Медицинска специализация - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120688)
 Любов и изневяра (29591)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9554)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18392)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Медицинска специализация
преди: 5 години, 11 месеца, прочетена 1714 пъти
Здравейте,

Тази година кандидатствам в МУ Пловдив с медицина и ми е интересно да разбера как работят тези конкурси за специализация.

Има ли конкурсни изпити, взимат ли се оценки от дипломата, има ли балове, квоти и т. н, и ако да - от какво се формират. Защо студенти се оплакват от липса на места и средно колко време се чака за да започнеш да специализираш. Очаква ли се вбъдеще това да се промени?

Знам, че има много време до моята специализация и много може да се промени, но няма нищо лошо да си имаш едно на ум. Ако ще помогне с отговора ви, момента съм най-привлечена към хирургия, но не знам коя за сега.

Благодаря! :)

--
Наложи се отново да публикувам въпроса си, тъй като първия път обърках категорията.
--

За тези, които смятат да отговарят с "тая тема не ти е проблем сега", това е за вас:

Това е проблема на българина - "к'во те ***, има си време, тъй че не се занимавай ся" - а после като завърша медицината ли да разбера, че се взимат някви оценки от дипломата, които не са ми ОК, защото не съм знаела предварително, че ми трябват?

Toчно това стана в гимназията - казваха ми, че има време и после какво се оказа - трябваше да нулирам година, защото не ми беше ясно, че тази година влиза в дипломата - не беше особено забавно да правя изпит, след като беше напълно предотвратимо. (От 5 трябваше да я на направя 6, защото естествено #равенство)

Същото беше и с факта, че исках да се образовам финансово още от малка възраст. Но сега, на 18 години, съм вече много по-умна от същите тези хора, които са на 35+.

На кратко: винаги е хубаво да знаеш в какво се забъркваш - работата по целите не се започва 1 метър преди финала.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 11 месеца
hash: eb5695896a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Първо - много добър избор за университет и специалност! По темата: по принцип всяка година се отпускат определен брой места за специализация за различни специалности. Всяка болница си определя, че има нужда от определен брой лекари специализанти - да кажем 10 по вътрешни болести, 7 АГ, 5 хирурзи и т. н. Проблемът е, че може за тази специалност, която искаш да не отпуснат места през тази година. Ако искаш нещо по-специфично като неврохирургия например може да се наложи да чакаш с години, за да отпуснат място. Има и други варианти - да си избереш друга специалност, за да не губиш време, да заминеш за чужбина или платена специализация. Не знам дали си запозната, че вече лекарите специализанти получават заплати. Ако обаче решиш да си на платена специализация- ти трябва да си плащаш. Относно това дали се взема предвид дипломата не мога да ти кажа на 100%, но това, което знам е че в повечето отделения се гледа най-вече оценката ти по съотвения предмет (например хирургия) и се кандидатства с конкурс под формата на изпит, като оценката от конкурса е по-важна, разбира се. Възмоно е да се гледа и дипломата като цяло, но не мисля, че е с голяма тежест. Надявам се да съм помогнала! Успех.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: b47498866e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Страничен въпрос - колко време се готви за изпитите? И аз съм се насочила към Пловдив, ще кандидатствам другата година. Купи ли си сборниците от университета?

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 9e2bf005b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   От авторката: Номер 1, благодаря ти, много ми беше полезна!

Номер 2 - за сборниците по биология ли става въпрос? Да, работих по тях, но биологията е лесна работа. Нещата с химията са по-замотани, тъй като изпитите изискват неща, които не можеш да намериш в учебник, одобрен от МОН, както грешно пише в конспектите на МУ, и това те кара да ходиш при частен учител за да си ОК със задачите на изпита.

Аз започнах чак последната година да ходя при учител по химия, защото не мислех, че имам нужда по-рано (още мисля по същия начин). Имаше много хора, които ме наплашиха, че тъй като не съм тръгнала на уроци в 9-ти клас, никой няма да иска да ме вземе, защото няма шанс да успея само за година. Ама хората са прости :D Не са виждали нещо и от там - смятат, че е невъзможно.

Не ми е конфортно да ти давам съвети, защото аз няма как да знам ти специално дали имаш нужда от повече или по-малко време за подготовка. Аз получих съвети от близки мои приятели, които бяха студенти вече. Казаха ми, че ще се справя сама и не мисля, че са сбъркали. Само по химия предложиха да отида на уроци (заради горепосочените причини).

Иначе, преди уроците, си учех по учебниците, колкото да изкарвам оценки в училище. Аз лично имам големи проблеми с депресия, и хем започвах, хем спирах със сериозното учене (и преговаряне). Последно обаче, използвам безплатната програма Анки (за флаш карти), и всичко стана толкова по-лесно! Нямам никаква нужда от стресови учители по биология, с които само да развивам една тема по 1000 пъти. Ако се интересуваш от Анки, предлагам да игледаш това видео: https://www. youtube. com/watch? v=eVajQPuRmk8
Програмата е направена според проучване, което показва, че най-важното в "знанието" е забравянето и припомнянето на нещото, който трябва да запомниш. От там интервала на преговор зависи от това, колко добре знаеш материала... но за повече инфо - линка ;) (Ъм.. това малко звучи като реклама, но те уверявам, че не е :D просто много ми помогна, и се радвам да улесня живота и на друг с нея)

Малко хаотичен отговор, но се надявам да е помогнал поне малко :)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 7280c0ca0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Много благодаря за съветите! И аз смятам да започна частните уроци тази есен, тъй като имам много уроци за учене. Със сигурност ще разгледам тази програма!

Желая ти успех с изпитите!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker