НБУ Психология - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

НБУ Психология
преди: 6 години, 4 месеца, прочетена 2093 пъти
Знам, че мога да отворя сайта им и сама да се сдобия с достатъчно информация по специалността, но бих искала мнение от личен опит на хора учили там, както и на тези, които са следвали Писхология в други университети, за да мога да си направя някаква обща сравнителна характеристика между изборите, които имам и начина на преподаване. Все още не съм решила дали ще е НБУ чисто и просто от фанансова гледна точка, освен това градът ми се струва твърде голям, но все пак искам да чуя някакво мнение.
Какъв процент от материала заемат статистиките, SPPS, тн.? Чувала съм, че често се струват по-трудни на повечето хора. На кои видове психология се отделя повече внимание(когнитивна, на развитието, невропсихология, тн. ) и коя лично ви беше най-интересна?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 4 месеца
hash: 4c136e4662
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Като цяло първият университет, в който се появява Психологията в България, е Софийският. Логично е и там да се е запазила най-добрата колегия от преподаватели до ден днешен. Според мен е много важно не само какви са учениците, ами и това колко добре подготвени са преподавателите. Да, Психологията в софийския е една от най-желаните специалности от години там ( да не кажа най-желаната изобщо), което гарантира само умни, интелигентни и ученолюбиви студенти, които ще си вършат работата като влязат от първия до последния. Може да е доста трудно там и да не се стори по силите на всеки, но ако в Нов Български Университет е по-лесно и не изискват чак толкова, то поне има едни страхотно подготвени преподаватели, повечето от които с чуждестранно образование, работещи по нови видове програми. Така че всичко се компенсира. Ако мислиш че си струва парите да учиш в крак с иновациите в специалността, отиди в НБУ. Даже и стаж правят накрая. Задължителен е за всички, до колкото знам. А това изобщо не е за пренебрегване. Лошото е, че всичко там от Психологията се учи много общо, като в западняшките университети. Никаква конкретика общо взето. Това не ми харесва на мен от този тип образование. Колкото до СУ, няма да оставите незасегнат дял от Психологията там, просто е недопустимо. Всичко се учи от - до. Аз мисля че и двете опции си струват, стига на човек да му се учи. А всеки сам за себе си определя кое му е по-важно от изредените плюсове и минуси.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: e393adac0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Здравей,
Уча психология в НБУ и съм супер доволен от обучението си!
Това, което казва номер 1, не е вярно - в НБУ програмата обхваща всичко от-до на база EuroPsy (това е европейският стандарт за обучение на психолози в Съюза). Отделно първите 2 години всеки студент изучава задължително общообразователни курсове по спорт/ изкуство, български език, поне един чужд език, компютърни умения.
Колкото до психологията - статистиката е първата година, трудна е, да, но в крайна сметка всяка наука е наука, защото се основава на математиката. SPSS е в трети курс, непосредствено преди емпиричната разработка. Отделно се учи доста експериментална психология, човешки мозък, нееробиологични основи на човешкото поведение, експериментални изследвания и много други. 4ти курс се води специализация - избираш си дял от психологията, в който имаш интерес и изучаваш интензивно него - например "Психични нарушения" е с клинична насоченост, в тази специализация има курсове от сорта на Психиатрия, Психопатология, Психотерапия и др. - има и стаж в болница.

Психологията не е никак лека - нито в СУ, нито в НБУ! Още 1ви семестър, 2 месеца след началото на обучението, поне трима колеги се отказаха... В НБУ се учи когнитивна психология, отдавна психологията не е част от философията.
Не знам защо обикаля този мит, че в НБУ е чак толкова лесно... Скалата за оценяване е 50% 1 за тройка - тоест на тест с 40 въпроса трябва да имаш поне 21 точки за тройка, което смятам за нормално, не като е УНСС, където след теста се избора по коя скала да се оценява. Отделно при нас има курсове с по 6-7 компонента, на база които се пише оценката за семестъра. Ако човек се напъне повечко, и е доволен на тройка - може да завърши, но с шестица вече си е тежко.

Ако си от София, можеш да посетиш лекции и в двата университета, за да добиеш най-ясна представа за тази наука. :)

Успех!

 
  ...
преди: 1 месец, 3 дни
hash: 5968cd761f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Психологията в НБУ не си заслужава, преподавателите проявяват агресивно и осквернително отношение към студентите.

Броят студенти, приети в специалността надвишава капацитета на вместимост; няма свободни места в залите. Налага се да стоиш прав или понякога се случва да не можеш изобщо да влезеш.

Не препоръчвам, особено за космическите семестриални такси, които не оправдават очакванията.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker