Как да мотивирам 16 годишна да учи? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Как да мотивирам 16 годишна да учи?
преди: 6 години, 1 месец, прочетена 2115 пъти
Здравейте, някой от вас успял ли е да накара тинейджър да учи повече? Имате ли някакви методи, или книги, посещавали ли сте някакъв вид терапия? Родителите ми ме помолиха да поговоря и да "мотивирам" сестра си да учи повече. Работа е там, че тя винаги е била отлична във всичко училище, рисуване, пеене, плуване. Беше организирана и успяваш да прави всичко това. До гимназията. Влезе в езикова гимназия, там подготвителната година е голям гърч, имаше ден с 9 часа немски. Спря всички странични дейности, за да има време да учи, стана малко затворена, малко нацупена. Успеха и беше среден. Но тази година вече е с нормална програма и предмети, а тя изобщо не сяда да учи. По цял ден е навън. Имаше план да учи в Мюнхен, беше проучила всичко, пишеше си със студенти там. Направо не знам къде отиде това момиче? ! Притеснявам се, че ако в близката година не се стегне мечтата и ще стане недостижима. А е много готино хлапе и е страшно умна. Аз самата не мога да и бъда никакъв пример, защото прекъсвах 3 пъти висшето си и накрая си направих малък бизнес. Не живеем заедно и не се виждаме често, а много искам да и помогна някак си. Не знам как да и втълпя, че образованието е страшно важно, особено за една жена. При мен никакви приказки не помогнаха... Всички мнения са ми полезни и на родители и на ученици! Благодаря

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 1 месец
hash: a5b3183ab1
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Напротив, точно ти можеш да и бъдеш пример, че без умрялото висше си успяла да си направиш собствен бизнес. В днешно време само лентяите влизат да учат висше, защото искат още 5 години да бъдат на хранилката на мама и тате.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 86a64a2891
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Мюнхен в никакъв случай, този арабски град не става вече. Лично мнение. Иначе ако сама не поиска, няма да се върне към ученето.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 4330c62074
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   А защо трябва да я караш да учи? Сигурен съм, че както е предценила за правилно е правилно. Това, че си по възрастна от нея не прави предценката ти по-права. Остави я да си живее, ако се наложи да учи ще учи..

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 668faff291
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Умна е и знае, че от училището файда няма.
Отделно е спряла да прави всичко, което обича, за да изкарва оценки. Мотивацията да се развива е отишла на кино.
Хвърлете топката в нея - Какво искаш да правиш? Как би успяла да го постигнеш? Как ще го съчетаваш, за да ср справиш? Какво ти е нужно, за да започнеш.
Какви компромиси можеш да допуснеш? Какво бихме се съгласили ние?

Вие не сте важни. Тя е важната! И ако родителите ти го знаеха може би нямаше да те карат ти да правиш каквото и да е. Щяха да ЧУЯТ детето си.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: b922a48f72
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Защо се месите. Нека сама са осъзнае. Ти си пример за това. Можеше да нямаш бизнес и да работиш за 500 лв. някъде, но с висше. Насила не става.

 
  ...


...
преди: 6 години, 1 месец
hash: ff60e2009f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Аз мисля, че ти си най- добрият пример с това, което не си постигнал/ постигнала с цената на образованието си.
Покажи й всичко, което не е постигнато заради това, че нямаш образованието, например. Щом ти го оценяваш й покажи, защото го правиш. Какво ти е липсва, не ти е достигнало.
Младите хора и най- вече момичетата трябва да проумеят, че лесните пари и парите изкарани по гръб струват прекалено скъпо.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: d7d3e678b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз също идвам от езикова гимназия и от собствен опит мога ти кажа, че горе долу нещата при тийнейджърите все се движат по следния план:
- 8ми клас - мотивираност, желание за учене, добри оценки, отговорност и дисциплинираност
- 9ти клас - лека апатия към учебния процес и семейството, желание за множество странични дейности - излизания, гаджета, първи разочарования - любовни и лични, нови и изгубени приятелства, изобщо един емоционален хаос...
- 10-ти клас - пълно отпускане - ниски оценки в училище, отчуждаване от родителите, бунтарство
- 11-ти клас - период, в който лека-полека работите започват да влизат в нормалните рамки - по-добри оценки, по-добра организация на времето, по-висока отговорност
-12-ти клас - пълна бойна готовност, целеустременост, мотивация.

Разбирам тревогата ти, но повечето младежи минават по този път. От само себе си нещата ще се оправят. Тийнейджърите са толкова чувствителни на всичко в обкръжаващия ги свят, те не мислят като деца, но не мислят и като възрастни. Към сестра ти трябва да подхождате преди всичко с търпение и разбиране.
Нужно е обаче да не изтървете границата, възлагайте и задачи, които са и по силите - например да чисти стаята си или един ден в седмицата да приготвя вечерята, мотивирайте я да учи, обещавайки и компенсация (например лятна екскурзия до където пожелае или някаква техника, ако това я интересува). Знам, че много хора ще скочат срещу такова "подкупване", ала за мен това е правилият начин да се държи един човек мотивиран в дългосрочен план - та колко от нас, например, биха започнали работа за 400лв, ако работодателят не е обещал повишение на заплатата след изпитателния срок, да кажем... Съвсем условно говоря...
Успех и пиши след време как са се развили нещата!

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: fe32e0b064
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Нищо не можеш да направиш. Един човек като не иска, не иска! Човек се променя като по-малка учила е, сега акъла и е другаде. Най-вероятно се занимава с някое момче. Сега той и е на първо място и ученето някъде назад остана. Да изкарва 3, 4, 5 толкова стига колкото да минава. Образованието е много важно, но човека ако не иска заеби...


- От бивша ученичка! ; )

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 71f0f104ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Здравейте,

Моето мнение е, че мотивацията идва отвътре.
И освен това всеки си има периоди на пикове и падове. Една слаба година далеч не е толкова фатална - и на мен девети клас ми беше омотан, но гимназия завърших с отличие и като първенец на випуска.

Проверете дали в училището всичко е наред - училищната среда може да мотивира или демотивира страхотно, изпитвал съм го на гърба си.

Можете да поговорите по въпроса с какво иска да се занимава - това е далеч по-първостепенен въпрос. Когато човек знае какво - от там му идва мотивацията да се изгражда в тази насока, докато ако идеята е само да се отиде в Мюнхен - то това оставя въпросът за самата насока на учебните занимания крайно неопределен - и от там - липса на мотивация за нещо конкретно.

На първо четене за това се сещам.

Желая успех.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: f44aebc2fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Поредния закостенял родител комунист...

 
  ...

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: d6e090d0b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Номер 1, нямаш представа колко си прав/а. Аз лично се припознах в коментара ти, даже ще ти споделя нещо, но да знаеш, че ако не бях анонимна, нямаше да посмея. Ето я и мръсната ми тайна: аз си избрах да уча медицина, за да съм не 5, а поне 10 години на хранилка. Родителите ми не подозират, но виж, ти си прозорлив/а. Те си мислят, че търча да работя по болниците, за да се финансирам донякъде и сама, но аз всъщност там си изкарвам парички за дискотеки. Обаче сега като ти прочетох коментара, изведнъж се видях отстрани. Срамувам се от себе си!! Така е, аз съм един лентяй, една пиявица! След като си поплаках малко, седнах да ти благодаря, че ми отвори очите. Вече се реших - не мога да поправя каквото е било, но мога да се погрижа бъдещето да е по-добро. Прекъсвам, то така или иначе смисъл от висше няма, и си отварям един кабинет. Ей така, сама, защото ми е писнало от системата, която създава лентяи и нескопосаници. Теб безплатно ще те лекувам, защото съм ти задължена, но само ми обещай да не ми казваш, че съм била некадърен лекар.
П. с. : Стига сте насърчавали НЕученето на пуберите, че масовата неграмотност е стряскаща.
А, да, и още нещо: не всички искаме да "правим бизнес", нито пише, че дъщерята това иска. Някои всъщност си избираме професии, за които дори такива като теб се надяват да имаме диплома :)

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 4255270d13
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Остави я да прави каквото иска като стане 11 - 12 клас ако все още има намерение да следва било то в у нас или в чужбина сама ще се стегне, защото за кандидатстване в университет ще и е необходим по - висок успех. С някои хора от класа ми така стана до 10 клас го раздаваха по - лежерно и накрая се стегнаха. Примери : Две мои съученички близначки до към 10 клас успехът им се въртеше около 5 и изведнъж в 11 и 12 клас започнаха да се стараят повече и завършваха срока с 5. 50. Друга моя съученичка, която го раздаваше доста несериозно в университета беше станала примерна студентка. Така, че няма нищо невъзможно не притискайте момичето тя сама ще се осъзнае когато му дойде времето. ж. 24

 
  ... горе^
преди: 6 години, 26 дни
hash: f44aebc2fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Не можеш да я мотивираш. Ако самата тя не иска нищо не може да я накара. Свидетел съм на това в какво се превърнаха приятели и познати, които следваха на мама и тате емоциите, егото и злобата и мечтите. Като оставиха свойте мечти.

Оставете децата да следват мечтите си :).

 
  ...
преди: 6 години, 24 дни
hash: 5228c6ba73
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Ако тя не се мотивира сама, няма как да стане смятам и аз. И племенникът ми е същият, на 17 и половина вече, в 11 клас, но освен таблета и гаджето нищо не го интересува, има беден речник и буквално нищо не знае. Но, въпреки че сестра ми говори с него и той самият вижда, че баща му тройкаджия е стигнал до шофьор на автобус и че аз поддържам добър стандарт на живот благодарение на това, че съм учил здраво и сега съм лекар, просто не му пука, само вдига рамене и казва, че не е решил още какво иска да прави. Така че номер 13 звучи много романтично с това оставете децата да следват мечтите си, но проблемът е, че има много завършващи, които нямат мечти. Само искат да лежат, да не правят нищо и да получават пари. Иначе с претенции, на 20/25, че и 30 години живеят с мама и тате, нямат нито образование, нито умения или чужди езици, но смело казват, че за 500 лв. нямало да работят. И дори обвиняват държавата, че им била виновна. Ето това е проблемът!

 
  ...
преди: 6 години, 21 дни
hash: 790daaf71c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   За съжаление няма как да и въздействаш. На 16 е и е достатъчно голяма сама да взима решенията, но и да си понесе последиците от тях. Май всеки, който е бил свръх амбициозен в училище в даден момент стига до такъв момент, просто му писва и зарязва всичко. Хубавото е, че в 90% от случаите след една такава "слаба" година се стягаш и после всичко си идва на мястото. Лошо е, да се отпуснеш последната година, но тъй като случаят не е такъв, убедена съм, че сестра ти ще се мотивира и ще си завърши с хубава диплома. Просто понякога напрежението ти идва в повече и имаш нужда малко да разпуснеш. Най-вероятно точно това се е случило с нея. След силното начало се е почувствала уморена от цялото това пренапрягане. Спокойно, нищо не е загубено, но тя сама трябва да реши да се върне в ритъм. С "дуднене" нищо няма да постигнете.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 20 дни
hash: 2528142608
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Тук изглежда, че ученето не е най-големият проблем. Според описанието, което си дала, сестра ти ми изглежда леко депресивна. Може би е по-добре да говориш с нея за чувствата и през последните месеци/години. Без да я притискаш да прави каквото и да било, така само ще се затвори още повече. Ако тя е отворена към това, дори може да и запишеш час при терапевт. За съжаление всичко, което правят учителите от българските гимназии, е да ти смъкнат ентусиазма от ученето (чрез тормоз). Аз минах на СФО, но от това само някои хора имат нужда, повечето могат да се справят и в стандартанта форма на обучение, но трябва да имат подкрепа! Ако сега положението е зле, може да ескалира в непонусимо - да стане суицидна. Тогава най-малкия проблем ще ви бъдат оценките в тъпата гимназия. Могат да се нулират години, да се взимат матури безбройно много пъти, живот обаче... свърши ли - свършва

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker