Висше образование в България или в чужбина?? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Висше образование в България или в чужбина??
преди: 6 години, 4 месеца, прочетена 934 пъти
Здравейте
Момче, 12 клас съм от София и съм доста объркан.
От няколко години мисля да отида да уча в Испания, защото ми харесва страната и не виждах перспектива в България. Исках и да се науча да бъда малко по-самостоятелен щом отида в чужбина.
Интересите ми в областта на географията и историята, затова се чудех дали да уча география или туризъм(но това е друг въпрос).

Сега последната година обаче почвам да размислям и започва да надделява май България. Намерих си работа в туристическа агенция и това ми дава някаква сигурност и перспектива. Родителите ми също са тука и биха ми помагали, а няма да са на другия край на континента, ако отида в Испания. Относно самостоятелността си мислех, че аз и тук мога да се изнеса на квартира и пак да съм по-самостоятелен. Основната причина обаче да искам да остана тука е приятелите ми. Много си ги обичам и не си представям как ще ги зарежа така изведнъж, а те повечето ще остават в София. Особено последната година се сближихме изключително много и ми е доста кофти.

Моля ви за съвет. Все пак и животът си е мой и не трябва да вървя като кученце след приятелите ми, но не искам да го изоставя. Истината е, че това което искам да уча тука не е супер добре като специалност. Мислил съм за география в СУ, но като знам как са нещата с науката в България няма смисъл а и доколкото познавам преподавателите не са особено добри. Не искам да стана даскал. За туризъм вариантите са ми 2 общо взето - СУ и Управление на туризма в НБУ(но там не знам как ще влезна с този ТОП тест, като се знам колко съм зле по химия, физика, биология и математика).
Принципно колкото и да обичам географията, повече виждам развитието си в сферата на туризма. Човек трябва да работи, това което харесва, но и да му носи доходи, за да може да живее.

До преди време много мразех България и се дразнех на нашия байганьовски манталитет, но в крайна сметка това е нашата родина и не може всички да избягаме...

Моля за съвет, тъй като съм доста объркан.

Благодаря предварително :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 4 месеца
hash: 4af0d8ec65
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Първо си избери специалността, която повече ти харесва, а не гледай само реализацията. Ти, ако обичаш работата си и си добър/трудолюбив в нея, ще се реализираш.
Второ, не избирай никога заради приятели! Заради семейство, бих те разбрал. Ти отиваш, за да учиш някъде, не да се сприятеляваш. Приятелите не са вечни, мойто момче. Поеми по своя собствен път! Остани в България само ако си привързан към нея наистина много, виждаш бъдещето СИ (не това на приятелите ти) тук и искаш да останеш тук! Ако в чужбина ти харесва повече и виждаш повече перспектива, замини за там. Но гледай себе си първо! Не си 1-ви клас, че да ходиш все по приятелчетата си. Рано или късно всеки тръгва по свой собствен път.

Julian

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker