Фотография в университет? Струва ли си? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Фотография в университет? Струва ли си?
преди: 6 години, 4 месеца, прочетена 3449 пъти
Обожавам да снимам, това е моето хоби и мечтая да го превърна в професия. Но от доста време се замислям дали си струва да се учи тази специалност, тъй като немалко хора (не са българи) не са учили фотография в университета и все пак са разработили свой бизнес в тази сфера. Наясно съм че България не е като чужбина и тук хората не са свикнали да пръскат сумати пари за "едните снимки", но за мен това не е така, тъй като да бъдеш фотограф се изисква не само творчество и талант, но и много труд, който все пак трябва да бъде заплатен. Та въпросът ми е - заслужава ли си да уча четири години фотография или вместо това да спестя парите от таксите (които не са никак малко) и да инвестирам в техника и учебници и да се обучавам сама, а междувременно да уча някаква друга специалност. Много съм объркана и не мога да взема решение, по принцип съм страшно колеблива и буквално разгледах хиляди специалности, за да разбера какво искам да правя с образованието си. Може да помислите, че все още не знам какво искам, което от една страна май е така, но просто се интересувам от прекалено много неща и това изобщо не ми помага с избора на професия. Харесва ми да уча, бях отлична ученичка, но тази моя нерешителност ми изиграва лоша шега в много аспекти. Ще се радвам да споделите мненията си, да кажете плюсовете и минусите за тази специалност, а ако сред вас има завършили фотография в университет ще е чудесно.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 4 месеца
hash: f593764e5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз не бих учила 4 години фотография в университет. Има доста самоуки фотографи на добро ниво, говорим за тези коите се реализират по някакъв начин.
По-скоро бих учила нещо като графичен дизайн или реклама, но което включва компютърни умения и квалификация.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 211aa12f09
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз също исках да превърна хобито си в професия (фотография) но се отказах. Инвестирах сравнително много пари и накрая чак ми се изгуби желанието заради "скуката". Когато превърнеш хобито си в професия, вече нямаш хоби, а ще трябва да правиш неща които не искаш, но трябва, за да се развиеш. Не знам дали ме разбра. Винаги са ми хвалили снимките и си мислех че е моята "съдба" да работя като фотограф, но след известно време събитията които снимах ме отвръщаваха и се отказах. Не искам да те откажа! Това е което се случи с мен! Сега отново си снимам много често, но не като бизнес, а като хоби! :)
Ти си знаеш, аз лично ако бях на твое място бих инвестирал в техника и книги. В днешно време има предостатъчно информация за фотографията, аз си взех 5те части на Скот келби "тайните на цифровата фотография" има и още много други. Може и на курсове да отидеш, ще ти е в пъти по-интересно от колкото университет, нищо че не съм учил това.. (надявам се да греша)
Няма лошо да не знаеш какво искаш, аз постоянно пробвам и много се провалям, но с времето лека полека се подреждат нещата. Реши си и дори да сгрешиш, не се отказвай!!! Казвам ти в техника и книги, защото са прекалено скъпи таксите... ти за тези години можеш да си купиш изключително добра техника и сама с времето да станеш по-добра с книгите. Това е мое лично мнение, съжалявам ако не съм успял да помогна. успех!!

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 155f6bc3ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Аз също се увличам по фотографията, по душа съм човек на изкуството, но следвам (няма да повярваш) счетоводство, защото мисълта ми е аналитична и боравя безпроблемно с числа. Да, не ми носи вътрешно удовлетворение, но предпочитам да се застраховам с професия за в бъдеще.. а че ще опитам да се реализирам в сферата на изкуството е повече от сигурно.. имам и невероятни актьорски заложби.. за съжаление, тук красотата във всичките й проявления никак не е на почит.. и моят съвет към теб е ако останаеш да следваш тук, да се насочиш към нещо по-практично.. винаги след това можеш да превърнеш хобито си в професия.. но ти трябва и нещо, което е по-стабилно и би ти било от полза, в случай, че претърпиш неуспех(наясно си в каква държава живеем).. ако имаш възможност да следваш в чужбина, запиши фотография и не му мисли.. но аз нямах.. затова сега следвам това, за да се обогатя, а в бъдеще има време и шансове за всякакви начинания.. успех!

* ICY *

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 348e46e949
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Занимавай се с това допълнително, като хоби или като втора работа през свободното време. Запиши друго.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 81304e6199
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Смисъл да учиш фотография НЯМА! Трябва ти качествена апаратура и тренировки в снимането. Нищо друго. Парите който ще ги дадеш за такси и тн. ги дай за апарати и друга техника, ще имаш повече полза от колкото университет по фотография.
Разбира се запиши нещо друго в университета, а фотографията допълнително

 
  ...


...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: db303e22a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Напълно зависи от човека. Аз не се занимавам с фотография, а с рисуване и не съм ходила никога на курсове, уроци, в специализирани училища, но реших да пробвам в университет... не ми хареса и го чувствах като загуба на време и пари - учене на ненужни за мен неща, спорт, езици, презентации. Не издържах и прекъснах, но като цяло не харесвам учебната система и предпочитам сама да разнищвам и научавам неща.
Според мен трябва поне да опиташ - казваш, че харесваш да учиш и си била отличничка - може пък на теб да ти хареса.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 0dabf5dfa4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Виж сега.
Дали има смисъл или не да учиш фотография никой не може да ти каже, защото всяка ситуация е сама за себе си и всеки човек е различен. Клише, но факт. Затова няма да навлизам в темата дали си струва.
Но искам да ти кажа нещо друго - ако смяташ, че планът да следваш нещо друго и междувременно да се самообучаваш по фотография (с цел да бъдеш професионален фотограф, а не като хоби) ще проработи, няма.
Следването в университет отнема време, посвещение и ресурси (емоционални, интелектуални, финансови). Когато влезеш в някоя специалност, освен ако не си в НБУ, от теб ще се изискват хиляда неща. Ще трябва да присъстваш на лекции, упражнения, да пишеш курсови и доклади, да учиш и да ходиш на изпити и т. н. В този ред на мисли, може би ще искаш и да работиш, за да си помагаш с парите, но дори и да не работиш, времето рядко ще ти е достатъчно. Мотивация за посвещение на едно нещо - например следване - се намира трудно, а за две и повече е почти невъзможно. Ето защо е много вероятно мечтата ти да се самообучаваш по фотография бързо да се изпари. Или пък обратното, да закъсаш с университет.
Моят съвет е да се фокусираш върху едно нещо. Ако наистина искаш да бъдеш фотограф, посвети се на това. Не е задължително да ходиш в университет, но според мен е наивно да мислиш, че можеш да носиш няколко дини под една мишница.
Аз също много исках да бъда фотограф и да го уча, но родителите ми ме рязубедиха. Сега уча архитектура, което ми е интересно, а фотографията ми е хоби. Но имам приятел, който записа фотография в НАТФИЗ и разликата между мен и него е огромна по отношение умения и творческо развитие в сферата на фотографията. Просто човекът учи това по цял ден от три години и няма как аз да съм толкова добър, въпреки че непрекъснато снимам и дори участвам в изложби отскоро.
Просто трябва да решиш с какво искаш да се занимаваш и да го правиш.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: a5b10111a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Какво стана авторке, записа ли се фотография и как се разви в тази сфера?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker