Лекар или програмист? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (93231)
 Избор на редактора (165)
 Любов и изневяра (21852)
 Секс и интимност (10890)
 Тинейджърски (19795)
 Семейство (4589)
 Здраве (7548)
 Спорт и красота (3945)
 На работното място (2028)
 Образование (5615)
 В чужбина (1244)
 Наркотици и алкохол (904)
 Измислени истории (717)
 Проза, литература (1454)
 Други (12476)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Образование

Лекар или програмист?
преди: 2 години, 6 месеца, прочетена 1051 пъти
Здравейте! Момче на 13 съм. Завърших 7 клас и сега съм за 8. Отсега съм се замислил за бъдещето си и за това какво да уча, когато порасна - т. е. висше образование. И се колебая между програмист и лекар. Защо именно тези две професии:
- Програмист - От малък участвам в състезания по IT, имал съм и първи места, а и ми харесва да се занимавам с технологии. Но виждам много вредни последици от самата професия - седене по цял ден пред компютъра, а и да направиш една грешка - всичко отива на кино. Също така кодовете ми изглеждат странни и трудни и не ме грабва от пръв поглед, не знам защо. Предимство според мен е, че при налични условия можеш и да работиш от вкъщи. Всички казват, че взимат високи заплати, но аз си мисля, че както всеки завършва това, до 10-тина години хич няма да се търси тази професия. Плюс това професията е денонощно щракане по клавиатурата, а аз обичам да пиша - всмисъл с химикал и т. н., не само на компютър.
- Лекар - Медицината ми харесва и от един-два прочита разбирам за какво става дума в различни медицински статии и т. н. Също така ми е интересно да ги чета, за разлика от кодове при програмирането. Добър съм по биология и химия и въпреки трудностите мисля, че бих могъл да се справя с всичкото учене. От специализациите на лекарите съм се насочил към някои, от които не зависи живот, поради простата причина, че не обичам да поемам рискове - в такъв смисъл, че ако сбъркам нещо аз ще поема отговорност, пък и на всеки се случва, но бих се разкайвал цял живот, ако при операция например сбъркам нещо и човекът загине. Затова си мисля за невролог, пулмолог и т. н. Вярно е, че и докторите работят пред компютър, но не толкова много със сигурност, колкото програмистите. Трябва обаче винаги да мога да се притека на помощ, когато се нуждаят болните.

Бях се замислял и за право и професиите, свързани с него, но там всичко е разпределение на фамилиите и ако не си от правистка фамилия, то най-вероятно ще работиш за жълти стотинки. Гърмят кантори, пребиват нотариуси... Не знам, може и да не е толкова зле положението.

Надявам се на мнения. Благодаря предварително за помощта в ориентирането ми!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 6 месеца
hash: 70caa26707
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Според мен ако те е страх от грешки, не си за лекарската професия по принцип. Мен личната ми лекарка щеше да ме убие без да иска, защото не ми видя двойна пневмония и бях пред задушаване, а тя ме прати у дома на чайче. Така че няма лекарска специалност, където не трябва да поемаш рискове и където грешката няма да навреди/убие.
Като програмист дори да направиш грешка, никой няма да умре от нея.
Рано ти е да решаваш какво точно искаш като висше образование, но трябва да избереш подходяща гимназия. Аз на твое място бих избрала Природо-матеатическа гимназия. Това мисля е достатачно. Там и математиката, и биология и химия ще са ти добре, а към 10 клас можеш да решиш в какво да се концентрираш.
Успех

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 3c53586829
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Автора:
Надявам се да преодолея страха си от грешки :) Аз съм в езикова гимназия. Колкото до програмирането - има и риск за живот, но той не е толкова голям, прав си. Например ако на някой човек му се е случило нещо на почивка и няма как да отиде при доктор, се е обадил на личния и той му е пратил инструкции за действие на имейла. И ако тогава кодът е сгрешен и мейлът не се отвори, то човекът може и да умре. Но както и при докторите, и при програмистите, рискът от грешки е еднакъв и не мисля, че някоя професия е по-лесна от друга.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 062fbdbb42
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Следвай интуицията си, мечтите си, щастието си. И в трите професии има риск, но мисля че си съвестен, умен и ще бъдеш добър във всяка професия. Ти клониш към медицина.
Ти сега в какво училище ще учиш?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: b41b833469
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Medical student

Всяка професия има рискове. И всички хора грешат. Но освен да грешиш помагаш като лекар. Всяка професия си има особености и се свиква. Неща от рода "страх ме е от кръв", "от дисекционна" се променят. Стига да го искаш. Ама наистина са го искаш. Щото е много трудно, изисква много труд и е неблагодарно понякога. Слушайки работещи колеги от години и то много. Особено у нас. Но имаш време да решиш, рано е. 11 клас трябва да почнеш да се готвиш на уроци, ако искаш медицина. За финал:благородно е да спасяваш хора и да облекчаваш страданията им. Най-благородното дело на света. И една мисъл, която ще си преведеш в интернет. Има я във всеки медицински университет: Non sibi sed omnibus! Запомни я и знай, че това е главната цел на медицината. Не парите. Трудът в името на доброто винаги се отплаща рано или късно. Има моменти, в които много ще се съмняваш и ще си на ръба да се откажеш. Но помни тази мисъл. Non sibi sed omnibus!

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 70caa26707
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Авторе, с тази езикова гимназия май лекарската професия отпада, а за програмиране ще трябва доста частни уроци да вземеш, за да се подготвиш по математика, но е възможно. Жалко, че не си се записал в Природо-математическа гимназия щом имаш такива планове.
Познавам хора с природо-математическа, много силна гимназия и едвам влезнаха медицина с много зор, частни уроци и учене. Няма начин да се конкурираш с такива хора.

 
  ...


...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 1e21b57336
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   До 5: глупости, масово има студенти по медицина от езикови гимназии

До Автора:

Аз завърших английска гимназия, след това математика в университета.
От моя випуск в АГ, 9 човека станаха лекари, някои от тях първокласни. Личният ми офталмолог е моя съученичка.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 3c53586829
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Автора: 3, езикова гимназия
5, защо да отпада? Половината болници във Варна са с лекари, завършили езикова гимназия. Природо-математическа (ама защо ли е математическа, аз не видях да се учи математика) не е гаранция за успех. При желание навсякъде мисля, че можеш да се подготвиш за изпитите, та даже и в ТОХ-а. Но бъдещето е пред мен, ще видим. Благодаря на всички дотук за мненията!

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: ef96dcd933
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Първо - Номер 5 - Ако имаш желание, можеш да учиш и да отидеш, в който и да е университет, без да се притесняваш за изпитите. Да, по-лесно е, ако си от "елитна гимназия" и е особено лесно, ако си от елитно частно училище, където сте 6 човека в група, и имате алтернативна програма и много повече индивидуална подготовка, но това не означава, че ако не си от "био" паралелка, няма да успееш, да се запишеш да учиш медицина. Трябва усилие, не само име.

Но е важно, да решиш, какво искаш да правиш, за да може да насочиш усилията си от рано. Съветвам те, да потърсиш близки и познати, който практикуват желаните от теб професии. Роднини, приятели на родителите ти, родители на съученици и прочие. Потърси и поговори с тях, за това, какво правят, харесва ли им и как са стигнали до там. Не вярвам, да те пуснат в болница, по време на операция, но определено,
може да помолиш учтиво, поне да ти обенсят, както и къде става. Повечето софт. компании биха ти дали един тур, ако някой от работещите иска да те разкара наоколо.

Другият ми съвет е да хванеш да научиш основи на програмирането, малко работа с HTML и CSS, малко бази от данни и да решиш, дали ще ставаш програмист. Ако решиш да учиш, не отивай да учиш Информатика, освен ако нямаш интерес, към по-научна работа. За предпочитане е да се запишеш или Компютърни Науки, или Софтуерно Инженерство. Трите специалности са ... с почти еднаква реализация. Ако разгледаш, разлиакта е, че последните две, няма да те трябва да оцелееш, през толкова много висша математика. Тя ти е нужна, но не до такава степен, че да трябва да имаш 10 изпита по нея. А и, ако в бъдещето, имаш интерес, винаги има уроци и курсове, които можеш да запишеш. Често се казва, че унито не е задължително, но силно ти препоръчвам, поне да изкараш първата година-две. Търси стаж от рано. Платен, неплатен, платен от теб (Да, имаше и такъв случай), няма значение. Придобой стаж, максимално рано. Ако можеш, дори се опитай, да научиш малко и да стажуваш някое лято, между учебните години.

Това е. Успех с избобра ти !

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: f889765f78
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Хаха, аз навремето се занимавах много с компютри и аха да почна да програмирам (стигнах до уебдизайн принципно), нещо ми омръзнаха. :) Сега уча медицина. Избери каквото те влече... Аз винаги съм имала разнородни интереси, но прецених, че компютрите не са за мене. Взиране, застояване на бюро. Иначе евала на всички креативни IT специалисти, които задвижват технологичния свят напред. И с двете специалности ще си намериш работа, просто казвам при мен как се разви изборът. Пък и ти е доста рано още. :) Поздрави.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: f9e0a7f661
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   1, зависи какъв програмист си. Нямаш представа колко много програмен код има в медицинската апаратура.
Иначе, примерът на автора с неотворения email ме разсмя от сърце. :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker