Не знам какво да уча след 12-ти клас - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Не знам какво да уча след 12-ти клас
преди: 5 години, 8 месеца, прочетена 4882 пъти
Здравейте!
Проблемът ми е, че изобщо не съм наясно със себе си. Можете ли да ми дадете някакъв съвет? Искам да уча висше, но просто не знам каква специалност да запиша. Няма и кой да ме посъветва към какво да се насоча. В моето семейство знаят само медицина, фармация, а аз избягвам химия, математика, физика също. Сега ще съм 12-ти клас, а още не знам какво да правя с живота си, защото не си се представям като голям човек-да бъда самостоятелна, да взимам важни решения.
Ако някой е в същото положение като мен или е бил, моля да сподели как е преодолял съмненията и страховете си относно бъдещето. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 8 месеца
hash: e2362c4c7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   История, философия, право, филология, география. Избирай си.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 85c9a8c150
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   След като изобщо не си наясно със себе си и не знаеш каква специалност ти харесва, и не си се представяш като голям човек - ние изобщо няма как да ти помогнем. За медицина и фармация си крайно, ама крайно закъсняла, дори и да не избягваше химията.
Би било хубаво до матурите да прецениш дали все още ти се учи. Замисли се върху нещата, които са ти интересни и би могла да учиш - примерно реклама или психология, и т. н. Ако до матурите нямаш никакво решение, относно образованието си то най-адекватното ти решение би било да започнеш да работиш, защото никой няма да те чака да порастваш. Чукнеш ли 18 и завършиш ли училище най-малко според закона вече си възрастен човек с отговорности, който може да гласува, да бъде съден и пр. Най-малко, ако не започнеш работа или висше ще трябва самичка да си плащаш здравните осигуровки.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: ac270fd5ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Моят съвет е запиши нещо, което после да работиш, не нещо което ще учиш и после няма да работиш. Например доктор е хубаво нещо помагаш на хората, медицината, но много учене трябва там. И много важно нещо в този гадничък и борбен живот да има кой после да ти подаде ръка, и да ти помогне да се реализираш. Помисли, психиатър, психолог също помагаш на хора, а България има нужда от такива хора особенно в медицината..

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: f59cd2f1bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Мен лично програмирането ме спаси

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 1152f943fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Помисли си къде са ти интересите. Какви силни страни имаш.

Щом медицината и фармацията са сфери в които семейството ти има опит, дали случайно не са ти предали знание там?

Дали случайно не би могла да запишеш медицина и ти? Да кажем мед-сестра, акушерство или каквото й да е?

Медицината винаги е била приоритет навсякъде и във всяка страна, а реализацията има потенциал поради недостига на кадри.

Ако запишеш медицина или фармация, това значи че би имала и ментор / наставник във къщи който да ти помага и да те напътства допълнително, включително и от към практически опит. Предаването на какъвто й да е вид знания от родословното дърво е типично ако е осъзнато, и изгражда по-добри професионалисти, от колкото ако някой тепърва учи нещо сам.

Помисли добре къде са ти интересите.

№1 предлага История, философия, право, филология, география. Това за мен са професии които нямат особена реализация освен ако нямаш силен интерес към тях и не развиеш авторско право или не се ориентираш към академична среда, във образователни системи които трябва мащабно да се коригират спрямо 21-ви век и еволюцията ни, тъй като са остарели и не дават особена сигурност.

№2 Пък те подценява без да те познава. Със нищо и никога не си закъсняла. Въпроса е да решиш какво искаш да правиш и да се насочиш със постоянство. Пътят не е никога лесен и изисква време / години за да се пожънва посятото.

№3 Според мен дава също добри идеи

№4 От друга страна ти е пример как лични интереси и силни страни намират потенциал във дадена сфера.

Всичо ще се нареди!
Успех!

 
  ...


...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: e6617cfca7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Здравей. Не знам до колко бих ти помогнала тъй като и аз все още се чудя с какво да продължа, но имам още доста време.
Единственото което мога да те посъветвам е ако наистина все още си нямаш и идея какво да учиш да направиш кариерен тест. Чувала съм от приятели, че са ходили в Дарби( консултантска къща точно за кандидатствания след 12клас) на кариерен тест. Мисля, че цената е 15лв ( не съм много сигурна) за самия тест след това нещо като писмен анализ с твои силни черти и подходящи професии. Мисля и също ако се доплати че има и някаква консулатция с представител, но отново не съм сигурна. 15лв може да звучат много за такъв тип тест, но определено биха спестили много повече, ако се откажеш от първоизбраната спецаилност и запишеш втора. Моите приятели останаха доволни. Това е което мога да те посъветвам само за това се сещам. Номер 5 е написал страхотни указания и според мен е доста полезно.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: c4e79f13f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Не можем всички да сме висшисти, като не знаеш какво да учиш, няма да учиш. Каква е тая простотия кьораво и сакато да учи, след това 70% не си работят по специалността.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 1152f943fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Коментара на 7 кърти!!!

По тази логика никакво развитие да не търси човек..

Това е коментара на деня.. не.. на месеца или на годината!! Трябва да се публикува като банер направо!!!

Висшето не е хартийката само да те светна. Всяко знание пък е благословия...

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: e6ed325635
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Социална антропология или теология!!!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 53af5a0910
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Номер 7 е прав

 
  ...

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: a2c3be4021
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Въпросът не е какво да учиш, а с какво искаш да се занимаваш следващите 40 години! Защото висшето е 4 или 5, обаче ако направиш грешка и избереш нещо, което не те врече, после ще съжаляваш и или 40 години ще работиш нещо което не ти харесва или ще трябва да записваш второ висше, разбирай нови 4-5 години, но най-вероятно паралелно с това ще трябва и да работиш, защото вашите едва ли ще искат да те издържат да си учиш до 30 просто така без да печелиш пари. Третият вариант пък е изобщо да не си работиш по специалността, а да си намериш работа за която се изисква само средно образование. Ама пък тогава човек се чуди, защо изобщо си учила висше. Така, че нещата да доста по-сериозно отколкото изглеждат и не става дума само за следващите няколко години. Не искам да те плаша, но май малко си позакъсняла с мисленето по този въпрос. В 12 клас хората вече отдавна са се ориентирали и сериозно работят по въпроса с подготовката за следващите 40 и няколко години. Не си на 5, че да искаш да ставаш "принцеса", т. е. да имаш години наред да хвърчиш в облаците и трябва да вземеш решение и то сега, защото с всеки ден времето ти за подготовка за матурите намалява.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 4cc7be687d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Съгласен съм със N8 и аз нямам думи

Тези коментари от N7 и N10 са от хора които няма да си мръднан пръста да променят живота си.. бъдещите роми..

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 351dc22e52
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   От авторката
Благодаря много за милите коментари. Още от 11. клас съм почнала да се подготвям, но все пак не съм сигурна дали ще успея в това, което съм започнала. Но каквото стане.
До коментар номер 7, ами не, не мисля да съм от „кьоравите и сакатите”. Искам да уча нещо, което обичам и с което да се занимавам цял живот, работата ми да ми доставя удоволствие и да я практикувам както трябва. И най-важното е, че искам да остана в България, защото страната ни се нуждае от компетентни млади хора, които да я развият, а не само да се оплакват, че затъваме. България има бъдеще и то е само в нашите ръце. :)
На останалите мога само да благодаря, че въпреки да сме непознати се стараете да помогнете с каквото можете. Останете си добри хора, светът се нуждае от такива като вас. :) <3

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker