Химия и физика в медицината - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121109)
 Любов и изневяра (29686)
 Секс и интимност (14351)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4695)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18502)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Химия и физика в медицината
преди: 5 години, 6 месеца, прочетена 953 пъти
Здравейте, понеже по учебен план в специалността "Медицина" първата година се изучават физика и химия. Искам да питам студентите по медицина и останалите, какво всъщност изучавате по тези дисциплини? И това, което научавате, ще Ви трябва ли след като завършите?
Благодаря за вниманието Ви!
Благодаря и на модераторите!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 6 месеца
hash: ca29d74eee
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Както в обществото, така и в научните дисциплини си има йерархия. Знанието е йерархично!
Какво е медициата? Главно биология, генетика. Биологията от своя страна е биохимия, биофизика, т. е. е стъпила върху химията и физиката. А те пък са стъпили върху математиката и математическото моделиране - статистика, теория на вероятностите, линейна алгебра и аналитична геометрия, интегрално и дифернциално смятане, и куп други дялове на висшата математика. В момента при медицинските изследвания, диагностики и т. н. са включени и не малка част информационни технологии, като дейта-майнинг QSAR и т. н.

Ткак че въпросът ти "И това, което научавате, ще Ви трябва ли след като завършите? " е меко казано наивен, да не кажа - глупав... Ако искаш да си добър специалист, със задълбочено разбиране за нещата, механизмите и законите, които ги движат, ако искаш да правиш връзки и изводи от по-високо ниво, да движиш научни изследвания, които да ти помагат в медицинската практика, трабва да разбираш от ВСИЧКО!

Ученето не е да си набиеш в главата няколко таблици като тази за умножение, например... Правилното учене дори не включва запаметяване на конкретни данни почти изобщо! Нужно е да научиш основните принципи, връзките и зависимостите между нещата... въобще начинът по който подхождаш към информацията, към данните, наблюденията, интерпретирането им, извеждането на правилните изводи от всичко това.

Няма ненужно знание! Дори и някаква част от знанията "никога да не ти потрябват", при усвояването им ти си изградил необходимите структури в мозъка си, които могат асоциативно и когнитивно да се използват при усвояването и тълкуването на други, по-тясно специализирани знаия. Задълбоченото разбиране на нещата ще те води към все по-верни изводи, ще те поставя крачка, километър или светлинни години пред другите.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 6f061f5e03
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз уча медицина и вече минах през тези предмети. Първо, без химия не можеш, с нея все пак кандидатстваш! Набляга се на органичната химия и няма сложна аналитична химия, както е при фармацевтите, например. Не така стоят нещата с физиката - там бях меко казано разочарована. Всъщност се изучава и биофизика, но тя е във втори курс. Спомените ми са, че правехме опити предимно с кръв (т. нар. хемолиза и центрофугиране), и пишехме протоколи. Другото което е - медиците не учим висша математика, а в учебниците ни по физика имаше - изненада - формули с интеграли. Разбира се, те изобщо не са важни, но това, по мои наблюдения, бяха едни от най-изпълнените с излишна информация и глупости учебници. Цинично или не, някои предклинични (така се начират) катедри в университета трябва да отчитат дейност. Запомни, че ще трябва да си наясно с по-базови неща от следните области: оптика (за офталмологията), електромагнитни лъчения (за образната диагностика), електричество (използва се за диагностика на сърдечни, неврологични и др. заболявания, както и за лечението им), механика на флуидите (нищо сложно, става въпрос за кръвта, която тече в съдовете ти).
Успешно кандидатстване, дано сбъднеш мечтата си и тогава ще се убедиш в думите ми от личен опит. А ако медицината ти харесва, не се отказвай, струва си все пак. :)

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 2b1ba2faf4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Номер 1, така е, ненужно няма. Човек се учи докато е жив.
Номер 2, били дал повече подробности за химяита и физиката в специалността, която учиш сега? Да, харесва ми медицината! Обичам да помагам и уча! Благодаря ти за окуражението ти!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker