Не мога да се мотивирам... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Не мога да се мотивирам...
преди: 6 години, 1 месец, прочетена 1372 пъти
Здравейте!

Проблемът ми, сигурно ще ви се стори абсурден, но все пак ще попитам за съвет.

Не мога да се мотивирам да уча. Как да променя това?

Малко за мен:

IT специалист съм с 4 години опит с уеб разработка и опит като консултант за CRM системи.

През тези 4 години изкарах голям брой курсове в академиите на Cisco и Telerik. Участвах по състезания където си ръководех мой екип. Работил съм по 5 проекта едновременно. Успях да се запозня с доста неща за краткото време в което съм в тази сфера, които мои колеги с години повече опит не познават.

Докато в началото работих много с много overtime, докато карам и магистратура, и то за малко пари, сега работя доста по-малко, остана ми само да си напиша дипломната и като цяло ми е почивка.

Наскоро си поставих няколко цели. Тук идва и проблемът и въпросът, който задавам.

Искам да си сменя работата и да почна freelance, както и да си завърша магистратурата.

Смяната на работата, не ми е проблем. С опит, който научих от едно мое хоби, се научих да се продавам много добре и сега съм много търсен специалист - получавам предложения за работа от HR-и почти всеки ден. Наскоро дори един топ специалист от CRM сферата, който много уважавам ме викна на интервю без CV - отидох без да се подготвя, поисках доста и ми звъннаха след 2 часа, че са съгласни. Обаче им отказах, понеже искам целите ми да бъдат постигнати в следния ред:

- да изкарам едни online курсове - 80 часа.
- да си напиша дипломната
- да пробвам работа + freelance
- да си сменя работата

Та на въпроса:

Започнах online курсовете, но не мога да се мотивирам да ги довърша. Минах ги на половина 40+ часа. Как мога да се мотивирам, да довърша останалото?

Проблемът е, че на моменти се чудя защо го правя всичко това - вместо просто да си сменя работата. Мъчи ме следният въпрос:

След като мога още утре да звънна 1-2 телефона и да си намеря работа за 500 лв. отгоре, с малко късмет 1000 лв., защо да се мъча да изкарам тези online курсове?

Причината поради искам да мина курсовете е защото искам да си update-на познанията и да си подобря познанията с които сега разполагам. Сун Дзъ е написал:

"Побеждаващите воини първо печелят и след това отиват на война, а победените воини отиват на война и след това се опитват да спечелят. "

Тъй, че искам да се подготвя много добре, за да съм сигурен, че ще закова интервюто. Обаче другото нещо, което ме спира е, че напоследък плодовете от ученето и труда ми преди години ми помагат да раста в тази сфера без особенно усилие и някак си искам да си почина и да видя, колко дълеч мога да стигна само с това, което мога за сега (т. е. без да си подобрявам знанията).

Третото нещо, което ме разколебава е, че дори и да си изкарам курсовете, трябва да си напиша дипломната работа според плана. Тя е уебмагазин за едни колежки с реален бизнес, с които може да се разберем за малък % от бизнеса, стига аз да им поддържам уеб магазина. Съответно ще си пиша проекта, като freelance проект.

Но си мисля, понеже имам приятел, който е топ freelancer и изкарва месечно между 7000 и 10000 лв., и може да ми намери проект лесно срещу 20% от цената на проекта, защо да не пробвам малко freelance работа още сега. Затова ме мъчи и този въпрос:

Защо да си губя времето с дипломната работа, щом мога да изкарвам реални пари в свободното си време?

Сега работя като контрактор за една много голяма компания. Буквално не могат да ме махнат, защото някои топ хора напуснаха и аз разработвам един голям проект. С други думи стига проектът да е в deadline-a мога да си правя каквото си искам. Не съм виждал толкоз почивка от бая години. Но тук идва още нещо, което ме мъчи:

Хората са коректни към мен. Да - мога да напусна за доста повече пари, но ще е некоректно от моя страна особенно в средата на проекта, а и не искам да си развалям репутацията с толкова голям клиент. Затова всъщност и искам да почна freelance - за да правя допълнително пари, без да се налага да им провалям проекта.

Но дали това не обезмисля, някои от поставените ми цели?

И последното, най-малоумното, което ме кара да размислям, е че преди половин година получих едно не малко повишение... вече се видяхме с шефа и той сега събира feedback за следващото, и май докато се мотивирам да си свърша целите, ще получа следващото повишение, което малко ще обезмисли това което правя сега...

Извинявам се пак, за дългите обяснения, но наистина тези размисли и въпроси ме мъчат от 1-2 месеца насам.

Писах тук преди време и някои хора ми дадоха доста добри съвети, които успяха да ме мотивират за месец.

Въпреки, че ме и посъветваха да се обградя и с други движещи напред хора, въпреки, че моите колеги от магистратурата също се развиват - сред тях има project и sales manager-и, но и тях ги мързи да си напишат дипломните работи и го карат по течението (всъщност един колега, който до скоро бе безработен и му помогнах да стане консултант бе първият, който си написа дипломната работа). Един топ мениджър от международна компания, който ни е преподавател - каза, че не ни мързи, а сме просто заети и изморени.

Как бихте ме посъветвали да постъпя, за да постигна целите си след като сте изчели размишленията ми?

Благодаря предварително!

Поздрави!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 1 месец
hash: a8267528d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Напротив, много си мотивиран даже, щом носиш няколко дини под една мишница, но не можеш да си подредиш правилно приоритетите...тръгни оттам кое търпи отлагане във времето, на кое сега му е времето, какво всъщност искаш да постигнеш, и не забравяй, че всичко все пак подлежи на промяна, разместване, доуточняване, дай си време и за почивка, животът е пред теб, не бързай, обмисляй, не бъди толкова категоричен...успех!

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: fcb16e10b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Преди да продължиш нататък, мисля че ти трябва ПОЧИВКА!

Ж39

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: bcb3e02d78
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Аз малко се зашеметих от цялата тази информация. Първо искам да те поздравя за успехите ти, хубаво е, че си бил толкова амбициозен и си успял да пробиеш точно в тази сфера, която сякаш е претъпкана от специалисти. Убедена съм, че никак не си си почивал. Според мен си "изпушил", претоварил си се и сега си търсиш почивката. От опит ще ти кажа, че отпуснеш ли се в момента, после ще ти е още по-трудно да се качиш на вълната, мотивацията ти съвсем ще се изпари. Стигнал си толкова далеч, а точно сега ти идва да се откажеш. Сещаш ли се за онази картинка с двамата копаещи в мина мъже, където единия е до средата и продължава да копае с всички сили, а другия има по-малко от 50см до съкровището и се отказва? Трябва да си я виждал в интернет. Не се отказвай, имаш съвсем малко до края. Важно е да си довършиш дипломната, вместо да се занимаваш със странични проекти, защото тази диплома е доказателство за 5-те години труд в университета. Баща ми е учил, но е прекъснал точно накрая, защото и иначе е имал много предложения за работ и развитие. Беше много добър в сферата си и изкарваше доста пари, защото нямаше кой да го замести. В един момент кандидатства за работа и там му казаха, че не могат да го вземат без диплома за завършено образование, защото ще е некоректно спрямо всички останали работници и кандидати. Така аз вече бях на осъзната възраст, а той довършваше неща, започнати преди години. Доста си работил и си вложиш средства, време и усилия, така че си подреди приоритетите. Направи си дипломната работа, като седнеш по-сериозно да се занимаваш с нея и си вземи отпуск от порядъка на седмица-две, за да си починеш. Разхождай се, пътувай или просто бъди у вас и спи до обяд. След това започни с нови сили. Този онлайн курс си го докарал до средата, няма да ти е непосилно да го довършиш, но дори и това да се случи, не е толкова фатално. Щом правиш проект за важен човек, то не напускай работа преди края. Не знаеш кой проект какво ще ти донесе. Мисълта ми е да избуташ всичко започнато до този момент и после да си починеш, преди да се впуснеш в нови цели.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 276eab39c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Виждам че търсиш баланс, стигнал си до една точка, която ти дава възможност да обслужиш интересите си и да се концентрираш над тях. Когато си започнал в началото си бил малък и гладен за успех - да се докажеш на себе си и останалите, да вдигнеш нивото. И сега стигаш до един критичен момент на ситост и удовлетворение. Погледни внимателно на ситуацията, огледай се от всички ъгли. Кой си ти? Къде се намираш? Какво вършиш? Още един много важен въпрос: - Защо го вършиш?

Прочети си предишната тема и после отново тази и виж как с времето се изясняват нещата. Нямаш дългосрочна цел. Точно като един номад.
Какво прави номада - ще вземе от тук от там ще е доволен на нещо. Преживява, гледа един свой си интерес. Такъв живот ли искаш да живееш? 10000 лв много пари ли са?? А как се стопят лесно... Нямало да има смисъл от тоя курс... Искаш да ми кажеш че сега като си изкарал 40 часа трябва да се окажат загубено време? Като си започнал нещо (дори и да е толкова миниатюрно като курса ти) трябва да се довърши.

Уважаваш ли труда си? Проекта по който работиш ще бъде завършен в очакван срок за да не издъниш работата на други хора, а един курс не можеш да го изядеш за 2 дена? Еми няма да спиш.

Искаш ли да ти кажа защо момента ти е критичен и важен?? Защото растеш и трябва да избереш дали ще се научиш да мислиш като голяма риба или ще си доволен на сегашното положение, което никак не е малко (В СРАВНЕНИЕ С ДРУГИТЕ) но все пак като другите ли си? С какво си по-специален? Не ти се карам, критикувам те. Градивно!

Мани ги парите. В един момент започваш да изкарваш повече от колкото харчиш и се трупат.
Знанията! Движението, диханието, все да си гладен и да тичаш, да няма засищане - Мамка му! Това е което ни прави живи. Жив ли си изобщо или сам си поставяш ограниченията?
Баба ми е на 85 години и учи английските букви и вече една година си ги носи в джоба на листчета и преговаря, не може да ходи но чете книги. За къде ги прави тези неща? Къде ще си ги носи? И знаеш ли какво ми каза????
- В гроба ще почивам. Сега съм от живите...
Моля те не ми казвай, че една кокалеста бабичка е по-мотивирана от теб. Дето едва се мърда.

Мотивацията идва от ума, отвътре, от основите. Иначе е до време. Минава и заминава, една плюнка и се връщаш в начално положение. Друг проблем е че очакваш някой да ти каже какво да правиш. Отдавна сигурно си разбрал че само ти можеш да си помогнеш. При 70% прости хора... Сам си. Всичко е в ума ти.

Какви са ти дългосрочните планове? Какво искаш да направиш? По-точно:
Ще продължаваш ли все така да мислиш като момче или си станал вече мъж?

Набрах ти много рязко и се извинявам ако си се засегнал. Това са сериозни приказки.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 872467025e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Пич, поздравявам те за успехите и отдадеността ти. Не мисля, че мотивацията ти е проблем, просто си си скъсал гъза вече, имаш нужда от отдих и почивка, събери сили.

 
  ...


...
преди: 6 години, 1 месец
hash: a1e3b5abbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   От автора:

Благодаря на всички за отговорите и за добрите съвети! :)

До номер 1:

Прав си - затова сега ще си довърша дипломната работа, понеже скоро време може да си загубя студентските права. След съветите ви успях да се мотивирам за да довърша повечето курсове. Някои от тях не са необходими на този етап, тъй че ще ги оставя за случай в който имам нужда от тях.

Благодаря отново за съвета! Най-добри пожелания и успехи и на теб!

До номер 2:

Не съм го написал тук, но последната година си почивах доста. Лятото всеки уикенд бях на морето на вилата на един приятел, а есента и зимата по дискотеки включително и през работни дни. Научил съм се да спя малко и да си върша работата въпреки това.

Принципно почивката никога не е вредна, но сега трябва да се стегна, тъй като искам да направя голяма стъпка с дълготраен резултат и да мина на следващото ниво както се казва. За това ми трябва мотивация и работа в момента.

Все пак благодаря за съвета! Поздрави и най-добри пожелания и на теб!

До номер 3:

Права си - ако спра сега, ще ми е много по-трудно да намеря мотивация после. Прегарял съм 3 пъти и знам какво е. Сега съм далеч от това чувство още, но трябва да се мотивирам иначе ще се върна към почивката и ще приключа до тук.

За щастие, благодарение на съветите ви и на това, че едни приятели ми отвориха очите за някои неща, събрах мотивация и вече си довърших повечето курсове. Остана само един, който ще изчистя тази седмица, може би докато си работя по дипломната работа!

Вече не съм сигурен дали не искам да загубя този клиент, предвид, че заплатата ми е доста под стойността на отговорностите ми, тъй че по-скоро ще проявя уважение към себе си и ще направя важните за мен неща, вместо да се съобразявам с клиента.

Благодаря пак за съвета! Поздрави и най-добри пожелания и на теб!

До номер 4:

Благодаря ти много за съветите! Напротив, не съм се засегнал - даже бих казал, че анализът ти е много точен.

Наистина от една година насам, се спрях за да се наслаждавам на живота, но се намирам точно пред следващата стъпка на кариерното ми развитие и ме мъчи, че не продължавам напред.

Да наистина, през всичките тези години съм искал да постигна доста, да стана специалист, да се развивам и да вървя напред, а сега като че ли искам да съм просто като другите. Но разликата е голяма, а и не съм сигурен, че искам да съм като другите, а искам да продължавам напред.

Така е, от година и нещо живея ден за ден, като един номад, без мисъл за напред, без план. Просто се надявам на шанса. Но все пак благодарение на твоите съвети и тези на едни приятели мисля, че си върнах визията за напред.

Принципно имам дългосрочни абстрактни цели, като отваряне на собствен бизнес, но не ги споменах тук, защото как щях да ги постигна, щом не мога да се справя с краткосрочните си цели. Вече съм по-убеден, че ще мога да ги постигна.

Имаш право - трябва да уважавам себе си и своя труд. От работата решиха да ми вдигнат отговорностите доста, затова им теглих една майна, взех си болнични и изядох няколко курса. Остана ми само един, който ще изям докато работя по дипломната си работа. Якото е че един от курсовете отговаря на 80-90% на дипломната ми работа и ще я направя в рамките на месец със сигурност.

Един приятел ми отвори очите, че мога да искам доста повече при следващата си работа, поради уменията си затова вече не се притеснявам, а и това позволява Freelance работата да не е толкова на преден план.

Но май и в предишната ми тема, хората бяха прави, че не съм се обградил с правилните хора. Опитвам се напоследък да убедя едни приятели да направят доста по-малки стъпки от моята за да си сменят работата и да се развиват, но тях ги мързи да изчетат 10 страници хартия. Май съм объркал приятелите.

Благодаря ти отново много за коментара и за съветите! :)

Този месец ще си довърша дипломната работа. След което си сменям работата директно. Щом струвам доста повече от колкото ми плащат на позицията на която съм, ще уважавам себе си, а не клиентите и ще продължа напред! :)

Поздрави и най-добри пожелания и на теб!

До номер 5:

Благодаря ти за съвета!

Ще трябва да се напъна още малко и ще си постигна краткосрочните цели. А пък за почивка - идва лято, планирах си вече отпуските тъй че ще почивам. Но първо да си свърша работата!

Поздрави и най-добри пожелания и на теб!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 276eab39c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   НОМЕР 4:
Авторе, благодаря ти че отговаряш на коментарите. Това е наистина прекрасна тема.
Всичко най-хубаво ти желая~~~

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker