В Търново или София? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120676)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18391)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

В Търново или София?
преди: 5 години, 8 месеца, прочетена 2040 пъти
Здравейте, читатели! Аз съм ученичка, последна година и все по-често се замислям за моето висше образование. Мисля, че от 8 клас съм решила да уча корейски и до сега дори не съм си представяла да уча нещо друго, защото само това ме влече. Корейска филология има само в Софийския университет и за това съм си мислила, че там ще уча. Аз съм от малък град, далече от София. С годините започнах да се замислям колко е скъп, различен и дори опасен животът там, а и като цяло градът не ми харесва. Фактът, че ще съм толкова далеч от нашите също не ми допада. Знам, че на някои от вас им е смешно, но до сега съм живяла само с нашите, не съм се издържала сама и е нормално да се стряскам. От друга страна имам още един избор в Търново, който е много близо до моя град. Само, че във ВТУ има Английска филология с втори език корейски, което ми се струва доста различно, защото желаният от мен език остава на второ място. Но от друго старана ще ми е някак по-удобно, сигурно ще се издържам по-лесно и ще мога да се прибирам от време на време при нашите, а и много харесвам Търново като град.
С Кореистиката в София обаче сигурно ще имам по-големи перспективи. Чувала съм, че ги пращат на практика в Корея, което за мен е страхотно, много съм мечтала за такива неща. Във ВТУ едва ли могат да ме изпратят. За това много се колебая. Вероятно ще кандидатствам за двете места. И в двете специалности приемът е труден, знам, че още нищо не ми е гарантирано, подготвям се, но просто искам да прочета вашите мнения, опити. Ако има някои, които са били на общежитие в София или в Търново също може да ми споделят какво е състоянието им.
Надявам се да не съм ви отегчила! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 8 месеца
hash: 6609fbe52b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей,
Момче съм, наскоро завърших.... и двата университета.
И аз, като теб бях на кръстопът. От малък град съм - София ми е сравнително далеко, Търново- по-близо (нищо чудно да сме от един град :Д).
София е голяма, там е скъпо и опасно, и по-далеко, няма да се справя. Така си мислех...
Записах и завърших бакалавърска степен във ВТУ, Филологически факултет в Ректората.
После отидох в София и изкарах магистратура в Софийския.
Разликата между двата университета е от земята до небето.
Във ВТУ е абсолютна еснафщина. Повечето преподаватели и колеги бяха с много ограничено мислене и селско поведение. Не ми се пише за ВТУ, това е накратко за там, ако има нещо, питай.
После, както ти казах, отидох в София. Прекрасни преподаватели, начетени, знаещи, можещи, амбицирани колеги. Бакалаврите от СУ бяха в пъти по-добре подготвени от най-добрите бакалаври от ВТУ.
Видях учебните програми по основни дисциплини - в СУ са в крак с всички съвременни тенденции, за разлика от провинциалните вузове.
В София е културния и научния живот на страната. Тук всеки ден има толкова много събития - срещи с писатели, философи, театрални постановки и пр.... Хората тук са доста по-свободомислещи, успели и начетени.
В Търново 90% от колегите мислеха само затова, къде и какво ще се пие тази вечер....
Относно живота в столицата: преспокойно може да си намериш прилична работа, която да ти позволява да присъстваш на лекциите. Наистина е по-скъпо, но за разлика от Търново има много голям избор на работа. Можеш да съчетаваш и едното и другото, без да си пречат. Аз веднага си намерих работа, взимах си парички, ходих си на лекции, на театри, изложби, и така.
Не се лъжи с Търново, ще съжаляваш!
Разбирам те прекрасно, ще се повторя, но и аз бях така, мразя промените, не обичам да се местя, но ще свикнеш. Бъди упорита, издръж първия месец след преместването, после вече, като си намериш компания, като тръгнат лекциите, ще си намериш и работа и всичко ще потръгне. Просто не трябва да се отказваш!
Корейският е страхотен избор. Дори и извън университета, в София се търсят за работа доста хора с екзотични езици, като този. След успешно завършване ще можеш да се реализираш с хубава работа и висока заплата.
И последен съвет, ако мога да си позволя: столицата предлага много измамливи изкушения, особено за хубави момичета от провинцията. Подбирай си внимателно компанията. Подреди си приоритетите, на първо място трябва да ти е учението, на второ работата /ако ще работиш/, едва след това всичко останало. Ако искаш наистина да успееш, никога не го забравяй! За всяко нещо си има време. Знай, че ако поставиш чалготеките и гъзарчетата на първо място, те ще са до време, и после ще съжаляваш...
ПС. И на двете места не съм бил на общежитие. В Търново си намерих самостоятелна стая за 100 лв., а в София, същото за 180 лв. Не е много и се живее спокойно.

Успех!

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: b105362ba0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Животът в София не е по-скъп от този в другите градове, даже напротив! Единствено квартирите са по-скъпи, но храната пък е по-евтина.
Един мой съученик влезе кореистика в СУ, но преди това доста здраво учи, влиза се с изпит по английски, който съдържа и диктовка, влизането не е лесно определено. Добре си помисли дали може да влезеш там, щом си от село (нищо против селата, и аз съм оттам, просто образованието е в пъти по-ниско).
За общежитията на СУ нищо не мога да ти кажа, не съм била там, в общежития на УНСС съм била и бяха сравнително добре, нищо фрапиращо нямаше, дори напротив, нова дограма са им сложили и много от баните са ремонтирани като хотелски. А общаците на СУ също са в студентски град, както на всички други университети. Ще видим и на мен какво ще ми се падне, аз също съм в УНСС.
Ж19

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: c171072d09
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Здравейте, аз съм авторката. Благодаря ви за съветите.
Аз съм тихо и скромно момиче и може би за това създавам трудно приятелства. Не понасям чалга, кючеци, шумни места и хора, които мислят само за алкохол, купони, секс и нямат други цели. Може би за това повече се стряскам от факта, че ще трябва да се местя в по-голям град без да познавам никого и да се оправям сама. Не съм от село и не уча в село. Училището ми се смята за второто най-добро в областта, но това не мисля, че е от значение, защото е като всяко друго. Имам още малко време да помисля и да се готвя здраво за изпити, защото ще е трудно.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: f779564fd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм трети курс Приложна лингвистика английски и корейски език.
За нищо, ама за нищо на света не бих си сменила специалността. Преподавателят ни е кореец от СУ и 10 години е преподавал там. Най-добрият ми приятел завърши Корейстика и отношението и преподаването на корейски и на двете местна е едно и също.
Когато ти преподават корейци е съвсем друго. Също бих искала да попитам номер1, защо отхвърля Приложна лингвистика от ФФ, въпреки че там е завършил, а аз съм даже на общежитие и си е отлично. Чувала съм такива мнения само от колеги, които са на квартира, защото реално не виждат студентския живот.
Отношението на преподавателите по английски и оценяването са напълно реални. Аз много се радвам, че записах английски първи чужд, защото мислех да съм Английска филология в началото.
Тъй като първата година по корейски отпадат много студенти - не записвай, ако не си го учила преди или ако нямаш интерес към корейските драми или кпоп-а.
Минимумите при взимането на изпит за първи курс миналата година бяха следните - 33 диалога наизуст, които се пишат на корейски, 1 700 думи от корейски на български и 10 граматики с обяснения. По-голямата част от групата отпадна първия семестър. Моята група е 8 човека, 3 отпадната, защото е или много трудно или не го бяха учили и не знаехе колко е труден езика.
Втори курс бяха 13 - сега са 7-8. Ако не си представяш как от 8 часа сутринта до 3-4 имаш само корейски, не си за тази специалност. Първи курс се учат двата езика и други предмети, но корейският е с най-много часове. Не знам как съм изтърпяла цялото седене в Китайския център за корейския наистина. Ако не си представяш как преди изпит, учиш диалози наизуст, защото това е минимум, за да минеш, не записвай корейски. Корейският език изисква наистина много извънкласно четене и самоподготовка. Да, професорът няма да ти го каже, а ще иска да учиш само това, което той е дал, но реално погледнато не е така. Лично за мен - Корейстика в СУ е кошмар. Аз си мислех, че аз се мъча, но колегата ми, който вече завърши такива неща ми е разказвал, че въобще не съм съжалила, че не записах там. Реално погледнато - завърши в Търново и се премести в СУ за магистратура.
За практиката - реално двама или трима заминават на година в Корея, защото изискват високо ниво по корейски, което първи или втори курс няма как да изкараш. Една завършила колежка има 4-то ниво и е с най-високото ниво от всички колеги по корейски в Търновския. В момента даже ми преподава от време на време, когато професора се занимава в по-долните курсове :D
Аз уча корейски от 11-ти клас. 11 и 12 клас бях на самоподготовка. Знаех достатъчно, за да оцелея първия семестър по корейски. Вторият се наложи вече да уча сериозно. Голяма част от колегите ми знаеха само три-четири думи на корейски и от там започнаха мъките и оплакването. Да, до края на първия семестър искахме повечето да прекъснем. 400 думи на лекция ни убиваха, а контролните бяха от днес за утре - как се учат толкова думи за два дни? Но оцеляхме почти всички. Сега не съжалявам, че съм записала в Търново. Харесва ми града, намерих си прилична компания, която не се събира само да пие и познавам много интелигентни млади хора, които харесват изкуство и книги. С времето се свиква, но трябва и ти да си помогнеш.
Първата година ще отсяват пияниците и купонджиите. Втората година вече знаеш кой какво прави най-много и знаеш с кого да се събираш и с кого не. Номер 1 беше пропуснал това, но аз съм живяла само на общежитие и познавам доста колеги от там.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 052fa33a7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

5.   Естествено, че Софийски университет! Няма нищо общо с провинциалните университети като качество на обучение. :)

 
  ...


...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: eec3e37b3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Въобще няма място за чудене - ако е останало място в България, където може да се получи качествено обучение - това е СУ.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker