Колко скъп ще ми излезе животът в София - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Колко скъп ще ми излезе животът в София
преди: 5 години, 11 месеца, прочетена 2481 пъти
Искам да помоля за съвет за това колко скъп ще ми излезе животът в София?
Планирам да уча в София и искам да се преместя да живея там. Време е да поема живота си в свои ръце. Искам да стана самостоятелен.
Досега съм живял на село и не знам как е да живееш в голям град. Плана ми се следния:
Търся си стая под наем(само стая, не търся цяла квартира) до 200 лева.
Търся си някаква частна работа за да мога да си плащам за стаята + ток, вода, храна и всичко нужно за да не умра.
Не се надявам на голямо заплащане до 500-600 максимално, не повече.
500 лева месечен бюджет
200 лева за стая под наем
500 - 200 = 300 лева
Не знам колко е тока и водата, но предполагам едва ли ще повече от 50-60 лева
300 - 60 = 240
Не знам колко струва храната в София, но предполагам най-много да давам по 150 лева за месец. (Признавам, може би е много. Не съм такъв слон за да изям толкова много храна :D)
240 - 150 = 90.
И остатък 90 лева, които мисля да спестявам и така за 1 година да събера някъде към 1080 лв. за да мога да си позволя да си платя таксите в университета.
Няма да чакам на майка ми и на баща ми, не искам да ми помагат с нищо, трябва да се науча сам да се справям с живота.

Кажете сега, нещата които ви излях реални ли са за живот в София, химери ли са?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 11 месеца
hash: de1356688e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами ако ти се наложи да пътуваш?
Като цяло 500 лева за София са малко. Да не говорим, че в София става все по-трудно да си намериш евтино и горе-долу прилично място за живеене.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: c1226d4bcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Студентка съм в София. Живея на общежитие, което ми коства нв повече от 70 лева за стаята, ток и вода. В началото ми казаха, че за студент 300 лева на месец са напълно достатъчни за живот. Признавам, доста си се глезя, на седмица харча минимум 50 лева за храна (старая се да купувам качествена такава, не залагам на готовото, повече плодове и зеленчуци, затова), което може да се сведе и до 5-10, ако нямаш кой знае какви изисквания към храненето. В това число сложи и предмети за битови нужди (един прост сапун, тоалетна хартия и паста за зъби, например). И в това отношение не се замислям като харча. Но пък помисли за това с какво ще се придвижваш, градът е голям и не можеш да стогнеш от точка А до точка Б толкова лесно.
Аз лично смятам, че 300-400 лева са ми напълно достатъчни, включващи и глезотийките. Но, както казах, плащам не повече от 70 лева за стаята. Та замисли се до колко би могъл да се лишиш и от какво, за да спестиш.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 524a66a071
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Здравей,

Поздравления, че мислиш в перспектива.
Първо, в София може да получаваш много повече от това, което си планирал. Въпросът е какво можеш да правиш, какви знания и умения имаш.

Не знам дали има стаи под наем за 200 лева. Сигурно, в по-крайните квартали може и да се намери. Съветвам те да проучиш възможностите квартирата ти да е близо до метростанция. С метрото можеш да прекосиш целия град за 1 час. Иначе с автобуси, тролейбуси, трамваи (поне на първо време) ще ти отнема много повече време. Картата на месец за метро е 35 лева, а билетчето в едната посока - 1. 60 лв.

За храна може и да не ти стигнат 150 лева, а може и да са достатъчни - зависи какво и откъде купуваш. Ако си готвиш вкъщи и пазаруваш в краен квартал, може и да са достатъчни.

За ток и вода 50 - 60 лв. може и да са достатъчни, ако не си на бойлер. Това, обаче, означава, че ще си вързан към Топлофикация, а с тях никой не може да ти помогне :-) Дори и да не плащаш парно, пак ще плащаш такса, мисля "сградна инсталация" ѝ казват.

Имай предвид, че университетите отпускат стипендии за хубав успех. Също така, ако попаднеш на читав работодател (разбирай в повечето случаи чуждестранна компания), може да се договориш да ти покрива (част от таксата за университет), а ти да поемеш ангажимент да работих еди-колко-си години след това за фирмата.

Как си с езиците? Малко е вероятно да намериш хубава работа - сега или след като завършиш, ако не ползваш английски или друг език (не руски) на достатъчно добро ниво.

Успех ти желая!
ПС: Не забравяй разходи за телефон, интернет, дрехи и други стоки от първа необходимост.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 1af35c293a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   По-скоро са химери. Със сигурност няма да ги спестяваш всичките тези 90 лв на месец, защото за цяла година няма как да знаеш дали няма да ти се наложи лекарства да си купиш, рейса да ползваш, на кафе да излезеш и т. н. - това всичкото са разходи. Пък и другото е че не се знае дали със сигурност цяла година ще си при дадения работодател, дали ще те задържи или уволни я защото на него не му стигат парите, я защото не е доволен от теб и т. н. Сещаш ли се. Аз съм момиче на 18 и смених 4 места. Къде не искаха да ми правят трудов договор защото нямах 18, къде ми направили без да знам обаче на 2 часа (съответно ми го вкара квадратен тази овца), напуснах, къде условията бяха трагично зле и ме докараха до болница и инжекции... Отделно от всичко това и умората да мъкнеш по цял ден и парите пак да не стигат. Кога сметките се окажат нереални защото някой добронамерен съсед ти се е закачил за тебе. И така...


Не се обиждай, но сметките ти са нереални и неосъществими. Защо досега не си спестил малко пари като за стартов капитал, да имаш нещо? Току така не стават нещата...

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: bd882f8f3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Направил си си криво сметките. Защо ти е да се мъчиш в София, стой си на село и си води един нормален спокоен живот. Това което описваш е унизително. Не можеш да работиш цяла година и да спестиш 1000 лв, за къде ще ти стигнат? Ще ти трябват и пари за телефон и интернет, лекарства, транспорт. Билета е 1. 60. Отиваш някъде и се връщаш 3 лв. 20 дена 60 лв за транспорт. Зимата отопление. Можеш да. го караш на дюнери, докато не се разболееш. Да кажем по 10 лв на ден 300 лв. Ами дрехи, обувки? Няма да те вземат на работа ако не си добре облечен. Само храната и квартирата са ти 500 лв. Плюс 100 лв другите сметки, ток вода, парно, телефон. И транспорт 60. Отиваш към 700 лв разходи. Трябва ти заплата поне 1000 лв.
А за да живееш спокойно ти трябват 2-3 хиляди месечно. Няма как да работиш най ниско платената работа и да спестяваш. Трябва да взимаш повече пари за да ти остават.

 
  ...


...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: bb00d18468
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Хаха какви изчисления какво нещо, така първо да те светна относно някои неща. Аз съм студентка в София вече трета година, от година и половина и работя, заплатата ми варира от 500-600 лв. И се издържам напълно сама. За разлика от теб живея на общежитие, където наема ми е 60 лв. месечно, като там се включва всичко.
Първо ще имаш много повече разходи от една квартира, сметки и храна. Ако искаш да си напълно самостоятелен предполагам ти си плащаш телефона, там са около 20-30 лв. месечно, също така как смяташ да се придвижваш из София, не спомена кола, така че предполагам нямаш, остава градски транспорт, а той в София не е евтин. Най-добрия вариант е карта, и за студенти е 20 лв., останалите са по-скъпи. Като четях това което си написал, ми стана ясно, че досега вашите са те издържали и ти си нямаш и реална представа за живота и колко е скъп всъщност. В София на ден ти трябват поне 5-10 лв., и то ти говоря за елементарни разходи, а пък за останалото да не коментираме. На мен обикновено тези пари не ми стигат на месец, какво остава да спестявам. Все пак е хубаво това което си решил, но няма да е толкова лесно колкото си го мислиш. Ти сам каза живял си на село, но в града е много по-различно, там трябва да си купуваш алсолютно всичко. Пожелавам ти все пак успех :)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 9c3e5e8c66
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не знам за каква работа си се ориентирал, но не много трудно може да си намериш за без опит и с по-висока заплата. Зависи и колко свободно време ще имаш де. Храната също е трудно да се каже, зависи какво ще си купуваш, но не съм сигурен дали ще стигат тези 150. Отделно малко или много с колегите ще излизаш насам натам заведения, да почерпиш някоя колежка някъде :д и парите ще летят много бързо. Зависи колко далеч ще ти е университета, но вероятно ще ти трябва карта за градския 21 лв за месец за всички линии( или 9 само за една). Има едни платени стажове, ако специалността ти я има може да си докараш единично още 480лв като си направиш часовете там(европейски стажове на мон). Не мисля че има лошо, ако родителите ти имат възможност да ти помагат също в началото.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 98210ff4be
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   500-600лв са доста малко. Гледай да си намериш нещо повече. Реално можеш да работиш (ако разполагаш с повече свободно време) да работиш по часово. Има такива места и там можеш да връзваш повече от 500-600лв.
Аз съм така. Само, където работа по повече часове. Живея сам 200лв. наем и още 100-150лв. са ми разходите и консумативите. Заплата ми е между 800-1000лв. в зависимост от това колко работа (колкото ми се иска ;д ) и е екстра. Преценяваш добре колко да харчиш и дали реално имаш нужда от това. Не уча, което ми позволява да работя повече, но пък обичам да си почивам така, че се компенсира.

Предлагам ти запишеш задочно, но да си живееш в София. Да си вземеш някакво общежиите някъде и готово. Ако ли не... да си поделите стаята или квартирата с някого. Ако тя е 200-250лв. на месец си поделяте всичките разходи и готово. Или търсиш просто някакъв едностаен апартамент в София (има много). Локацията вече ще е другият проблем, но с една месечна карта за метрото (35лв. ) бързо стигаш навсякъде. Наеми от сорта на 150-200-250лв. за това, което търсиш ти - ИМА :) Не се тревожи. Всичко има!

Но те съветвам да си вземеш едни 1000лв. със себе си ако можеш. За да си платиш наема за 2 месеца и да имаш парички, докато започнеш работа и докато ти дойде заплатата то мине още 1 месец. Просто си направи по-добра сметка.
Но пак казвам... 500-600лв. са малко (поне според мен). Аз и да бях сам... не бих се навил да работя за такива пари цял месец.
Можеш да работиш почасове в ресторантите за бързо хранене (винаги търсят хора) в моловете по кината - също винаги набират персонал. Минеш покрай центъра всеки 2-ри магазин/заведение и каквото и да е търси персонал. Със сигурност ще намериш работа за повече от 500-600лв. на месец. Също така има достатъчно онлайн сайтове в които можеш да кандидатстваш за работа. Виж какво предлагат, какво е заплащането и т. н.
Може да влезеш в сферата на производството и оттам можеш да печелиш 800-900лв и нагоре. Даже на мен ми предлагаха да стана оператор на машина в едно предприятие (имах предишен опит - заради това) и заплащането беше между 900 и 1500лв. в зависимост от смените, които давам (дневни/нощи) и ако работиш по празниците ти се плаща двойно и айде хванеш хилядарката ;д

Успех ти пожелавам и няма стршано - смело напред :)!
Ако стане нещо, си остави 50-100лв. и винаги можеш да се прибереш. Това е най-лесното. Нищо не пречи да дойдеш и да се развиваш. Да осигуриш по-добро бъдеще за теб и за другите след теб.

П. С : Недей да се впечатляваш от негативните коментари тук. София нямаше да е такава, каквато е ако нямаше хора от другите крайща на Българя за да я направят такава. Да стигне до нивото до което е. Има много успешни личности, актьори, предприемачи, които не са родом от София, но тук живеят и благодарение на тях всичко е такова, каквото е :)

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 24c06e0035
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Защо не във Варшава?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 54c91a7f39
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Да ти споделя и аз няколко неща като малко по-голям. Студент съм 4ти курс и мога да ти кажа че сметките ти са абсолютно нереални. Първото което е Защо искаш стая за 200 лева(която трудно ще намериш) вместо един общак за 70 80 лева макс с всичките разходи?
Второ 150 лева за храна са малко за цял месец! И на стол да ядеш пак са ти 5 лева минимум, ще си вземеш вода, безалкохолно и си на 10 лева за деня от всякъде.
Със студенския живот вървят и излизания, кафета, напивания, цигарки ;)Имай го в предвид. Аз примерно съм си смятал, че на седмица ми отиват около 90-100 лева средно (ако не излизам на дискотеки, че там си ебава майката) това включвайки различна храна и цигари.
Отделно в университета ще имаш разходи учебници и тн. А и как ще съчетаваш работата с университета? Не че е невъзможно де и аз съм го правил. Успех

 
  ...

...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 981152c2b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   150 лв за храна са по 5 лв на ден, което прави по 1. 67лв на хранене - почти абсурд за един млад човек, особено ако се храниш навън.
200 лв за стая - забрави, в момента всичко живо се изнася в София, понеже в другите градове е пустиня и няма работа, така че цените на имотите в София са от 300 нагоре за стая и то в крайните квартали. На общежитие към университета, в който учиш, ще е доста по-евтино, но там пък нямаш лично пространство и често има дървеници и хлебарки.
Включи в сметките консумативи - препарати, дрехи, учебници, домашни пособия, такса общи части за блока (ако си на квартира), а също и такса за интернет. А градския транспорт? Ами ако си пътуваш до родния град/село и обратно, това няма ли да струва пари? А не мислиш ли да излизаш - заведенията също струват пари? Със заплата от 600лв трудно ще оцелееш в София без лишения, а ако плащаш семестриални такси, вероятно ще ти трябва помощ от вашите или трябва да взимаш много стипендии...

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: cda5bb1909
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   За храна няма как 150.
За 200 на стая- може да делиш квартира с някого. Но пак ще имаш зимата сметки за отопление.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: fe142599d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Защо искаш стая за 200 лева(която трудно ще намериш) вместо един общак за 70 80 лева макс с всичките разходи?

Зашото "общаците" са зверилници, лишени от каквото и да е чувство за морал и ценности, водещи нормалния човек до духовно и нравствено падение.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: ba415c3acb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   По - добре кандидатствай за общежитие ще ти излезе по - евтино.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: c5738aab0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Не искам да те разочаровам, но с 500-600 лева си за никъде.
Наем, 200 лева... доста малко, ама да кажем стая с хазайка в краен квартал може и да намериш.
От там нататък сметките, ток, вода, отопление, няма как да паднеш под 50 лева, а зимата и доста повече.
Мобилен телефон, интернет... ето ти още 50 лева поне.
Транспорт, за него нищо не пишеш, но билетчето е 1, 60. Да кажем с карта е по-евтино, ама и за там ти трябват към 20-30 лева.
А храната? Сложи и там поне 10 лева на ден, т. е. 300 лева месечно.
А таксите за университета, а учебниците?
За непредвидени неща като лекарства няма и да говоря. Хващаш един грип и вече си вътре с поне 20 лева.
Така, че ако нямаш поне 800 лева месечно ще ти е доста трудно. Вярно, че в университетите има стипендии за добър успех, но първо сумите са символични и второ ще ги получиш чак след първия семестър, т. е. първите месеци няма как да разчиташ на тези пари.
За това за да не ти се наложи да мизерстваш, не тръгвай неподготвен. Че лятото някак се кара и по-евтино, ама зимата без отопление, не става. А то е скъпо.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 03a18fe8f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Не знам как си го мислиш цялото това нещо, на мен 2000 на месец не ми стигат, при положение, че не плащам квартира...

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 6dc5077c9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Привет!
Отворих фейсбук група, разцъках за 2 минутки в нея и намерих стая за 200лв под наем в кв Лозенец, който си е централен. Така че сметките ти за квартира са ок, ще се справиш със сигурност с намирането на такава. Ако можеш да си позволиш по-дълго пътуване до крайната цел между другото потърси обяви за крайните квартали/села - моя приятелка живя през студентските си години в Божурище, плащаше изключително нисък наем за много хубав апартамент в приятна къщичка. Под много нисък визирам от рода на 200лв едностаен - имаш спалня, кухня с хол и баня и тоалетна. Което е хубаво, защото ти позволява да си поканиш гости и да се чувстваш малко по-комфортно/уютно.
150лв за храна са твърде малко обаче. По принцип не е невъзможно и ако наистина няма как - ще се справиш. Студентските години от край време се водят като тънене в бедност, така че няма страшно - всички сме оцелели. Има хубави евтини варианти за преживяване. Но със сигурност няма да са ти много 150лв, далеч няма да остават и само от теб зависи дали ще стигат. Имай предвид, че ще се наложи да наблегнеш на крайно вредната и тъпкана с боклуци храна. Колкото и да е нелепо, можеш да разгледаш форума на бг мама за взимане на идеи за евтини магазини за всичко в София, пък и в страната.
Сметките за консумативите ще си щастливец, ако са 50-60лв. Знам много такива хора, но все пак аз под 100лв на месец не падам. Имам ТЕЦ. :-)
90-те лева, които ще спестяваш, ще отидат за градски транспорт, интернет, телефон, козметика, препарати, дрехи, лекарства и т. н. всякакви неща, които в момента не се сещаш, че струват нещо, но реално родителите ти ги купуват.
Заключение - с 500лв можеш да преживееш, но не и да живееш и/или да спестяваш.
Трябва ти първоначална инвестиция от родителите ти - депозит за месец или два, карта за градския (без нея си за никъде, а първата година явно няма да си студент, така че си ти е 50лв за всички линии вкл метро) и отразените от теб 150лв за месец храна. Съответно ти може и да почнеш още на втория ден работа, но ще получиш пари най-рано след месец. В някои фирми плащат месец назад - дефакто работиш два и в края на втория взимаш заплата.
Ако имат възможност да ти помогнат хората - добре. Ако ли не, вариант е да си търсиш местенце в селата около София, които с БДЖ са ти примерно на 30-60 минути и така да прокопсаш. Там вместо наем можеш да помагаш в дворче, с животинки докато получиш някой лев. За БДЖ изкарваш карта, мориш се няколко месеца и така докато успееш да си намериш работа в София, вземеш някой лев пък поспестиш, че да си намериш квартира в/по-близо до града. Лошото е, че дядо Добри от незнайно село няма как да ти пусне в интернет обява. Но иначе аз колкото съм обикаляла български села и някой път като излезем от планината по късни доби, все се е намирал някой да ни подслони в къщичката си, пък и да ни нагости. Оставим му някакви парички ей така от благодарност на следващия ден - грейват хората. Пък и си го изслушал, и е имало с кой да си поговори. Да ти кажа хората в селата са малко мнителни, но като те видят - ведър млад човек, желаещ да си побъбри с тях и имащ нужда от помощ - протягат ръка. Много е хубаво, и много учиш от някои от тях. Разчупват мирогледа. А ти ако наистина си от село, а не от някое малко градче, ще можеш да им помогнеш малко от малко я с градинка, я с добитък. Пък и климатизацията към София ще стане по-плавно, ще поопознаеш града, пък ще свикнеш с пътуването, ще го разучиш. Друго си е.

А към коментиралите:
1. Няма как да е на общежитие като няма пари за семестри. Като няма пари за семестри не е студент и не може да кандидатства за общежитие.
2. И аз харча в момента по 500лв за храна и глезотии, но съм оставала и с 5лв за два дена преди 2-3 годинки. Бяхме двама човека. Така че който е имал късмет и добро счетоводство да не му се случва - браво! Но това не го прави невъзможно. Ако става на въпрос, последните 5 дни момчето ще кара на един пакет макарони на ден с малко захар, домати или каквото има останало изобщо като подправка, сосче и ще избута. Пък последния ден, че гладувал - голяма работа! Толкова хора се мъчат всеки месец веднъж да направят воден ден. :)
3. Карта за градски - 21лв ама като стане студент.
4. Квартирите, че са поскъпнали - така е, но се изисква просто 5 минутки, за да намери 5 обяви. Ако младежът е свръх непретенциозен навярно и за по-малко ще намери даже. Това, че който може да си позволи плаща по 500лв за боксониера си е негова работа. Аз плащам 300 за двустаен ама не съдя по себе си, че можете да намерите такъв апартамент с такава локация за тези пари. Като не знаете пък поне хвърлете поглед на някакви обяви преди да обявите за абсурд твърденията му.

Момче, успех!

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 4677d9eea5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Разбира се, че можеш да се изхранваш със 150 лв, че и по-малко в София, цаката е да знаеш откъде да пазаруваш, а повечето са олигофрени и не си правят сметката. Пазарувай си по възможност от женския пазар, там доматите са по 60-80 стотинки килограма, бананите са по левче.
Само внимавай със циганите, пази си чантата.
Има стаи по 200-250 лв на месец, защото аз си търсих, ако случайно стане така, че не се класирам за общежитие, само че не знам в какво състояние ще са. Но определено със 500-600 лв на месец няма да се справиш, а и рядко дават такива заплати в София. Вече и някоя проста продавачка, стига да работи в хубав магазин на някоя главна улица, получава минимум 1000 лв. Даже 1200-300 лв.
Ж19

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker