Какво е да си учител? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120660)
 Любов и изневяра (29583)
 Секс и интимност (14307)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво е да си учител?
преди: 5 години, 5 месеца, прочетена 2132 пъти
Здравейте! :)
Не знам как и най-вече откъде да започна. Ако текстът стане прекалено голям, се извинявам предварително.

Аз съм на седемнадесет години. Смея да твърдя, че съм различна от останалите (или поне от съучениците ми). Не пия, не пуша, нямам гадже, не бягам от часовете, не мразя учителите си-неща, които всички от класа ми правят. Аз съм тяхна пълна противоположност. Още от дете обичах да ходя на училище, винаги съм се старала да имам висок успех. Не ме приемайте за някаква зубрачка, напротив, има и предмети, по които не съм особено добра, но съм правила всичко по силите си, за да изкарам по-високата оценка. Не чувствам училището като товар или нещо омразно, а като дом, в който за тези единадесет години научих много и преживях и хубави, и лоши неща.
Може да звучи налудничаво, но дори не искам и да завършвам, просто толкова силно се привързах към всички. Нямам много приятели (освен две момичета), но дори те не могат да ме разберат.

Още от седми клас се питах какво искам да работя, но нищо не ми беше интересно. Градът, в който живея, е голям и има много училища, в които можех да кандидатствам, но както вече казах, нищо не ме привлече. Всички професии ми се струваха някак безсмислени. В момента се водя специалност "Компютърни технологии със засилено обучение на биология", но никога информационните технологии не са ми били приоритет. Да, съгласна съм, че няма как човек в днешно време да няма компютърна грамотност, но просто и до днес не се виждам като човек, който по цял ден ще виси пред компютър в офис. Плюс това имам и проблем с очите (не виждам добре надалеч). Някак не ми идва отвътре. Не искам да приемате това като вид оплакване, аз сама реших да тръгна по този път.

Има един предмет, по-точно два, които са ми любими-това са българският език и литературата. През всички години, оценката ми не е била различна от шест. Само когато имам БЕЛ ми е интересно и взимам участие. Сигурно звуча като някоя обсебена, но наистина е така. Обичам да поправям правописни грешки, да пиша съчинения и есета. Много пъти ми се е случвало приятелките ми да се разсърдят именно заради тази моя черта-знам, че прекалявам понякога, но когато видя нещо грешно написано, не издържам и веднага го поправям. Даже си имам и прякор, от който не се обиждам.

С течение на времето, започнах да осъзнавам, че единственото нещо, което ще ме направи щастлива и ще ми харесва, е да правя нещо, което да е свързано с български език и литература. И изведнъж в мен се появи желанието да стана учител по тези предмети. Майка ми е съгласна с мен, но баща ми не е особено очарован. Въпреки всичко, мисля, че най-накрая реших какво точно искам. Знам, че да си учител, е не просто професия, а призвание. Винаги съм се възхищавала на търпението, отдадеността с която учителите работят. За мен учителят е като божество, наравно с лекарите-това са професии, от които зависят животи.
Много хора обаче се опитват да ме откажат от това мое решение, под предтекст, че заплащането е малко и не си струва. Но това не ме интересува. Да, парите са също от значение, но какво по-хубаво от това да си обичаш работата и да я вършиш с удоволствие? !

И тук идва моментът, в който искам да помоля всички, които са компетентни по темата (най-вече настоящи или бивши учители, независимо по какъв предмет), да споделят какво е чувството да си учител. Заслужава ли си? Обичате ли своята професия? Загубихте или спечелихте от нея?

Благодаря на Spodeli. net за възможността да споделя всичко това напълно анонимно. Имах нуждата да чуя и други мнения. Надявам се все пак темата ми да бъде одобрена.
Приемам критики, защото знам, че не съм безгрешна.

Пожелавам на всеки прочел приятна вечер или ден, в зависимот от това кога е била прочетена моята изповед.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 2 месеца
hash: bf513c743a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   В цялата ти история препознах себе си-във всяко едно изречение. Също искам да стана учителка, искам го повече от всичко! Има учители, които обожавам, но и такива, които не харесвам особено! Може да се каже, че съм доста различна от съучениците си, по-кротка съм, постоянно им правя забележки да мълчат в час и т. н. Насочила съм се към учителка по английски! Та, просто исках да ти кажа, че далеч не си сама, аз също чувствам училището като дом, а не като място, където ходя насила! Пожелавам ти много успехи!

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 08514021a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Учители стават задръстеняците. Не задължително тъпи, но със сигурност и не особено умни. Това го казвам като учител, който даже си обича работата и работи в една от смятаните за най-желани гимназии. Така е сега системата, че директорът коли и беси като чорбаджия. Ако е свестен училището върви, ако е кофти човек - за учителите е ад и абсолютно нищо не можеш да направиш.

Ако имах възможност пак бих преподавал, но не и по 28 часа на седмица, а само на 1-2 класа, за удоволствие.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 9a5da84e2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Професия, която е много благородна и уважавана :)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 097a8ebdaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Тотална отврат! Каквато и романтична илюзия да таях, се изпари още в първото ми влизане в класна стая. Това не са деца, това са УРОДИ!

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: a947257ce9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Личи си, че литературата е любимият ти предмет. Истинскo удoвoлствие е да чета тoлкoва културнo и грамoтнo написанo излoжение.

Струва ми се, че ти би мoгла да бъдеш oтличен учител. Дали си заслужава, тoва вече е oтделен въпрoс. В тoзи ред на мисли мoята класна ръкoвoдителка спoдели, че акo сега трябва да избира дали да се захване с учителската прoфесия, тo най-верoятнo не би я избрала за свoе пoприще. А един друг мoй препoдавател бе дoри oще пo-краен. Цитирам гo пo памет: "Да не си пoсмял, мoетo мoмче, да ставаш катo мене даскал. "
Надявам се да не съм те наскърбил с тези си редoве. В крайна степен живoтът си е твoй, избoрът - същo. Щoм мечтата ти е да си учител, кoй съм аз да те разкoлебавам.
Желая ти успех.

 
  ...


...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 9cf1f94ca1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Много романтична представа имаш за нещата! Нищо, няма да те разубеждавам. Запиши се педагогика и още по време на първата практика ще разбереш колко много грешиш. Мислиш си, че учителите имат свобода да преподават както го чувстват, е да ама не. Има едни глупости, които ги спускат от Министерството на Образованието и колкото и тъпо да ти изглежда трябва да се съобразяваш с всичко. Да не говорим за цялата бумащина покрай работата, защото учителите освен да преподават имат и доста извънкласна дейност. Да не говорим, че това за работата по 4-5 часа и огромните ваканции е мит. Това, че учениците са във ваканция, не означава, че учителите не ходят на работа. Просто наваксват с административната дейност, ходят на разни обучения, семинари и т.н. Ама пак ти казвам, запиши се педагогика, върви на практики, завърши, ако разбира се, не избягаш още след първи курс и сама ще видиш, че това което си представяш сега е доста далеч от истината.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 968cbee423
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Наистина си за похвала! И една грешка не открих във текста ти и с желание го прочетох целия. Ясно е, че те влече литературата и наистина, ще станеш прекрасен учител. Слушай сърцето и разума си и бъде все така търпелива както си била досега! Развивай се още повече и н е гледай останалите-най-вероятно в бъдеще ще видиш, че са станали чистачи с мизерна заплата.

И аз искам да стана учителка, но по география или по история. По-скоро географията ме влече повече. Леко се отплеснах от темата...... ;) Както ти казах, продължавай все напред и не обръщайки внимание на тези, които ще се провалят в близко бъдеще. Въпреки, че съм по-малка от теб, все пак исках да ти дам и аз съвет.

Прави това, което ти харесва, обогатявай знанията си, научавай нови неща и лека полека започвай да обмисляш бъдещата си професия-е, вече май си обмислила......
Успех!

S. U. N

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 73b7aeec37
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Поздравления за решението. Аз съм работила като учителка в България, но преди 20 години. Тогава нещата бяха съвсем различни. Днес, когато съм на гости в България и срещам бивши колежки, всички се оплакват. Преподават чужди езици. Директорът определя заплати, карат ги да стоят и следобед на работа. За тези пари определено не си струва. Професията учител не е подобащо оценена. Това е факт. Дори и на времето, преди 20 години, като кажеш, че си учител, реакцията беше - липса на уважение, съжаление, че работиш за никакви пари. Пример - вземам сутринта такси до работа, таксиджията, като чува, какво работя, казва - аз за тези пари сутрин няма да стана от леглото. Сега работя като преподавател в чужбина и виждам разликата - много високо заплащане и огромен респект. Като кажа, че съм учител, ме гледат с огромно уважение и казват - О, Вие сте учител!
Ако наистина искаш да работиш това, ориентирай се към други учебни предмети - чужди езици, например. Тук в Германия има глад за учители. Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker