Кариерно ориентиране - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Кариерно ориентиране
преди: 5 години, 8 месеца, прочетена 999 пъти
Здравейте!
След доста размисли дали да споделя и аз своите притеснения тук, реших да го направя, тъй като имам нуждата от обективно чуждо мнение/гледна точка.
Предстои ми да бъда 11 клас и, тъй като съм в профил със засилено изучаване на биология и химия, родителите ми ме припират да реша дали ще уча медицина (все пак, както знаете, изисква се усилена подготовка и частни уроци). Но аз всъщност не знам какво искам. Правила съм почти всички кариерни и ориентировъчни тестове онлайн и резултатите все варират. В училище се справям доста добре (завършвам с успех 6.00 за втора поредна година, досега винаги съм била отличничка, но непълна), но като че ли най-малко усилия ми изискват точните науки, които също и са ми по-интересни и приятни – биология, математика, физика и химия. От друга страна, бих казала, че аз съм (или поне съм била) творческа личност – доста ми се отдаваше рисуването (изучавах го 7 години преди гимназията), опитите ми за писане също не останаха незабелязани. Предполагам, че това се дължи на свръхчувствителността ми и нуждата да изразявам себе си по някакъв начин (характерно за възрастта, в която сме), а не на това, че съм кой знае колко талантлива. Въпреки това, определено хората (в частност – близките и приятелите ми) се радват на нещата, които сътворявам.
Самоопределям се донякъде като идеалист - искам да помагам на хората, искам да променя нещо в нашата държава към по-добро и силно се надявам, че някога ще се случи. За нещастие, реалността и доста мои приятели принизяват тези мои детински и наивни мечти направо в пепелта. Но какво да направя – аз съм алтруистична личност и винаги ще се надявам (но и ще се стремя да работя в посока) на една по-добра България.
Разгледах почти всички възможни специалности и донякъде успях да сведа интересите си до 2-3 области (изключвайки медицината). Допаднаха ми програмите „Графичен дизайн“ и „Уеб дизайн и графика“ в Нов български университет, но въпреки това нещо все ме кара да се връщам назад към медицината, гложди ме отвътре. А аз смятам, че не съм подходяща за тази професия – изисква се не само отдаденост (която, естествено, бих имала), но и силна психика. Не мисля, че съм способна да оперирам хора (да, мога и да не специализирам за хирург, но част от 6-те години обучение са и оперативните процедури, няма как без тях). Въпросите са ми следните:
1) Към тези от вас, които са решили да учат медицина (или пък са я завършили) – как решихте? Какви са вашите стремежи? Кое ви подтикна към това „призвание“, както го наричат? Какво трябва да притежава един лекар (като качества), за да бъде наистина добър в работата си?
2) Тъй като обмислям и другото направление, за което споменах (поради съмненията, че медицината няма да е моето поприще), как мислите, че е по-добре: Да се изучават първо компютърни науки и впоследствие да се запиша на някакви курсове за графичен/уеб дизайн в софтуни примерно (тъй като смятам, че компютърните науки биха ми дали една доста добра основа, без която ще ми е трудно да науча останалото) или направо да запиша по специалността?
И последно - имате ли някакви съвети как най-добре бих разбрала с какво наистина искам да се занимавам в бъдеще? Как да бъда сигурна в избора си?
Благодаря на всички, които дори само отделиха времето да изчетат това. Ще се радвам на всякакви отзиви и съвети. Изключително ми е трудно да се ориентирам, а наистина искам да започна своето професионално развитие по най-добрия начин и да не съжалявам след години. Защото една професия винаги може да се смени, макар и трудно, но медицината… Там няма връщане назад. Не искам да съм от неудовлетворените от живота и злобни лекари, които са станали насила или по погрешка такива. Аз наистина искам да съм в полза на обществото, макар и някои да ме мислят за луда, съдейки по това мое желание... Сърдечно благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 8 месеца
hash: a0cc16eb28
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   ИТ специалисти под път и над път, всеки вече учи това днес и конкуренцията е голяма, за да пробиеш. Това е мода и не се знае още колко ще продължи. Докато медицината винаги ще се търси и е професия за цял живот. Това е моето мнение.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: db28cf1c52
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И аз съм на същата дилема с медицината. Чудя се между малко по-различни неща от теб, но май накрая ще избера медицината. Има всички качества като реализация, престиж, контакта с хора не ми е от такова значение, но го има, има и добри пари, можеш да се развиваш през целия си живот и това да разбираш нещо като медицината само по себе си говори за теб. Най-важното за мен е че можеш да работиш навсякъде като доктор, има голям избор като завършиш медицина, като цяло ако не беше толкова дълго обувчението наистина това щеше да е за мен перфектната професия. Лошите страни са - нощни смени, голяма отговорност, непосилни гледки за някои хора, понякога атмосферата е прекалено натоварваща, като излезеш от болницата продължаваш да мислиш за това. Във всяка професия има и добри и лоши страни, просто си представи как ставаш сутрин и за къде ставаш. Аз лично малко се притеснявам от цялото напрежение и голямата отговорност, затова мислех за мед. сестра или след медицина да специализирам в нещо по-леко. Като избереш медицина можеш да практикуваш като лекар само, така че и да не специализираш ще си намериш работа. Има болници, клиники, които са като космически кораби, за България не е така, но познавам лекари, които буквално са си богати. Аз лично харесвам атмосферата на болницата да ти кажа, създават се връзки и взаимоотношения, винаги можеш да се откажеш все пак, като си жена и имаш семейство примерно. А дори и обучението не е толкова много, както много хора описват, в Америка е много, мога да обясня защо, но поста ще ми стане многоо дълъг, в Европа има университети, където медицината е 5 години, в Англия мога със сигурност да кажа поне 2, а те са много повече, мисля там да записвам, след това вратите навсякъде са ти отворени, ако искаш обаче да живееш в Канада, по-добре учи там. Избрала съм си специализации, които са ми по 1 година и общо обучението ми е 6 години. На 24 завършвам. Мога да ти дам много информация, която обаче сигирно знаеш, защото и аз съм за 11 клас и всичкото това знам от четене. Ако искаш да знаеш нещо конкретно, питай ме. Не съм гледала за правописни грешки, за което се извинявам.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 869771133b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   От авторката към номер 2:
Благодаря ти за готовността да помогнеш, която имаш. :) Аз лично като че ли се отказах, тъй като има два варианта - или да го искаш много силно, или да не го практикуваш. Не съм убедена, че го искам толкова силно, затова няма да поемам този риск. А на теб ти желая успех! :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker