Кое от двете е по-добре да уча? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120981)
 Любов и изневяра (29663)
 Секс и интимност (14342)
 Тинейджърски (21869)
 Семейство (6457)
 Здраве (9582)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3164)
 Образование (7292)
 В чужбина (1648)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1737)
 Други (18468)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Кое от двете е по-добре да уча?
преди: 5 години, 8 месеца, прочетена 1310 пъти
Здравейте, хора.. бих искала да ми помогнете, понеже вече не знам към кой да се обърна.. значи вече съм 12 клас и се колебая между 2 неща, които да следвам-да уча българска филология, понеже българският ми е силната страна или да уча кинезитерапия, понеже приятеля ми учи 2-ра година ще започне и вече работи в елитен СПА хотел и заплащането е адски добро.. така че някой ден като завърша можем и двамата да работим това-да си отворим студио също е вариант и ще взимаме прекрасни пари.. той би могъл и да ме уреди на работа още като започна да уча кинезитерапия и ще бъде супер.. какво мислите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 8 месеца
hash: 5690b0d903
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Едва ли би могло еднозначно да се отговори на този въпрос...
Всичко зависи от приоритетите ви в живота на теб и на приятеля ти.
Ако многото пари ще ви направят щастливи - хващай кинезитерапията.
Ако обаче държите да си направите истинско семейство и да си гледате добре децата, изглежда филологията е по-добрия избор...
Във филологията кой знае колко пари няма, но ако ти се занимаваш с научна и преподавателска дейност (каквато е най-често реализацията на един филолог), то ще имаш много повече време за децата и семейството ви.
Вкъщи жена ми се занимава с научна и преподавателска дейност, а аз отговарям за изкарването на парите. Докато децата бяха малки, боледуваха и т. н. - винаги е имало човек вкъщи (понеже научните работници са на ненормиран работен ден). Всеки ден, без изключение сме им обръщали внимание поне за час-два, да пообщуваме, да видим докъде са стигнали и как се справят в училище, да ги понаучим на нещо от нашите компетенции, или просто да поиграем на "не се сърди човече" или някоя друга семейна игра. Не отричам, че по-голямо участие във всичките тези дейности има жена ми, макар, че и аз съм се включвал твърде активно понякога (примерно - когато е за 1 месец в командировка някъде по света). Сега "децата" са вече големи тийнейджъри, с отличен успех, с много приятели и с правилно интелектуално, духовно и физическо развитие.
От друга страна пари никога не са ни липсвали - и за нова кола, и за ново жилище, и за екскурзии по света, и за разни други забавления. Което означава, че и аз съм се правил доста добре :)
Ако се бяхме втурнали и двамата да правим пари, да сигурно щяхме да се чувстваме по-комфортно, и да сме обиколили по-голяма част от света, или примерно да имаме вила, но едва ли щеше да ни остане време и сили за деца... Което би било изключително жалко.

Та това е - помислете си много добре, и си изяснете приоритетите си!

Ако имаш достатъчно доверие на приятеля си, и си сигурна че няма да те остави след време сама с 2-3 деца на главата, аз бих заложил на вариант като нашия.

Има и други интересни варианти, разбира се. Примерно да завършиш кинезитерапията, а след това (или по време на нея) И филолофията задочно. В такъв случай ставаш истински универсален боец! :)
Това обаче ще отложи малко семейството и децата, понеже ще ти е трудно да носиш всички дини под една мишница...

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: e8e7ae9cdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Мисля, чемооатавяш цялата вяра в приятеля си, че ще успее, да се наложи като специалист, че ще успее, да намери добра работа имчемще успее, да намери и на теб добра работа. Има хиляда неща, който могат да се провалят. Ако го правиш самоми единствено за приятеля си, съветът ми е да преосмислиш ммооого добре, като се посъветваш с родители и познати, защото макар да е твое решение, винаги е добре, да го погледнеш по друг ъгъл, което е доста трудно на твоята възраст. Все пак се замисли - имаш година още в гимназия и по е 4 учене.
Но все пак мисля, че е по-добър вариант от филология, защото там не си споменала нищо за работа.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 0d35d91827
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   На мен, двете специалности не ми харесват.
Българска филология - прекалено обща специалност, за да си намериш специализирана работа с нея, с тази специалност, с добри контакти, може да работиш като - журналист, редактор, експерт в Министерство на образованието или културата, в държавна администрация, в Народната библиотека, но може да си продавачка в някоя книжарница.

Защо не запишеш друга филология, например в ЦИЕК в СУ, с рядък чужд език ще имаш повече шансове, пък и отличниците там, могат да продължат в чужденстранен университет - магистратура, специално за японистиката, китаистиката и кореистиката - е така.

Като, разбира се, че е по-добре да заложиш на себе си и на това, което ти харесваш, а не, да влагаш в идеи за бъдеще - зависещо от друг.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 4438930ff5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Съжалявам момиче, но българският език изобщо не ти е силната страна...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker