Тази година ще имам матури 2018/2019 - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120688)
 Любов и изневяра (29591)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9554)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18392)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Тази година ще имам матури 2018/2019
преди: 5 години, 7 месеца, прочетена 3249 пъти
Здравейте! Искам да попитам тези който вече са завършели 12 клас, как сте се подготвяли за матурите защото аз си нямам на никаква представа... първата матура си е български език а за втора матура си избрах биология, та също проблема беше и там че всеки ме подтикваше да пиша география защото е била по "лесен" предмет дори учителката ми по биология каза да ходя там ако ми е била трудна биологията.. (учителката ми по биология ми е класната) но реших така да остана по биология защото учителя ми по география не струва и едва ли на нещо ще ме научи до колкото му гледам учебните часове как ги провежда ми става лошо.. та не съм от много учените деца, изкарвам по 3ки, 4ки, 5етиците са рядък случей, най-високите оценки изкарвам по английски език мислех си да запиша матура английски но госпожата като ми каза че ще трябва са се пише есе и някакви по трудни задачки се отказах но иначе в часовете по английски никога не съм имал 2ки или 3ики от 2, 3 клас, и така исках просто да попитам тези който са завършели вече да ми дадът отговор как да наблегна повече със ученето към бел и биология тъй като аз биология никога не съм барал от 7 клас.. а по бел мисля че на първия модул ще се справя но на втория модул със писането на есе или разказ е си спомням точно няма да успея и се притеснявам да не ми лепнат една двойка... госпожата ми по бел ми каза че ако имам хубави точки на първия модул може да се размина но не знам точно как! Та пишете отговор върху какво да наблягам и как да се захвана да уча като ме мързи... мислел съм си да хващам учебника и във интернет някой сайт но не знам как точно да започна и захвана...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 7 месеца
hash: 081d8b07ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Решавай примерни матури от нета и по двата предмета.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: e8808e6373
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз миналата година имах матури в 12 клас.
По литература се подготвих като извадих всички необходими автори и произведения и просто ги прочитах,научавах герой,жанр и т.н.
По Български почти нищо не преговорих,само набързо правописните правила,защото трябваше да се подготвям за втората по професията.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: b01ac27a2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Щом не си барал биологията от 7 клас... изобщо не я пиши, материал, който се преподава 3-4 години, ако си мислиш, че ще наваксаш за половин година, че и да го разбираш - успех! Географията не знам защо са те излъгали, но е трудна матура, ако не си добър по предмета и както сам казваш - учителя не струва, което значи, отново да наваксваш много материал за кратко време! Лесните матура са английски и история. Английския е ниво B2 и трябва да си супер зле, че да не изкараш поне една 4ка, матурата е елементарна, а темите за есе са най-обикновени и се иска най-много 150 думи, което ако пишеш по-сбито няма и една страничка! Историята е ясна - трябва просто да я назубриш, нито ти трябва разбиране и влагане на мисъл, а просто назубряне. Учиш по план-конспекта и толкоз. Според мен това са най-лесните матури за човек, който не знае какво иска да запише! Матурите по математика и английски обикновено дават най-много възможности за продължаване на образованието без допълнителни кандидат-студентски изпити.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 7e6f9be43b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Съветвам те да запишеш втората матура английски за матурата по биология съм чувала че е трудна.Много се явяват на английски дори и да не го знаят добре езика защото матурата е лесна.И да не напишеш есе ако си се справил на задачите добре ще минеш и по български и по английски аз като се явих на българската и английската матура малко останаха за трети модел. Реши задачите от матурите по английски и си виж резултата после направи същото и със биология и български.Погледни грешките който си направил докато си ги решавал и така по тях ще разбереш в кое трябва повече да учиш.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 5eead5d5d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Аз завърших преди 6 години и избутаха матурите на магия с "помощ от приятел". След това и едно висше изкарах, което ми отвори много врати и с което сега си вадя хляба и съм повече от доволен. Ето как един идиот е успял! Пробвай и ти! Късмет!

 
  ...


...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: cb1a56275e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Защо Биология, ако изкарваш най-високи оценки по Английски?
Матурите са много лесни, с всяка година стават все по-лесни.
Научи произведенията по Литература. повечето задачи по Бел са за писателите и литературните изразни средства. Преговори си учтива форма, правопис, множествено число, местоимения, пълен и кратък член, двойно "н" и "т", слято, полуслято и разделно писане, кога се пише запетая, главни букви, числителни имена. Купи си сборник за ДЗИ 2019. В него има примерни задачи за матури и после обяснения след всяко упражнение. Прочети в интернет изискванията за есе и лис и прецени кое е по-добре за теб. Направи матурите от миналите години и ще придобиеш представа за каква оценка си.
Учителите в училище на нищо не учат, поне моите. Имаш време да се подготвиш. Аз правих по Английски тази година без никаква подготовка и изкарах 5,60. По Бел без да знам нищо за писателите и произведенията изкарах 5,30. Знаех само изразните средства и всичко останало, което ти изброих. За последната задача по Бел ти дават откъс от произведение и пишеш по него. Все нещо ще напишеш. По Английски темите са брутално малоумни и просто трябва да импровизираш. Релакс.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: bd659462b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Матурите са елементарни. Учи си периодично уроците в училище, внимавай в час и изобщо не се притеснявай.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f7f3afb44d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Не се впрягай толкова... аз тая година завърших и не си мисли, че е изключително трудно. Честно да ти кажа(не съм много добър пример) по-голямата част от втория срок не съм влизал, не съм се подготвял за матурите много много, да не кажа изобщо. Като му дойде времето прехвърли си правилата за българския и основните неща от литературата, д/г ти трябва главно кое произведение какъв жанр е и кой го е написал. Някои други понятия и термини. Повече от ден не съм се подготвял за матурата по бг и изкарах 5.44, ако искаш ми вярвай. Имаше други, които ходеха на уроци и се готвеха месеци наред, а накрая изкараха по-малко и от мен. Разбира се то зависи и от човека, ако имаш хубава памет като мен ще ти е лесно. Вземеш ли да се пренатоварваш и плашиш за някаква си оценка и накрая изпушваш. Давай го по-лежерно, но нали пак си препрочитай неща, които не си запомнил. Втората ми матура беше по английски. От училище английски не съм научил и дума. Дори бях много зле поне до едно 8-ми клас. Езика го знам от интернет, филми, игри и всичко останало, но не и от училище и то бих казал на много добро ниво. На нея матура изкарах мисля, че около 5.86. Ако не ми вярвате ще си снимам оценките от дипломата и ще ви ги пратя. До колкото знам на някои ученици лекторите им са им подсказвали леко, дори някои мои съученици са успели да вържат 4-ки и 5-ци с тяхна помощ, но при мен бяха строги, така че не залагай на това. И пак казва... не се впрягай! Ако си мислиш, че матурите са най-важното и трудно нещо се лъжеш. Месец преди матурите започвай да си преговаряш материала, ако толкова се притесняваш от ниска оценка. Всичко е до късмета и какви лектори, въпроси и теми ще ти се паднат. Може би на мен ми помогна, това че имам малко по-богата обща култура и добра памет, но все пак всичко е до късмета.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f61392fcea
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Единствената от нашия випуск, която не си взе матурата беше тази с географията :D. От години ме предупреждаваха да не записвам география и ги послушах. Всички казват, че тя е доста коварна. На пръв поглед изглежда лесна, но всъщност има много подвеждащи въпроси. Иначе аз никак не се готвих за матурите, имах много добър. Втората ми беше по философия. Не е голям зор, освен ако не си тотално зле или пък искаш да кандидатстваш с тях... иначе повечето хора решават тестове, стари матури и т.н. Най-важното е да я минеш, всичко друго все тая!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a7ef929e96
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Здравей,ще ти разкажа накратко за мен. Сам си направи изводите след това. Миналата година завърших 12 клас, втора матура написах биология,понеже колкото и да ме убеждават всички, че географията,историята,философията и т.н се взимат по - лесна , не е така. Та,биология избрах от няма и какво,никога не съм учила, по биология така и не си купих учебници,нямах тетрадки в нито един от класовете. За матурата щях да сядам и да се готвя зимата след празниците,така си дойде и пролетта обаче,че и накрая останаха 2 седмици и половина до нея, а аз искам да ти кажа буквално,ама буквално нищо не знаех. Седнах да чета от учебници,но времето ми е малко,материала е много,разсейвам се и нищо не става. Изгледах един безплатен урок от сайта Уча.се и се почувствах буквално като отличничка всичко разбрах в рамките на видео урок от 7-8 мин. На другия ден си платих абонамент за сайта и по биология се подготвих само със гледане на уроци. Без да преувеличавам мога да кажа,че ако не бяха тези уроци и безумно добрият начин по който са обяснения,щях със сигурност да се явявам на 2рата сесия. :) А за българският мога да ти кажа,припомни си най-елементарните правила и трикове пререшавай матурите няколко пъти и ще запомниш всичко,защото се преповтаря.
Надявам се да съм помогнала и ако ме послушаш за сайта няма да сгрешиш.

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 1b31020682
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Здравей!
И на мен ми предстои тази година да държа матури.
Препоръчвам ти да разгледаш http://www.zamatura.eu/matura/матури-2018/ - има и други сайтове, където има информация за държавните зрелостни изпити.
Относно матурата по БЕЛ - ако нямаш възможност да посещаваш частни уроци, те съветвам да присъстваш възможно най-редовно в часовете по БЕЛ в училище. В интернет има качени матури от минали години, в книжарниците се предлагат много помагала - препоръчвам ти "МАТРИЦАТА (презареждане) или как да се справим успешно с МАТУРАТА по БЕЛ" - две части е, 8 лв, може да се поръча и онлайн; както и
"Цялостна подготовка за матура по български език и литература. Тестове и аргументации" - има и анализи, отново две части и струва 9,98лв. Ако не желаеш/нямаш възможност да отделяш много средства, потърси сборници и помагала в Антикварните книжарници - можеш да ги купиш втора употреба, но запазени, за по 3-4-5 лв.
Препоръчвам ти да прочетеш всички произведения, които са в списъка. Ако романите ("Под игото", "Железният светилник" и "Тютюн") ти се струват дълги и скучни (а са наистина увлекателни, повярвай), тогава помоли някой познат да ти ги разкаже, както е чети сбити преразкази, ученически версии и много, много анализи.
Има много справочници и таблици, където са поместени правилата по БЕЛ - хубаво е да си припомниш кога се пише запетая, правилата за пълен и кратък член и др.

По БЕЛ трябва да пишеш есе или литературно интерпретативно съчинение. По мое мнение е по-лесно да пишеш ЛИС, отколокто есе, понеже не се иска лична позиция - важното е да си чел по няколко анализа на всяко произведение, да си запомнил основните опорни точки.
Направи си таблица за всяко произведение - пишеш автор, година на написване и мястно на публикуване, повод за написването, художествени изразни средства (ако е поезия), основна идея, герои и т.н.

За втората матура - избери предмета, по който се чувстваш най-уверен. Ако това е английски език, тогава заложи на него. Последната част е Writing и можеш да избираш между това да пишеш писмо (тази година беше до извънземните, мисля) или да изложиш позицията си по дадена тема (графитите - изкуство или вандализм бе темата на 2018, но можеш да направиш и справка в интернет). Никой не иска да пишеш роман, 150-160 думи, по-важното е да покажеш владеене на езика, а не компетентно мнение - тоест изреченията ти да са структуирани правилно, да нямаш много граматични и лексикални грешки, да използваш синоними вместо да повтаряш една и съща дума 10 пъти...
По биология матурата обхваща голямо количество материал и смятам, че ще ти е необходима допълнителна подготовка - най-малкото да прочетеш учебниците от изминалите години... Има много термини, генетични задачи и т.н., лично аз не бих избрала тази матура, но ако предметът ти върви - давай.

Относно географията - не, не е толкова лесен предмет, има си своите тънкости. Мнозина я избират, понеже учим География на България и част от нещата ги знаят от обща култура. Но ако искаш оценка над 4, трябва да положиш допълнително усилия.


СЪВЕТВАМ ТЕ:

1) Разгледай матурите от миналата година.
2) Избери за втора матура тази, която ти се струва най-лесна.
3) Посещавай редовно часовете в училище - стреми се да не изпускаш часове по БЕЛ.

4) Пререши миналите матури (по БЕЛ избраната), купи си помагала.

5) Ако имаш възможност, посещавай частни уроци - в курс ще ти излезе по-евтино. Ако не можеш да си го позволиш, има онлайн подготовка за матура.
Вариант е да спестиш малко пари (от джобни, рождени дни и по Коледа) и преди матурата да отидеш на 2-3 урока при частен учител, за да може да ти даде последни насоки. Един урок варира между 10-30 лв, ако отделиш 100-200 лв, чудесно.
6) Не се оставяй на мързела! Отделяй поне по 10-15 минути на ден - да си припомниш някое стихотворение, да прочетеш нещо от учебник и т.н.

Успех!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: b1f6d28ade
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Така .. първо за матурата по бел разделена е на 3 модула. Първият съдържа въпроси, свързани с правопис, граматика, лексика и пунктуация. Вторият има повече литературни въпроси като например автори и герои от произведенията - трябва да запомниш кои геори от кое произведение са. Също има и два текста и въпроси на които да отговориш за тях. Последния модул е писане на интерпретативно съчинение или есе. Съветвам те да пишеш съчинение понеже изискванията за есе са по различни, а в училище се набляга повече на писането на съчинения. Там вече какво ще ти се падне е въпрос на късмет. Влез в интернет и разгледай матурите от миналите години реши ги така ще се подготвиш.. също може да си купиш някакви сборници с тестове по бел за да тренираш за матурата и да не се отпускаш. Има един сборник на Дамян Яков и в него има много тестове и въпроси които са точно като тези на матурата. Също така може да си подготвиш уводи за всеки един от авторите, за да не се налага да ги измисляш в последния момент.. чети анализи в интернет на произведенията, ако в училище госпожата не ви диктува или нещо такова.
За втората матура всеки избира това, което знае най-добре или смята за най-лесно, но честно казано не може да избереш примерно биология само защото всички казват че е лесно.. защото хората са различни .. нормално е човек, който има само шестици по биология да каже че е лесно а съвсем друго е някой с тройки и четворки.. матурата по биология се води една от не толкова трудните но без да седнеш да учиш материала който е за там няма как да стане.. 7 клас се учат неща, които нямат много общо с нещата от 8 до 12 клас по биология.. тази година матурата по биология е била доста трудна и това го казват отличници по биология.. представи си тези с по-ниските оценки какво са си помислили.. Съветвам те да не се водиш по мнението на останалите а да послушаи себе си и да направии това, което ти искаш. Ако ще пишеш биология седни и наистина учи, защото на тото да играеш шанса да имаш над 20 точки пак не е голям а има неща които не можеш да ги знаеш от обща култура за биологията.. За матура по география ще трябва да познаваш добре картата на България с градовете и частите на които е разделена както и къде какво се произвежда.. почвите различните видове и т.н. Също има помагала, ако решиш да се захванеш.. матурата по английски е на много ниско ниво.. може би б1 ако не и между а2 и б1.. с изключение на някои думи които може да са ти непознати.. имаш няколко тексто за слушане и въпроси към тях като след това ти пускат текста 3 пъти което е супер после има текстове за четене.. както и текстове и да избираш думи които най правилно биха си паснали с текста.. накрая имаш две теми избираш си едната и пишеш по нея... всички матури ги има в интернет разгледай ги помисли си кое ти харесва в кое ти е и силата и не оставяй всичко за последния момент защото ще е трудно.. учи равномерно през цялата година. Пожелавам ти успешна учебна година и успех на матурите.. :) :)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f16f815926
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   За матурата по български е хубаво да си купиш един два сборника с тестове. Като решиш 10-15 примерни теста старателно и ще забележиш колко предвидими стават въпросите по правопис, граматика и лексика. А относно последната задача повечето хора си мислят, че да пишеш есе е по-лесно, но всъщност то изисква повече изобретателност. Ако познаваш добре произведението и основния проблем/идея в него, лесно можеш да напишеш интерпретативно съчинение. Важното при ИС, което плашещо често се допуска, е че след всеки аргумент трябва да напишеш нещо като изводно изречение, което да обвърже тезата и аргумента. Много хора допускат тази грешка и направо преминават на следващия аргумент и по този начин текстът добива лек хаотичен вид.
Хубаво е да избереш още от сега кое можеш да пишеш по-добре - есе или ИС, и да започнеш да се упражняваш. Матурите въобще не са трудни, не се притеснявай!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: e8ec5149b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Ако целта ти е просто да вземеш матурите, т. е. да имаш тройка, не ти трябва много. По БЕЛ стига да си грамотен и да си прочел това-онова. Ако искаш да изкараш над 5, трябва обаче да прочетеш ВСИЧКИ произведения. Литературната част не е за подценяване - не е трудна, но без да знаеш за какво става въпрос трудно ще отговориш на повечето от въпросите и ще напишеш анализа.
Номер 12 ти е дал добри съвети. Обърни се към учителя ви по БЕЛ и помоли да те снабди с каквито материали има. Много често учителите имат старите варианти на матурата, помагала, сравнителни таблици и други глупости, които, ако трябва да ги търсиш в интернет или да ги купуваш, няма да му излезе края. Задължително посещавай часовете по БЕЛ и пиши плановете.
Не мисля, че трябва да си скъсаш г*за от учене, за да изкараш добра оценка, но трябва да имаш систематизирани знания и умения за писане.
Колкото до другата матура, не записвай това, което ти казват, че е най-лесно, а това, в което се чувстваш най-добър. Замисли се, ако трябваше да се явиш на матура след два дни, без да имаш време за подготовка, в кой предмет си най-уверен, че няма да те скъсат? Това е предметът, който трябва да запишеш. Така ще се бориш за оценка, а не за взимане на матурата. Ако избереш английски, задължително се запознай добре с формата и изискванията и задължително решавай по няколко примерни на седмица. Колкото до частните уроци, те могат да бъдат от помощ, но пак голяма част от работата си остава за теб, учителят не може да ти налее в главата. Аз преди три години изкарах две шестици, едната от които - пълна, без нито един частен урок, но бях в добра гимназия и имахме много часове за подготовка.
Само не мисли за преписване - то е за кръглите нули, които не могат да изкарат тройка и за тези, чиито родители искат чавето да влезе в престижен университет, ама то - глупаво. Не бъди от тях.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 4d03adbb42
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   На български език се казва ЗРЕЛОСТЕН ИЗПИТ. На английски език се превежда mature examination. Ако трябва, налейте знания и в главите на вашите учители, защото явно толкова си знаят...

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f3013cdcb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Изкарах 5 по математика и над 5. 50 по БЕЛ, като по БЕЛ се готвих 2 дена, а по математика - 1. Т. е. напълно възможно е да изкараш 6. 00 и на двете матури, ако се готвиш системно поне 2-3 седмици.

Не избирай география или философия или какъвто и да е друг предмет само защото си чул отнякъде, че било лесно. За мен например матурата по география е трудна, както и да я погледнеш. Избери си предмети, които ти харесват. Успех.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 4ecdfa8965
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Ох, моля ви се! Матурите са направени за някой идиот! Аз съм завършил ПМГ преди 4 години и изобщо не съм си давал зор за подготовка за тия матурите. Народе стегнете се. Преди 20-30 години учениците и студентите са полагали много по - тежки изпити отколкото сега!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker