Образование в чужбина. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (80853)
 Избор на редактора (68)
 Любов и изневяра (18201)
 Секс и интимност (9687)
 Тинейджърски (18387)
 Семейство (3819)
 Здраве (6655)
 Спорт и красота (3524)
 На работното място (1516)
 Образование (4478)
 В чужбина (999)
 Наркотици и алкохол (820)
 Измислени истории (695)
 Проза, литература (1285)
 Други (10713)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Образование

Образование в чужбина.
преди: 9 месеца, 17 дни, прочетена 568 пъти
Здравейте, пише Ви младеж на 21 години.
По принцип не пиша в такива сайтове, но в последно време не спирам да мисля за това и искам да видя вашата гледна точка. Ето я и моята история:
Аз съм от едно обикновено семейство, нито майка ми, нито баща ми са висшисти. Баща ми е шофьор на камион, а майка ми работи в близкия завод. Не мога да се оплача от детството ми, не съм бил лишаван от нищо.
От първи до дванадесети клас учих в гимназия.
Като малък, баща ми ме запали по футбола и имах някакви амбиции да стана футболист, обаче не винаги получаваме това, което искаме и в последствие това не се случи.
След като завърших средното си образование, не се бях замислял за висше, поради финансови причини. Семейството ми нямаше как да ме издържа.
Започнах работа, минаха няколко месеца, мина година, успях да изтегля кредит от банка, понеже ни се налагаше и в последствие попаднах и в омагьосаният кръг на бързите кредити.
В момента, някак си, успявам да се справя с всички разходи и до някаква степен помагам на семейството ми, но усещам, че това не е достатъчно. Бих искал да продължа образованието си, бих искал да инвестирам в себе си, за да осигуря по-добро бъдеще за мен и за хората около мен. В момента работя работа, която ми е долу-горе приятна, но не знам още колко дълго ще продължи това.
Бих искал да пробвам да се реализирам в чужбина.
Ще се радвам да видя и вашето мнение.
Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 месеца, 17 дни
hash: e0383fd007
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Не пишеш нито какви езици владееш, нито каква диплома имаш. Аз съм завършила висше образование в Германия, но бях пълна отличничка и отидох с С1 познания по езика и се самоиздържах там, което изобщо не е лесно. Също идвам от семейство без финансови възможности.
Проблемът при теб е, че не виждам ти да си ученолюбив или да имаш някакви познания по езици, а просто си си въобразил, че в чужбина е по-лесно, но истината е, че е много по-трудно. Специално да учиш и да работиш никъде не е лесно, но как си мислиш, че ще можеш да се устроиш в чуждата държава, да влезнеш в университет, да намериш квартира, да взимаш изпити на чуждия език и да работиш на 3 места, след като ти в България не се оправяш много добре и без да учиш си затънал в кредити?
От доста време живея в чужбина и то в различни държави. Едно е основното наблюдение, което съм направила - който у нас не се оправя, и в чужбина не умее да се оправи.
Затова ще те съветвам да не витаеш в облаците, а да си поставиш реализуема цел. Ако ще учиш, запиши задочно у нас но в добър университет (в чужбина задочно обучение няма между другото). Завърши това, в което си добър и ще можеш да си изкарваш хляба с него. Дори не е нужно да е висше, а може да станеш ел. техник, механик или нещо такова - има задочни курсове в професионални гимназии, където можеш да получиш такава диплома. Баща ми примерно завърши така за ел. техник Средно допълнително образование и с тази диплома си намери много добре платена работа в последствие.
Помисли много добре какво искаш от живота, но не мисли, че като отидеш в чужбина ще ти е постелено и ще ти е лесно - напротив, там само тебе чакат... ще имаш всеки ден борба и всеки ден ще се сблъскваш с огромни проблеми.

 
  ...
преди: 9 месеца, 17 дни
hash: 4907f2f1b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Здравей, приятел. Положението ти не е лесно и е тъжно как в България много семейства са в този затворен и обречен кръг. Както N1 е казала, наистина в чужбина не е лесно и в момент като този ти си се отпуснал в някакви фантазии. Нямай никакви очаквания за тук или за там, ако нещо не си го вземеш сам- никой няма да ти го даде, така, че дерзай!
Аз пък точно обратното бих те посъветвал, заеби ги тия кредити и иди виж малко свят. Току виж си измъкнал и вашите навън. Ако имаш някакви по-специални качества или интереси, които си забелязал в себе си като дете иди и ги покажи. А и другото е, че колкото и проста и инузителна работа да вършиш в страни, добре икономически развити, ти оценяват труда повече отколкото тук биха някога!
Пишеш грамотно и бих казал увлекателно, това ми харесва. Може би обичаш да четеш книги, хубаво!
Хайде! Опрявяй си гемиите набързо, кредити, семейство, напускай работа и заминавай. В много университети можеш да запишеш и без езикови курсове ако си живял 3 години в страната, или дори същата година- те те обучават за курса в университета!
Повярвай, пътувай, чувствай се човек. Тук те поробват и забравяш дори кой си. Всеки ден ставяш и лягаш с една и две идеи в главата, как утре ще е нов ден и как да свърши по-бързо тоя!

 
  ...
преди: 9 месеца, 17 дни
hash: e0383fd007
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   н 2, съжалявам, но подклаждаш нереалистичните очаквания на Автора и тези като него. Не може да „заебе“ тези кредити, защото те няма да изчезнат, а се трупат лихви. Това лято много наши емигранти хванали та взели бързи кредити с лични карти у нас (в чужбина дори кредитна карта не биха им дали) и се вече разработи система, чрез която вече може от България да се блокират сметки в целия ЕС. И преди имахме това право, но никой не беше се занимавал. Взели нашите повече от половин милион бързи кредити с идеята да не ги връщат, но няма как да се случи Кредитът ще стане двоен и троен и в чужбина имат добре развита система за кредитните рейтинги - като им провалят кредитния рейтинг, една топлийка на изплащане не могат да вземат, камо ли ипотека. Изчистване на лоша кредитна история трае към 5-10 години!
Вчера в коментар тук прочетох, че някой имал баща, който нямал никакво имущество, но бил завличал Мтел и ко., взимал бързи кредити и глупости, нямал проблем.
Проблем все още няма, но ще има. Такива хора получават лош кредитен рейтинг и скоро не може и нормална банкова сметка да има, също така им се блокира заплатата и ще започнат дела срещу него. Животът на кредит никъде не е добър.
И не, никъде не оценяват неквалифицирания труд, но просто на Запад абсолютните заплати са по-високи. Винаги обаче една работничка във фабрика и един шофьор си остават най-бедните и децата им нямат достъп до никакво образование. У нас Авторът всъщност е имал много възможности, но не се е възползвал - могъл е да изучи професия (неговите родители нямат! ), могъл е да учи задочно, могъл е да учи и работи.
На 21 г, единствено е постигнал да натрупа кредити.
В чужбина такива хора като него завършват по-зле и от родителите му у нас, които все пак имат социална среда, собствено жилище и са изгледали честен син, който не е престъпник. В държави като Англия, САЩ и във Френските предградия децата на ниско квалифицираните и неквалифицираните хора стават престъпници и нямат никаква перспектива. Нашите неквалифицирани мигранти живеят все в лошите квартали и техните деца растат и ходят на училище заедно с араби, турци, негри. Най-много това да постигне Авторът ако изобщо създаде семейство.
У нас системата е пропусклива, нямаме класи и такива хора като Автора може много да постигнат, включително да станат предприемачи.
На Запад освен в САЩ да отвориш малък бизнес е мъка, близка до невъзможността. Бюрокрация, данъци не допускат нови фирми на пазара.
Човек трябва да има мечти, но най-вече трябва да има цели, които са смислени и може да постигне.
Да учи висше Авторът в чубина не е възможно, но у нас все още може да запише нещо и да постигне нещо повече от родителите си. На Запад с ниско квалифицирана работа ще има просто повече за ядене и толкоз. 70% от дохода му ще ходят по данъци, такси и НАЕМ, режийни и ще се върти цял живот в колелото като някакъв хамстер.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: 4af167dba1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   До #3 от автора. Моите уваженимя, г-жо/г-не, но вие кой/коя бяхте, че да да съдите хората според социалното им положение? До този момент съм горд какво съм постигнал, но това не Ви дава право да ме съдите, защото не ме познавате въобще. И бих казал, че е хубаво човек да си поставя високи цели, защото стъпка по стъпка се стреми да ги постигне.
Срамна работа няма. Разбирам, че тук не е лесно, нито в чужбина. Я ми кажете, колко човека познавате без кредити? Защото моите познати се броят на пръсти. Почти не познавам човек, който да няма поне един кредит. Никой не иска да попада в лабиринта на институциите, но системата те принуждава.
И познавам хора, които заминаха от нищото и не се върнаха. Не всички работят такава висококвалифицирана работа (съдейки по вашето мнение по-горе и по вашето его), бих казал, че 98% от тях работят нискоквалифицирана работа на минимална ставка. Някой от тях тръгнаха без да знаят и една дума на английски. И пак се оправиха.
Не всички можем да бъдем на вашето ниво (което явно е мноого високо), но има една приказка, че от високо човек може да падне много лесно. Не го приемайте като злобеене или завист, а просто се съобразявайте малко повече като пишете Вашите смешни коментари, хамстерски :)
Поздрави от автора

 
  ...
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: e0383fd007
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Авторе, съжалявам, че си толкова обидчлив и чувствителен, но не съдя хората по социалнито им положение, а по постъпките им.
Аз познавам много хора без кредити ако имаш в предвид потребителски кредити.
Ипотеката не е кредит, а е вид инвестиция, защото изплащаш имущество, а и го ползваш.

Вижте, отидете в чужбина и сам вижте и се убедете. Аз говоря изключително от лично наблюдение, не от чуто-недочуто, отишли били и не се били върнали. Ами защо да се върнат, когато у нас ги чака същото, а там им дали детски и социални? С ниско квалифицирана / неквалифицирана работа на Запад можеш да преживяваш, това е истината. У нас до скоро нямаше никаква работа за такива хора.
Общо взето хората с големите заблуди оставате най-разочаровани.
Не знаете никакви езици, дори английски и си въобразявате, че ще можете да учите висше образование и да се „оправите“.

Човек може да падне действитлено лесно, но освен ако не става дума за някаква болест, падението е винаги в следствие от решенията, които прави този човек. Всяко решение има своите последствия.
Моите коментари са смешни - на човек, който е постигнал целите си, изучил се е на Запад, има семейство, работа, имущество и е постигнал всичко сам, но Авторът знае и може всичко.

Успех, Авторе, светът чака само такива като теб.
Ще продължаваш да си падаш на Д-то, защото не си се научил да учиш и да приемаш чуждо мнение и съвети. Такива хора имат обикновено проблеми с авторитети - с учители, родители, днес с работодатели, дори с държавните власти.
Каквото не е научил малкият Иванчо, няма да научи и Иван.

Провалът ви е предпрогламиран и не е заради държава някаква, система някаква и дори не заради липсата на способности, а заради нагласата ви, която ви пречи във всяка сфера на живота.

 
  ...


...
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: 9486bacf3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   5, не съм автора, но всичко е индивидуално. Една позната на майка ми се върна от Англия с 3000лв от бране на ягоди за един сезон. Но тя е била мотивирана да спестява, защото са й трябвали за решаване на здравословен проблем. А трудът си е труд - няма как там да е "по-лесен" - какъвто е тук, такъв е и там.
Ако автора не знае език, то е ясно, че няма как веднага да се запише в университет, но няма как да не го научи, ако работи, просто няма как, това ще е все едно е на свръхинтензивен курс.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: c7b638ef34
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   5 - Хабиш си времето, да им разказваш за неща, за които нямат капацитет ...

 
  ...
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: c7b638ef34
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   4 - Злобата ти е неоправдана. В съвременното човешко общество, започнахме да забравяме, че докато имаме равни права, то не сме равни по стандарт и способности... Нормално е, тези, по-висшестоящите, да не те харесват толкова.

 
  ...
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: 63dcea304e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   ''Сит на гладен не вярва'' :))
Лека вечер от автора, запазете си хамстерските мнения за вас, уважаеми. Всеки човек е индивидуален и има право да живее живота си както поиска, в тази статия, поисках съвет, а не хейт, животът е достатъчен цирк, така, че вървете да играете някъде другаде. :)

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: e0383fd007
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Авторе, можеш ли да обясниш какво е това „хамстерско“ мнение, защото за мен „хамстер“ в преносен смисъл е човек, който съхранява храна у дома си или други неща на склад, пазарува с цел запас (хамстерствува). Как може едно мнение да е хамстерско.
Иначе никой не е хейдът тук. Говорим по темата, даваме съвети. Хейтърски се държиш само ти, защото сам си знаеш, че с нищо няма да промениш живота, където и да отидеш и не произходът ти е проблемът, а ти самият, но вместо да се запиташ какви силни страни притежаваш, какви РЕАЛНИ възможности имаш за теб е по-лесно да обвиняваш другите, държавата, обществото, родителите си бла-бла за положението си.
И в чужбина да отидеш, няма да стигнеш по-далеч от хамалската работа.
Млад си, но не се бориш за професия и истинска квалификация, а в чужбина да учиш е толкова далеч от теб, колкото аз да кажа, че ще стана астронафт. Дори у нас не си записал да учиш, където владееш езика и всичко. Но както и да е. Оправяй се. На никой не му дреме всъщност ти какво ще правиш.

Искаш съвет.
Ами последно съветът ми е да хванеш да изучиш някакъв реален занаят - майстор в строителството някакъв, готвач, келнер, знам ли. На теб ти трябва професия, за да не свършиш като родителите си. Ти висше бълнуваш, но реално идваш от семейство без всякаква квалификация и ти самият не споделяш имаш ли изобщо професия. Езици не знаеш за чужбина, но квалификация имаш ли? Можеш ли да покажеш диплома за ел. техник, механик или нещо такова, с което да си изкарваш хляба или и ти си шофьор или работник във фабрика?
Какво мислиш, че ще работиш в чужбина?
В офис ли?
И в университета ще те посрещнат с фанфари и с фойерверки, след като в конкуренция са ти децата на софийските съдии, професори, бизнесмени и на всякакви хора от страната, посещавали най-добрите училища и завършили с Отличие с множество сертификати по езиците.
Да, аз съм доказателство, че човек от бедно семейство може да се пребори с тази конкуренция, но ти не си готов да платиш цената за това - къртовски труд, лишения и подготовка. Още от 14-годишна съм почнала да уча интензивно езици и на 18 г. имах сертификат С1, работа в чужбина, а после сама съм си кандидатствала, борила съм се и съм завършила, но съм имала съвсем различна нагласа и съвсем различен хъс.
Ти просто не си за университет - ни у нас, ни по света

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 14 дни
hash: 3ebb00b865
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До 9 (автора) - аз те разбирам (аз съм н. 6). Ами моят съвет е да работиш нещо неквалифицирано, да изплатиш кредитите и да решиш какво искаш да учиш. Ще спестиш доста, ще научиш и език по най-ефективния и бърз метод и така. За мъж е по-лесно, защото не си толкова застрашен да станеш жертва на трафик на хора, можеш да работиш повече неща (по-тежка физическа работа например), търсят се и шофьори, ако имаш категория и т. н.

 
  ...
преди: 9 месеца, 14 дни
hash: 01aa0014b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Виж авторе, не виждам хейт от хората. Виждам как ти не си узрял да чуеш мнения от хора с повече опит и веднага се правиш на засегнат и обиден. Вземи полезното от тези мнения, стъпи на тях и направи нещо. Ти си млад човек, пишеш грамотно, но някак нямаш мотивация и хъс, а се оставяш на течението. Споменаваш, че семейството нямало пари да те издържа да учиш. Но както си работиш тази работа може да завършиш нещо задочно. Завършил си гимназия, която не ти дава никаква професия. Поне език успя ли да научиш в нея, за да отидеш в чужбина? Но знай, че ако тук ти е трудно, където имаш семейство и приятели навън е още по-трудно и човек трябва да е изключително добре мотивиран и амбициозен, за да успее, да се задържи, да се развива. И как така не си се замислил какво ще учиш по-нататък??? Кога смяташ да се замислиш ако не сега, когато си на 21г. Според мен не семейството ти, а липсата на желание да надскочиш средата от която произхождаш и да постигнеш нещо повече от тях те прави инертен. Колко млади хора учат и работят едновременно. Вече си голям от теб зависи-постави си цел, дерзай. Не се оправдавай с липса на средства. При теб проблема ми се струва е, че средата (семейна и приятелска) не те бута нагоре, не те амбицира... и от там тая инертност.
Какви интереси в каква област имаш, какво ти се отдава, в кое има хляб-огледай се и се насочи към нещо.... дали строителен инженер, дали софтуерен, дали счетоводство, дали нещо друго. Ако не висше, по-нагоре са ти казали-ел. техник, някаква друга професия. Нищо от това не споделяш.
За чужбина-ако отидеш първите 2-3 г. ще работиш нещо какво да е колкото да имаш за разходите, през това време се оглеждаш и решаваш каква местна квалификация да изкараш и после се внедряваш в средата. Но за това трябват хъс и мотивация, трябва да си наистина добър в работата си, за да предпочетат именно теб, а не някой местен местен например. Никъде няма лесно.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker