Ще ми трябват ли някога оценките от училище и има ли смисъл от университет? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121138)
 Любов и изневяра (29693)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Ще ми трябват ли някога оценките от училище и има ли смисъл от университет?
преди: 5 години, 7 месеца, прочетена 2713 пъти
Здравейте!
Въпросът ми е ясен. Има ли смисъл да се напъвам да изкарвам добри оценки в училище, същи и на матурите. Ще ми трябват ли някога? Има ли смисъл да уча висше или само си губя времето? Ако ми трябва някакви знания, не е ли по-добре да изкарам курс?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 7 месеца
hash: ede9dedd96
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   ако наистина не си разбрал отговорите на тея въпроси, а си на възраст, на която скоро ще пишеш матури - остави, намирай си работа на някой строеж и почвай.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: bcf7893e30
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   От самата тема разбирам че не ти се учи. Ами виж, малко хора реално 'учат' след учебните часове. Реално това е загуба, защото това е и развитието ти.

Резултат който може да се сравни е Ти сега и Ти преди 5 години. Има ли разлика? Да, определено ще усетиш разлика. Ами ако сядаш и четеш и сядаш и не четеш след 5 години би ли имало разлика ? Да, определено би имало разлика.

Четенето те прави по-умен. Има информация която добиваме по естествен път сами, но тя не е достатъчна. Когато си малък абсорбираш информация лесно. Когато си голям, не чак толкова. Това е защото биологично си развит.

Както й да е. Без математика не можеш да смяташ във магазина, ако се чудиш пък защо ти е геометрия пък, ами ако решиш да правиш нещо във къщи сам ремонт ако ще, можеш да си измерваш и пресмяташ и анализираш сам, без да трябва да викаш някой който има знание. Ще ти се отвори и креативност. Перспективи много и по различни причини защо математика може да ти е нужна.

Биология - ако не си знае анатомията колко зле трябва да е човек??
Ако искаш да учиш медицина ти трябва биология и химия. Как би спасявал човешки живот? Ако не разбираш от какво е направено тялото, какви нервни окончания има, една вена ако ще да е къде е - как биха ти поверили човек?

Дори и да не става въпрос за математика и биология - това са просто примери защото не ми се занимава с теб и въпроса ти, обаче се изумих от темата, та виждам че си блокирал. Много неща се учат просто от обща култура която да ти помага в живота и повярвай, много неща идват на помощ в моменти които изобщо не очакваме. Много дисциплини целят да ти развият и интереса та после да учиш по дадено нещо и развиеш кариера някъде.

По-скоро замисли се какво искаш да работиш като завършиш? Какво можеш в момента? Какво искаш да постигнеш? Даже за университет ти искат оценки. Ще ти е всичко от полза в бъдеще дори и да не виждаш сега.

Хората учат за да работят после професии. Практическа подготовка от курс не идва особено на помощ, освен ако няма да си някакъв абсолютен бачкатор на физически труд, защото няма мозък за друго. Да си обикновен строител обаче и то изисква някаква теория и понятие.

Ако имаш възможност да учиш - всичко ще ти е от полза в бъдеще в даден момент. Сядай си на задника или после след години сърбай това което си посял приятелю.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 840d7bf96c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Без висше образование, ще си винаги в посредствено обкръжение!
То и висшето не е гаранция, но все пак има шанс за израстване и комуникация с интелигентни хора.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: d99bc9025d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Като не ти се учи, няма смисъл. На сила не става. Само че ми е интересно какво ще работиш без образование. После да не ревеш, че бачкаш посредствена нископлатена работа с посредствени нискоинтелигентни хора без възможност за развитие и без спазване на каквито и да е закони (разбирай много извънредна без заплащане)? Не че университета ти гарантира нещо, но все пак поне имаш шанса да се развиеш и ще знаеш, че поне си пробвал/а и си направил/а това, което зависи от теб.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 9a2fccaf63
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Матурите трябва да ги вземеш, а дали ще е със 6 или 3 и половина не е от значение. Университетите трудно запълват определената бройка и ако искаш да учиш висше винаги има шанс.
За мен матурите бяха пълна загуба на време. Например по БЕЛ е загуба на време - трябваше да чета някакви посредстевни произведения вместо да чета качествена чуждестранна литература.
Ако ще се занимаваш със създане на музика с компютърен софтуер, разработване на дизайн за сайтове и приложения, създавене на сайтове и други подобни може и да не учиш висше, но да наблегнеш на даденото нещо в което искаш да се развиваш и да правиш проекти.

 
  ...


...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a94dba9afb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Висшето образование си струва само ако след това ще можеш да си намериш по-лесно работа, например ако учиш, за да станеш програмист или инженер. Висшето образование не си струва само за да получиш някакви знания, например по философия. Философската диплома с нищо няма да ти помогне да си намериш работа. Това не означава, че философските знания са безполезни, на мен лично философията ми е доста интересна, но просто не си струва да я учиш в университет.

Също така има професии, за които не ти трябва висше образование, за да ги практикуваш. Баща ми например няма висше, а заплатата му не е малка. Трябва да прецениш каква професия искаш да имаш и от там да разбереш дали ще ти трябва висше за нея. Аз лично съм избрал професия, за която ще ми бъде нужно висше образование, и затова ще уча висше. Но ако бях избрал нещо, за което нямаше да ми бъде нужно висше образование, въобще нямаше да се занимавам да ходя в университет.

В повечето български университети се гледа главно оценките от кандидатстудентските изпити, а не от оценки от училище или матурите. Аз съм избрал да кандидатствам за специалност, за която се гледа само оценката от изпита, а не оценки от училище или матури, и затова ми е все тая колко ще изкарам на тях. Разбира се, за различните университети и специалности е различно. Съветвам те, ако решиш да учиш висше, да си харесаш специалност в даден университет и да видиш как се образува бала.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 9551a96e40
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   В хубав университет се влиза и без хубави оценки, просто полагаш кандидат-студентски изпит! Ако не ти се учи, почвай работа!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: caef3c2ffc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   За мен двете неща - оценките в училище и висшето нямат много общо. Не е задължително да имаш добри оценки в училище, за да влезеш в хубав университет. Лично за мен оценките в училище никога не са били важни, затова и не учех. Но след това кандидатствах няколко неща, за да имам сигурност, всичко ме приеха и записах това, което искам. Много зависи всъщност какво искаш да кандидатстваш. Например за медицина се иска оценка по биология и химия. Диплома не мисля, че искат. В УНСС гледат дипломата, но ако имаш високи оценки на приемните изпити, няма проблем/силно препоръчвам да не се кандидатства с матури, а с приемни изпити, ако не можете да се справите, преписвайте, ако трябва/. В Софийски университет също доколкото си спомням взимат оценката само по съответния предмет, с който ще кандидатстваш. В училище едно време имах само 2 и 3. Дипломата ми е 4.44, но никога не ми е попречило. Ще ти попречи например, ако искаш да учиш право и имаш ниска оценка по БЕЛ и история. За мен зубренето в училище е безсмислено, но да се концентрираш върху един предмет и да учиш висше, за да попаднеш минималното в една друга среда - СИЛНО НЕОБХОДИМО!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f5d76130ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Аз съм с малко по-различно мнение от останалите: без да уча особено завърших гимназия с 5.50. Основно преписвах и рядко, ако нещо ми беше интересно, сядах и четях с удоволствие. Училището се води от елитните софийски гимназии, класът беше свестен, повечето учители също. На 16 започнах да работя в кол център, където шеф беше майката на моя приятелка (с връзки демек), през почивните дни и да трупам опит. Когато завърших, продължих да работя, но и реших да кандидатствам в СУ - приеха ме на първо класиране, второ желание. Тогава още нямаше матури. Изкарах 3 години, взимах стипендия, но ми омръзна и го зарязах. Не спрях работата си през това време и реших, че искам да се съсредоточа върху нея. Сега съм на 29 и съм заместник-мениджър маркетинг и реклама в средно голяма компания. Всички, освен мен, са висшисти, а някои и с две. Работя наравно с тях и ръководя екип. Никой не се интересува дали имам тапия. По-важен е опитът и възможността да прилагаш знанията, които си придобил чрез него.

Идват много стажанти - тъкмо завършили или към края на обучението си. 6 от 10 не знаят елементарни неща, базисна терминология, говорят лош английски, а за втори западен да не отварям дума. Дори адекватна работа с офис техника...

С всичко това искам да кажа, че висшето не е гаранция нито за добра работа, нито за общуване с интелигентни хора и работен колектив. Тия заучени глупости от по-горе, че ще си общак на строеж и по цял ден ще се занимаваш с неуки аборигени, не са съвсем верни. На 80% е така, както ти си го направиш, както ти си наредиш живота. В университета няма да седнат и да ти наливат знания с фуния без да си мръднеш пръста, а като приключат, всички работодатели да се избиват за теб. Няма такъв филм и много млади хора се заблуждават и после се чудят защо са продавачи. И като студент, и като работещ човек (което аз избрах) се иска яко бачкане, желание да учиш и доста късмет.
В никакъв случай не казвам, че висшето образование, е отживелица и ненужно, в много сфери си е повече от задължително, но не е всичко. Нещата зависят от теб - дали ще е висше, курс или стаж - ако имаш акъл и желание, нещата ще потръгнат.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: d99bc9025d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   9< в маркетинга може и да не ти трябва образование, но в повечето области не става без такова. Примерно лекар, архитект малко трудно ще станеш без диплома. Айде програмист може, в сферата на маркетинга и продажбите също, но това са само няколко професии.

Не си прави генерални изводи от твоя опит, защото това е частен случай. Аз например съм гл. счетоводител и без диплома надали щях да съм такъв. Въобще нямаше да ме назначат на работа, камо ли да ме повишат.

Дипломата, ако не помогне, със сигурност няма да навреди.

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 5ad46b0ca5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Няма смисъл да се насилваш и да си даваш парите щом нямаш желание. Ако завършиш нещо, което не те влече само ще си загубиш времето. В днешно време дори и да работиш с образование пак няма да бъдеш оценен и добре заплатен. Не е казано, че само с образование можеш да преуспееш в живота. Просто в България стандарта на живот е нисък и висшето образование не ти помага да си добре финансово. Единствения плюс е, че можеш да научиш нещо и да се запознаеш с по-интелигентни хора.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 99c0e26a86
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   И да, и не. Оценките от училище са ти нужни, за да влезеш в желаната специалност в университета, стига да имаш такива амбиции. Не мисля, че много работодатели се интересуват от оценките в дипломата за средно образование или от тази за висше. Въпросът е каква перспектива имаш без тези две листчета? Със сигурност е възможно да намериш приемлива, дори лека работа, примерно със завършен курс, дори и без такъв, но надали ще се издигнеш твърде високо в йерархията. Завърших гимназия като строителен техник и имах възможност да започна работа. След определен брой години щях да разбирам голяма част от професията, но нямаше да заема по-висока длъжност, нямаше и да ми платят повече. Опитът учи повече от университета, но в днешно време никой няма да ти даде особен опит без диплома. По-вероятно е да започнеш най-обикновена работа, не твърде тежка, но на крак- сервитьор, барман, магазинер, доставчик, работник в цех. На първо време е добре, защото ще си млад и здрав... обаче гърбът не е вечен. После накъде? Висшето е една необходимост, запознаваш се с хора, навлизаш в определена сфера, научаваш термини и понякога ти се дава възможност да завършиш по-леко всевъзможни курсове и програми, които вече интересуват повечето работодатели. Завършваш без особени знания, защото самата система на обучение не е от най-добрите. В масовия случай ще знаеш някаква теория, но практиката напълно ще те шокира, защото няма да има много общо с ученото от теб. Университетът ти дава контакти и възможности, опитът след завършване ти дава всичко останало, за да бъдеш добър професионалист и да се развиваш успешно. В извод, ако ти се иска да стоиш зад бюро, да взимаш прилични пари и да си сигурен, че имаш документ, доказващ, че си образован в дадена сфера, а нямаш връзки или късмет, то, да, трябва да завършиш висше.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: b38cb59ab8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   До 10 от 9:

В коментара ми беше ясно казано, че в много сфери, висшето е задължително, но чукча е писател, а не читател, нали...
Нещото, на което трябва да се залага предимно, както също написах, е личният труд и хъс. Висшето е добро допълнение, но без лични качества или връзки, не е ясно какво ще ти осигури. Надявам се, също така, авторът да знае, че лекар или архитект, няма да стане с курс. От това, което е написано, си мисля, че се е ориентирал към нещо друго, за което не е нужно завършването на ВУЗ.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: d99bc9025d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   13< не съм казал, че не си казала. А просто не виждам смисъл да го даваш този пример, като той е изключение. Ако целта беше да се самопохвалиш колко си успяла и без образование, така да бъде, но с това отношение не знам какъв маркетинг практикуваш. Като потенциален клиент не бих купил от теб с подобно отношение и подобна потребност от самоизтъкване.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 6e5d5158d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Ще ми трябват ли някога оценките от училище и има ли смисъл от университет?

Не, не и пак не. Търкай билетчета и като удариш джакпота си гледай кефа ;)

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 3911e57173
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   От авторката:
Явно не съм се доуточнила-насочила съм се към сферата на дизайна и рекламата. Средното ми образование ще е специално, мога да кажа, че имам някакво понятие от нещата все пак. Просто вероятно за това, което ще се изисква от мен на евентуалната ми бъдеща работа, май е по-адекватно да науча с курсове. Вероятно ще ми трябват обширни знания за още 7-8 програми. Благодаря на всички за отговорите до сега!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 0b1ff03a10
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Висшето, че е губене на време е вярно в много случаи, поне българското. Гоненето на шестици в училище също не е похвално. Но като цяло се изразяваш като незаинтересувана от всякакво учене на нещо, с амбиции на бъдеща фризьорка или вечна сервитьорка.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 01bea063ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   При мен положението пък е доста странно!
След казармата тръгнах по течението, тъй като балът на дипломата ми беше нисък и на няколко пъти не ме приеха във ВУЗ. За кратко работих в два завода, след което заминах за друг град. Започнах работа като касиер, после на малко по-висока позиция и накрая станах управител в един от клоновете на фирмата. Фирмата е международна и няма изискване за висше образование, но това важи единствено когато си започнал от най-ниската позиция! Вече доста години съм управител и получавам добра заплата, контактувам с образовани хора, а и повечето ми познати и приятели са хора с много-големи финансови възможности. Не знам защо, но винаги през тези години ми е тежало това, че нямам висше образование и винаги съм се чувствал неудовлетворен от себе си, тъй като съпругата ми и почти всичките ми познати са висшисти. Случвало се е да се замисля за смяна на работата, но това, че нямам висше ме е спирало, тъй като всички обяви за по-високо платените длъжности започват с това: ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ!
Е, накрая не издържах и на "дърти" години записах задочна форма на обучение! Не знам дали това образование ще ми послужи за някаква друга реализация, но знам, че се чувствам удовлетворен от себе си:) и трупам допълнителни знания, които ми дават допълнителна самоувереност.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 73e65bc6f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   н. 18 напълно те разбирам.... И аз съм като теб. Със средно специално техническо образование съм. Смятам, че съм интелегентен човек, с широка обща култура и т. н. Завърших с 5, 20 навремето, но не продължих, защото към момента си имах работа.... Но това, че нямам висше образование ми е тежало понякога и ме е смущавало в средата на хора, които го имат и го изтъкват като предимство, макар че не са нито по-умни, нито ме превъзхождат.... Мисля, че добре си направил като си записал да учиш макар и на години на първо място заради себе си. Задочно, ще си го изкараш.
Друго си е да имаш тапия. Нашето общество държи на това, а ние живеем в него... макар и понякога практически да е повече за престиж и за вдигане на нивото.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: bd6f6ab468
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   На мен ми са странни и разни геймърчета, които са станали като някакви наркомани и дори чаша вода да държат им се струва, че това е джойстик. Срещал съм няколко такива, без никакви интереси, не искат да четат, учат, да се развиват в каквото и да е, а само да играят колкото е възможно повече часове на плейстейшъна. Хора на по 16-17 години без никаква даже представа с какво искат да се занимават. И груби, нагли, без грам възпитание, но с огромно самочувствие. На какво отгоре? !
Ето точно подобни тиквеници след време се жалват колко им била тежка работата и колко ниска заплатата. Не е казано човек да е пълен отличник и да зубри до откат, но все пак трябва да се развиваш, да си прочел някоя друга книга, да си научил поне един чужд език, да имаш някакви умения, с които да можеш да си изкараш хляба. Но, не знам защо някои млади хора не го разбират това и почват 100 примера, как еди кой си няма висше ама прави луди кинти, как еди коя си е пълна кифла, ама си хванала богат пич и кара БМВ... Първо, в някои от тези примери, хората не са играли като идиоти само игрички, ами имат реални умения, заради които изкарват пари, било то добър автомеханик, ел. техник, майстор по ремонти, готвач, търговски нюх и т. н. Второ, в други примери, просто някои хора им е провървяло с роднини на влиятелни позиции и въпреки че са пълна трагедия в интелектуален план, мама, тате или вуйчо са ги назначили да сгъват папки в местното кметство, съд, университет или до каквото имат достъп. Но, това, което не разбират някои мързеливи, но свръхоптимистични тийнейджъри е, че статистически това се случва на 1, 2, 5, 6 на 100, а останалите мързеливци просто си остават лузъри.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker