Да се отажа ли? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (84999)
 Избор на редактора (162)
 Любов и изневяра (19377)
 Секс и интимност (10058)
 Тинейджърски (18900)
 Семейство (4107)
 Здраве (6971)
 Спорт и красота (3661)
 На работното място (1673)
 Образование (4826)
 В чужбина (1084)
 Наркотици и алкохол (841)
 Измислени истории (705)
 Проза, литература (1355)
 Други (11271)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Образование

Да се отажа ли?
преди: 1 година, 7 дни, прочетена 835 пъти
Здравейте приятели. Момиче съм на 15 и искам да ви споделя своите притеснения. Избрах да следвам медицина. Биологията винаги ми е била интересна, но ученето не. Винаги ми се е искало да съм студентка, но всички споделят че да си студент си е доста трудно и изисква доста учене, а аз не съм по тази част. Дали да се откажа от медицината. Как да започна с ученето. Съмнявам се в себе си. Как да се справям с уроците? Как да ги научавам? Дали да се запиша на уроци по биология или да се откажа?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 6 дни
hash: 2d5c348afa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   За медицина се учи най-много-и влизане, и излизане. Ако мързи, не си упорита и нямаш техника на учене, няма смисъл.
добрата новина е, че до 10 кл вкл имаш време да се научиш да учиш и да се мотивираш.

 
  ...
преди: 1 година, 6 дни
hash: bd1a353d05
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   То по принцип висшето образование не е за всеки миличка, а за сериозни специалности като правото и медицината където се иска сериозно и системно учене да не говорим!

 
  ...
преди: 1 година, 6 дни
hash: a5340b8a01
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Здравей! Не, не се отказвай!
Абсолютно всички изпитваме съмнение в себе си, но някои решават да се откажат без да са опитали, а други се борят до последно.
Аз уча медицина в Германия. Първо трябваше за две години от нулата да достигна нужното ниво на немски и да издържа ТеstDaF, което тогава ми се струваше невъзможно. Буквално последната година ходех някак механично на училище, на уроци, вкъщи, разсейвах се, обвинявах се, че не уча достатъчно, и през цялото време имах чувството, че няма да се справя и нищо, което правя, няма смисъл. Въпреки това си казвах: "Просто дай най-доброто от себе си и виж какво ще стане". Е, 5. 99 в дипломата и 5/5/5/4 на TestDaF. Голяма радост, голямо очакване... и после пак същите съмнения отначало. Оставам сама в непознат град, въпреки нивото на немски, което представям на документ, не разбирам нито една дума, изобщо не знам къде се намирам. Отивам на лекция - не разбирам за какво говорим. Прибирам се - не мога да си структурирам ученето така че да се справя във времето. На всички семинари и практики имам чувството, че всички знаят повече от мен и аз съм най-глупавата. С времето обаче свикнах на системата (да учиш в университет е коренно различно от училище! ), започнах да уча по-стегнато, започнах да разбирам нещо на лекциите (:D) и си изкарвах добри оценки. Веднъж случайно видях, че имаме ranking и по успех съм в горните 30% на семестъра. В началото на всеки семестър правим за упражнение текущия държавен изпит, за да си следим прогреса, и от -1 точка в първи семестър бях с 42 в четвърти, което са горните 15% според графиките, които получих заедно с резултата. Сега съм пети семестър и като цяло става все по-интересно, имаме много клинични предмети и практики по отделенията. В началото се съмнявах, че това изобщо е за мен, а сега го обожавам.
Напълно те разбирам, и аз в училище не си давах много зор, имах някакъв талант да изкарвам добри оценки с малко учене. Но като влезеш в университет е друго. Някак си осъзнаваш, че това ще ти е професията, и искаш да попиеш колкото може повече. Сериозно, аз не съм очаквала от себе си да уча толкова! Например доста хора учат само с презентациите от лекциите, аз си взимам учебници и започвам да си правя мои презентации с един куп допълнителна информация, защото за всяко нещо си казвам - "Не, не може да не го знаеш това, нищо че го няма в програмата". Все още ги има съмненията обаче. Преди абсолютно всеки изпит съм в паника, че нищо не знам и че ще ме скъсат, особено ако имаме практически. Въпреки това най-ниската ми оценка е 3 (което е българска четворка) и то няколко от първи и втори семестър, когато както вече казах не знаех къде се намирам. Въпреки това едната тройка е на изпит, на който скъсаха 60% от семестъра. Това ти го казвам само за да ти покажа, че и аз като теб преди не обичах много да уча, но всичко се промени, когато започнах да уча нещо, което наистина ми харесва и искам да работя.
Моят съвет е в никакъв случай да не се отказваш. Не знам кой клас си (9.? ), но ако ще кандидатстваш медицина скоро трябва да започнеш да се готвиш за изпити. Ако не си сигурна дали ще се справиш в университета, винаги е по-добре да опиташ и ако не стане да се откажеш, отколкото да се откажеш без въобще да си опитала и после винаги да се чудиш какво е можело да стане, нали? Желая ти успех, каквото и да решиш!
От човек, който ВИНАГИ е несигурен и си мисли, че нищо няма да стане :)

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 дни
hash: f5f95e6432
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   За медицина трябва и химия, не само биология. Ученето е страшно много, а тъй като сама казваш, че не си по тази част, то очевидно не е за теб. Има специалности само с биология, но пак трябва да се учи много. Сама трябва да избереш вече - да запишеш нещо лесно, за да можеш да го завършиш или да се стегнеш да учиш сериозно по биология и химия, за да следваш медицина. С мързел нищо не става.

 
  ...
преди: 1 година, 6 дни
hash: 1085c59c0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Да

 
  ...


...
преди: 1 година, 5 дни
hash: 2acb15cb54
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Номер 4, да трябва химия за кандидатстудентските изпити (в България!) и малко първата година, където така и така се минава пак всичко. И ако искаш да се занимаваш с фармакология. Биология, химия и биохимия си минаваш първата година и дотам. Медицината НЕ е биология и химия. Основата на медицината са анатомията и физиологията, след това идват вече наистина клиничните предмети. И аз не съм цъфнала и вързала по химия, обаче с медицината се справям перфектно.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 дни
hash: f5f95e6432
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Номер 6, да така е, в медицината се учат безброй други дисциплини, не само биология и химия (естествено), но все пак те вървят ръка за ръка и не може без тях, най-малкото за да те приемат на кск. А и другите дисциплини се учат вече като си приет за студент по медицина, очевидно не се учат в гимназията, иначе досега всички да сме станали лекари. Относно авторката, не знам как ще я кара тая медицина, като не ѝ се учи още отсега. Трябва сериозно да помисли дали иска да се занимава с това. Медицината не е като някоя друга специалност, където можеш да минеш без да си учил. Авторке, ако наистина това е твоето най-голямо желание, ще свикнеш да учиш, дори и да не ти се иска, просто няма как. Запиши се отсега на уроци по биология и химия, за да не стане прекалено късно. Прекарвай всяко свободно време в учене на допълнителни неща, например чети интересни статии в интернет, свързани с медицината. Както вече казах, с мързел нищо не се постига. Постави си ясна цел и ще успееш да я реализираш.

 
  ...
преди: 1 година, 3 дни
hash: 10990f246f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Те затова хората са казали "Като знам какъв инженер съм, как ще отида на лекар".

 
  ...
преди: 1 година, 3 дни
hash: 654a31d910
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Помисли единствено върху това какво точно искаш да работиш и какви знания и умения трябва да имаш за дадената професия. Това, че нещо ти е "интересно", не е достатъчен мотив.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 22 дни
hash: 157a42ae64
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   От авторката:Благодаря на всички за прекрасните съвети наистина е добре да пробвам. Както казвате по-добре да опиташ отколкото да се чудиш какво би могло да бъде. Ще се опитам. Просто ме е страх че няма да се справя както номер 3 имам съмнения е себе си. Че не съм достойна, че не уча колкото другите. Щом другите могат, защо и аз да не мога. Наистина се плаша като чуя учене, учене и пак учене. Мисля да започна от догодина уроци. Може би всички тези неща са от възрастта. Излиза ни се, искаме да ни е лесно и така нататък. Едни казват рано е други казват късно е, но е добре да имаме някаква подготовка. Пази боже да се стегна и дано стана студентка някой ден. Ако не здраве да е. Но за протокола: Моля предложете ми и други професии не само свързани с биология.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker