Как да се мотивирам? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Как да се мотивирам?
преди: 6 години, 3 месеца, прочетена 1497 пъти
Здравейте,

Както се разбира от заглавието, проблемът ми е, че не мога да се мотивирам. По-конкретно да се мотивирам да уча и да пиша проекти в свободното си време.

Малко за мен - софтуерен разработчик съм и до преди 1-2 години бях работохолик и мотивацията не ми беше проблем. Поради работохолизма си съм прегарял 3 пъти, поради което сигурно и не мога да се мотивирам:

Първия път - работих на първата ми работа (уж половин работен ден - но работи по 6-7 часа), карах 3 курса - 1 Cisco (сутрин преди работа) и 2 курса на Телерик (вечер след работа), допълнително помагах на един приятел с разнасянето на листовки, Събота в Надежда 4 и се натоварвах емоционално с неговите мелодрами докато къса с гаджето си, а остатъка от Събота и Неделя учех за Техническия. Прегрях.

Втория път - карах Телерик Академията, карах няколко допълнителни курса на Телерик, взех всички възможни проекти от ТУ за освобождение от изпити, взех 1 сертификат, участвах в екип в едно състезание и водих мои екип за друго голямо състезание на Microsoft - ImagineCup. Почивката ми беше - разхождане следобед между панелките в квартала и мислене за бъдещето. Пак прегрях доста сериозно.

Третия път - работих като технически консултант по 5 проекта, където бях едновременно разработчик, консултант, съпорт, а на моменти и проджект мениджър, и обучавах junior developer. Междувременно карах платена магистратура където големи мениджъри от една много голяма международна фирма ни даваха проекти, и там ръководих собствен екип от колеги, вечер след работа когато правихме проектите си, правихме презентации и т. н. Имах лекции и в Събота, а Събота и Неделя карах най-сериозния курс в Британика - CPE. Пак прегрях, но този път се справих доста по-добре, понеже си бях разпределил нещата във времето.

Изпробвал съм всякакви техники за мотивация през тези 3 периода - самоубеждения, оптимистични мисли и т. н.

В момента работя в голяма фирма, където работя 3 пъти по-малко от преди и взимам 3 пъти повече. Вече не съм консултант, а обикновен програмист - т. е. почти нямам досег с клиенти, нито съм съпорт. А като цяло вече се зная с повечето мениджъри във фирмата ми, дори upgrade-вах една вътрешна система самостоятелно понеже имам специфични знания в ERP системите и се зная и със sales manager-a. Шефът ме повиши веднъж и ми готви ново повишение скоро и направо се чудя защо ме хвали за добрата работа, при положение, че работя много по-малко от преди? :D

От година и половина насам си почивам доста - ходя Събота и Неделя на морето при един приятел и се връщам Понеделник преди работа, ходя на дискотеки с едни приятелки през седмицата, когато си поискам и въобще сега е периодът в който съм си почивал най-много от много години насам.

Може би загубата ми на мотивация е от това, че вече не съм консултант, където изискванията бяха сериозни работата много, но заплатите в България ниски (освен примерно за SAP консултант), а съм програмист където работя само едно конкретно нещо (програмиране), заплатите са високи, работата често приятна, а изискванията ниски (вече има обяви искащи 2+ години опит за senior developer - сериозно? ! ). Да не говорим, че и търсенето е огромно, което допълнително ме разглезва.

Примерно преди няколко месеца получих предложение от топ специалистът с едни ERP системи в България - senior architect когото много уважавам, а за мен смея да твърдя, че съм най-добрия специалист с тези системи в България след него. Просто се чухме - каза ми, че понеже се знаем, няма нужда да пращам и CV.
Предложиха ми не лоша позиция, където самостоятелно щях да внедря един ERP проект в няколко европейски офиса и позицията беша добра с изключение на 1-2 минуса (примерно водеше се middle позиция с 5+ години опит, но се навиха на senior парите, които им поисках) и маках че ми звъннаха веднага след интервюто, както и очаквах понеже съм 2-рият най-добър специалист в България, им отказах с извинението, че работя по друг голям проект (просто защото ми липсва мотивацията за толкова много отговорна работа).

В момента се опитвам да карам едни online курсове, но карах ги 2-3 дена и сега вече 2 дни не съм пипал нищо.

Напоследък целта ми е "с най-малко работа, да се постигне най-голям резултат", и като че ли виждам смисъл в тези курсове, тъй като дори да ги изкарах не виждам някакъв резултат.

Другия ми проблем е, че новата ми цел са парите - и някак си, неща които не ми биха донесли пари, не ме мотивират.

Примерно с тези курсове бих могъл да си довърша дипломната работа, но реално не бих имал никаква парична полза от нея.

Един приятел пък ми предлага freelance работа, но все пак искам да си напиша дипломната работа като самостоятелен проект, за да видя как се справям с работа от вкъщи, но по-скоро съм готов директно да почна freelance работа за пари, отколкото да си губя време с курсове и проект, които не биха ми донесли резултат.

Преди 4 години си поставих доста големи цели докато стана на 32 години, но те изискват натрупване на не малък капитал, което изисква много работа, а в момента нямам тази мотивация. Направо не си вярвам как съм имал толкова мотивация преди, когато бях работохолик.

Примерно в момента мога веднага да стана и да отида на фитнес, и не ме мързеше да изпиша целия тоя текст, но не и да седна да си пиша проект, гледайки онлайн видеота - може би се плаша от предишните ми прегрявания. За да е пълна простотията - тази седмица все пак успешно се ограничавам от неща, които искам да правя (да отида на фитнес, да се видя с приятели или да ида на чалготека), уж за да си освободя време за курсовете, но не го използвам това време.

Един колега ме нави да се запиша на интересен курс за Blockchain и криптовалути в Soft Uni, и вероятно там ще съм по-мотивиран, понеже има deadline-и, но някакси самостоятелната ми работа ми куца, което си е голям проблем предвид че искам да работя freelance, или като remote developer (макар че и там има deadline-и и може да се мотивирам все пак).

Извинявам се за дългия текст - сигурно можех да го обобщя в 2-3 параграфа, но исках да знаете през какво съм минал и че стандартните мотивационни техники, не ми влияят вече. Може би проблемът ми е в мисленето - ще се радвам да ми го посочите, заедно с някакво решение за него.

Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 3 месеца
hash: 72fa224f0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Прочетох целия ти пост и подкрепям твоите усилия. Младите хора трябва да се трудят и да преуспяват. В твоята професия трябва наистина мотивация и надъхване. Обгради се от хора, които са толкова всеотдайни и потдържай нивото. Трябва да има все пак състезателен дух. Не позволявай мързела да надделее. Направи си график с работно време и поне един почивен ден и си довърши курсовата, защото после все ще намираш причина да пропуснеш възможността за това. Успех
Ж27

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 2d7bc56cd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И аз май се ориентирам по пътя ти, уча в Софтуни в момента и съм 11 клас, уча корейски и до 3 месеца ще ми е перфектен (поне писмено).
Понеже познавам умората до съвършенство и не съм успяла да се преборя с нея, знам че физически и психически тялото ти е в синхрон с всичко, което вършиш, следователно когато постигнеш голям успех и си много изморен, подсъзнателно минаваш на режим презареждане. Може съзнателно да се чувстваш неудовлетворен и да искаш още, но подсъзнанието контролира всичко за да не се саморазрушиш така се появява твоето състояние на конфликт.
Решението е: Колкото повече се оставяш на подсъзнанието да те излекува толкова по-бързо умората ще мине и мотивацията ще дойде в момента когато си готов. Почини си поне един месец (най-вече ПСИХИЧЕСКИ), ходи нещо на масаж, прави разни леки неща като за хоби просто така... няма нужда да е нещо продуктивно. Работи, колкото да си оставиш следите по да не казвам кое. Блокчейн технологията я записвай бързо че започва другата седмица.
Някъде нещо ако имаш време пътувай възможно най-далече от тук, опитай нови неща, храна, хора, пиене и т. н. Също така недей да влизаш в драми, гледай да го караш позитивно за да не загубиш енергия. Изпуснах нещо друго, но ти ще се сетиш сам какво е.
Нищо няма да ти стане, ако веднъж се оставиш на живота. Не можеш да контролираш всичко.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 3ce10a2f90
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   От автора,

Благодаря много за коментарите, наистина ми бяха полезни! :)

До номер 1:

Забавното е, че и другите ми колеги и колежки, които имат да си правят дипломната работа са успешни и мотивирани хора - няколко от тях имат собствени бизнеси, други са проджект мениджърки и sales мениджъри, но като се видим и се питаме за дипломните работи - никой не ги е пипал.

Всъщност първият от групата ми който си направи дипломната работа беше един приятел, който не работеше докато учеше и на който половин година му помагах да си намери работа като консултант, и за разлика от нас е имал доста повече време.

Мислех си, че просто ни мързи, но както каза един наш преподавател, който е доста голям мениджър в голяма чуждестранна фирма - "Не ви мързи, просто сте заети!" и е прав.

Все пак благодаря за коментара! Права си, направих си график - пресметнах, че по 2 часа на ден ако уча ще успея да си мина онлайн курсовете до края на Февруари (някои вечери ако почивам, ще наваксвам Събота и Неделя и обратното) и ще мога да си напиша дипломната до края на Март някъде.

Реших да се мотивирам, защото може и да сменям работата за повече пари, тъй че ще изтърпя 2 месеца интензивно учене, щом ще има полза. Ако успея и да запазя мотивация и след това, може даже да взема някой freelance проект, с помощта на един топ freelancer, когото познавам.

Благодаря отново! :)

До номер 2:

Права си - има един метод за справяне със стреса "Бий се или бягай" и дори да се опитваме постоянно да се "бием" и спряваме с проблемите и проектите, рано или късно не можем да понесем всичко и се налага да "бягаме" (прегряваме).

А и това което спомена за успехът и Бил Гейтс го е казал: "Успехът е лош учител. Той заблуждава умните хора, че не могат да губят." и като успееш с някои проекти, се впускаш в други защото успехът те мотивира и рано или късно прегряваш.

И аз някога си мислех, че мога да направя всичко и то бързо, но когато разбрах своите ограничения и че за всяко нещо има минимално време за което може да се извърши, наистина израстнах.

Благодаря за съвета, но си почивам от година и половина и то доста добре, оставих се на живота - качеството на работата ми се повиши, защото бях по-доволен и влагах повече докато съм на работа и повече в почивката и дори ме повиших, ала сега ми трябва мотивация! :)

Блогчейн технологията я отказах, понеже ще иска поне 6 седмици интензивно учене, и ще ми забави плановете с поне тези 6 седмици, а реално няма да ми донесе сериозни ползи.

За разлика от нея онлайн курсовете ще ми донесат не малко знания, дипломната - ще я пиша като проект в CV-то, понеже ще направя уеб магазин за едни приятелки, които си имат собствен бизнес, а смяната на работата ще ми донесе повече пари.

Енергията ще я възстановявам с енергийни напитки. :D Година и половина почивам, та вече е време да се стегна за 2 месеца, та ще събера енергия.

Отново благодаря за коментарите!

Поздрави!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker