Пренебрегване на интересите заради пари? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Пренебрегване на интересите заради пари?
преди: 5 години, 8 месеца, прочетена 1154 пъти
Здравейте! Този сайт го открих преди няколко години, когато беше много популярен, но не ми се е налагало да пиша, но ето че сега реших да пиша тук, за да чуя различни мнения...
Та да преминем към основният въпрос
На 17г. (почти 18) съм и тази година ще бъда 11 клас, което означава, че вече е време да се замисля за образованието си след 12ти клас. Единственото нещо в което съм сигурна е че няма да продължа да уча тук в България. Това лято ходих на подготвителен курс за IELTS сертификат и в края на 11ти клас ми предстои изпит.
Проблема е друг, интересувам се от изкуство, от историята на други култури, обожавам митологията и историята, страшно много обичам да пътувам и да разбирам много за другите държави и населението им. Всеки път когато пътуваме обичам да се запознавам с възрастни местни хора, които ми разказват невероятни неща... Посещавала съм много интересни места като някой държави в Африка, Перу, Тибет, Япония и други, но за мен както и за всички останали е ясно, че това което обичам да правя, няма да ми носи никакви доходи след това, няма да мога да си изкарвам прехраната с това и аз съм на ясно, че трябва да уча нещо друго. С родителите ми сме говорили за Фармация, Английска филология, Право... но някак си ми е трудно да се представя в бяла престилка зад щанда на някоя аптека или като учителка, а да не говорим за юрист... Та от всички неясни неща които написах основният ми въпрос е, правилно ли ще постъпя като запиша да уча нещо което изобщо не ме интересува и не ми харесва, за да мога след това да имам доходоносна професия и пренебрегна нещата, които харесвам?
Благодаря предварително на всички, които ще отделят време да прочетат глупостите ми а и да ми отговорят. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 8 месеца
hash: c85ce37d2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Тези пътувания са скъпи и ако искаш, да продължиш с хобито си, ще трябват пари. Ако работиш за 600 лева, няма да можеш наема инсметикие, да покриеш, кампания ли пътувания в чужбина.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 0e3cd23dfc
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей!
Ако се разровиш във форума (а и не само в този), ще намериш много истории на хора, които са в твоето положение. Да, всеки човек е индивидуална личност и дори съдбите ви да са сходни, обстоятелствата ще са различни... но вярвам, че след прочита на няколко подобни истории съзнанието ти ще се проясни.
Моят съвет е: Послушай сърцето си. Мнозина са заглушили своите желания и са последвали тези на родителите си - в стремежа си да угодят на останалите следват техните насоки, но това не е техният път и след време повечето го осъзнават.

Няма да си щастлив, ако направиш компромис със себе си - няма да ходиш с желание на лекции, няма да сес правяш толкова добре (защото няма да ти идва отвътре), следователно няма да успееш да се реализираш. Дори да следваш специалност, която е "практична" или много търсена, ако не ти идва отвътре и не е твоето призвание, няма как да разгърнеш себе си. Тоест ще отделиш 4-5-6 години и ще бъдеш посредствен, защото сред теб ще има други, които са искали въпросната специалност с цялото си сърце и душа и са се борили за нея. И това си остава незабелязано. Дори и все пак да покажеш търпение и упоритост, да усвоиш дадена специалност и да си намериш работа - няма да се чуввстваш щастлив: ще ти носи доходи, да, но не и удоволствие. И ще търсиш как да запълниш липсите...

За да ти се получат нещата по-възможно най-добрия начин, те трябва да са ти мечта, цел... а не задължение и компромис.

Д. С.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 0e3cd23dfc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   International Relations е хубава специалност - родителите ти също биха я одобрили, щом тяхното мнение е важен фактор за теб.
Media and Journalism също - ще имаш възможност да пътуваш, да се запознаваш с много хора, да твориш...
Social Sciences/Human Sciences, Psychology, Communication Science.

В University of Amsterdam можеш да следваш Human Geography, Planning and International Development.
"Фармация, английска филология, право" - откъде си сигурна, че са толкова доходоносни специалности? Ако не си на висок пост в областта, няма да ти се стори толкова розово положението.... Запиши това, което чувстваш най-близо до интересите ти.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 0d473a50ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Каквото и да учиш, ако не си добър в това, което правиш и не ти идва отвътре, ще си посредствен и нещастен.
Избирането на специалност е комплексен въпрос. Ако избереш специалност само по интересите си в момента, рискуваш след 3 години да се озовеш в чужда държава, учейки нещо, което вече не ти е толкова интересно, а на всичкото отгоре не е търсено и доходоносно.
Първото нещо, за което трябва да се замислиш, е какво искаш да работиш, а не какво искаш да учиш. Помисли кои са ти силните страни и кои - слабите. Когато се занимаваш с нещо, което ти приляга на характера, работата ще ти идва "отръки", както се казва. Например, ако си силно интровертна, е малко вероятно да бъдеш добър журналист, защото това изисква много комуникиране с хора.
Когато се спреш на няколко професии, които ти допадат (не е нужно да ги чувстваш като призвание, просто да можеш да си се представиш, вършейки ги всеки ден), помисли коя от тях е най-перспективна. Под "перспективна" нямам предвид изобщо, а за теб самата. Ако искаш да живееш в някоя конкретна държава, виж какво е търсенето и там, какво е заплащането, какво се изисква, освен диплома - много професии изискват опит още като студент, портфолио, стажове, връзки. Ако искаш да се върнеш в България, трябва да си квалифицирана за нещо, което се търси тук, но също така и дипломата да ти е валидна. Не можеш да учиш право в Англия и да работиш тук (например). Ако родителите ти имат семеен бизнес или връзки в определена сфера, това също може да бъде перспективно.
Чак след като отсееш перспективните за теб самата специалности, избери тази, която е най-близо до интересите ти. Никога няма гаранция, че кариерата ти ще тръгне по мед и масло, но колкото повече фактори вземеш предвид при избирането и, толкова по-подготвена ще бъдеш за това, което се изисква от теб и съответно ще можеш да "успееш".
Много е трудно да направиш правилния избор, когато си млад и неопитен и е лесно да изпаднеш в заблудата, че щом нещо ти е интересно сега, ще ти е приятно за работа в бъдеще. Трябва да се мисли практично, но това не значи да ставаш лекар или програмист, само защото е добре платено. Да мислиш практично е да познаваш собствените си възможности, ситуацията си и уменията си и да можеш да предвидиш нуждите си в бъдеще.
Ето ти един реален пример какво да НЕ правиш. Моя съученичка се готвеше да кандидатства право, но в 12 клас се присъедини към журналистическия клуб в даскало и изведнъж реши, че ще става журналист. Техните я пратиха да учи на запад и след първоначалната еуфория, тя осъзна, че има голяма разлика между това да интервюираш съучениците си и да пишеш по пет доклада на седмица. Прекъсна на втората година и се върна в България да се подготвя отново за право. Майка и е адвокат.
Не избирай специалност само заради интересите си, но и не попадай в капана да избереш нещо, което въобще не ти харесва, само заради парите. Има една златна среда.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 493ec54fce
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Благодаря страшно много на всички за мненията Ви! <3

 
  ...


...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 274999c617
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Разбери разликата между хоби/интереси/ и доходоносна професия и няма нужда да избираш едно от тях, а да ги съчетаваш, успех!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ad48bad995
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Може да учиш нещо като туризъм. Самият курс сигурно ще включва предмети, които няма да са ти толкова интересни, като например икономика, но след това може да започнеш работа като агент в някоя туристическа фирма и работата ти да е пътуване. :) Иначе друг вариант може да е например да учиш нещо като publishing или журналистика и да се наредиш някъде да си пътуващ журналист или да си базирана в някоя далечна страна с интересна култура. Винаги има начин да намериш баланс между това, което ти харесва и нещо, което ще ти носи пари. Не учи право ако не ти харесва, защото накрая родителите ти ще са щастливи, но не и ти. Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker