Струва ли си образованието в чужбина?? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Статии:
 Как да се харесваме в собственото си тяло. Проект - Кожа.
 
Споделени истории (77986)
 Избор на редактора (66)
 Любов и изневяра (17394)
 Секс и интимност (9472)
 Тинейджърски (17962)
 Семейство (3628)
 Здраве (6424)
 Спорт и красота (3425)
 На работното място (1422)
 Образование (4227)
 В чужбина (921)
 Наркотици и алкохол (800)
 Измислени истории (691)
 Проза, литература (1236)
 Други (10310)
 
 

  

Споделена история от Образование

Струва ли си образованието в чужбина??
преди: 28 дни, 21 часа, прочетена 463 пъти
Здравейте! Ученичка съм в 11 клас и вече сериозно се замислям къде и какво ще следвам. Първо искам да започна с това, че живея в малък град и семейството ми има що-годе нормални доходи. Въпросите ми са главно свързани с издръжката на един студент в чужбина. Англия ужасно много ми харесва, но там цените за един семестър са безбожни, а какво остава за тригодишно обучение + квартира + храна + транспорт. Струва ли си всичко това? Дори все още се колебая за конкретната специалност, а има ли смисъл да отидеш там със специалност, която я има тук? Не искам да разорявам родителите си, а пък брат ми също ще завършва след 3 години. Но въпреки това хората ходят и успяват... не съм чувала никой да се е върнал от там. Моля Ви, кажете си искреното мнение, а ако някой ми каже колко е да издръжката за един месец на един студент в Англия и родителите какъв кредит взимат. Предварително благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
  Email:
  Въведи кода от картинката в ляво! (anty bot)
 
Въведи код
 
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 28 дни, 17 часа
hash: 18c6c1337c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   В Шотландия бакалавъра е безплатен и отделно можеш да кандидатстваш за студентски кредит. Препоръчвам ти да се свържеш с Интеграл, те биха могли да ти дадат повече информация за образованието във Великобритания и за различните университети. Успех

 
  ...
преди: 28 дни, 16 часа
hash: 3f0bd474fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Държиш ли да е Англия? Виж опции и за други страни все пак, поне за информация.
За Мадрид например не е скъпо, а ще можеш и да работиш в някоя дискотека например или да раздаваш флаери. Стаите под наем за студенти са около 200-250 евро с вкл. разходи, а някои и си правят комбина 3-4 души и си наемат общ апартамент и излиза дори по-евтино. Има разбира се и други опции за работа на половин работен ден. Градът е много красив, общителни са хората, инфраструктура-перфектно устроена т. н.
В Барселона и Майорка също е ок.
Не знам защо толкова държите на тази Англия...

 
  ...
преди: 28 дни, 15 часа
hash: 004e9ce5f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   А какво искаш да учиш?

 
  ... горе^
преди: 28 дни, 13 часа
hash: 7af6f5ed2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Аз лично, като студентка, знам, че на всички им е трудно първата година. В чужбина е по-тежко. Едно, че близките ти са на хиляди километри, друго, че не чуваш родна реч и попадаш в съвсем нова културна среда, което не е задължително да е лошо, но е осезаема разлика. Личното ми мнение е, че си е тежко за един млад човек да отиде сам на хиляди километри и да се справя на собствена отговорност, знаейки, че ако нещо се случи, трудно ще получи помощ. Не казвам, че съм против образованието в чужбина, но определено не е за всеки.
Относно сумите, таксите в Англия не са малки и за англичаните, които си работят за собствената си валута, а какво остава за едно българско семейство, взимащо левове. Имам приятели, които заминаха и всички си изтеглиха студентски заем, понеже семействата им не можеха да издържат финансово. Според мен това е някакъв не лош вариант, защото студентските заеми се отпускат по време на обучението и се връщат след започване на работа.
Дали си струва? Не знам. За всеки е различно. Има плюсове и минуси, въпросът е какви са твоите приоритети.

 
  ...
преди: 28 дни, 12 часа
hash: d9f5f6ab4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ами зависи къде точно в Англия ще учиш и какво. Ако смяташ да се развиваш после там или някъде другаде извън България - да, определено е много по-добре да учиш в чужбина. Във всеки случай в Англия ще си най-добре, ако те приемат някъде със стипендия. Но пък и да нямаш необходимия бал за това, пак можеш да се оправиш, като работиш почасово и т. н.

 
  ...


...
преди: 28 дни, 11 часа
hash: 4c198ffc47
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   В Англия има агенции, които ти помагат да започнеш да учиш безплатно. И освен че учиш безплатно ти дават и около 10-12 хиляди паунда джобни на година.. Има много българи, които не знаят една дума на английски, но са се записали да учат заради парите.

 
  ... горе^
преди: 28 дни, 11 часа
hash: 2d11ca9f2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Много зависи какво искаш да учиш и по-важното с какво искаш да се занимаваш след това. Ако специалността, която искаш да учиш не е толкова развита тук, естествено, че чужбина е по-добрият избор. Друг е въпроса с парите, да скъпо е. Но, ако имаш хубав успех, ще получаваш стипендия, която да покрива част от таксата. А когато се установиш там можеш да започнеш и работа, и да не разчиташ само на родителите си. Надявам се, че си проучила как стоят нещата с кандидатстването извън България и си изкарала необходимите сертификати.

 
  ...
преди: 28 дни, 10 часа
hash: c632b2784d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Скъпо е и ще трябва се наложи, да работиш, което не е толкова страшно.

А за това, дали си стурва:

Отговори ми - Какво искаш да правиш? Ако имаш идея за работа, то къде искаш да я работиш. Не говоря за страна, а направо за компания, кантора, болница? Или желаеш да работиш сама? Знаеш ли, какви са приходите от твоята бъдеща работа? Ако знаеш, то знаеш ли, как да започнеш, да я работиш? Какво се изисква като квалификация? От къде можеш да я придобиеш? Хората, от учебните заведения, които си подбрала, дали успяват, да си намерят мечтаната работа или се налага, да работят нещо различно?

Това са доста въпроси, но отговорите им са жизнено важни.

 
  ...
преди: 27 дни, 15 часа
hash: 63f7ee4974
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   От автора:
Здравейте! Благодаря за хубавите съвети. Наистина не уточних с какво искам да се занимавам. Най-много клоня към графичен или уеб дизайн, но и се замислям за нещо, свързано с право. В момента съм 11 клас и знам, че е хубаво да изкарам IELTS в средата на годината. Може би едно от главните неща, които ме тревожат, е как да кажа на родителите си за моето решение, а те определено не ме "бутат" натам. Може би трябва да говоря и с други студенти, завършили там и да ми кажат как стоят нещата с издръжката за един месец. Не съм сигурна обаче дали вече не е твърде късно за такова важно решение. И отново се притеснявам за моя брат, с когото имаме малка разлика и ако и той поиска образование в чужбина дали това ще е финансова посилно за моето семейство.... Благодаря отново! :)

 
  ... горе^
преди: 24 дни, 11 часа
hash: c632b2784d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   От номер 8:

Виж сега. Без поне 1500 лева, няма да се оправиш/ Говоря ти, за абсолютния минимум. Не оставяй, студентските ти години, да минат в една стая, от която не излизащ често, защото не искаш, да си износиш обувките. Но ситината е, че за да си спокойна, 2500 лева, ще ти трябват.
Така, сметката е следната:
Ако си на минимума, ще ти трябват поне 18 000 лева за разходи 13 000 за такси (около 6000 паунда, грубо), на година - Общо 31 000 лева.
Иначе сметката може да отиде и до 30 000 лева за издръжка 20 000 лв за такси. Общо 50 000 лева.
А ти ще учиш поне 4 години.

" графичен или уеб дизайн" - Това са две, доста различни неща.
"Право" - Е това =вече, няма нищо общо.

Първо - изясни си преоритетите. Второ - почни да учиш и проучваш от сега. Да изискваш от родителите си 200 000 лева, а от себе си 4 години, без да си наясно, къде ще му излезе края, е общо взето - лудост.

 
  ...

...
преди: 18 дни, 2 часа
hash: 63f7ee4974
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   От автора:
Чувала съм, че се теглят кредити и таксата за обучение се плаща след като се завърши бакалавър, а и човек може да започне почасова работа. Ако направя и двете колко според вас ще ми излезе издръжката?

 
  ...
преди: 17 дни, 15 часа
hash: c632b2784d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   От 8.
Кредитите ще стигнат, дапокрият семестриалните ти такси. Издръжката, ще остане непроменена. най-добрият вариант, ще е ако имаш готови 10-15 000 лева, с които да се установиш и спокойно за си намериш работа и да балансираш живота си, докато си намериш работа.

Ако специалността ти го позволява, можеш да започнеш и през 4-5 семестър и след това, да работиш това, което искаш, като почасова работа.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

Въведи кода от картинката в ляво! (anty bot)

Въведи код
При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)
 
  Email:Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker