Искам да стана учител по история - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29697)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Искам да стана учител по история
преди: 6 години, 6 месеца, прочетена 5041 пъти
Здравейте, от малък се интересувам от история, като хоби, това е темата, която най-много ме вълнува и понеже всички казват, че образованието ни е под всякаква критика, няма и признаци да се подобрява, то реших, че може би аз мога да бъда тази промяна. Това, че ще мога да влиая на цели поколения и да предизвиквам в тях интерес, може би ще ме кара да се чувствам удовлетворен. На 26 години съм и може и малко да ми е късно да уча за учител, но в крайна сметка, защо пък не, времето така или иначе си минава. Може би ще прозвучи нескромно, но мисля, че и сега ще мога да преподавам, тъй като се интересувам от това още от дете, но просто няма как да ме назначат на работа ако нямам диплома. Затова реших да се запиша в някой лесен университет и избрах ПУ. Чувал съм от много хора, че там се завършва по-лесно. Пък и тази специалност има и задочна форма, което още повече ме улеснява. Къде е най-добре да уча според вас?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 6 месеца
hash: b16256d2f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   Така, искаш да станеш добър учител или просто искаш да вземеш диплома? Завършила съм история и мога да ти кажа, че изобщо не е толкова лесно колкото си мислиш. Така, че ако искаш да станеш добър учител и наистина да научиш децата на нещо полезно, не те съветвам да избереш университет просто защото си чул, че там лесно се изкарвало. Все пак целта ти е да научиш нещо, а не да си купиш диплома, нали? Та, ако наистина това ти е мечтата, ами действай малко по-отговорно. И в СУ можеш да завършиш задочно, но поне ще знаеш, че горе-долу си понаучил нещо. Не казвам, че е върхът, но предвид цялостното ниво на образованието в България, е прилично. А и още нещо, виждам, че имаш огромно самочувствие, че още от сега си готов да преподаваш, ама като почнеш да учиш сериозно ще си дадеш сметка, колко малко всъщност знаеш. Не случайно един от най-мъдрите хора е казал: "Аз знам, че нищо не знам! ". Колкото повече научаваш, толкова повече си даваш сметка, колко нищожно малко знаеш в действителност. За това или го направи сериозно и запиши в сериозен университет, или не се захващай, защото няма нищо по-вредно от това някой учил недоучил да преподава на децата. А повярвай ми, може и да се имаш за много добър спрямо останалите хора, които не се занимават с история, но спрямо професионален историк, знанията ти са малко. Някога и аз бях като теб влязох в университета с огромно самочувствие, че от дете чета сериозна научна литература и едва ли не ще си взимам изпитите без труд и илюзиите ми бяха разбити доста бързо. Да видиш как почнах и да уча и на лекции да ходя, защото разбрах, че нивото на любителя няма нищо общо с нивото на професионалиста.
За това умната! Иначе просто ще си изгубиш времето и изобщо няма да си полезен нито на себе си, нито на евентуалните си ученици.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 4a5e0b3fd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Номер 1, благодаря ви за коментара, това за самочувствието сте права, не се изказах много правилно, всъщност винаги има какво ново човек да научи, но имам чувството, че сте чели между редовете и не сте разбрали и 5% от това, което съм искал да кажа.. преди да пишете помислете малко дали сте разбрали напълно човека отсреща. Ако смятате, че "висшето" образование в България ще ви направи добър учител, сте в огромна заблуда. Добър историк ще ви направи любопитството да научавате нови и нови неща. А за да засилвате любопитството си, трябва да черпите информация от вдъхновяващи историци, хора, които разказват увлекателно, така, че да ви е интересно. Аз за щастие имам такива източници. В университетите ги блъскат с 1 тон безполезна информация, поднесена по най-скучния начин. Просто някакви дати с някаква информация, от която на учениците им става скучно и напразват предмета история. Я си представете един учител, който говори със страст, с вълнение. Вкарва нови методи, подходи, взима пример от най-добрите учители. Сега си представете един изкуфял от 1 тон информация учител, как бращолеви някакви дати без никаква емоция, (специално моята учителка беше такава) децата стоят и се чудят как да избягат и да избегнат това мъчение. Колко от този 1 тон информация се изучава от 1-ви до 12-клас? Ученето на история за мен не е някакво задължение, за мен е забавление. Аз искам да запазя тази любознателност, този пламък, който университетите загасят. Ето затова искам да избегна този процес и да се запиша в някой лесен университет, да се правя, че ги слушам, а в същото време да си уча по моя си начин.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: b16256d2f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   А, защо си мислиш че в СУ задължително ще ти убият ентусиазма да учиш? Това което си написал е донякъде вярно, в университета се учат доста безполезни и скучни неща, но това не е училище все пак и само от теб си зависи как ще използваш и дали ще използваш информацията, която ти дават. А и това, че твоята учителка е била такава не означава, че всички преподават така. Няма да забравя в университета (да точно в СУ! ) мой преподавател заяви "деца от вас няма да искам да зубрите дати и факти, за мен е по-важно да се научите да мислите и да се аргументирате, а датите може да ги проверите във всеки справочник. "
Колкото до историците, които пишат и разказват интересно, никой не те спира да си ги четеш, първо ще ти е по-интересно от учебника и второ може да ти е безкрайно полезно за изпита. Разбираш ли, това не е училище и на изпита никой не го интересува дари си чел учебника или си получил информацията от друг източник, важното е да отговориш на поставения въпрос и да се аргументираш. Ако имаш достатъчно силни аргументи можеш дори да си позволиш да спориш с преподавателите и ако не са пълни коне с капаци, много от тях ще оценят ентусиазма ти и може дори да се съгласят с теб. Е, аз не си позволи да споря с преподавател, но ще ти дам пример за четенето на странична литература, че дори и художествена такава. На изпит ми се пада въпрос за историята на Франция през 14 век (ако се сещаш периодът е доста объркан, с честа смяна на владетелите и т. н), е да ама аз съм чела "Прокълнатите крале" и успявам да отговоря правилно. Преподавателят ми писа 6, без да го интересува, че познанията си ги имах не от учебника, а от... исторически роман! Така, че не гледай на университета като на училище, защото не е. Там само ти дават основата, а от там нататък си зависи изцяло от теб от къде ще учиш, как ще го интерпретираш и т. н. И ако историята наистина ти е толкова голяма страст, университетът не само няма да те пречупи, а ще ти даде възможност да се докоснеш до нови автори и до нови източници на информация, но както казах, всичко си зависи от теб и от начина по който ще използваш това, което ти дават. А и не на последно място когато тръгнеш да си търсиш работа, ще ти е много по-лесно ако имаш диплома от по-престижен университет, отколкото от филиала на филиала на някой измислен университет. Така, че като завършиш пак можеш да преподаваш със страст, вместо да рецитираш наизуст дати и факти. Напротив, важното е децата да се научат да мислят, а датите винаги могат да си ги проверят в учебника.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 40b98bda78
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Звучи интересно, това за СУ, аз винаги съм смятал СУ и НБУ за най-добрите университети в България. Проблема е, че имам много слаба оценка на дипломата. Честно казано освен по история, другите предмети едвам ги завърших. Каквато и оценка да имам на изпита в СУ, пак ще имам нисък бал. Не знам и дали е възможно от тук нататък да стана както казваш ти "професионален историк" каквото и да значи това. На 26 съм и започвам да си мисля, че наистина ми е късно да уча. Сякаш по-трудно запомням от преди и способността ми да уча е намаляла.. Не знам дали ще мога да поема по такъв път без да знам къде ще стигна. Всъщност аз вече бях почнал да уча "Мениджмънт в хотелиерството" учих 1 година и прекъснах, не ми хареса. Сега съм на някакъв крастопът и обмислям как да изживея останалата част от живота си, добър съм и във философията доста, изкарвах добри оценки в университета. Рисувам добре, във фотографията ме бива.. Иска ми се да го разгърна тоя потенциал и да се развивам, но и да направя така, че да изкарвам пари от това и да съм щастлив.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 99836497ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Аз също сега завършвам мога ли да попитам освен историче скрия факултет в СУпедагогика трябва ли да уча отделно от историята

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker