Няколко въпроса относно университета. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Няколко въпроса относно университета.
преди: 5 години, 10 месеца, прочетена 4870 пъти
Здравей те тази година завърших гимназията и мисля да кандидатствам в технически университет т. Н
Имам няколко елементарни въпроса на които се надявам да ми отговорите.
1. Кога се ходи в университета всеки ден или когато реша?
2. Има ли нещо общо с училище?
3. Ако закъснея за някоя лекция ще бъда ли допусната.?
4. Там като "Клас" ли се сформира ме? :

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 10 месеца
hash: 9e236fe143
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Още след "здравей те" загуби аудиторията... По-добре не ходи в университет, ами се върни в 3-ти клас да донаучиш това-онова.
И без това в университета се каниш да ходиш когато решиш...
Как си мислиш: между "заболя ме" и "сформира ме" дали има разлика?

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: eb5a380f90
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   1. Кога се ходи в университета всеки ден или когато реша?
Ходи се когато имаш занятия, а това е относително. Зависи как ще изготвят програмата ви, възможно е да нямате никакви занятия в някои от дните, а в други да сте от сутрин до вечер. Лекциите не са задължителни, но упражненията са и там трябва да имаш присъствия. Обикновено студентите са по-редовни в началото и с времето започват да пропускат по цели дни.

2. Има ли нещо общо с училище?
Не съвсем. В университета се оправяш сам и го правиш за себе си, никой не те "бута" и не ти се моли да учиш. Цял семестър ти преподават н-брой теми, а накрая те изпитват върху няколко от тях устно и писмено. Преподавателите не те търсят, ти търсиш тях. Няма текущи оценки по предмет, има една единствена оценка и тя е от изпит обикновено.

3. Ако закъснея за някоя лекция ще бъда ли допусната.?
Зависи от преподавателя, но на повечето не им прави никакво впечатление. В началото много ни се караха, да не се извиняваме при закъснение и да не питаме, дали може да излезем от залата. Дразни ги, ако ги прекъснеш. Важното е да влизаш и излизаш от залата като нинджа, ако лекцията е започнала. Без почукване, без обикаляне, без вдигане на излишен шум...

4. Там като "Клас" ли се сформира ме?
Първо ви разделят на големи потоци, примерно от 100човека. После, всеки поток се разделя на няколко групи. Твоята група ще ти бъде като клас. На лекции ходи целият поток, докато на упражнения ще си само с групата ти. Различните групи е възможно да работят и с различни преподаватели на упражнения, но материалът (брой упражнения, теми на упражнения, чертежи/проекти и т. н. ) е един и същ за всички.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 0dba4187cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Еми брато, кво да ти кажа... първо, присъствието на лекции и упражнения не е задължително(това смятам, че важи и за най-големите университети), т. е. ходиш, ако си искаш, никой не те следи! ... Там вече нямат дневници, да се пишат отсъствия и пр., не е като в училище... колкото човека присъстват, толкова, може и само 3 да са, ако са повече, просто се пуска един списък, където си вписват имената и факултетния номер(поне при нас тъй беше де, говоря от моето си следване), и така... който има истинско желание да слуша и учи, той ходи редовно, който не-не! Гадното става вече в края на семестъра, като наближи изпитната сесия, като ти натресат един конспект с не знам и аз колко теми за изпита, и особено пък ако преподавателя е някакъв такъв строг, неразбран, заядлив и пр., някои може и да не те допуснат до него, зависи от изискванията им, дали си ги изпълнил/а(нещо под формата на реферат, или подобно по дадена тема)... то като не си влизал и веднъж поне при него, как искаш да е...
И не, там няма класове, наричат се потоци. Как се формират обаче тия потоци, когато в днешно време, не могат да си запълнят бройките за една камара специалности(не само най-сложните, но и други), отлива на студенти вече е толкова виден явно, че дори и с 3 да те вземат на приемния изпит, като няма интерес към тия специалности, в един момент ще се закрият просто... като няма кой да се записва на тях, па са нужни и мангизи все пак, плащаш си за нещо, което реално не получаваш, защото почти цялото нещо е една самоподготовка, т. е. ти сам трябва да си търсиш материалите, книгите, лекции там, по библиотеки и пр., включително и за изпитите сам да се готвиш, че ако чакаш само на някви там доценти и професори да ти наливат с фунията, просто няма да стане! ... Пък то щом може да се преписва по изпити и дори и пищови да се правят(щото при нас го имаше това, и аз дори съм го правел), смятай значи нивото какво е-ма не само за университета, където аз бях, предполагам че и в останалите е подобно положението! ... Но специално за приема, с матури и пр. най не трябва да се притесняваш, особено ако ще си някъде в провинцията-напълно е възможно и с 3 да те вземат, още от първото класиране и първото желание, както се случи при мен(е, аз бях с над 4, 50 на матурата де, ама ме взеха)... Мисли по-скоро как ше го завършиш, и как ше се готвиш за изпити и т. н., че колкото и уж лесно да се завършва днес, пак не е гаранция, ако и ти малко не поучиш, поне малко-то са единици вече тез, дето наистина да залягат над лекциите, учебниците и пр., и въобще да са целеустремени в това, което са записали да следват, и знаят наистина какво искат, малко са вече такива, съвсем не са там, за да учат... изобщо, тука в близко време, с тез университети, нищо не се знае, кво ше става и пр., а кой пък ще преподава след време... мани-мани! ...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: ad7bde06f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Здравей.

1. Ако си редовен студент (избрал си редовна форма на обучение), ще ти се налага средно от три до шест пъти седмично да посещаваш университета, в зависимост от специалността, която си избрал, изискванията на конкретния учебен план, преподавателя и т. н.

Ако си студент задочна форма на обучение, ще ходиш на "очни" (лекциите на задочните студенти) по двайсетина дни първия и двайсетина дни втория семестър (веднъж през септември-октомври и веднъж януари-февруари).

2. Донякъде има. Ако избереш редовна форма, ще ходиш към 8-10 сутринта и ще се прибираш към 15-18 ч. следобед. Ще имаш задания, която трябва да се изпълнят в срок, и изпити, на коите щи ти бъдат поставяни оценки. Впрочем последното изречение важи и за задочната форма на обучение.

3. Ако си редовна форма на обучение и закъснееш веднъж, едва ли ще има санкции. Но ако закъсняваш редовно и с повече от няколко минути, може да не бъдеш допусната до изпит и това да усложни нещата за теб. Особено ако по конкретния предмет си при отговорен и стриктен преподавател. Освен това в някои университети има "кредити" - задължителен брой часове, в които трябва да си присъствала иили взимала участие.

4. Там се сформирате като курс. Правилно е да се каже, че си в първи курс (например), не в първи клас. Специалността е онова, което си избрала да учиш.

Успех! :)

П. С. : Обърни сериозно внимание на правописа!

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 823c9fea71
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Отговори по ред на номерата, с уточнението че не съм учил в ТУ:

1. В университета се ходи когато те решат - или иначе казано - ще имаш график за лекции и упражнения. Някои лекции могат да се пропускат, но е нежелателно, упражненията обикновено са абсолютно задължителни. За разлика от училище, където всеки ден си от 7:30 до 13:30 (примерно) в университета може да си от различни часове в различните дни, понякога и до късно вечер. Хоариумът е по-малък от този в училище, но академичният товар за самоподготовка в по-голям.

2. До толкова до колкото ще учиш, има. Но само дотам - ще трябва да разчиташ много повече на собствената си организация и мотивация. Курсови работи и проекти, протоколи от упражнения, учене за изпити и колоквиуми - всичко е на твоя отговорност - няма да има кой да те ръчка. Следи си задачите, защото ако накрая на семестъра откажат да ти заверят, заради непредадени "домашни" - последствията може да са сериозни - например да не можеш да се явяваш по изпити в редовнта сесия.

3. По усмотрение на преподавателя - принципно няма причина да не те допуснат... но ако е пуснал списък, може да не ти отчете присъствието. Присъствието се гледа за получаване на заверка, точно както и с предаването на курсовите работи и протоколите.

4. Би трябвало да сформират групи. Упражненията ще караш с колегите от твоята група, на лекциите вероятно ще бъдеш и с останалите групи, а дори и с други специалности, каращи същия предмет. На урпажненията е до голяма степен като в училищен клас - малко хора сте, има време за задаване на въпроси и уточнения. На лкециите може да се над 100 души в залата, съответно задаването на въпроси може да се окаже трудно и времето за отговор на всичките - малко.

Не очаквай да си пълен отличник. (или отличничка) - в инженерните науки двойки и тройки винаги са "на промоция". Но ако те влече - заслужава си.

Успех!

 
  ...


...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 2b1bd39d8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   По принцип не е като училище където ходенето е задължително, обаче е хубаво да си ходиш особено на упражненията, че иначе няма заверка и не те допускат до изпит.
Общото с училището е, че си там за да учиш. Разликата е, че се разчита доста повече на самоподготовка.
Е, можеш да влезеш и по средата на лекция, но определено ще смутиш другите, така че желателно е да не го правиш.
Не сте точно клас. Зависи какво ще учиш, но в повечето специалности се четат общи лекции, а за упражненията ви разделят на по-малки групи.
Например ние бяхме 120 човека на лекциите, а за упражненията бяхме разделени на 6 групи от по 20 човека.
Така, че не е точно като училище, ама има и доста прилики. Разчита се, че вече сте сериозни хора и сте там по собствено желание, а не защото трябва и за това едва ли някой ще тръгне да пише отсъствия (не, че нямах и такъв и.. т за преподавател), но е доста неуважително и за преподавателите и за останалите ти колеги (там сте колеги, а не съученици) да влизаш по средата на лекцията. Така, че или влизай навреме или изчакай почивката (повечето лекции траят 2 учебни часа с почивка между тях. Е, разбира се можете да се уговорите с преподавателя и да слее часовете и съответно да ви пусне по-рано. ). Изобщо обучението е доста по-гъвкаво, но пък се предполага, че вкъщи си учиш и сама и на изпита няма вариант "ама това не сте ни го преподавали" или "това го няма в учебника". Там като те питаш или знаеш или не. Ученическите извинения не важат. За това, за да си улесниш живота, а не после да се чудиш как сама да се подготвиш за изпита, най-добре си ходи на лекциите. Пак казвам, не е задължително, но е желателно, а и доста помага, ако разбира се слушаш, а не седиш там само за да отчетеш присъствие. Упражненията пък са още по-полезни, а и някои асистенти дават точки за ходене на упражнения и това може да ти е бонус за изпита. За това, ако можеш, поне в 1 курс не тръгвай да си търсиш работа, а се концентрирай върху ученето. После в горните курсове, като свикнеш, вече ще можеш и да работиш.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 6c4ddea26e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Аз също учих в технически университет, ако е във Варна е много строго - на упражнения е задължително да се ходи, на лекции не, но е препоръчително. И няма нищо общо с училището. Относно това дали, ако закъснееш ще бъдеш допусната на лекция зависи от преподавателя. Сформират се групи, а не клас.
Обаче, ако няма да ходиш редовно и т. н тогава защо въобще ще се записваш в университет?

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 42d9e105da
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Много благодаря!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker