Медицина в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Медицина в България
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 1285 пъти
Здравейте,
Аз съм момиче на 18 от София. Сега ще съм в 12 клас и трябва да реша какво искам да следвам. Загубих изключително много време в размисли, но стигнах до извода, че винаги съм искала да уча медицина. Хубаво, но вече е много късно. Повечето хора се готвят поне две години за изпитите. А и аз искам да влезна в МУ София, където изпитите са много тежки. Имам нужда от честното ви мнение и опит, имам ли шанс за една година да се подготвя. Ще се запиша на уроци, ще се скъсам от учене, но не знам дали ще е достатъчно. Притеснява ме това, че не съм профил биология и химия. Когато избирахме профилите, още не бях решила какво ще уча и направих погрешен избор. Като цяло 12-ти клас ще е изключително тежък с изпит за ниво по немски език, матура по български и не знам дали времето ще ми е достатъчно. Моля ви за откровено мнение и съвети, да се пробвам ли?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: 88da03e292
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей, мила!
Пише ти момиче на 18, което ще бъде в 12ти клас. Запозната съм с кандидатстването, тъй като самата аз се готвя за медицина за същия университет, който си избрала, така че се надявам да бъда полезна.

Така... нека започна с биологията. Въпросите са общо 122 (32 от 8ми клас, 66 от 9ти и 24 от 10ти клас). Започнах подготовката си от септември 2017. Искам да кажа, че учебникът за 9ти клас е най-труден (поне за мен), не само заради бройката на въпросите, но и заради самият материал. Представен е мудно в някои уроци, изисква по-добро разбиране, особено уроци за реакции в клетката (цикъл на Кребс, окислително фосфорилиране и т. н. ). Препоръчвам ти да започнеш с него, та като вземеш материала по него, да имаш време да го преговаряш паралелно с учене на 8ми и 10ти клас. Учебникът за 10ти клас е песен в сравнение с него, главно еволюции, генетика, размножаване и развитие на човека... с две думи, доста приятен. 8ми е анатомия. Зависи от личните ти предпочитания. Повечето частни учители/школи започват с преподаване на материала от 8ми клас, но смятам, че е по-добре да започнеш с 9ти. За биологията с много сериозно учене можеш и да успееш за една учебна година, НО при условие, че в най-скоро време се запишеш на уроци. Защото на уроците учителите ти казват какво да напишеш в темата, кое е задължително, кое е излишно. Можеш и сама да седнеш да си научиш нещата, но е добре някой да ти разяснява какво да правиш до най-малката подробност, просто за всеки случай. Ако искаш започвай отсега да четеш и понаучваш нещо докато намериш учител, всяка минута е важна!

За химията е изключително индивидуално. Ако ти куца е страхотно важно да си намериш правилният учител!!! Аз смених учител по химия след цяла година с него! Вярно, бях минала материала, но знаех едва 60% от него и бях изключително неуверена. Дори задачите не можех сама да си решавам, тотално се бях панирала. Имах пропуски и т. н. Смених учителя и вече се справям. На практика започнах от половината :D Затова учителият по химия е от невероятно значение! Поразпитай, нека те насочат към някого с опит и който има влезли ученици. Така че, стига да е точният човек, и за година или година и половина ще успее да оправи положението. Но трябва много труд, решаване на задачи (като домашно и на самите уроци с помощта на учителя), може би посещения няколко пъти в седмицата според твоя случай.

Всичко е много лично и индивидуално според способносите ти, капацитета на запомняне и разбиране. Някои се справят и след година подготовка, други сигурно няма да успеят и с три. Ако положиш ТРУД и УСИЛИЯ, то те ще бъдат възнаградени. На твое място бих ходила на уроци две години, за всеки случай. Така ще ти е по-спокойно, няма да пришпорваш нещата. Но това би означавало да влезеш година по-късно. Ако смяташ, че ще успееш за година - давай. Просто ще трябват много напъни, за да покриеш две години за една. Но ако не си уверена, предвиди си повече време. Аз ходя от 2 години и ми е добре (имам време и ваканцията да преговарям, и знам, че ще вземем всичко без да бързаме). Ако трябва да съм максимално честна, определено няма да ти е лесно, но по това, което прочетох от теб, може и да успееш! Не се предавай и гони мечтите си! Няма да е песен, но ще си заслужава! :)

А колкото до профила, повярвай ми, не е от особено значение. Просто учим малко повече материал от другите паралелки, но не е достатъчен за кандидатстване и без това. В училище не стига времето да се вземе всичко. Така че, не се кахъри за избора си. Уроците са решението, там те учат на всичко от-до.

Потърси във фейсбук групата "КСК 2019 (Медицина, Дентална медицина, Фармация)". Това е страхотен извор на информация за кандидатстване, изпити, дати, приеми, за да бъдеш винаги в час с нещата.

Успех с кандидатстването и дано след една-две години да се запознаем в университета като колежки! :) Дано съм отговорила на всичките ти въпроси.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 8b0660a1ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Според мен за една година ще ти е трудно да се подготвиш, но не и невъзможно. Ще ти се стори като клише, но следвай мечтите си и дай всичко от себе си❤️. Стига да положил много труд и да имаш надежда--ще успееш. Имай вяра.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 2dd7437481
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Аз на времето седнах да уча точно 1 месец преди изпитите и бях на 6то място в класирането. Но един месец буквално не съм излизал от вкъщи - концентрирано учене по 13-14 часа на ден. каква ти една година - ако седнеш и учиш концентрирано 3 месеца ще имаш 6.00 и по химия и по биология. Така или иначе това е нищо в сравнение с това, което те очаква по време на слвдването. Препоръчвам ти обаче след следването да си изкараш специализацията в чужбина, например в Германия или в щатите. В Германия е елементарно да си намериш място, в щатите трябва да изкараш usmle с много висок резултат - там вече наистина пада ЗДРАВО учене...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 0aea041a8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Моят съвет е или да се насочиш към специалност, която няма нужда от толкова сериозна подготовка, която ти сама каза, че нямаш. Ако не искаш изчакай една година, в която да се подготвяш сериозно за да имаш шанс да бъдеш приета. Успех!

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: dc2f59aa96
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Въпросът ти е, дали ще успееш. Аз живея в Германия и съм приета в гимназия тук. Смятам да завърша средно тук и да се прибера в България и да следвам медицина във Варна. Ще имам нужда от легализации на документи и какви ли не други глупости. Но не съм се предала. Ще си скъсам задника от учене и работене и щом го искам - ще се справя. Затова отговорът ми е - да, ще се справиш. Направи всичко възможно и дай всичко от себе си. В това вярвам аз.

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 67c8c990d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Ами не виждам защо да не се пробваш след като с това искаш да се занимаваш. Пък и не е казано, че веднага след 12 клас трябва да започнеш с университета. Някои хора си взимат така наречената gap year след като завършат, през която се съсредоточават върху уроците в областта, към която са се насочили. На мен това ми звучи като доста добра алтернатива в твоя случай. Щом това ти е мечта не се отказвай.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 83e54d7c03
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Пробвай се, не е толкова трудно, колкото беше преди години. Година е напълно достатъчна за добра подготовка, ако си сериозна и ти се отдава материала. Смело напред, ако чувстваш, че това е призванието ти!

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 900c4680d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Н1, благодаря за изчерпателния отговор. Единственият ми въпрос е темите от 9 клас не са ли 41? Поне толкова видях в конспекта, който имам, мисля, че е най-новият.
Благодаря и на останалите за подкрепата, наистина не искам да пропускам една година, затова ще дам всичко от себе си да успея. :)

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 96a0487719
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   И според мен времето е достатъчно. А и ако не ти стигне времето може да пропуснеш една година, както е написал/а №6.
Пожелавам ти успех!
Пс: Може ли някой да ми каже как се казва сборникът по химия със задачи за МУ-София. Намирам много и не знам кой точно е правилният. Благодаря предварително! Успех на всички!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 88da03e292
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До авторката от №1:
Аз имам информацията от една червена книжка с конспектите, която закупих от Центъра по Хигиена. Конспектът е за 2018. Не знаех, че вече има обновен, защото този си го закупих едва ноември 2017, т. е. че излизат към края на годината? Откъде имаш твоя? :)

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 88da03e292
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Отново от №1:
Зле съм с математиката, наистина са 41 :D Съжалявам за подвеждането. Аз ги смятам като 25 от първа част плюс 41 от втора... ох, Боже.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker