Как да убедя родителите си за чужбина? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Как да убедя родителите си за чужбина?
преди: 5 години, 11 месеца, прочетена 1717 пъти
Здравейте! Не остаха и 2 седмици до края на 11 клас. Най-накрая, след много мислене и съмнения, решиш какво искам да уча след 12 клас. Проблемът е, че тази специалност не е много развита в България, а аз съм амбициозна и знам, е в чужбина е в пъти по-развита. Искам да уча в чужбина. Знам, че в повечето държави се предлагат студентски кредити, все пак колко български студенти отидоха там. И завършват, и си работят в цял свят.
Английският ми се отдава, ако се стегна сега, септември мога да се явя на IELTS или на TOEFL. Моето семейство има нормални доходи, от нищо не съм лишена. Проблемът е, че намеците ми изобщо не стигат до майка ми. Усещам я, че не иска да ме пусне. Правила е и някакви коментари, с които явно си личи неодобрението й. Баща ми е по-съгласен, но комуникацията ми с него не е толкова голяма. Искам да покажа на всички, че искам повече от живота. Но родителите ми изобщо не повдигат темата. Онзи ден майка ми ме попита в кой университет искам да следвам. Не спомена нищо за възможността за учене извън граница. Аз се ядосах, но и отговорих, че искам някъде в София.
Моля Ви, посъветвайте ме как да процедирам. Късно ли е вече да се подготвям за сертификат за език?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 11 месеца
hash: 0630e76858
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей,

аз имах възможността да замина да уча в чужбина, само че не оправдах доверието, което ми се гласува и се върнах още веднага.
Искам, обаче да ти кажа, че едно заминаване в чужбина трябва да е изключително добре планирано. Нямаш си представа колко пари ще бъдат похарчени, докато се установиш там.
Ако вашите не разполагат с достатъчно средства не ги карай насила, защото наистина става адски непосилно за тях да се справят. Говоря от личен опит.
Прегледай университети в Италия. Там има възможност почти цялото ти образование да се покрие от университета, след като представиш различни документи. Другия вариант е просто да завършиш тук и да заминеш в чужбина след това да учиш, като магистратура.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: daeb593394
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   За съжаление ученето в чужбина е доста скъпо начинание за нашите стандарти, за това освен подготовка за изпита, трябва да започнеш и да пестиш пари. Защото ок, ще получиш стипендия след първия семестър, а до тогава? Дори и да си в държава, в която таксите са поносими, остават всички останали разходи-квартира, транспорт, храна, учебници... нямаш представа за какви цени става дума! Моя братовчедка мечтаеше да учи в Германия и като завърши веднага си намери работа и цяла година пести пари за да може да замине и да не е в тежест на техните. Така, че помисли и за този вариант, да не заминеш веднага, а 1-2 години да поработиш и да спестиш пари.
А и майка ти се притеснява, защото те обича. За родителите си ние си оставяме деца без значение дали сме на 18, 28 или 58 години! Ако никога преди не си била самостоятелна тя се страхува, че ще ти е трудно, че няма да има кой да ти помогне, едно е да си на 200-300 км и да можеш да хванеш автобуса и да се прибереш при проблем, друго е да си на другия край на Европа и да ти трябват маса пари за самолетен билет. Та явно жената я е страх как ще си, ще се справиш ли, ще има ли кой да ти помогне при нужда и т. н. Не, че не се научава човек, научава се, но майките ни винаги треперят и ако не им се обадиш няколко дни направо изпадат в паника. Аз учих една година в чужбина и знаеш ли какво... първите 2 седмици мама беше с мен! За да се убедяла, че всичко в общежитието е наред, че има от къде да пазарувам и всякакви такива битовизми! Смешно, нали? Ама майките са си такива, загрижени. Впрочем и до днес си е такава, на 36 съм, но не пропуска да ми се обади по телефона и ако не и ида на гости повече от 10-тина дни започва да ми мрънка, че съм я забравила. За това просто измисли как сама да намериш парите и да докажеш на майка си, че вече си самостоятелен човек и няма да правиш нищо, което да я притеснява и мисля, че тогава имаш повече шанс. Пак няма да е щастлива, но ще го приеме.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 11ef33c30b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Здрасти, аз уча в Англия вече 3 години. Имай предвид, че е сложно. Получаваш студентски заем само за да си платиш обучението, което в момента мисля е 9, 500 поунда на година. Този кредит не минава през теб, а ти просто подаваш документи и те пращат парите направо към университета. Като европейски гражданин имаш права и възможност на стипендии в някои университети, но не нажсякъде, и като цяло джобните и квартирата/общежитието ги плащат родителите ти. В зависимост в кой град си (по-малък или по-голям) зависи и намирането ти на работа. В малките градове е много трудно и затова не разчитай, поне не и първата година. Бъди първо сигурна, че родителите ти могат да си позволят издръжката, защото няма да те лъжа е доста трудно. Моите родители (майка ми специално) бяха противоположност на твоите. Аз хич не исках да уча в чужбина. Майка ми още от 8ми клас ми натякваше само това. Като цяло нямах друг избор, а и с времето се примирих, че това ще е. Моята най-добра приятелка тогава искаше да дойде с мен, да заминаем заедно и да ни е по-лесно. За съжаление, не я пуснаха, точно като твоите родители. Родителите ни са приятелски семейства, затова говорят за това как е тук в Англия и така нататък и нейните родители много съжаляват, че не я пуснаха тогава. Аз учих 2 години, карах 1 година стаж (това е част от програмата за ми обучение и вече съм много към края). Но това определено отваря много врати пред теб. Невероятно изживяване е. Аз в момента не бих могла да си представя живота, ако бях останала в България, това е моят живот! Обясни на майка ти всичко това, но бъди сигурна, че могат да си позволят да те издържат там. Покажи й каква е разликата, разказвай й повече за тази специалност, която искаш да учиш. Постоянно й говори за това, а и ти хубаво проучи университетите, в които искаш да кандидатстваш за да може да си подготвена. Следващия път като те попита в кой университет искаш да кандидастваш й кажи тези в чужбина, ако ти каже не, че трябва да е в България, кажи й, че ти в България нямаш желание да останеш и затова търсиш само в чижбина. Обясни й повече за специалността си, за да разбере, че наистина няма да имаш реализация в България, а пък не искаш да учиш нещо, което няма да ти харесва. Успех, дано да стане!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 1b92a92d6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   С намеци не става. Говори всеки ден за това на майка ти, докато не те чуе и не ти каже защо не иска. Бъди толкова досадна все едно искаш нов телефон или дрехи. Другия път изобщо не и отговаряй със София, а и кажи или в чужбина или никъде. Аз съм от малък град и от моя клас отидоха 2-ма в Англия и една в Дания и 3-мата не са много богати. А на мен даже майка ми ме караше да отида в Англия ама аз се притеснявах заради сертификата за език и как ще се оправям, но тези които отидоха, казаха че сертификата е бил лесен. Ти имаш 18 години и можеш да правиш каквото си искаш. И това им го кажи. И щом баща ти е по-съгласен говори повече с него пък после той ще се разбере с майка ти. Тъпо е тези хора да са те създали, а сега да ти пропиляват живота.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: f2a7ed08ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Бъди директна и просто им кажи че искаш да учиш в чужбина. Ти плюс това ще си на 18-19 и живота кажи речи ще е в твои ръце. Аз на моите им казах след като вяче бях кандидатствал, но те са и либерални. В Дания образованието е безплатно а за Ирландия и UK можеш да се регистрираш при агенция. Аз заминах с Интеграл - не е нужно да минаваш курсове като Cambridge, IELTS, TOEFL, тъй като много университети на Запад работят с Orange и Integral и имат договорности. Всичко което направих беше да направя тест по Английски в самият офис на интеграл (аз кандидатствах чрез тях).. Бях заплатил и такса 50 лв. мисля беше, като те ме регистрираха в избрания университет, оправиха всички документи по кандидатстване, крайни срокове и ме държаха в течение за всичко без да се затормозявам за неща които не разбирах тогава. Единствено проучвах как стоят нещата с града където избрах да уча, наемането на квартири, работно разрешително как се вади, агенции за робота и начин на кандидатстване / CV и как протичат работни интервюта. Университетите също имат най-различни отдели които се занимават в помощ на студентите. Много хора заминават да учат без да имат финансовата подкрепа на родителите и се издържат сами учейки и работейки на part-time работа, така че родителите не винаги се затормозяват с издръжка. Инвестицията обикновено е остановяването и понякога временния стрес от новата или много информация от новото място. Според мен иди в офис на Integral или Orange или някоя друга известна агенция и се консултирай с тях. На родителите само им разшири мирогледа и обясни защо искаш в чужбина и предимствата които ще ти дадат за кариера и живот - това може да е трудното и за което ще трябва да запазиш спокойствие и самообладание през цялото време, тъй като информацията ще им отняме време и много обяснение за да я асимилират. Също говори с тях след като си проучила нещата, за да може да имаш отговор на въпросите им които ще ти задават.

Това е което направих аз, ако и ти решиш че може да помогне - успех!

 
  ...


...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 6e7a6adb4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ами има лесно. Събери си парички, да имаш з абилет и наем за месец-два, па отиди да учиш в чужбина :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker