Какъв е смисъла от ученето? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какъв е смисъла от ученето?
преди: 6 години, 3 месеца, прочетена 2241 пъти
Пиша това защото ми е чудно може ли някой да даде логично и смислено обяснение на въпроса ми. Но преди това малко предистория:
Момче, на 21, студент съм, преди това бях ученик, интересувам се от компютри и най-вече софтуер. Като завърша университета планирам да продължа образованието си - ще уча в частна школа за програмисти, за да получа още по-добра подготовка. Иначе няма как... не е лесно. Уча сериозно в тази област. Имам приятели, те са коренно различни от мен, но ги познавам от години и им имам доверие. Те са единствените хора с които излизам и се виждаме почти всеки ден, заедно ходим на фитнес. Приятелите ми се занимават с незаконни дейности. Продават наркотици - треви, амфети и не знам си какво още. Въобще не разбирам от тези неща. Не само продават, но и взимат. Ходят по дискотеки, клубове и т. н., добихте представа за какъв тип хора става въпрос. Винаги са ми казвали, че си губя времето с учене. Като им казах, че след университета ще уча после направо ми се изсмяха и казаха, че ме съжаляват (а аз ще уча още 2-3 години, а не 100). Лидера на групата, ако може така да се изразя, е дилърче от много време и не са го хващали досега. Кара БМВ и сега ходи с едно момиче... много е красива, снимките й във ФБ имат по 1000 харесвания. Предишните му гаджета също бяха такива. Този човек дори не може да пише грамотно, говори само простотии (псувни), но днес пак си поговорихме, накрая си дадох сметка, че е много по-напред от мен в живота. Аз ще имам едно тъпо образование, а той на ден харчи и изкарва повече пари отколкото аз за седмица или месец. Какво правя? Заслужава ли си ученето? Писна ми вече. Защо ми е това учене, аз дори не съм имал приятелка и като си говоря с някое момиче и кажа с какво се занимавам и с какво планирам да се занимавам, веднага губят интерес и продължават със следващия. Не ги обвинявам де, просто казвам. Какво ги интересуват алгоритми, масиви и т. н. неща които няма да изброявам, защото на повечето сигурно нищо не говорят. Питат ме "видя ли кво стана във Вип Брадър" или "гледа ли Черешката на тортата" на което отговарям - не знам, не ги гледам (наистина не ги гледам), и тя ми казва - "офф, тия компютри са ти изпили мозъка". Друга пък ми звъни и ми вика "с А. и М. ще ходим на дискотека, ела с нас", на което отговарям - "не искам, нито пия, нито искам да стоя до късно" и отговора пак е "оффффф" и повече не сме се чували.
Мога да пиша още, но не искам да става прекалено дълго, разбрахте какво ме мъчи и ще се радвам да чуя мнението ви.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 3 месеца
hash: bcf9fa05ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ако искаш и ти да излизаш с такъв тип кухи кифли, ходи и ти да продаваш наркотици. Хубавите неща не стават от днес за утре. Този като е имал десет гаджета, обаче нито едно с акъл в главата, много е постигнал в живота, няма що. Гледай си образованието и развитието и общувай с нормални момичета.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 1073f6c7cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Учи за да споучиш

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 21399867ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   След 10 години виж къде ще си ти и къде ще са приятелите ти. Ти ще работиш престижна и интересна работа, ще пътуваш по Европата и света, ще взимаш четирицифрена заплата и ще имаш нормална приятелка/жена. А аверите вече ще са деградирали, с няколко ареста, със заеми, ще псуват де що се докосне до тях и ще се оплакват от скапаната държава. Стари кифли ще се навъртат около тях, докато има какво да измъкват.

Нито за секунда не поставяй под въпрос ползите от ученето.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 6ea7b02d3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей! И аз от това се чудя. Има ли смисъл? Всяка година полагам много усилия уча, притеснявам се постоянно колко имам, дали тази оценка няма да ми развали успеха и тн. Ии какво става на края на годината аз и съучениците ми, които през годината са били с 3-4 завършат с отличен успех като мен! Как? !? Казват две-три мили думи на госпожите и айде.... с отличен за годината. Това, че срещата ще бъде на яхтата та двойкаджията си е много вярно. В България колкото и да учиш пак хората, които си изкарват парите на черно ще бъдат по-богати от нас! Млад си-бягай в чужбина. ИТ специалистите са търсени. Взимат добри заплати, но не и в България. Това е от мен. В България ще те гледат все странно, а всъщност те са странните. Късмет!
Момиче, 13

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: c58e30f2d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   На мен пък са ми интересни масивите, но стигам до двумерни и издъхвам. Остави, че и двумерните ме затрудняват понякога. По програмиране работихме със съвсем проста програма, нищо не ни беше обяснено и правих курсовата си работа на сляпо. А наистина тези неща ми допаднаха, за жалост нямаше с кого да коментирам и да се "просветля". Специалността ми е инженерна, не уча за програмист, но по някакви причини го имахме в програмата. Както и да е. Попадаш на грешен тип жени. Вероятно са все такива, които попадат в компанията ти, която се състои от друг тип хора, с които нямате общо. Всички ходят по дискотеки, забавляват се, ти просто не си падаш по това. Няма лошо да излизаш понякога за да разпуснеш, но си се обкръжил с хора, които го правят всеки ден и за тях това е нормално. Има смисъл да правиш всичко това, което ти доставя удоволствие и ти е интересно. Ако ти харесват масивите и алгоритмите, то добре. Животът не е започнал за теб, как да бъдеш успешен преди дори да си завършил. След 10 години може да си създал програма, която да е от огромна полза за обществото. Може да изкарваш повече, отколкото си си представял. Е, може и това да не се случи, но поне ще си изкарваш парите с честен труд и няма все да се чудиш кога ще се озовеш зад решетките. Учи, развивай се и не се занимавай с дрога и слабохарактерни жени. В университета може да срещнеш и млади момичета, които имат интереси сходни с твоите. Надали ще са много, но има шанс. Смени средата и ще видиш, че има жени, които харесват литература или математика, искат да бъдат с мъж с образование и мечтаят за красив живот. Не забивай в монитора до степен, че да забравиш за живота навън, но пък и не си мисли, че си втора ръка човек, само защото не се занимаваш с дискотеки, к*рви и наркотици.

 
  ...


...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 94830e0553
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Юобщи взето, целта е да имаш знания, за да допринасяш за икономиката и това е всичко.
Разбира се, наложени са философия, литература и етика, чиято цел е, да те откаже от преследването на пари и амбициозни планове за политическа кариера, което е добре дошло за управляващата класа.
Лек ден.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 85bc689882
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Тези момичета не те оценяват! Интересуват ги само кифленските предавания, които хляб не дават никому! А ти нали знаеш, че ИТ специалистите се търсят навсякъде и взимат много пари! Ти един ден ще бъдеш в ИТ сектора, гордей се с това! Един ден и ти ще имаш гадже, което не го вълнуват глупости, гледай да я уцелиш! С т. нар. "приятели" прекъсваш всякакви връзки! Такива не ти трябват! Наркомани, дилъри-в мига, в който разбера, че ще имам вземане-даване с такива-адиос! Не ми се ходи по МВР-та, разпити, мярка за неотклонение-иначе с бъдещето ми е свършено! То не че има кой да ми опропасти живота, де! Такива са моите принципи! По-скоро в пенсионерския клуб ще отида!

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: b51ec120ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Наистина ли вярваш, че твоите приятели ще са толкова готини и след 10 години? Само стой и гледай! На 20 е лесно, гаджета, купони, дрога... но рано или късно човек си плаща за безрасъдството. Така, че хич не им завиждай, защото няма да свършат добре. Кой в затвора, кой с разсипано здраве, а някой от тях може дори и да не доживее, че този бизнес си е доста рисков и не се знае кога ще попаднат в полезрението на грешния човек. Така, че учи си и не си мисли, че животът им е толкова розов, защото повярвай ми не е. Колкото до това, че нямаш приятелка. Извинявай ти каква приятелка търсиш? Готино и умно момиче на твоето ниво или куха лейка, чието най-голямо постижение е, че си и сложила силикон и си е качила снимките във фейса? Щото ако търсиш кухи лейки... ами да, трудно ще е, защото си прекалено умен за да задържиш интереса на такава.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: f3c6eed2ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Незаконния живот не е за теб. Има си хора на които им идва отвътре и само това могат. Както не всеки става за програмист, така и не всеки става за престъпник. Ако искаш след години да имаш дебело досие и да свършиш в затвора давай. А жените сигурно ги използват, за да им дават безплатно наркотици. Аз от такива мъже ще бягам с 300 км. в час ако ще и милиони да имат. А нали знаеш, че като програмист можеш да отидеш и в чужбина и да взимаш доста пари. Лошите ученици бягат от час. Добрите бягат от България.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: c42e942156
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Цитат Какво правя? Заслужава ли си ученето?

ОПРЕДЕЛЕНО. Първо чрез учене се обогатява човек и започва да мисли по-логично, по академично и да търси структурирано решения на проблемите. Това те отличава от маймуните в зоопарка.
Аз самият си скъсах д... от учене. Много подигравки събирах и в училище, семейството ми не се интересуваше от 6-ците ми (имах 3-4 страници в бележника само 6-ци)
На 18 г. отидох да уча в чужбина на практика без никаква помощ. Работих 2 г., за да се устроя и запиша в университет. Другото е история. В началото на 30-те си години съм и имам всичко - Мерцедес GLC, Porsche 911, къща с басейн в Столицата, отделно имоти като инвестиция - магазини, апартаменти, които отдавам под наем. Живея в няколко държави едновременно и дружа с хора, които имат частни самолети и имам сенаторски статус в Star Alliance заради събрани мили - обикалям целия свят мнократно всяка година. Това нямаше как да стане ако не бях учил, не бях се издигнал и доказал в моята сфера, не знаех езици.
С незаконна дейност изобщо не ми е хрумвало да се занимавам. Имам 1 живот и искам да живея дълго. Случайно някак си успях да натрупам имоти и пари, но дори да бях останал беден предпочитам да съм беден с мозък от богат без мозък.
Дългокраки мадами срещу пари колкото си искаш, но имам у дома красива, много по-млада съпруга и бебе. Евтините к... ви омръзват бързо, но ако си специалист в своята област и си добър и жени ще имаш колкото искаш. Не разбирам какъв ти е проблемът. Дори да предположим, че не бях изкарал толкова много пари пак бих бил щастлив, че съм учил, просто защото не ми се живее като празноумен примат.
Тези момчета не ги гледай. Те са нямали избор, защото са родени без способности. Ще вършат престъпления някоя и друга година и майките им ще ги погребат без време. Безсмислено съществуване. Съжалявам родителите им и жалко за обществото да хвърли толкова енергия да отгледа такава фира
Ти защо изобщо се събираш с такъв добитък се питам.
Моят успех се дължи в голяма степен на средата ми. Такива примати дори на снимка не искам да ги гледам, камо ли да дружа с тях.

 
  ...

...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 942a6c06e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Общо-взето номер 3 ти го е написал супер точно. В допълнение към него мога да ти кажа, че трябва възможно най-скоро да престанеш да дружиш с тези си приятели и изобщо да се откъснеш от цялата тази среда. Навън има много нормални хора и момичета, които ще те оценят. Преди аз също бях в подобна ситуация. Приятелите ми не се занимаваха с незаконни дейности, но като цяло ги интересуваше само къде да се напият и толкова. Някои започнаха работа, след като завършиха училище и изкарваха нелоши пари. Аз съответно учех и не можех да си позволя това, което те можеха и ми ставаше тъпо. Когато човек обаче се старае и е честен, Господ не закъснява да му помогне. За няколко години след завършване бързо се развих професионално, осигурявайки си много добър стандарт на живот. Кажи-речи някъде в този период, хората, които имах за най-добри приятели и от които нямах никакво намерение да страня, въпреки различията ни, защото за мен си бяха приятели, ме изоставиха в първия момент, в който решиха, че вече нямат полза от мен. Затова, послушай съвета ми, отдели се от тая среда час по-скоро и си потърси нормални хора. На теб ти трябват образовани момичета, не селски кифли.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 84edce4a6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Компанията ти е отвратителна. Защо изобщо общуваш с такива хора при положение, че имаш претенции, че си умно, амбициозно момче? Приятелите ти са адски ограничени :) Ако все пак животът, който водят те, те влече, поемай по техния път :)

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 8f08e3bff3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Намери си свестни приятели - хора от твоята сфера, с които да имаш общи теми за разговор и интереси. Определено ученето си струва. И парите НЕ определят колко си напред в живота. А това, че кара БМВ някой си абсолютно не означава, че е баровец или нещо от този род. Общо взето тези, които са уж много оборотни, все обикалящи дискотеките са утайката на обществото. Тези момичета с по 1000 лайка са леки жени, готови да си легнат с всеки за пари. Това са хора без морални ценности, които днес имат нещо утре нямат нищо и ще си намерят майстора рано или късно. Сферата, в която си ти е много перспективна и със сигурност ще имаш потенциал за развитие, ако продължиш да се занимаваш с това. Да се занимаваш с незаконни неща и да се правиш на лош е елементарно. Бъди успешен, умен, вади парите си с честен труд. Ако се стараеш всичко само ще си дойде на мястото. Успех ти желая и не се влияй от подобни индивиди!

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: b584f53021
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Виж, няма смисъл да се мъчиш! Давай! Продавай наркотици, гледай Биг Брадър, лягай си с манекенки, кво го мислиш? Купон да става!
А сега, сериозно! Моето момче, ако нещо съм разбрала в този живот, то това е, че образованието е инвестиция, която винаги се изплаща. Разбираш ли? Винаги! Тук няма празно. Това, което днес научиш, може да ти се вижда безсмислено, но утре точно то ще ти дойда на помощ за някаква работа. Запомни го от кака си Милена: "Ти си всичко, което знаеш, и нищо извън това, което не знаеш". Но.... човек си прави избора. Малък си и затова те съветвам. Ако ми беше връстник, въобще нямаше да си губя времето. Мои състуденти - големи отворковци навремето - карат таксита в момента. А аз преподавам в университет и работя за най-добрите български издателства. Защо? Защото не излизах от библиотеките, а те не излизаха от дискотеките. Ти си знаеш в крайна сметка, но защото питаш, отговарям: образованието преди всичко! Останалото ще го получиш с лихвите.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 94830e0553
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Разликата, приятелю е, че един ден, зщаото на някой нещо си казал накриво, ще изгориш ей така. Виж колко "велики" мутри си заминаха, избягоха или спят с охраната си.
Ти ще си под тях. Ти ще си от стотитците "безлседно изчезнали" всяка година, които са си чисти убийства, но е по-удобно за полицията.

А тези, който сериозноса учили, ще карат същите или по-хубави коли, от тези на мутрагените, ама с малката разлика, че ще доживеят да имат внуци и няма да ги е срам да ги пгледнат в очите, а ако си вярващ христянин, няма и да са сигурни кандидати за пъкала.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 65a6e39a56
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Въпреки, че хората по-горе са ти го написали и аз ще ти кажа моето мнение.

Разсмиваш ме с твоите разсъждения, човек - точно защото съм минал по твоя път.

Аз съм на 26 години - софтуерен специалист с доста опит, признание и сертификати. Най-добрият ми приятел и сега, до преди години бе голям люлински наркодилър и се познаваше с най-големите и опасни босове в България, но аз го убедих да се откаже от тези си връзки. Даже напоследък се опитвам да го вкарам в IT сферата, но малко го мързи.

И той като твоите дружки преди години е излизал с наркодилърите насам, натам и всяка вечер е пиел коктейли за стотици левове.

А един ден идва и ми казва: "Брат един голям бос милиардер ми предложи да отидем с манекенки за един месец на плажовете в Мексико. " и аз го питам "Е какво - прие ли? ", а той ми казва "Е какво да кажа на нашите, мамо, тате отивам с милиардер и манекенки за един месец в Мексико", и аз му казах "Еми да - ще те разберат, и те като млади са го правили! " :D

Виж сега - основното нещо е как го приемаш. Мен примерно не могат да ме пречупят такива неща, напротив аз ги пречупвам, както убедих този приятел да не се занимава с босовете.

Този приятел ми каза едно много важно нещо - "Не гледай другите! Те на тези години са постоянно по дискотеки, насам, натам, но след 5 години няма да имат пари, а ти ще си живееш живота" и бе прав! :)

Сега аз съм на 26, взимам 5 бона благодарение на IT уменията си и мога буквално да си правя каквото искам. Ходя си на дискотеки през седмицата - хвърлям по 100-200 лв. като ходя (и живея както най-добрия ми приятел е живял на времето). И всичко благодарения на годините труд и учене, които съм хвърлил.

За това, че познаваш наркодилъри не се притеснявай. В България почти всеки се познава с някакъв вид престъпник... всички сме некъв вид далавераджии и за това ни е толкова скапана държавата, но това е друг въпрост. Просто разбери, че твоят път е много по-правилен и стабилен от техните.

Наскоро ми казаха за един приятел дето взел 8 бона за 1 месец (малко повече от мен) с пренасяне на наркотици, а после го хванали и се наложило да плаща 10 бона. Разсмях се доста... много перспективен бизнес наистина. Тъй че повечето ти приятелчета дилърчета нема да стигнат дълече, а и тези които стигнат не е ясно как ще продължат живота си и колко ще живеят, особенно щом са почнали да употребяват.

И един съвет - не занимавай мацките с IT глупости, а си говорете за интересни неща. Аз имам доста години опит в тази сфера и знам много неща, но и на мен някоя колежка да ми заговори просто така за IT неща (дето не ни влизат в работата в момента) ми става досадно и не искам да си говоря с нея.

А за отношенията си с приятелите ти - ти си реши. То и от теб зависи дали ще избереш наркодилърството или IT сферата. На мен IT сферата не ми пречи на отношенията с приятелите. Веднъж на 2-3 месеца пуша трева като се видя с някои приятели (включително приятели програмисти, които всеки ден си пушат).

Е вчера излизах с моята компания и ми предлагаха да ходим до един клуб, да си вземем бомбони и да се нокаутираме, ама имах работа в Неделя (щото Петък бях home office и си спах вкъщи трябваше да отработя малко) и им казах, че принципно съм навит, но някой друг път. Някой път ще си запазя време и ще пробваме. Аз не се пристрастявам към неща, които не ме интересуват, тъй че не се притеснявам. :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker