Обичам България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121144)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18508)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Обичам България
преди: 6 години, 4 месеца, прочетена 1100 пъти
Здравейте скъпи хора обръщам се към вас защото съм много раздвоена. Истината е че тази година завършвам училище и не знам какво да правя с живота си. От една страна искам да отида в чужбина и да следвам нещо което ме влече но от друга не искам да изоставям моята родна страна в която съм родена и в която живея просто мисълта да отида в чужбина напълно сама ме подлудява. Знам че са казали че ако не поемеш риска няма как да знаеш но в случая просто не знам как да се изразя не искам да напускам България. Просто обичам страната си Знам че много хора я плюят и не я харесват но тя ми е на сърце цялото ми семейство е тук приятелите ми са тук. Какво ще правя другаде без тях? Но не знам какво мога да уча в България просто чета в най-различни сайтове за университетите и за всеки един от тях има както позитивни мнения така и негативни мнения наистина не знам с кой да се консултирам на тази тема. Наскоро една моя учителка ми беше казала че в България истински университети има единствено в София не знам доколко е вярно това но донякъде може би съм съгласна с нея. Вие какво мислите? Ако бихте учили в България или ако учите в България какъв съвет бихте ми дали. Според вас кои специалности са вървежни в България и къде ги преподават наистина добре. Предварително благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 4 месеца
hash: 17997b0ecf
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Е, що не си кажеш направо, че не ти стиска да учиш извън България? ! Където и да учиш, винаги след това можеш да се върнеш така че, задай си коректно въпроса, че така да ти се отговори.
Не скачай с псевдопатриотизъм когато става въпрос за учене, че вече освен смешно е и жалко да оправдавдавате неспособности с "патриотизъм"!
Друг като теб такъв не учел чужди езици защото бил патриот и той...

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: f66c435fd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Дори и в София вече е спорно дали университетите са "истински". Извън България има наистина добри университети, които предлагат качествено образование. Такова, което ще ти бъде полезно по някакъв начин в бъдеще. Тук са малко хората, които успяват да се реализират по специалността, която завършват в университета. На мнение съм, че е по-добре да учиш в чужбина, не само заради образованието, ами и за да се научиш да бъдеш самостоятелна, да преживееш нови емоции, да се запознаеш с разнообразни хора. Изобщо да разшириш кръгозора си. Много е възможно, ако останеш тук, в някакъв момент да съжаляваш. А ако наистина изобщо не си представяш подобно нещо - запиши да учиш в София и отиди някое лято на бригада - хем ще отидеш в чужбина, хем ще работиш и изкараш някой лев, хем ще си за няколко месеца разделена със семейството и приятелите ти.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 926b5173be
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Не е до това дали ми стиска, а до това че не искам да оставя близките ми. Вече съм учила в чужбина. Просто не искам да бъда поредната която напуска страната си защото другите били по-добри и тем подобни. Няма да коментирам, че най-големите „патриоти” напуската страната ни....

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 1ed8f6182f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Стига с тая чужбина! Стига с тия глупости! Нямало добри университети в България... ама друг път. Стига сте набивали мнението, че в България остават само глупаците дето за нищо не стават. В България има страшно много умни, интелигентни и способни млади хора. Моя съвет е да си избереш какво те влече. Нещо което ще учиш с кеф и ще го разбираш. А не да го учиш само защото било престижно. Защо само в чужбина да можеш да се научиш да се справяш сам? Аз и в София го научих.
И последно по вашата логика дай всички да напуснем България и да я оставим на циганите и печките а?

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 1ed8f6182f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Стига с тая чужбина! Стига с тия глупости! Нямало добри университети в България... ама друг път. Стига сте набивали мнението, че в България остават само глупаците дето за нищо не стават. В България има страшно много умни, интелигентни и способни млади хора. Моя съвет е да си избереш какво те влече. Нещо което ще учиш с кеф и ще го разбираш. А не да го учиш само защото било престижно. Защо само в чужбина да можеш да се научиш да се справяш сам? Аз и в София го научих.
И последно по вашата логика дай всички да напуснем България и да я оставим на циганите и печките а?

 
  ...


...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 2bfcd02164
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   В момента уча в Англия и не мога да съм по-щастлива с решението си да замина. Но аз съм от хората, които рядко чувстват тъга по дома. Огромна част от приятелите ми обаче учат или са завършили в България най-различни специалности.

Като цяло съветът ми е да решиш какво би ти било интересно да учиш и съответно работиш. Къде ще го учиш няма толкова значение. Имам приятел учил инженерство в Глазгоу и такъв учил в ТУ София. Базата определено е на светлинни години по-добра в Глазгоуския университет, но материалът не се различава кой знае колко много. И двамата в момента имат прекрасни професии в София, независимо, че единият има по-представително CV. В крайна сметка за работодателя е по-важно да види, че кандидатът е способен, не къде е получил знанията си.

Добри университети в България определено са медицинските в София и Варна. Всъщност днес тъкмо говорих с родителите на приятеля ми от университета, англичани кореняци, и споделиха, че приятели на сина им са заминали за България да учат медицина - не само, че е евтино, но е и качествено. Имам и две приятелки в МУ, и двете много доволни.

Ако решиш да запишеш физика във ФЗФ към СУ - факултетът е сравнително пуст (наистина малко хора искат да учат физика, което е доста тъжно), но можеш да намериш супер готини хора там (половината ми приятели са завършили или учат физика). Като цяло съм чувала добри отзиви за лазерната физика (имат чисто нова лаборатория), както и медицинскаа физика е супер интересна и актуална специалност (това щях да запиша ако не бях заминала).

Относно правото - ако решиш да учиш право съм чувала че правилото е че учиш правото в страната, в която искаш да го прилагаш, понеже всяка страна си има различни закони. Та ако правото ти е интересно, няма да сбъркаш със СУ.

Ако ти се учат изкуства - бакалавър в НАТФИ или Художествената академия могат да ти отворят врати към специализация във Франция да речем. Има българи, учили в НАТФИЗ, които в момента работят в Америка за комапнии от калибъра на Дисни.

Общо взето, може университетите ни да не са на супер високо ниво, но това не значи, че образованието, което ще получиш е по-некачествено. Ралзиката е в базата - сиреч, ако искаш да учиш инженерство и искаш да рабориш с последен модел техника, чужбина ще е по-добрият избор.

Относно любовта ти към България. Лично винаги съм знаела, че искам да замина. Последните месеци тази година преди да замина есента обаче, тотално промених решението си и бях готова да остана в България. Като теб, всичките ми приятели, които обожавам, живеят в България, момчето, което харесвах тогава учеше в България, не исках да изоставям трипчетата до съседните градове и целогодишните айляк концерти и фестове с бира във влака и мизерии по градските паркове. Обаче все пак заминах. И намерих нови прекрасни приятели. Тук мога да правя много неща, които нямаше да имам възможността в България. Също имам възможността да общувам с хора от цял свят - срещнала съм хора от Америка, Тайланд, Австралия например...

Не споменаваш какво те влече, но според мен каквото и да решиш, няма да съжаляваш. Ако заминеш в чужбина, имаш шанса да се запознаеш с невероятни хора и да създадеш много нови преивявания, които малката ни държава не би имала възможността да ти предостави. После винаги може да се върнеш и да живееш пак с приятелите си. Ако останеш в България, винаги можеш да заминеш ако решиш. Хората се страхуват от неизвестното и си мислят, че животът в чужбина е труден. Не е. Просто трябва да си адаптивен, а това младите поне го можем.

Не мога да ти кажа замини или недей... Мога само да ти кажа, че каквото и да решиш, не е фатално, винаги можеш да промениш решението си по-късно.

Извинявай за дългия пост. Просто минах през всички тези терзания сравнително наскоро и ми се иска да помогна на хората в същото положение.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: d6babb27a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Където и да си, университетът е 50% от образованието. Останалите 50% си ти.

Аз завърших Софийския преди 4 години, т. е. не много отдавна, и съм доволен от преподаването и нивото там.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 98a701ac4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Ако не си родом и не си живяла в София, то там пак си сама. Дори ако заминеш за чужбина според мен живота ще ти е доста по-лесен. Понякога чужденците са доста по-щастлиеи и топли от нас. Гледай твоите интереси, а не мястото-то няма значение.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 0cb82880ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Хе хе публична тайна, че университетите в бг са в огромна криза.
Некой май търси чрез форумите да си набира студенти.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: a6bee8fc39
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Хе хе, общоизвестен факт, че си много тъп и неграмотен :) Човек с плоско мислене ;)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker