СофтУни или Висше? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (86265)
 Избор на редактора (162)
 Любов и изневяра (19765)
 Секс и интимност (10165)
 Тинейджърски (19028)
 Семейство (4190)
 Здраве (7091)
 Спорт и красота (3707)
 На работното място (1721)
 Образование (4928)
 В чужбина (1108)
 Наркотици и алкохол (845)
 Измислени истории (706)
 Проза, литература (1376)
 Други (11466)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Образование

СофтУни или Висше?
преди: 8 месеца, 7 дни, прочетена 789 пъти
Здравейте, не малко млади се насочват към СофтУни за изучаване на програмиране и подобни компютърни науки. Въпросът ми е, възможно ли е подобна академия да замести дипломата от висше училище? Тази година ме приеха информатика, знам че има доста математика и знам, че доста ще се потрудя 4те години и ще ми бъде "забавно" ако накрая, някакъв човек, завършил 2 годишно обучение, със само сертификат, би ме избутал в кандидатстване за дадена професия.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 месеца, 6 дни
hash: aac5902143
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Ще ти дам мнение за плюсовете и минусите на СофтУни, понеже съм от тези "само със сертификат".
Плюсове:
- Много добра програма. Ако наистина научиш това, което ти дават, ще си на добро ниво.
- Мотивираща среда - там никой не учи за диплома, понеже диплома няма. Хората отиват с нагласата да получат знания, съответно си помагат и се надъхват един друг.
- Голям набор от практически знания.
- Съдействие при намиране на работа.
- Сертификатът ти дава увереност в знанията. Няма как да завършиш, ако не полагаш усилия.

Минуси:
- Слаби преподаватели. Трябва основно сам да учиш.
- Липса на обучение по математика. Но далеч не трябва на всички програмисти.
- Много трудно се завършва - не-повече от 10% успяват. Аз като учех там отделях по 8-10 часа на ден за домашни и курсови.

За специалност Математика и информатика не мога да ти дам мнение, не съм учил там. Най-добрите програмисти, които познавам, са от ФМИ на СУ, но познавам и пълни дупки от там, които не знам как са завършили.

Относно притесненията, че някой само със сертификат ще те измести - ако е по-добър от теб, като нищо. Завърших СофтУни в края на 2015 и досега при търсене на работа никой не ми е искал нито диплома, нито сертификат по интервютата. Въртят ме на шиш, изпитвайки ме какво знам. Хартийките не значат почти нищо. Смея да твърдя, че школата ме подготви много добре, но там значително допринесоха и моите усилия. Ако ти е мерак за диплома, мисля, че имат някакъв партньорски договор с ВСУ и можеш да си изкараш кетап. Добрата новина е, че в момента има много работа и ако си кадърен, по-скоро работодателите ще се борят за теб, каквото и да си завършил.

Не пречи да запишеш и двете - университет, в съчетание със СофтУни за практически знания, но ще ти е много трудно откъм време.
Успех!

 
  ...
преди: 8 месеца, 6 дни
hash: 81cc5b6b62
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   В тази професия - на програмиста няма значение дали си завършил информатика, дали софтуни или си самоук. Важно е да те влече, да имаш интерес, защото ще трябва да се самообучаваш с много, много практика, постоянно трябва да си в крак с промените и новите технологии, естествено без фундамент не може. Работодателя се интересува най-вече от проекти в които си участвал и какво можеш.

 
  ...
преди: 8 месеца, 6 дни
hash: af8eda8c6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   В тази професия никой шеф не се интересува от висше или от някакви сертификати. Единственото което ти трябва са знания. А тях ще ги получиш след много часове пред компютъра. А Софтуни можеш да го запишеш докато учиш висше. Или само да гледаш видеата без да ходиш на изпити, така е безплатно и ти трябва само регистрация. Аз така правя. Аз също уча висше Компютърни науки.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 6 дни
hash: 5623fd63c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   И двете

 
  ...
преди: 8 месеца, 5 дни
hash: 6fe034ee73
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   СофтУни е това, което ти трябва. Ще ти бъде трудно с дипломата си да задминеш две години практика, с хора, които работят в тази област. Да не говорим за ползата от познанствата с правилните хора.

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 5 дни
hash: 2a1870f1f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Софтуни - компютърни науки? Това е просто частна фирма, не се занимават с наука, дори не и с образование, а само с практически курсове.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 4 дни
hash: 387ae21cd3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Това е лично мое мнение, но аз смятам че дипломата няма да те направи по-добър, по-умен и прочие. Не казвам, че да имаш диплома за висше е лошо, но има много примери на хора, които нямат висше и да успешни и много примери на хора, които без са без никакво образование и чистят тоалетните.
Бъди мотивиран да учиш, а не гледай това кой има диплома и кой не, нито в някой държавен университет ще те научат на мотивация, нито в СофтУни ще ти наливат знания с фуния, трябва сам да си мотивиран да учиш.
Ако си назор - СофтУни, ако ли не и имаш възможност да учиш в акредитиран университет запиши някой ВУЗ.

 
  ...
преди: 8 месеца, 4 дни
hash: ae4e905e9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   6 - Компютърни Науки е специалност, която, макар и да има думата "наука" в името, не е особено научна.

 
  ...
преди: 8 месеца, 3 дни
hash: 3ebe7efa15
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Има хора "само със сертификат", че даже и без, които по цял ден учат и се развиват много повече отколкото някои хора с дипломи. Аз започнах да работя като програмист още на 19 и се чудех защо хора на по 25 и нагоре, с дипломи, пишат толкова зле организиран код. Не всички, разбира се, но имаше хора с дипломи, които не пишеха добре. Както и сега вече съм на 30 и имам колеги доста по-млади от мен, още без дипломи, които пишат по-добър код от мен.

Според мен висшето си струва основно заради математиката и фундамента, т. е. първите 2 години. Аз се занимавам с графично програмиране и математиката е важна тук. Не при всяко програмиране е нужна математика, но да имаш представа ще ти помогне много.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 23 дни
hash: 04cb0db50a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Дипломата е важна в началото, но колкото повече опти трупаш, толкова по-малка тежест ще има.
Мен сряха да ме питат, какво съм учил, още докато го учих, защото имах две години работен опит, когато дойде периода за стаж. Съжалявам, че учих толкова дълго, но препоръчвам на всеки, да изкара пне 1-2 години курсове, академия или образование в универстет, но това съм аз и не се отнася за всички. Познавам много по-добри от мен, който започнаха работа, още в гиманазията, познавам и много по-добри, които бяха по 8 години в университетите, преди да започнат работа. Няма формула, не и в тази професия. Мога да кажа, че не трябва, да спираш, да учиш и да се развиваш.
Каквото и да правиш, моят съвет е, да започнеш работа максимално по-рано. Грешката е, да знаеш, че ще учиш програмиране, да чакаш да започне семестъра, да чакаш лекция по лекция, след това, да се заемеш с други работи и едва след 4 години, да запонеш да търсиш работа.
Още днес да започнеш с основите, независимо, дали след това ще учиш в академия или университет. Догодина, преди коелда, искам да си търсиш вече първата работа :)
Ако се интересуваш, мога да ти дам насоки, но не съм нито учител, нито някакво гуру.
И да, трудно е. Ако беше лесно, щяха да дават минималната заплата.

 
  ...

...
преди: 7 месеца, 23 дни
hash: 768c7d3298
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Номер 10, ще се радвам да дадеш насоки и на мен. Уча в университет, но не съм имал никакъв практически досег с работата на програмист и бизнеса. Би ли могъл да ми кажеш, на стаж човек бива ли обучаван или се очаква да е готов да върши работата още с назначаването си?

 
  ...
преди: 7 месеца, 20 дни
hash: 04cb0db50a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   До 11:

Като за начало, ще те посъветвам, да си покриеш много добре основите. Надявам се, че учиш Информатика, Компютърни Науки или нещо от този род, че сте започнали с OOП, защото, доколкото съм запознат, във всички университети, учат подоби езици, като основа, поне в България.
Ако не, то изкарай няколко курса, за основи на програмирането, било то в интернет или академия.
Предлагам, че вече си минал основите на програмирането
и знаеш основната теория. Примерно - знаеш, защото казваме на int и char "примитивни" типове, но знаеш, защот в езици, като Java, C# и C пишем String с главно S. Също така, надявам се, че знаеш, че зад всяка променлива се крие адрес на физическо място в паметта, знаеш какво е стак и как се "върти" информацията в компютъра. И се надявам, че можеш да ми напишеш програма на конзола, в която аз вкарвам данни, и получавам очакван резултат.
Трябва да знаеш, как да обясниш основни термини, за OOП от рода на обект, абстракция, инкапсилация, полиморфизъм и наследственост.
Знаеш, какво е thread и socket и можеш да ми направиш демонстрираш.
След това, се надявам, че знаеш как да работиш с бази от данни, знаеш, как да използваш библиетоките на избраните от теб езици, за да комуникираш с DBMS и си наясно, с поне един ORM за дадения език.
След това, се надявам, че знаеш, как да тестваш, ползвайки Unit тестинг.
Следват software design patterns или шаблони за дизайн. Не ти трябва, да си на ти със всико изписано, но знаеш, какво приемрно е "фасада" и "фабрика".
Надявам се, че знаеш, какво е Big O, както и каква е разликата между итерация и рекурсия. Можеш да ми обясниш, какво е Binary Tree и защо Bubble Sort е много нееективен метод на сортиране. - Т. е. - знаеш поне основите на алгоритмите.
Другото, което силно препоръчвам е - Знаеш, как да бораваш с основни команди под Linux. User-и, креденции, работа с папки и файлове, кафигуриране на файлове, инсталиране, проверка и рестартиране на различни апликации/сървиси.
И базови познания по version control - общо взето - Github.


Стигнал ли си до положението, да ми кажеш - "Братле, това е елементарно", то си готов за следващата степка. Не съм покрил всичко, но основните неща са там. Ако не, мини всичко отначало и започни, когато си "на ти" със всичко отгоре.
От тук нататък, всичко е нови езици, framework-ове, стаж и воля.

Започни, да си правиш лични проекти. Преди известно време имаше манията, всеки да прави телефонни апликации, но за съжаление, търсенето не е голямо. Тук, ще ти кажа, че трябва знаеш малко "web". Реалността в 2018-а е, че 95% от работата е свързана с някаква web апликация.
Искаш или не, ще трябва да научиш малко "front end". HTML и основите на CSS, са нещо което се научава за 2-3 дена, без да пресилвам работите. Курсове и книги, безплатни или такива за по 10 евро - има навсякъде.
Ако досега не си научил, какво е HTTP, каква е разликата между 200, 300, 400 и 500, то ти е време.
След това, научи JavaScript. Как се манипулиа DOM-а, що за животно е AJAX и как да го ползваш. Проучи, какво е ES6 и научи всички "модерни" JavaScript неща, от рода на arrows, let и const, promises, deconstructing, map, for.. of и прочие. Научи се, да ползваш модерния JS, без никакви библиотеки и frameworko-ве.
След това, използвай наученто, да направиш някаква web апликация. Не ти казвам, че трябва да е нещо ново, страхотно и невероятно. Просто трябва да е нещо, което е твое и показва възможностите ти. Качи кода на Git и бъди готов, да го представиш на интервю.

Какво след това - Влез и разгледай обявите за работа в твоя район. Ще забележиш, че основно се търси, поне в България, Java, C#, PHP и JavaScript. Работата е, че JavaSctipt стана почти здължителен. Затова те карам, да го научиш, независимо какво. И никой не търси т. нар. Vanilla JavaScript (просто JavaScript, без никакви библиотеки и фреймъркове), a се търсят библиетоеки и framework-ове от рода на React, Angular и Vue (трите големи за тази години). В чужбна, популярността е огромна и вече почват да набират скорост и у нас. Съветвам те, да научиш, каквото е най-полулярно в момемтна и да направиш апликация на него.
Направи, ако трябва няколко малки апликации и една голяма. С времето, ще свинеш и ще правиш нещата по-бързо и по-добре. Приметно, направи си собствен Instagram. Просто направи така, че един User, да може да качва снимки на съръвр, а другите потребители, да ги виждат и оценят. Без много "дизайн". Просот покажи, че можеш да създадеш MVP (minimum viable product - фраза, която чваш редовно, ако си в някой стартъп).

Това, според мен са уменията, който ще ти помогнат да започнеш работа. Това са нещата, които ТРЯБВА да знаеш. Сега, да поговорим за нещата, който е дори и да не знаеп, ще ти ги набият в главата.
- System Development или неща, като Agile, RUP, DevOps и сие. Общо взето Scrum се ползва навсякде и се очаква, да знаеш, какво е това какво прави Scrum Master-а, как организираме, разпределям и обработваме задачите (тасковете е далче по-често срещан термин). Не са задълбочавай много. Не отделяй повче от няколко часа, че иначе ще се побърскаш... освен ако не се налага, ад си "team leader" или нещо от тоя род.
- XP - Extreme Programming - какво е, защо е, кои са практиките и ако можеш, пробвай ги сам.
- UX - просот елемнтарни неща. Не се опитвай, да "шашнеш" хората на интервюто с великите си идеи, освен ако не си артист и поне 3ма различни, който не са роднини и близки приятели, са ти казали, че имаш дар за такива неща.
- Диаграми - UML - какво е Class Diagram, какво е Database Diagram, Data flow diagram, User Case Diagram и всякакви други. Не задълбавай много.

Ок, сега вече, трябва да имаш няколко паликации, да си наясно, какво изисква пазара. Има една полезна книга, която се казва "Cracking the Coding Interview" и ти препоръчвам, да си я набавиш. В нея са зададени множество въпроси, както и техните решения, които няма да ти се паднат на интервюто (защото всички знаем за тази книги). Но ще те подготви, за това, което можеш да срещнеш на тежките интервюта. Целта на книгата не е "как да илъжа работодателя, че знам, каквото не знам", а е да те подготви за интервюто и да ти посочи дупките, който най-вероятно ще имаш.
Не се притеснявай, аз все още не познавам хора, който са се научили без грешки и пропуски. Всички тези неща, могат да се коригират.

И вече си готов. Разпрати си CVто на всяка една компания, която ти хареса. Ако имаш приятели, съученици, учители или роднини, който имат някакви връзки с индустрията - ползвай ги. Може да ме попиташ "Шуробаджанащина Much? ", а моят отговро ще е "Нееее - networking". Подай много CV-та, ако трябва отиди и на крак в компаниите.

Нещо много полезно - силно се съмнявам, че си единствения в училище, който иска работа. Хвани се с няколко колеги и си направете "тренинг" интервюта. Питайте се подобни върпоси, и си отговаряйте най-сериозно. Питайте се и "типичните HR въпроси".
Какво е типичен HR (human resource - човешки ресурси, но масово им викаме ейч-ар, или HR) въпрос?
- Къде се виждаш след 5 години.
- Какво те накара, да избереш нашата фирма.
- Какво очакваш да постигнеш в нашата фирма.

Нека ти дам ГРЕШНИТЕ отговори.
- След 5 години, се надявам, че ще съм милиардер.
- Ами трябваха ми пари и вие предлагахте работа. / Ами чух, че плащата много, а изискванията ви са ниски.
- Да стана шеф!

Нека да ти дам шаблонните отговори, който някои хора дават, но не би искал, да работиш във фирма, която би те наела, заради тези отговори.
- След 5 години, аз ще работя за тази фирма и ще браня нейните интереси.
- Защото вие сте най-великолепната фирма и искам да работя само и единствено за вас
- Да работя усилено и да подпомогна растежа на фирмата, каквото и да ми коства.

Та питайте се с твоите приятели подобни работи. Ако трябва, окопирайте някоя празна аула, редете се на дъската и го давайте, като кастинг за X Factor. Питайте с трудни въпроси и се дръжте, все едно е истинско интервю. А ако може, да навиете и някой преподавател, да ви вземе здравето на едно таков, ще е супер. Целта е, да се подготвиш психически за стреса от интервюто. Найтрудно е първияте 2-3 пъти, кгоато ти откажат.

Подобни отговори са изтъркани и ако те наемат, а базата на тях, то очакват робски труд.
Отговори, че търсиш развитие и се надяваш, че след 5 години, ще си много по-добър разработчик и че ще сте изградили взаимно уважение, базирано на професионалната ви връзка.

Бъди готов, да покажеш, каквото имаш И НЕ ЛЪЖИ!!! Ще те усетят и ще те спрат интервюто. Не лъжи, че знаеш нещо, което не знаеш. Не лъжи, че си написал някаква невероятна апликация, която си изкупирал от някой познат. Ако има нещо, което не знаеш, кажи, че ще го научиш.

Бъди готов, да представиш неща, който си написал, особено, ако са близки, до продукта на компанията. Няма да гледат, колко е "велика" идеята ти, а ще гледат техническото изпълнение, организацията и до колко си наясно с нещата, които си правил. Ако покажеш добре организиран код, добри имена, хубави коментари и логика, където всичко е ясно и не е объркано, то... Ами поздравления - ще се харесаш, на проверяващия.

Бъди прилежно облечен, но не се обличай, все едно ще си брокер. Ако се притесняваш, попитай преди интервюто, ако компанията има определен дрес код и какво е приемливото облекло, ако няма такъв. На самото интервю, облечи подходящите дрехи и се постаарай, да си прилежен. Само гледай, да не се издокараш, все едно ще се жениш. Проучи компаниите, в който ще кандидатвстваш. Горе доло, бъди наясно с продукта им и клиентите им. Подобни неща, ПРАВЯТ ДОБРО ВПЕЧЕТЛЕНИЕ. Бъди усмихнат и ентусиазиран. Покажи им, че искаш да работиш при тях, но не се дръж, все едно е на живот и смърт. Ако изглеждаш отчаян, повечето ще се откажат от теб, но други просот биха те експлоатирали. Нещо, катo със въросите на HR-a. Покажеш ли, че искаш работата, че знаеш, за какво иде реч, че си се постарал, да научиш и да се подготвиш максимално добре, то ти показваш, че си готов. Дори и да не си най-умелия разработчик, АЗ бих редпочел теб, пред човек, кото има знания и умения, но се държи, все едно ще заспи от скука.

Частта със заплатата - Тук има един капан. Повечето биха искали, да те "тестват". Първите 3 месеца, да бъда честен с теб, ще се радваш, на каквато и да е сума, включително и на нулева такава. Кажи им, че се студент и че все още учиш. Ако ти кажат, нещо от рода на - 3 месеца, за без пари, след това 6 месеца за по 400-500 лева и 10 часа на ден, то им кажи, че съжаляваш, но цениш турда и времето си и... тръгни си. Ако ти кажат - 3 месеца, за без пари, а "после ще вдидим" - тръгни си.
Не можеш да очакваш, заплата от 3000 лева, за първата си работа, особено, докато си студент.
Не можеш да очакваш и над 1000 лева, за първите 6-9 месеца. Но след това, ако си изиграеш картите правилно, можеш да искаш повече. Отначало, за пълен работен ден, не очаквай повечеот 700-800 лева. След 6 месеца до години, вече, трябва да си Juniour и ако си добър, ще можеш, да им искаш поне 1400-1500 лева (или колкото ти се пада на час). До този момент, трбява да си запознат с това, кой какви пари, за какво взима в компанията (Да, има договори и клаузи, ама все има двама-трима устати, който си казват всичко, а има и сайтове, в коит са опирсани зпалати за подобни длъжности, както и колеги в други фирми), така че, да не те "метнат" с 400-500 кинта по-малко, че след това е мъка, да си ги искаш.

И както казах - бъди готов, да ти отказват. И то не първия и втория ами до 15тия път. Не се предавай и ще стане.

ПП - Написах ти примери, за нещата, за който вярвам, че могат да ти помогнат. Ако си примерно насочен, да правиш компютърни игри, то се насочи натам, но знай че е трудно в България. За предпочитане е да поченш, да работиш "някъде" и да натрупаш стаж и връзки. МНого по-лесно е, да почнеш някаква друга работа, като кажеш - "Имам годинаи половина стаж в софтуерна комапания", макар и като web разработчик, отколкото - Нямам никакъв опит. Едно е, да си минал през целия процес и да си свикнал, друго е, да си още зелен. Ако решиш, да правиш роботи, игри и прочие, то методиката е същата - учи, каквото е популярно, прави си собствени апликации, изгради си мрежа от познати и търси информация.
Ако трябва да препоръчам, бих ти препоръчал, да научиш React и/или Angular. Просто популярността им е огромна, а има липса на кадри, коеот води до по-лесни назначения и по-високи заплати.. Разбира се, може да има и други такива, но в момента на писането на този пост, нещата стоят така. Ако имате други предложения, споделете ги.

Надявам се, че съм ти бил полезен. Приемай всичко със здравословна доза критицизъм и съмнение. Успех в търсенето на работ.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 20 дни
hash: 04cb0db50a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   И на въпроса ти, дали обучават:
Само много объркана компания, ще изисква от стажант с 0 дни опит, да знае и да започне да прави от първия ден. Бил съм в такава компания и резутатите са много стрес и бавен напредък.
В повечето, ще има някой, който ще е отговорен за стажантите и ще им обяснява, кое, как и защо се върши и ще имаш един период на "свикване" и обучения. Общо взето, на доста места, първтие ти 3-4 месеца, ще бъдат "зяпане и учене". Не очаквай, готови курсове, където ще имаш - "Това се прави така, а онова... ". Ще се учиш, докато работиш, но никой свестен, няма да очаква чудеса от теб. Просто покажи, че се учиш бързо и че доставяш задачи бързо. Ако компанията ви позволява, pair programming, то е добра идея, да се хванеш с някой друг стажант, поне в началото. Ако не, намери си човек, който е готово да помага и обяснява.

Или - Никой не очаква, да започнеш, да вършиш всичко сам, защото просот не знаеш как. Би трябвало, да имаш помощ, но не очаква, че друг ще те научат или, че ще ти вършат работата. Подържай добра комуникация, с отговорните за теб, че да няма изненади.

 
  ...
преди: 7 месеца, 19 дни
hash: 768c7d3298
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Много ти благодаря за отделеното време и за насоките-както техническите, така и тези относно интервюто! Определено ще ги имам предвид и ще ми бъдат от полза.
Номер 11

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker