Отказвам се. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121045)
 Любов и изневяра (29670)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Отказвам се.
преди: 5 години, 6 месеца, прочетена 2741 пъти
Здравейте, тук съм за да потърся адекватен съвет, не знам обаче доколко такъв ще ми бъде указан, за това от самото начало ще помоля, нека хора, които са тук, за да накърняват човешкото достойнство, за да хранят егото си над чужда болка да не коментират. Тази година завършвам, право в ЮЗУ, дългогодишна мечта, стигнах до тук с много пот и здраво четене. Тръгнах на право без да уточня, 26 годишна съм, майка на две прекрасни деца на 3 и на 1 година, от провинциално градче щастливо омъжена. Болката ми е огромна, предполагам подразбиране защо, влязох в тази специалност с отлични резултати, с много неистови усилия, пътувах всеки ден, оставах на хотел, от началото до края на двете си бременности гонех автобуси, учех до късно, но уви без резултат... Навярно ще си зададете въпрос, защо? Защото колкото и да учех, колкото и усилия да полагах, през годините успеха ми не се завиши на повече от добър 3. 80 и нещо... Имам колеги, които дори за пръв път виждам с бал по-висок от моя.... държавни изпити отново същият проблем, застана пред комисия, паникьосан се и отново среден3.... Искам адекватни съвети от хора минали по този път, от действащи и доказали се юристи, от вас критика ще изтърпя!! Според мен, най-доброто решение е да се откажа, навярно с такъв успех е смешно дори да започна стаж, камо ли да се явя на изпит за юридическа правоспособност, за конкурс да говорим е абсурдно.
Аз съм заклет реалист, не бих си позволила да мисля за себе си, сякаш мога да постигна нещо повече от това, което съм, но лично аз не бих отишла при юрист, да разреши мой правен въпрос, знаейки слабият му успех, независимо от знанията които ще ми демонстрира...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 6 месеца
hash: ca91ab1f46
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според мен тези оценки нищо не значат. Не винаги оценяват обективно и коректно. Понякога тези оценки нямат общо с реалната работа. Не се обвинявай, а се бори, особено ако ти остава малко от обучението. Дечицата ще имат нужда от мама с квалификация, за тях го направи. А и ще си им гордост. На никой не трябват герои в мирно време.
Бъди силна!
Майка на едно дете на 1 година.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 8474c45811
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Съчувствам на болката ти, защото знам какво е да полагаш неимоверни усилия, за да постигнеш академични успехи. Помисли си обаче на какво се дължи незадоволителното ти, в твоите очи, представяне? Не полагаш ли достатъчно усилия, защото звучи точно обратното? Не вярвам да си глупава. Може би покрай майчинството си изостанала малко от учебния темп, но поне си свършила една прекрасна работа и да са живи и здрави децата ти. И, без да се обиждаш, помисли си дали докато си така неуверена и притеснителна, можеш да бъдеш убедителен адвокат, защитаващ интересите, понякога на престъпници дори (зависи в кое направление ще работиш)? Освен на защитник, правото ти дава възможност и за друга реализация, доколкото знам можеш да си юрисконсулт, в корпорациите търсят правни специалисти; не всеки се бута за канторите и не всеки го вижда като по филмите.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: faaeb53ff5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Простата истина, душичка е, че нямаш интелектуален капацитет за право, пък било то и в ЮЗУ. Правописът ти е доста показателен. Отказвай се, няма никакъв смисъл.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: eaf6f4c71e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Отказвай се!
Утре ще станеш юрист, някой ще дойде при теб, ще я надробиш една попара и клиента ти ще се види в чудо. Ако си една - окей, ама не си, за жалост...
Такива като теб, изпълзяли от разни треторазрядни университетчета, некомпетентни, но с дипломка в ръка сте причината професията ни да девалвира то страшни низини, а вие с тройките сте черешката на тортата.
Отказвай се, моля те. За всеобщото добро е, даже откажи ако можеш и колегите си, че сте хвани единия удари другия...
Право в България се учи само в СУ, така е било от 1888та насам с изключение на последните 20 години, които родиха пародии като юридическия факултет на твоето ВУЗ-че.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: f99f323748
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   С последното изречение ме загуби. Явно правото на нищо не те е научило, толкова предубеденост.. Никой не се вълнува от оценките ти, ама никой. Ти сама ще ги забравиш. А това "камо ли да се явя на изпита за юридическа правоспособност"... Мила, този изпит ти е най-леката, безгрижна, формална част от цялото следване и последващите изпити. Стягай се и разбери, че правото е професия, която се практикува.

 
  ...


...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: dc0df49d4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Оценките никой няма да ти ги гледа. Има хора, които завършват Медицина с 3 и ги взимат на работа.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: eeecf17820
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Авторке, не е важна оценката, а колко знаеш, особено пък в правото, където практиката тежи в пъти повече от колкото теорията.
Не знам какъв реалист си, но определено си "бележкар", което само по себе си демонстрира ограничен начин на мислене.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 0c2567e874
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Никой не гледа оценките. Доколкото знам по-знаещите се занимават с преподавателска дейност. Всичко е практика, няма отказване.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: f4f709a50b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Провери дали има възможност за подобряване на успеха. Нещо като поправка.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: c5d08bb973
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Според мен, въпросът е - каква е алтернативата? С какво незавършил юрист с 3. 80 е по-добър от завършил такъв? Също така - с какво си обясняваш ниския ти успех? Да родиш и отгледаш 2 деца и да завършиш на 26 не е лесно... евентуално някой работодател може да оцени и разбере това. също така, ако си приключила със семейното планиране вече, може също да е предимство за някои работодатели, вместо да започнеш и след една година да излезеш в майчинство.
Пишеш, че се паникьосваш преди изпит и затова са ти ниски оценките. В такъв случай сигурно не си подходяща за типа адвокат, който гледаме по филмите, и който пледира убедително пред пълна зала, с шансове изцяло в негов ущърб. Обаче истината е, че много малка част от юристите са точно тея адвокати. Има много други неща, с които един юрист може да се занимава.

 
  ...

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 3515b45dab
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   В днешното право знанията не са важни! Парите определят правото! Нямаш ли пари, губиш делото, имаш ли-винаги печелиш! Това което не става с малко пари, се постига с много пари! Лично потърпевш съм, варвам на реалността, а не на суперлативи!

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 430a593942
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До номер 4 - "Право в България се учи само в СУ" - що за малоумие е това твърдение? Естествено всеки учил там си въобразява, че е така. Но да помислим по друг въпрос. Всеизвестна истина е, че съдебната система в България е пълна отврат. Корупция, подлост, отбиване на номера и т. н. И правото от едно време било само в СУ. Я да уточним дали едно време съдебната ни система е била световен еталон? Или може би откак са открили юридически факултети в други университети са се скапали нещата, а? Великите прависти са от СУ, а боклуците от друго място. Сигурно и подкупи не вземат тия от СУ. Вярвай си на фантазиите. Аз съм убеден, че точно ЮФ на СУ е основният развъдник на долнопробни прависти. Може формално да се справят с материята, но откъм морал са осакатени. Наливат им в главите, че правистите са елита, недосегами, големите играчи. И после правят каквото си искат и скапват цялата държава.

А на авторката ще кажа изобщо да не се вживява на тема оценки. Това не е основно или средно училище. Разни пълни отличници като отидат във ВУЗ се сблъскват с оценките 2 и 3 и се приземяват. Отделно доста преподаватели смятат, че 6 означава наистина да знаеш и разбираш всичко, а не да симулираш ученолюбие (което е и правилно). Карай си напред и не обръщай внимание на числата. Важното да имаш над 3.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: eaf6f4c71e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   От 4 до 12 - отговарям ти веднага защо СУ.
Академичните знания които ще придобиеш са на 90% напълно еднакви във всички юридически факултети в страната. В крайна сметка учим по една и съща нормативна уредба, принципи, основи на отделните институти не са различни в голямата си част - изобщо академично - разлика почти няма. Разликата е в средата! Следвай ми мисълта докато четеш и не се разсейвай, за да ме разбереш.
Десетина хлапета в 11-12ти клас искат да кандидатстват Право, запознават се с материала и виждат, че в СУ се влиза с 25 теми по история, всяка от които е по 12-15 страници и трябва да е знае почти наизуст. Виждат обаче, че в УНСС, ВТУ и т. н. се влиза с тестче, веднага пипито щрака, че на тестче по-лесно може да се помогне един от друг, появява се някой да им каже, че юридическата диплома си е юридическа диплома без значение от къде е, в УНСС момичетата са по-яки, в Нов Български са им яки тоалетните, че никой няма да те пита къде си завършил като станеш адвокат и т. н. и т. н. - всичките неща верни, ама.... ама. Всичко което изброих е пълно с хора, които не са имали достатъчно целеустременост, мотивация и най-вече топки да заложат на трудното със все сили. Тези, които са преодоляли бариерата (макар и спекулираните тройки от медиите всяка година) са тези, които притежават горните качества. Ето това е разликата, ти като студент там 5 години делиш какво ли не с хората с които учиш, с тях се напиваш, с тях се влюбваш и всичко, често с тях правиш и семейства и изобщо всичко свързано със студентството. И макар и навсякъде да има черни офчици, просто средата е друга, хората са други... това е разликата между трудното СУ и лесното навсякъде.
От СУ си го имаме това чувство, че сме над. Именно затова аз, като излязъл от СУ утре ще търся кадри само от СУ.
В ЮЗУ доколкото знам се кандидатства с лична карта и пулс. Какво да стане от тия мега мотивирани и целеустремени хора?

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 583a1786e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   До номер 4. Авторката е. Съзнавам убеждението ви, относно образованието в ЮЗУ, и ако имаше как, щях да ви оборя несъмнено, но няма смисъл, защо да го правя, това е вае мнение и аз го уважавам. Уча в Юзу, дори ще запиша втора магистратура, ако успеха не ми стигне, ще запиша бакалавър задочно ако щеш, но ще докажа, че мога най-вече на себе си. Аз уча в този университет, но бях приета и в СУ през 2012 г с бал 32. 66 от максимален 34!!! Защо уча в ПЗУ ли, защото, майка ми се разболя от рак и трябваше да бъда по-близо до нея, за да и оказвам помощ и подкрепа, тъй като баща ми ни остави преди 15години. Благодаря!

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 295c01fc5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   М31

Някои големи комплексари са писали по горе. Бих те посъветвал да не ги слушаш.
Правото се било учило само в СУ - вие сте пълни смешници. Този форум ви е начина да си избивате комплексите, сигурно работите в някоя дупка, в която не влиза слънчева светлина.
Колкото до оценките, когато даваш правен съвет на някой, никой няма да те пита какъв успех имаш и в кой университет си завършила.
Изпитът за юридическа правоспособност е най-лесният изпит от цялото следване, пълна пародия, също както 6 месечния стаж след завършване. Ако нямаш познати, едва ли някой ще ти обърне внимание.
Бих те посъветвал, бори се, търси си работа и много внимавай за такива лекета, като някои от "хората" които са написали коментари по- горе, в този бранш има масова експлоатация, защото има много завършващи хора и малко работни места.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: eaf6f4c71e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Авторката, пише ти оня от СУ.
Т'ва пунктуация, разни въпросителни знаци? А и помощ се Указва... както казах - откажи се, за всеобщо добро е.
Иначе сълзливата историйка е трогателна.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 430a593942
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   До 4, 13 - И каква е средата в СУ? Сред потомците на аристократи ли учиш или сред надъхани зубрачи и други подобни. Ясно е, че там където никой не иска да учи се събира "утайката", но не се вземай толкова насериозно заради един СУ. Пак ти казвам - първо буквално ви втълпяват мисълта (в прав текст) "Вие сте елитът". Но не защото сте елитът, а защото преподавателите искат да се чувстват, че преподават на елита. И тази изкривена (само)оценка накрая избива в надменни и гнусни съдии и прокурори в цялата система. А адвокатите ти предстои да разбереш какви са - най-способните са само финансови куриери. От клиента към системата нагоре. Нещо като доверен човек за носене на парите, да не стане фал. И тая работа отстрани изглежда като "тоя адвокат много взема, но печели делата" (сигурно е завършил СУ и разбира). Това е първо, а второто е, че още си на старта и тепърва има да си изясняваш нещата в живота, така че не бързай да се изхвърляш и надценяваш.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: f1fa8bf5c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   №13, фантастичен коментар! Финалът особено. Това важи и за други специалности, не само за право. Просто нещата от години са зле - една и съща специалност във всеки университет, филиал и т. н, дето се навъдиха. Това дублиране е ужасно и то при този демографски срив. И после висшето образование нямало тежест. Ами как ще има? !

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 0505ac1e1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   ... изкарай го, с колкото и да е. Не се отказвай точно преди края.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker