Какъв е смисълът да учим в училище? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какъв е смисълът да учим в училище?
преди: 6 години, 4 месеца, прочетена 1992 пъти
11 клас съм, в езикова гимназия, но от края на миналата година не намирам смисъл да уча неща, които не ми харесват. Харесвам езиците, наблягам на тях, искам да получа сертификат, а от разказните предмети уча с желание единствено философия, не защото искам да се занимавам с това след 12 клас, а защото наистина ми харесва. Защо да уча предмети, които не ми доставят удоволствие, само за да изкарам добра оценка на поредния тест и да забравя всичко, което знам след като си получа оценката от изпита? Не намирам смисъл да съм зависима от нещо, което не ми харесва (да не говоря за част от учителите, които се подиграват с бъдещето ни) и ето защо искам да ви питам къде мога да кандидатствам в Европа (по-специално Италия, Холандия, Англия, Шотландия) без да ми трябва (висока) диплома от средно образование? Започнах да се интересувам от скоро по въпроса, но все пак ще се радвам да чуя и вашето мнение, защото окончателно стигнах до извода, че за мен лично е същинско наказание да си губя времето с неща, които забравям след поредната изкарана оценка, за да задоволя желанието и заплатите на хора, които не харесвам. Благодаря за коментарите предварително! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 4 месеца
hash: 5de3698d2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Всъщност знанията от общообразователните предмети са много полезни, проблемът е в системата. Тук не се учи с разбиране, нито пък се възпитава самостоятелно мислене, а се стимулира зубренето. Както отбелязваш, това е ненужно.
Моят съвет е, така или иначе ти остава малко, съсредоточи усилията си да разбираш това, което учиш. Така хем няма да го забравиш после, хем може да ти донесе полза в бъдеще, а и може да се запалиш по сфера, която не си очаквала.
За съжаление не мога да те насоча със съвет при кандидатстване в чужбина.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 197e6bb0be
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ако не опиташ от всичко, как ще разбереш с кое ти се занимава и с кое не? От кое разбираш и кое ти е непонятно? Много скоро ти ще избираш какво да учиш.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 01712414a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Това дали ти харесва не е критерий. На други може да им харесва и дори да им стане професия. Те са длъжни да ви дадат поне основата по всеки предмет, а пък вече всеки да си прецени дали иска да се занимава с това и дали въобщо го бива.

Всъщност в живота рядко правим това, което ни харесва. И на мен не ми харесва да бачкам, ама трябва да се яде. Остави на страна предмета, ами го приеми като подготовка за истиския живот. Като завършиш да не мислиш, че цял живот ще правиш каквото ти е кеф. На моменти ще ти идва да им теглиш по една и да си тръгнеш, но няма да можеш, защото ще има хора, които са зависими от теб и ще се наложи да търпиш с години.

Напротив това е много ценен урок, който учиш в момента - търпение, това е едно от най-важните качества в живота. Понякога дори животоспасяващо. Има и ситуации, в които пречи, но повече помага.

Ако въпросът е насочен към начина на преподаване и образователната система като цяло, това вече е друга бира, ама такова животно като да си учиш каквито си предмети искаш, няма и не трябва да има. Ако трябва на сила, но поне базови знания трябва да имаш по всеки предмет.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 0dbfc5460c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Трябваше да завърша, да вляза в университет и да заживея сама, за да разбера, че много от безсмислените предмети в училище са били полезни. Сега някак съжалявам, че навремето не съм била по-прилежна по някои от предметите, че не съм се постарала да запомня уроците и съм ги забравяла след тестовете. Да ти кажа, никой не ни е говорил за старите уроци, никой не ни е помагал да разберем важността им. На момента ги мислех за ненужни, но цялата ни система беше вид зубрене, повечето учители нямаха проблем с това, малко от тях се постараха да ни научат да мислим за даден предмет и да разберем как материята му засяга ежедневието ни. Като извод мога да кажа само, че се учи с разбиране, иначе не е интересно за никой. Отностно кандидатстването в чужбина, обикновено на 11-12 клас раздават едни листовки по училищата. В повечето градове има центрове за кариерно развитие и възможност да се обадиш на няколко телефона и да разбереш това, което ти е нужно за кандидатстването тук или в Европа. Пък и онлайн има достатъчно проекти, които сподпомагат образованието в чужбина и там е описано подробно какво и как трябва да направиш. В никакъв случай не е лесно, в 12 клас за първи път ще се сблъскаш с документация и обикаляне по институции, изникват едни въпроси, едно чудене и вайкане, но това е нормално, не се плаши. Имай предвид, че в Европа нещата стоят по различен начин. Мислих си, че е по-добре, но имам приятели, които заминаха да учат по света и те също не са много доволни.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: c1227de0fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   В живота човек рядко прави само това, което му харесва. Така че се стягай, аучи всички предмети, за да имаш добра диплома и да можеш да кандидатстваш в чужбина. С лоша диплома няма да учиш това, което харесваш. И още нещо-какво би работила с философия? Почти нищо. Ще се наложи да станеш продавачка, примерно, за да си изкарваш прехраната. Мисли практично, а не само какво ти харесва. Животът не е концерт по желание. А е доста суров и труден.

 
  ...


...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 12d690f9e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   целта е да се научиш да изпълняваш задачи в определен срок, като съвсем не е задължително задачите да ти харесват. същото е и когато започнеш да работиш, да не мислиш, че шефът ще ти поставя само задачи, които ти харесват. а и ако не учила биология (примерно) как ще разбереш, че те влече и искаш да се занимаваш с това?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 749068c130
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   След 10, а може би и само след 5 години това дали знаеш езици или не няма да има никакво значение. Разпознаването на реч, компютърният превод и синтеза на говор с определен тембър на гласа вече са технологии, които чукат на вратата. Само въпрос на (малко!) време е всичко това да навлезе в мобилните телефони и ти да си говориш с китаеца на български, а той с теб - на китайски...
Номера 6 и 7, а и другите, са ти отговорили доста добре.
Налягай си парцалите и без да философстваш много-много! Иначе току виж си свършила в канавката на живота, както свършват милиони дървени философи...

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 28e630734c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Образователната ни система е остаряла и никой не си прави труда да я оправи. Разбирам от начало да има от всичко по малко - за да се сблъскаш с нови неща и да разбереш какво те влече, но след това нещата се задълбават твърде много - трябва да знаеш от всичко по много и то безполезна информация, която не ти трябва реално. Преди може да е било полезно, но сега колкото по-дълбоко се специализираш толкова по-добре. Не знам какъв живот живеят някои от коментиралите, но никой не ви е виновен, че сте си го направили така, освен самите вие.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 936a93d284
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Интересно ми е номер 8 какво е постигнал в живота с това мнение което е отправил

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 316d0186e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   След 5 клас смисъл много няма, питай хората по улиците въпроси от училище и ще видиш колко ще ти отговорят. Всичко се забравя, мои познати висшисти не могат да пишат и смятат, не знаят обикновени неща от живота, всичко е до това дали човек се интересува от нещо, дали има цели или не, и без даскало човек може да научи безкрайно много и да постигне безкрайно много стига да иска. Целта на училището трябва да е именно такава, да подтикне желание и интерес към дадени неща в които човек има дарби. Но нашето училище не прави това, то просто казва - ся трябва да научиш тва иначе ще получиш двойка, ваще ще спукат от бой и накрая на годината ще останеш в същия клас и всички ще ти се смеят- е това е мотива на днешното образование. Резултата е ясен - назубрени уроци и използване на пищови, завършване на даскало, пошли балове и забравяне на всичко що е било, а за напред неориентирани не умеещи и желаещи голяма заплата младежи които нямат никаква амбиция в никаква сфера. От такова общество не може да се очаква никаква иновация или напредък.

 
  ...

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: e2ba16c6ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ами то и аз ненавиждах математика и химия в училище, докато учех, ма някой питаше ли ме-не! Особено с таз химия шибаната, от 9 клас нататък госпожата как не я харесвах, по математика поне беше хубава, разбрана... Обаче математиката си ми беше проблем №1 в даскалото и толкова! Никой не те пита искаш ли да учиш, не искаш ли, толкоз, до 12 клас просто нямаш избор, освен ако по правилник някои предмети дотогава не отпаднат от програмата... тъй при мен например, в 12 клас вече нямахме история, география(освен ако не си на ЗИП по един от тях, за матурата по тия предмети), ма те разказвателни, а шибаната математика докато не завършиш, все се налага да се тормозиш с нея! ... Аз ако съм министър, ако зависи от мене, предмети като математиката, химията, физиката и ИТ в горните класове няма да се учат(до 12 клас). За съжаление, всички знаят що за система е нашата тука-учениците, поне в някои училища, в някои дни карат по 9-10 часа на ден, раниците им все едно с тухли пълни, па ако и ти се случи в такъв ден да имаш и по 2 контролни(щото навремето при мене това го имаше, на моменти), примерно едното по история, другото я по език, я по математика или химия, абе ужас беше бе... Но какво да се прави, след като завършиш 12 клас, няма вече да ти се налага да се тормозиш с подобни глупости! ... Това е, което мога да ти кажа, другото е въпрос на държавна политика и воля за промяна.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 21f86ce613
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Работата е, че повечето от хората са дебили и ако ги оставиш, да си гледат сами децата, оставаме с популация, на още по-големи дебили.

Училището не ме научи на нищо полезно! Всичко, което и трябваше, научих сам или с помощта на родителите си.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 21f86ce613
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   А и по-безполезн предмет от литературата, може би е само физкултурата...

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: fbbe7327d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Целта на гимназията е да те научи за зубриш или да преписваш. Това са две много важни умения, абсолютно необходими, ако искаш да завършиш университет.

Иначе няма смисъл наистина. Стив Джобс го е осъзнал и е напуснал колежа, за да може да ходи само на лекциите, които са му интересни. След това в речта си в Станфорд каза, че това е било най-доброто му решение в живота.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 3a3fe71f42
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Години търсех отговора на този въпрос и го намерих. Всеки път щом си спомниш нещо, в мозъка ти се създават връзки. Да не обяснявам нашироко, с две думи-ставаш по-умен. Дори да не си природно интелигентен, с училището можеш да достигнеш някакво средно ниво на интелигентност. Не че аз или който и да било помни колко са широки всички страни, за които някога е учил по география. Нито на всеки му е харесвала географията. Целта да научиш разни факти, да си ги спомниш по няколко пъти и после вероятно повечето ще бъдат забравени. Е, след този отговор всеки ученик ще може да спи спокойно. Лека вечер!

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 7f343ad592
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Класният ми в гимназията, светла му памет, ми каза: "Прави каквото искаш, искам да те видя студентка след бала". Извиняваше ми отсъствия по предмети, които не исках, и аз разбрах, кои предмети са ми важни и интересни. Изкарах си добри оценки на изпитите, балообразуващите ми всички 6, изследвах, заминах за чужбина, следвах пак друго, живея 23 години след гимназията без добрите оценки и без някои знания, взимам 4200 евро месечно и това не ми е тавана на развитие, обичам си работата... Беше добра стратегия.

Днеска мъжа ми в разговор ме пита: "Нали знаеш какво е "осмоза"? ". Казвам: "Не" и продължавам да си чета нещо интересно за мен. Днес информацията вали отвсякъде и ако човек има нужда, може да си я набави.

Би било добре да се разреши домашното обучение и наистина да се профилира малко гимназията и да има практики по предприятия и офиси, за да видят учениците реалния живот и да си харесат посока.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: d2a40a86dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

19.   Странното е, че някои хора в България успяват не заради образователната система, а въпреки нея? Странно защо ли? Явно личните качества са по-важни от каквато и да е система.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker