.
17. Упражнение върху класове. Първа част. Създаване на инстанция на клас. Използване на методите на класа, посредством тази инстанция.
18. Упражнение върху класове. Втора част. Писане на програма с повече от един клас. Връзки между отделните класове.
19. Наследяване. Преизползване на код. Ключова дума super. Override-ване на методи.
20. Упражнение върху наследяване.
21. Абстрактни класове и интерфейси. Задаване на поведение.
22. Упражнение върху абстрактни класове и интерфейси.
23. Java Swing. Графичен потребителски интерфейс (GUI). Инсталиране и работа с WindowsBuilder plug-in на Eclipse. Основни графични компоненти: JFrame, JPanel, JButton, JTextField, JLabel и др. Що е то Layout. Видове Layout.
24. Събития в Java. Създаване на собствени събития.
25. Упражнение върху графичен потребителски интерфейс (GUI) и събития.
26. Изключения. Обработка на изключения. Работа с текстови файлове в Java.
27. Разработване на курсов проект, използвайки придобитите знания.
28. Съдействие при разработката на проекта, анализ, насоки.
29. Съдействие при разработката на проекта, анализ, насоки.
30. Преставяне на проектите.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 4a4c95f873
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Програмист най-добре можеш да станеш като самия ти проявиш интерес към тея неща. Аз като малък исках да правя игри, щото ме кефеха, и понеже бях чел някъде, че най-яките игри са писани на С и С плюс плюс (нарочно го пиша така, защото знам, че символът за плюс не излиза в този сайт, друг вариант да се изпише е CPP) започнах да уча тези езици съвсем сам. Тогава още нямаше youtube а гугъл едва прохождаше (използваха се търсачките altavista и yahoo), но имаше достатъчно уроци (tutorials на английски) онлайн. Сам се учех, сам си намерих безплатен компилатор на С/CPP за уиндоус (MingW), после си намерих графична библиотека (Allegro) и почнах да й разглеждам примерите (examples) и да ги променям, за да видя какво ще стане. Исках да направя RTS игра от типа на StarCraft (беше 2000-та година и тъкмо добиваше огромна популярност в България). В нета имаше уроци за RTS игри - гледах им кода, разучавах го, копирах, пействах, променях. След около 2 години ръчкане бях започнал да осъзнавам кое какво е и имах начални демота на мой енджин за изрисуване на 2D изометрична карта (isometric tile map)... тогава обаче се отдадох на даскало, защото наближаваше 12-ти клас и трябваше да си подобря успеха. Така, искам да кажа, че започнах работа като програмист без да имам никакво формално образование. Не съм минал нито един курс, в гимназията сме учили Java колкото да разбереш input/output системата и да събираш целочислени променливи, нищо особено. Сега, години по-късно вземам много добра заплата като старши програмист основно C/CPP, специализирал съм в Linux, имам командировки в чужбина, бонуси, социални придобивки и така нататък (фирмите в България са много закъсали за добри програмисти).

Цаката е, че ако имаш реален интерес можеш и без този курс. Сега самостоятелното обучение за програмист е изключително лесно, защото вече има видео уроци дори на български (макар, че аз лично ти препоръчвам да гледаш уроците на английски). Но първо трябва ти самият да имаш сериозен интерес - да искаш да ръчкаш, да си малко зубър, малко geeky или nerdy както е на английски... Макар, че ако мен ме видиш на улицата няма да ме помислиш за nerd (все пак и с жените трябва да ни върви), но дълбоко в душата си имам едно нърд-ско импулсче, което ме кара да ръчкам.

Разбира се, може да имаш интерес, и може да посетиш и курса. Няма да ти навреди. Но най-важно е да ти се ръчка и да ти е интересно. Виж коя част от програмирането ти е най-интересна и започни с нея. Ако те кефи да правиш игри - виж как да правиш игри. Ако те кефи роботиката - виж нещо с embedded development. Ако те кефят уеб и онлайн услуги и бази данни - тогава Java server-side, PHP, Ruby, Python (По принцип Python е хубаво да знаеш независимо какво програмираш, защото е особено удобен за бързи демота на някакви алгоритъмчета или процеси, преди да ги напишеш на 'истинския' език). И така нататък.. Успех!

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: a8c1e76d6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Забравете за 3 000 лева заплата в България като програмисти. Не дават толкова, дават по 800 – 1 000 лева, че дори някъде търсят и за 500 лева. Само най-добрите могат да вземат 3 000 лева, но за да станеш като тях, ще ти трябват години. Ако не ти върви математиката и английския, ще трябва първо от тях да започнеш. После да научиш един език за програмиране, после втори език, трети, четвърти, пети.. , да си изготвиш портфолио и чак тогава да си търсиш работа като програмист. Това са години труд, не става от днеска за утре и не става с курсове, а с учене.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: ccec1cda22
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   14, да за съжаление, като се наврапаха толкова хора да стават програмисти и се получи свръхпредлагане, така че да трябва да минеш през иглени уши, за да те вземат, както е описал номер 6, е ясно, че и заплатите хвърчат надолу и не само висока заплата, а изобщо работа има само за най-добрите-просто при тази конкуренция фирмите стават все по-претенциозни, нормално.
Относно портфолиото искам да те попитам, достатъчен ли е профил в LinkedIn със cv, или задължително трябва да имам Github със свои проекти, за да имам някакви шансове?
пс: авторе, извинявай, че използвам твоята тема, но и аз имам същите въпроси като теб :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker