Късно ли е за програмиране? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Късно ли е за програмиране?
преди: 6 години, 8 месеца, прочетена 3966 пъти
Момиче съм, на 16 години и вече от 1-2 години обмислям за в бъдеще като кариера да се занимавам с програмиране, но често се колебая дали не е късно, тъй като съм чувала, че трябва да го изучаваш дълго време (а аз, за съжаление, не съм отишла в такава паралелка още в 8-ми клас и единственият ми шанс сега е да взимам онлайн уроци, защото живея в малък град и там не предлагат) и също че става впоследствие бая трудно и не знам дали ще се справя...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 8 месеца
hash: 1eab12e6aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не е късно в никакъв случай. Реален пример имам на човек учил програмиране на 30 години и сега работи като такъв. Преди това е бил в съвсем друг бранш. Учеше се сам - от уроци в интернет. Пълно е.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: fcfc3c5c5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Така или иначе, програмирането е сложна работа, не си закъсняла, но се приготви за доста работа. :) Досега занимавала ли си се с компютри по-сериозно?

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 20c46ac125
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не се надявай, на училище, където ще те научат на "програмиране", което ти позволи, да започнеш работа или да реализираш собствен проект. В България поне, няма да намериш такова.
Сега си млада и можеш сама да се подготвиш. Курсове в нета, има кооолкото си искаш.
Ще ти предложа, да научиш следните неща.
Английски, поне на ниво, на което можеш да четеш и разбираш терминологията. Това идва с времето и Google Translate.

Може, да погледнеш и други неща, като:
HTML&CSS - има много хубава книга, която се казва точно така, потърси я в нета. За 5-6 дена, със средно темпо, ще научиш много и ще разбереш някой от основните неща, които се случват в уебсайтовете, за да може да ги виждаме. Най-елементарно ще е, да почнеш от тук.

JavaScript - Ресурси, за това има много. Важно разделение - JavaScript и Java са различни животни. Препоръчвам ти, да погледнеш това, за последно.

Можеш да търсиш информация и помощ на w3schools.com - Това е най-добрият сайт, за всеки начинаещ, който иска да се запознае, какво е това интернет и как работи.

Но най-вече, обърни внимание на
Езикът за програмиране Java - В момента е най-разпространения език на планетата, но ти го препоръчвам, поради причината, че има много ресурси и повечето университети започват да преподават на него. Целта ти е да научиш основите на обектно ориентираното програмиране (ООП). Курсове и книги, има хиляди, само гледай, да са издание поне след 2014-а или 15-а.

Курсове, има много, дори и в YouTube. Мога да ти препоръчам, този на Derek Banas - Java Tutorial. В него, ще научиш основните неща за програмиране, но е на английски.

Сайтове, които препоръчвам на всеки.
tutorialspoint.com - От тук, можеш да търсиш много примери, за това, кое как работи.
https://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/ - от тук, ще търсиш по-подробна информация, за различните класове. Погледай малко курсовете и ще разбереш, какво означава това.
stackoverflow.com - Това е, като spodeli.net само, че за компютри и има по-малко драма. Когато имаш проблем, можеш да питаш там, но в 99.9% от слуаите, вече ще има отговор на въпроса ти.

Ще помогне, особено много, ако хванеш местния учител по-информатика, да ти помогне.
Ок, след като приключиш с това, ще знаеш, ставаш или не ставаш за програмист.

Пробвай и ако ти хареса - натискай за това. Хич да не ти пука за гимназията, в която учиш., Ако си напънеш задника, до 5 години, можеш да си завършен софтуерен инженер.
Разбира се, това, кеото ти казах тук е може би 5% от нещата, копито ще трябва да научиш. Не се притеснявай. Учи и пиши всеки ден и ще стане номера.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: e83c8312e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Изобщо не ти е късно. И аз съм момиче и започнах да програмирам лятото преди да вляза в Техническия. Започвай си от сега. Та като завършиш може и да знаеш достатъчно, за да започнеш работа и изобщо да не записваш висше.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: c5a8179a97
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Има хора, които на по 40 години започват да учат от нулата, така че спокойно, изобщо не ти е късно, дори е рано.

 
  ...


...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 30c34fe57d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Програмиране за момиче? Не се хващай. Няма да стане. Като гледам ще ти е нещо напълно ново и ще се озориш след което ще се откажеш. Доста приятели направиха така.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 8b9150506d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   - Авторката -
Много благодаря за мотивиращите коментари ^^
Към номер 3: Не, единственото, с което съм се занимавала е в часовете по ИТ и информатика хд

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 3a80b82818
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Вместо да се чудиш, си налягай парцалите и сядай да учиш. Ако искаш да се занимаваш с програмиране трябва да си наясно, че на ден се отделят по едно 8- 10 часа пред компа, за да станеш добър за година - две и да почнеш работа. Препоръчвам ти да се запишеш за безплатния курс по основи на програмирането в СофтУни. Ще се пробваш и ще разбереш дали това е за теб, пък и няма да намериш по - добър и професионален колеж в страната от този.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 04ef1ec967
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Момиче, какви ги говориш? Аз станах програмист на 29. Смея да твърдя, че съм добър и реализиран. Познавам и хора, започнали да се занимават с програмиране на 45. Но не разчитай само на формалното образование. Ако ти е интересно има хиляди онлайн курсове, повечето безплатни. Има и книги. И това "да се учи дълги години" е много условно. За да изучиш цялото програмиране, няма да ти стигнат и пет живота. Но не е и нужно. Важното е с всеки изминал ден да ставаш по-добра в това, което правиш. Иначе за шест месеца усилено обучение на интензивен курс хората го докарват до ниво да могат да започнат работа като стажанти.
Имай предвид обаче, че работата изисква много усилия и учене през целия живот, тъй като технологиите постоянно се променят.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: cd9419ea81
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Даже и на 20 не е късно, а на 16 е идеално.

Ако искаш да станеш добър програмист проблема по-скоро е, че си момиче, а момичетата доста рядко се вманиачават да седят постоянно пред екрана, да ръчкат из софтуера и като цяло не са "geek". Добрият програмист разбира далеч не само от програмиране, мрежите и операционните системи са важни като за начало.

В днешно време има програмисти които не могат Windows-а да си преинсталират сами или не знаят какво е порт, просто пазара е такъв и взимат всякакви хора на работа, но в бъдеще ще става все по-затегнато.

Та освен да програмираш може да седнеш да потърсиш в google примерно какво е и как се ръчка из windows registry, как се boot-ва ОС-а и как се инсталира Linux distribution, после разни команди из терминала. Ако тия неща не те кефят, най-много да станеш front end development/design, QA или нещо друго, което не нагазва в дълбоките води.

Докато стане време за университет може да караш онлайн курсове като тия във софт уни, но после влез във ФМИ, и след 1ви/2ри курс може и да работиш вече. Не слушай пропагандата(на новаци или интересчии) против университетите, почти всички шефове/мениджъри/старши са завършили ФМИ/ТУ или нещо подобно, там се учи Информатика/Компютърни Науки, програмирането е само една част от това. Други важни качества са логическото мислене, самостоятелността(не разчитай на курсове/преподаватели/колеги, а сам да намираш решения в интернет и документация), английски език, упоритост, техничарство.

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 90fb1dbea5
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Н11 - като цяло мнението ти е дискриминативно. Много малък процент работодатели ще те дискриминират, защото си момиче. Добър математик или добър програмист не се определят от пола.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: cd9419ea81
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Работодателите често взимат момичета, които са front-end/design/QA а понякога и back-end, но това, че доста рядко се намират момичета които да са топ back-end/system/embedded/admin е факт, а не дискриминация. Защото не отделят толкова време за допълнително четене на дебели книги и висене пред екрана в ровене из софтуера, не се вманичават толкова. То е донякъде и против природата им.

Иначе на днешния пазар могат да се намерят и добри програмисти, които да не могат да си инсталират Linux. Колкото повече знае и може човек, толкова по-сигурна ще му е позицията в живота и на пазара, особено ако в бъдеще намалят работните места и се увеличи конкуренцията.

Може докато авторката стане готова за работа вече да го няма това масово търсене, което е в момента, или да стане криза, за да може да се конкурира с другите момчета и момичета, трябва да знае повече от тях.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 8656745562
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   И в момента не е баш масово търсене, минаваш през иглени уши с безброй тестове и интервюта за една свободна позиция. Плюс това всеки втори е тръгнал да става това, така че притеснителното за авторката и според мен е по-скоро това, че е твърде млада и не се знае как ще изглежда пазарът след няколко години, когато завърши училище.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 20c46ac125
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   14 - Минаваш през иглени уши, защото е пълно с хора, прочели по 3 книги, от които 2 са за "как да си минем интервюто".

За да станеш, анистина добър, то ти трябват поне 3-4 години много здраво учене, като от 2рата започнеш я с фриленсърски изпълнения, я с "стажуване", за без пари.
Колкото до младостта ѝ - ами за кои пазар да знае ? Програмирането развива логическото мислене, организацията, търпението и упоритостта, подоно на математиката. Дори и да не станеш програмист, менталната гимнастика си е награда от самосебе си. Ако сега се подготвя, след 3-4 години, може да си промени мнението и да учи медицина, или каквото ѝ се иска.

Авторке, моля те, сподели, какво си решила :)

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 4fc98e538f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Само на 16 си, разбира се че не е късно! Единственото нещо за което ти е късно е да се занимаваш професионално със спорт или с балет, но за програмиране... о, имаш достатъчно време да учиш.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: b4819d4b24
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Здравей! Аз уча в компютърно училище и мога да ти кажа да не съжаляваш. Цялото преподаване е под всякаква критика, никой не го интересува дали знаеш, ако питаш нещо ти крещят, пишат двойки на поразия заради един път без домашно и т. н и т. н. Целия випуск сме ок. 130 човека и от всички дали и 15 знаят що годе нещо. Докато се почне от съвсем елементарни неща и изведнъж стават програми над 100 реда код... Ужасно трудно е, не може просто така да седнеш и за 1 седмица да знаеш. Тъпото е че трябва да седнеш сам да учиш, щото ако се оставиш на учителите ще имаш само двойки. Съветвам те да помислиш дали наистина искаш да де занимаваш с това в бъдеще, да нямаш свободно време от писане на кодове и т. н. Недей да се захващах с това заради парите защото само най-добрите специалисти взимат големи заплати. Ако искаш може да видиш някое клипче в софтунито-там обясняват горе долу добре и покоди малко сама, за да видиш дали ти харесва и най-важното дали ти върви. Пожелавам ти успех и дано не си се отчаяла от писаниците ми! :)

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 9e85845db4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   17 - Учителят преподава, но ученика учи. Освен ако не учиш сам, няма да научиш нищо. Учителите са там, за да т е напътстват. И е грешни, че няма да имаш никакво време от "писане на кодове", защото работата е от 9 до 5, като почти всяка друга работа. Ако си счетоводител, след края на работния ден се прибираш вкъщи и това е. Същото в при програмирането. Също така е грешно, че няма да взимаш висока заплата, поне за стандартите на страната, освен ако не си топ специалист, защото топ специалистите гонят 5-6000 лева заплати, докато "калпавите" се радват на 2-2500, което е два пъти повече от средното.

Програмирането не е само писане на код.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker