Уеб дизайн. Къде? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Уеб дизайн. Къде?
преди: 6 години, 4 месеца, прочетена 1206 пъти
Здравейте. Момиче на 18 съм. Догодина завършвам и много искам да уча уеб дизайн. Въпроса ми е къде. Знам за бургаския, нооо не мисля нито, че е много читав, нито че ще си намеря работа след него. В София гледах също, но толкова заплетено са обяснени, че не видях уеб дизайн. Според вас къде се учи тпва чудо, кой университет и коя специалност? Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 4 месеца
hash: 4ea172fdd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   По-добре си учи вкъщи. Има достатъчно книги на английски за уеб дизайн. Чувал съм за софтуни и телерик. Обаче много тъпо обясняват нещата. Не си струва да харчиш пари за такива неща.

Ако искаш да пишеш код и да добавяш съдържание - почваш от HTML. За външния вид, позиционирането, цветове и т.н се използва CSS (прост език за стилове). С него също можеш да направиш сайта ти да изглежда добре на смартфони, лаптопи с висока резолюция и т.н.

Иииии идва третата част - Javascript - това е език със променливи, условни инструкции. Абе близък е до програмните езици.С него можеш да манипулираш html страниците. Примерно ако искаш да направиш едно скрито меню, което да се показва при клик върху линк използваш Javascript.

Мога да ти препоръчам следните книги (има ги безплатно. можеш сама да си намериш в Google):

https://www.amazon.com/HTML-CSS-Design-Build-Websites/dp/1118008189
https://www.amazon.com/JavaScript-JQuery-Interactive-Front-End-Development/dp/1118531647

Един добър и безплатен сайт https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTML

Ах да не забравя най-важното - трябва да имаш редактор за писане на код. https://code.visualstudio.com/ е безплатна програма. С нея можеш да пишеш код много бързо :)

Ами това са основните неща. След това можеш да се фокусираш върху сървър сайд език като PHP.

Приятно учене :)

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 2c66b6834b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не се стреми уеб дизайнер, а уеб разработчик, а именно програмист - по-платено е и пак правиш уеб дизайни.

Учи HTML, CSS, JS JQuery, AngularJS, NodeJS, PHP, SQL, XML, учи различните технологии, няма да съжаляваш, повярвай ми.

Погледни сайтовете tutorials. bg, tutorialspoint. com, w3schools. com, купи си книги за тези неща.

В Софтуерния университет Януари месец започва курс по PHP, запиши се, безплатен е, но има изпит, който се заплаща с 50 лева (само по желание)

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 4e6e0f73a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Компютърни Науки, в който университет се предлага но става и...
Навсякъде. В училище, в парка, в спалнята, в библиотеката, та дори и под сянка на плажа, стига ТИ да се чувстваш комфротно. Предполагам, че под "уеб дизайнер" имаш предвид т. нар front end разработчици. Ако не е така, моля те, коригирай ме, но ще продължа с идеята, че целиш това. Общо взето, да учиш уеб дизайн в бакалавърска програма си е... загуба на време. Ако искаш нещо сериозно, както казаха, Компютърни Науки или Информатика (в това има дооооста математика, да знаеш).

Преди всичко - отговори на следния въпрос - "Какво смяташ да правиш? ". Проучи въпроса, с това какво е то уеб дизайн, как се прави, кой го прави и кой плаща за него. След това, съветвам те да пробваш, да пробваш да поработиш малко, за да видиш, дали това е за теб. Не се притеснявай, ако не ти харесва. Не е нужен някакъв огромен умствен потенциал, повярай ми, но има редица хора, които просто са предназначени за други дейности. Няма смисъл, да се тормозиш е нещо, което не ти харесва. Важното е да разбереш, че програмирането, уеб дизайна са инструменти за създаването на услуги, за които хората биха платили, по един или друг начин. Това е в основата на цялата индустрия. Дали ще са видео игри, дали ще са образователни уеб сайтове, социални мрежи, дали ще е нещо като Photoshop - почти всичко голямо и значимо е създадено с цел да върне някаква печалба. Това не означава, че трябва да правиш всичко за пари, но е добре, да се знае.

Ето нещата и стъпките, които аз бих препоръчал.

Всеки компютър, от 2009-а насам, че и отпреди това, ама да не рискуваме. Честно - ако може да подкара Windows 7 и нагоре, и може да подкараш Chrome, без да видиш синия екран то става. Ако си на мак, то всичко с OS X Mavericks 10. 9 и нагоре ще свърши работа (тоест, дори и модели от 2008-9). Колкото и да ти е бавен компа, за тези цели, ще свърши работа.

- Английски, дори и на много базово ниво, достатъчно да схванеш сравнително елементарн текст (най-често ще има разни технически термини, които се повтарят отново и отново, така че спокойно).

Първа стъпка: HTML и CSS - Задължително започни с тях и научи възможно най-много. Няма алтернативи - без да знаеш тези две, няма как да стане. Просот всичко свързано с frontend-a в wed, се гради над тези две теххнологии.

- Започни със статични HTML страници. Това са просто страници с текст и картинки.

Русурси, от които да учиш:
w3schools. com - Този сайт е като справочник на редица модерни технологии, които се използва в уеб дизайна и програмирането.
Книгата `HTML & CSS: Designing and Building Web Sites' на Jon Duckett.
Това е единствената книга, кояот мога да ти кажа, че и в принтиран вариант си струва (ама изобщо не е задъжително), поради факта, че HTML и CSS не изглежда, да се променят коренно в следващите 4-5години. Сигурен съм, че ще има редица книги и курсове, които са също толкова добри, но аз съм сигорен за тази. Можеш да откриеш книгата през Amazon, Ebay и прочие, а можеш и да и напишеш името в Google и да добавиш PDF, преди да натиснеш "Search".

Какво да правиш - Писането на "код", е като тренирането на спорт. Можеш да гледаш отстрани, можеш да четеш, да питаш, но освен ако не почнеш активно да се занимаваш, няма да постигнеш нищо особено. Тоест - пиши и учи всеки ден, ако ще и да е за малко.
Започни книгата от първата страница и карай спокойно. Можеш да ползваш само Notepad, но ти препоръчвам да свалиш Atom или Visual Studio Code - доста добър едитор. Можеш винаги да пробваш и един от стотината алтернативи (Все тая, на този етап), но не губи много време с това. Важното е да почнеш и да свикнеш с нещо.
Та, в книгата ще имаш много примери, за това, как се правят базовите неща. Съветвам те, да пишеш всичко, а не просто да го копираш. Прави примерите по няколко пъти, като слагаш малки промени от себе си. Ако трябва води си записки. Карай спокойно и след няколко часа, още първият ден, ще можеш да правиш малки статични уеб страници. Истината е, че HTML няма много за научаване. Просот трябва да го научиш, без да "овърташ". За всеки нов таг, можеш да търсиш още примери и обяснения в w3schools. След като минеш частта с HTML, книгата ще те научи на базова работа с CSS. Не се задълбочавай особено, просот научи какво и как е възможно. В книгата е описано, също така, как да добавяш видео и аудио, но тази част можеш спокойно, само да я прегледаш.

За две седмици, спокойно можеш да минеш книжката, като си даваш само по час-два на ден. Не се притеснявай, ако забравиш нещо - w3schools винаги е насреща.
Дотук вече ще имаш идея, какво правят част от уеб дизайнерите, но истината е, че това е върха на айсберга. Има много неща за учене след това. Ако дотук не ти харесва, то по-добре, да не се мъчиши, а да насочиш усилията си към други неща. Ако решиш да продължаваш, обаче, следва интересната(трудната) част.

Добре - от тук нататък, ще ти кажа, какво се изисква да знае един уеб дизайнер, без да навлизам в повече подробности, отколкото е необходимо. Почни със следващите неща, ЕДВА, след като си минал


- Обработка на изображения. Ок, тук вече, може да се наложи да изкараш компютър от поне 2011-а насам.

- Photoshop, Illustrator или Gimp(безплатният вариант). Photoshop и Illustrator се плащат, но ако го изпиратстваш, никой няма да те притеснява, освен ако не почнеш да изкарваш пари с тях. Не се притеснявай, повечето компании плащат лиценз върху подобен софтуер. В случай, че не го правят, то те съветвам, да си търсиш друг работодател. Има около милион курса, които можеш да ползваш. Само гледай, да са от поне 2015-а насам. Повечето, дори са и безплатни. Може и да не станеш "гуру", но научи се поне, да боравиш с цветовете, основните инструменти и различните формати за изображения. Просто трябва да си наясно, какво представляват тези технологии.

- Работа с базов JavaScript - Тук вече, ще се изиква да научиш малко програмиране и логика. Без JavaScript (не Java - това е много различно животно), няма да стане. Ще научиш за различни видове променливи, функции, условия, loop-ве, array-йове, event handler-и, що е то JSON обект и т. н. т. Какво за предините - курсове и книги, има много. Търси информация за начинаещи при JavaScript.

- Работа с Bootstrap, или друга подобна технология. Bootstrap e уеб фреймърк, който съдържа огромен брой "темплейти" за HTML и CSS. Общо взето, помага ти, да направиш сайата си красив и "responsive" - тоест, да изглежда добра, както на компютри, така на телефони и таблети, с различна големина и резолюция. Общо взето, почти всичко, което можеш да искаш да направиш, за да подобриш вида на сайта си, вече е направено от някой друг и го има в Bootstrap, тоест, ще работиш по-бързо и надежно, вместо да преоткриваш топлата вода, всеки път, когато искаш, да украсиш някой бутон.

Разбора се, всичко тева е безполезно, ако не качиш сайта си в интернет. Ще трябва да научиш, що е то Cpanel и как да боравиш с него.


Как да намериш, повече информация, за тези неща? Google, като за начало, но ето няколко полезни източника.

Работа с Git и GitHub - това е платформа, за споделяне на работата между дизайнери и програмисти. Повярвай ми, наложимо е, да знаеш да работи с това.

w3schools, отново.
Сайтове с курсове, от рода на Udemy и Lynda. com. В първия, плащаш за всеки индивидуален курс. Повечето курсове имат оценка, коментари и прочие. Трси само най-добрите, и гледай, да са "up to date", тоест, да са обновение в последните няколко месеца. Последното нещо, което искаш е, да подгванеш стар курс и да се чудиш, какво означават всички тези грешки. Повечето курсове, редовно биват намаляни до 10-15 евро, така че ги следи. И да бъда честен, тези пари си струват. Истината е, че не можеш да сложиш точна цена на добре поднесената информация, която ти позволява да развиеш уменията си. Аз съм давал и по 500 евро, за двудневни курсове, когато е било наложимо, но освен ако не си вадиш хляба с това, не ти го препоръчвам. А Lynda. com е нещо от рода на 60 лева на месец. Има хиляди курсове за почти всичко свързано с уеб, Photoshop, програмирани, и имаш достъп всичките.

Разбира се, ако има и живи курсове, си стурва да ги проверяваш.

И през цялкото време, не забравяй да работиш и разработваш. След година, година и половина упорит труд, много нерви и грешки, можеш да станеш и уеб дизайнер. Имах си готовите проекти, които са в интернет, както и GitHub страницата към тях. Можеш, да търсиш и работа през freelance сайтовете, но истината е, че освен ако не си много добър (което няма да си, поне за още няколко години), то ще си по-добре с редовна работа.

-
Последният ми съвет, относно това фронтенда е, да си намериш хора, които също се учат на това, работят това, или са много добре запознати с това. Хора, с които да обменяш информация и да работиш заедно. Защото така или иначе, ще се наложи да работиш с други хора.

Ок, това беше за фронт една. Но имам изненада - ако научиш и бекенда, ще имаш много повече възможности, за по-добра и по-високо платена работа. Основно се търсят, така наречените full stack dev-oве. Тоест, хора с добри поизнания и във фронтенда и в бекенда.

Работа с "модерни" JS библиотеки и фреймъркове, от рода на React (ок, да, фронт енд е основно, но все пак изисква node. js) Angular и мноооого други. Бих препоръчал React, но това си е изцяло мое мнение, и в никакъв случай, не е нещо за начиначещи. Хубавото е, че с React Native (хвърли му едно око, ако можеш), дори можеш да трансформираш сайтовете си в native апликации за Android и iOS.

Работа с PHP, Node. js, Java, . net , бази от данни. - изкчително важни неща, да знае всеки себеуважаващ се уеб разработчик. Програмирането и базите от данни, са умения, за които се плаща високо. А и нещо друго - без C , просот има около 100 други неща, които са по-ефективни за уеб разработването.

Разните му CMS-и - Wordpress, Joomla и подобни. Можеш да си намериш и работа с тях, но бързо-бързо, ще ти омръзнат (защото са дооооста ограничаващи).

- Ок, това е. Ако знаеш всичко това, на добро ниво, имаш 3-4 години и нагоре опит, ще можеш да изкарваш доста пари. Било то в България, в чужбина или просот като задебеляваш freelancer вкъши. Относно freelance - Да, може да изкарваш И добри пари (в началото повече от $5 е по-скоро мечта, но с времето, може да минеш и $75 - говорим за сериозно и опитни професионалисти, а не Шакарам от Мумбай, който от 12 години пише един и същ PHP код, по стандарт от 2003-а), но си е социално самоубийство, ако се заровиш в това.

Звучи ти като много? Звучи ти трудно? Да, не е малко, но не е и толкова трудно, когато си впрегнеш мозъка и волята в това. Дисциплината е много важна. Иначе, всеки втори, щеше да си прави уеб апликации за бизнеса си, а уебаджиите, щяха да са на минимална заплата.

Имаш около 10% шанс, ако се водя по-това колко приятели искаха и колко станаха уеб дизайнери и програмист.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: d436fa7bc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   ОТ АВТОРКАТА. Благодаря на всички за отговорите и отделеното време, особено на номер 3 с доста подробното си обяснение. Няма да е лесно знам си. По математика винаги съм си била добра, е освен в геометрията. Но искам да го уча в университет, но не знаех под каква специалност се учи. Естествено няма да разчитам само на него, сама от където, каквото видя ще уча. Захващам се с това, защото мисля, че е доста перспективна и след време дай боже доходоносна работа. И за номер 2 не желая чист програмист, доста шашаво си е май. Понеже само в бургаския са си проснали уеб дизайн и приложна математика, а навсякъде другаде е с други наименования и това ми беше въпроса, коя е тая специалност дето го учи тоя дизайн. Благодаря ви още веднъж!!!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker