Това ли е правилния път ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121008)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14343)
 Тинейджърски (21872)
 Семейство (6460)
 Здраве (9585)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3165)
 Образование (7294)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18477)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Това ли е правилния път ?
преди: 5 години, 11 месеца, прочетена 2496 пъти
Здравейте, не знам от къде да започна, тъй като съм малко объркана относно образованието и бъдещето си. На 20 години съм и доста бързо, без много да му мисля реших да запиша да уча в университет по сигурност със специалност: Противодействие на специалността и опазване на обществения ред. Въпреки всички разговори, които проведох с близки и познати, така и не разбрах каква е реализацията с тази специалност. Идках да запиша Криминалистика, но ми казаха, че с такава специалност реализацията е в пъти по трудно. Знам, че звучи налудничево вероятно, но искам по емоционална работа, свързана с наркотици и други нелагални дейности. Искам да работя в отдел за борба срещу наркотиците, ГДБОП или дори в някое районно управление, но искам просто да се случва нещо, да бъда в движение. Съгласна съм да работя и на летище, но тук идва главния въпрос? ! В правилната посока ли съм? Това ли е специалността, която трябва да запиша? Наясно съм, че тези неща няма да станат в първите години от завършването ми и за да достигна до по висок пост, ще трябва доста да се доказвам. Още един въпрос по темата - Завършилите ППООР униформини полицаи ли са или това са хора със съвсем друго образования? Моя позната твърди, че висшето образование в тази сфера ти осигурява доста по висок пост в сферата на сигурността, а униформите полицаи са хора от полицейски академии, които едва ли не карат просто някакъв кратък курс за тази позиция? Знам, че съм много не наясно с нещата, за това задавам въпросите си тук. Въпреки много разговори и разяснения от близки и познати ( както вече споменах ) така и не получих директни отговори на въпросите си. Всеки твърди нещо различно, в интернет информацията е объркана и просто не знам какво се случва... Благодаря Ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 11 месеца
hash: 04c8926005
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не, виж...
1. За да станеш криминалист или дознател, първо ти трябва да имаш юридическо образование, т. е. трябва да си завършила право преди това. От МВР обявяват конкурс, като на тоя конкурс има определен брой места за различни длъжности(2 места за дознатели, примерно) и ти кандидатстваш(но вече завършила право). Ако си приета, минаваш школа от няколко месеца(през която минават и всички, които ще стават полицаи) и тогава вече започваш.
2. "Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред" е специалност, която я има в школата на МВР(Симеонов). За нея всяка година има определен брой места(80, примерно). След като завършиш средното си образование, ти кандидатстваш в Симеоново. Там минаваш различни тестове - физически, психотестове, медицински и едва тогава, ако си приета, учиш 4 години и излизаш с категория Г, като те назначават някъде, т. е. ти си с осигурена работа в системата на МВР.

3. Във всеки друг университет, завършвайки тази специалност, ти си просто гражданин завършил специалност в университет. Имаш висше образование и толкова. Ако искаш да влезеш в системата на МВР, чакаш да обявят конкурс, кандидатстваш и съответно, ако си приета, караш 6 месеца школа и ставаш обикновен полицай и евентуално, ако висшето ти помогне с нещо по-нататък...

4. За ГДБОП, тук не съм сигурен напълно, но мисля че преди да кандидатстваш за там, трябва да си в системата на МВР, натрупал определен стаж(5 години, примерно) и минаваш физически тестове, които са тежки, и така(за жени там не съм чувал).

Какви варианти имаш?
1. Първо, щом не учиш в Симеоново, значи като завършиш няма да имаш осигурена работа в МВР, което значи, че ако искаш да влезеш там, трябва да чакаш конкурс и да кандидатстваш за полицай
2. Завършваш право, чакаш конкурси и пробваш за дознател или криминалист, ако въобще обявят свободни места по времето, когато ще си завършила
3. Записваш нещо друго или ако не ти се отписва, учиш нещо, което би ти помогнало в живота, защото само с това образование ще увиснеш
4. Чакаш конкурс, кандидатстваш, и да кажем, че те приемат. Променяш формата си на обучение на задочно и паралелно с ученето работиш в МВР. Оттам вече виждаш дали това висше може да ти свърши работа и по закон можеш ли да го използваш да вдигнеш категория, вече имайки стаж в МВР.
5. Завършваш 4-те години, виждаш колко си прецакана и се питаш "Защо ми трябваше да го записвам това? ".
Това са ти опциите.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: ed7ff499a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   От авторката: Здравей, много благодаря за информацията. До колкото аз знам и ми казаха от университета, да - обявява се конкурс и може да те вземат и по време на обучението ти, като в последствие нещата се случват както ти каза - преминаваш на задочно и паралелно с това работиш. Сега, другата информация която имам е, че ако в самия университет се справяш добре, разбира се получаваш препоръка от учителите, което също може да ти осигури място в МВР ( разбира се, вероятно те си имат връзки и нещата биха могли да се получат ). За ГДБОБ също знам, че ти трябва стаж от МВР. Това, което ме притеснява е, че на мен ми казаха, че с това образование не ставаш ониформен полицай, а взимаш по голяма позиция. За униформен полицай, до колкото съм чувала се ми ава само през някакъв курс/обучение и до там, не изисква чак толкова дълго обучение. А, оттносно криминалистиката, също са ни казвали, че е доста свързана с правото, но пък в университета го има като специалност и се изучава правото във всичките му форми, но никой не е казал за юридическо образования. Иначе защо да го слагат като специалност, ако ти трябва друг тип образование. Объркана съм, от началото си мисля че правя грешка, не знам на кого да варвам, адски скуптично настроена съм към цялата тази работа, чувам най различни мнения от едната крайност, до другата и не знам как да постъпя. Ако ни лъжат, ще остана толкова разочарована, че.. Благодаря за мнението!

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 04c8926005
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Ти хубаво ще получиш препоръка, но нали като кандидатстваш минаваш психо-тест, медицински и физически, ами ако там не минеш? !

Виж, няма как с това образование да работиш като офицер. Ще ти обясня. Както в армията, така и в полицията имаш служители и управленски състав. Хората в управленския състав се наричат офицери - в армията това са всички, които са от лейтенант нагоре. В полицията сега са на категории. За да станеш офицер, ти трябва да минеш през съответен държавен университет - за армията, това са военният университет в Търново или военноморското училище във Варна. За полицията е Академията на МВР(Симеоново).
Всяка година, тия университети отпускат брой свободни места(200, примерно), като за АМВР са винаги по-малко местата. Ти кандидатстваш, но минаваш серия от изпити- медицински, психотестове, физически и писмени. Ако влезеш, ако си годна(медицински и психически, според изискванията) ти учиш 4 години за АМВР и 5 за военните университети. След завършването, те те назначават някъде на длъжност, където има свободни места. Ако завършиш АМВР, ти излизаш с категория Г(инспектор) и евентуално можеш да растеш.
Ако сега, дори да си завършиш образованието, което учиш в момента(Противедействие на престъпността и опазване на обществения ред) и кандидатстваш в полицията, и те приемат(ако минеш всички психо тестове, физически и прочие), то ти ще минеш един курс от 6 месеца и ще започнеш работа, като полицай с категория Д(обикновен полицай).
Офицери излизат само от университетите, които съм посочил. А защо има специалности като Криминалистика и Национална сигурност - защото университетите се финансират на бройка студенти, колкото повече, толкова повече пари ще получат и съответно им е изгодно да отварят нови специалности, в които има наплив и хората влизат, но реално това са празни специалности. Те могат да учат право в Национална сигурност, но на дипломата не пише юрист, а пише експерт по сигурността.

Влез в сайта на МВР и търси за изискванията и ще започнеш да разбираш.
Ако сега влезеш в МВР, независимо дали още учиш или вече си завършила, ти ще си обикновен полицай, разликата е, че имаше някаква вратичка, която позволява на хора с 3 годишен стаж в МВР и висше образование, да могат да вдигнат категория, затова и много хора от системата записваха задочно и завършваха докато в същото време работеха. Това е. Просто университетите се възползват от незнанието на хората... Образованието е алъш-вериш, търговия, по-добре е да го разбереш по-рано.
Щом си на 20, кандидатствай в полицията сега и виж първо дали ще те приемат. Виж има ли конкурси, поне, ако не си приета да знаеш какво да правиш, а не да чакаш 4 години, после като кандидатстваш да те скъсат и да се чудиш, понеже реално ще си без съществено образование.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker