Образованието в България?-пълно разочарование - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Образованието в България?-пълно разочарование
преди: 5 години, 5 месеца, прочетена 3306 пъти
Привет,
Пиша ви с молба за съвет, започвам направо, уча Право и съм просто потресен от това, с което се сблъсках!
Признавам си очаквах може би твърде много, но не предполагах, че ще е толкова зле. Ще представя накратко впечатленията си и дано някой, който се е насочил към тази специалност да го прочете, за да осмисли още веднъж решението си! Първо започвам с програмата-пълен провал, учат се неща от преди 100 години, зубрене на материал, който сигурен съм, че никога ама никога в професионалния живот на един юрист няма да му бъдат от полза, след това преминавам към отношението, голяма част от самите преподаватели, които са на лекции са сравнително добре, но това се обуславя вероятно от факта, че изобщо не им пука за нас, но по-голямото зло са водещите семинарните занятия, които така се вживяват в ролята на наши водачи, че предизвикват дисбаланс в стомашно-чревния ми тракт. Не мога да не спомена унижението, което понасят студентите от тяхна страна, когато бях първи курс бях наистина на ръба дали просто да не си скъсам студентската книжка, да изляза през врата и никога повече да не се върно, но така се случи, че просто останах и съжалявам до ден днешен! Именно затова искам да поправя тази грешка докато съвсем не е станало късно! Аз наистина не разбирам що за държава сме, ти им плащаш, ходиш им на лекциите, купуваш ИМ учебниците, а те те унижават, защо? Нито имам връзки, на които да разчитам, за да започна работа, нито имам и мечтите да стана адвокат, защото всички знаем кои още преди да са завършили стават такива и заемат престижните постове! Точно поради тези причини реших просто да напусна този цирк и да се насоча към съвсем друга сфера! Дали постъпвам правилно, как мислите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 5 месеца
hash: 3f136b2d85
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Към коя сфера си се насочил? Кой курс си и къде учиш ?
Щом нямаш мечтата да станеш адвокат ,отпиши се .

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 7229a19426
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Да, системата е супер остаряла и комплексите се избиват на поразия. Аз се преместих в чужбина и не съжалявам и за миг.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: e91f4d9151
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Аз съм пети курс и споделям мнението ти. Никаква практика няма, само зубрене на учебници и закони, което е напълно безсмислено. Няма и някаква цедка на студенти- учил или не си продължаваш нагоре... Всичко е пълна пародия.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: c4d9e2a083
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Всяко образование (освен медицината където има и много практика) си е чиста теория. Излизаш с диплома и почваш да се учиш от практиката.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: f3b7a57942
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Прависти има много. Във бъдеще ще има автоматизация и на тази сфера. Законите се менят постоянно и юридическата страна подлежи на постоянно адаптиране както при прогрямирането и други сфери. За да се класира човек трябва да има опит. Опита се добива във кантора.

 
  ...


...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 0357123ec4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Аз съм завършил право. Мога да кажа, че наистина съжалявам за решението си да уча тази специалност.
Със знанията, които ще придобиеш по време на обучението, няма да можеш да си намериш работа.
В тази специалност ако нямаш връзки, нямаш никакъв шанс, поне така е при мен

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 90793b40ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Правилно е, че се отказваш от специалност, която те мъчи и не ти харесва. Браво, сега е моментът да си подредиш живота. Не си прав, че в другите специалности тези проблеми ги няма. Ти накратко описа моите студентски мъки, а аз изобщо не уча право. Това, че някой е станал професор, далеч не означава, че се е научил да бъде човечен, трябва да ти е ясно. И такива ги има навсякъде, във всеки университет и всяка специалност. Първите две години задължително са кошмарни, защото 80% от предметите са ненужни на пръв поглед и преподавателите са настроени подигравателно и осъдително към студентите. Което не е съвсем неоправдано, понеже и много от студентите са настроени така към преподавателите си. Вариантът е да ти пука по-малко и да приемеш, че винаги ще се намира поне един, който да се мъчи да те мачка по всевъзможни начини. При теб и мен тези екземпляри са направо в излишък, но това е положението. Смени си специалността, ако не ти харесва, но ако е единствено заради преподавателите, в грешка си.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 678070f079
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Може да си прав, но не съм съгласен за нещата отпреди 100 години. Точно в правото и неща отпреди 2000 години може да важат без особена разлика. Това да не ти е електроника, че да игнорираш "старите" неща.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 614a2b1f65
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Какъвто материалът, такава и образователната система. Само погледни колко си неграмотен, приятелю. Какво образование, какви пет лева...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 01fd2e05d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Ами това е положението...Видях същото което описваш в ТУ София. Изкарах само 3 седмици, и след това им теглих една богословия.На никой не му пука за теб или образованието ти, важно е да си плащаш. Дори да започнеш да учиш нещо ново, вероятно ще се сблъскаш със същите проблеми. Вече си вложил труд пари и време, не ги пропилявай. А тези "преподаватели" трябва да ги приемеш като житейски урок. Тепърва ще срещаш всякакви отрепки в живота.

 
  ...

...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: b06b499c3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Напълно правилно постъпваш, така трябва. Такъв цирк не трябва да се търпи.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 36bc9746b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Не мисля, че човек трябва да се примирява и отказва при всяка трудност.
Юридическите професии са специфични. Освен много учене, трябва и хитрост, обиграност и бързина. За да бъдеш конкурентен на пазара трябва да ги развиеш до етап полезност за теб. Ако учиш в по-голям град си потърси практика в кантора дори и без заплащане.
Там ще наблюдаваш и ще се учиш от практици, ако си учиш материала паралелно с това ще можеш да задаваш и практически въпроси.
Аз съм на 28г. юрист по образование и практика към момента. Нямам връзки, но се опитвам да бъда пробивна.
Не съм най-добрата, но мога да ти кажа, че всичко го пише някъде. Основополагащите принципи ги имаш в учебниците, практиката по тях в съдебните решения. Просто четеш, правиш го по няколко пъти и се опитваш да бъдеш прав и да печелиш. Никъде не е лесно, най-малкото в юридическата сфера. И не е така само тук в България, в другите държави това е престиж, но отново адски трудно.
Научи се да се представяш добре, да общуваш с хората и най-вече да бъдеш дискретен.
Аз минах през мелачка вв администрация, частен сектор и кантора, а правото е толкова цветно. Няма как да знаеш всичко, но тряжва да знаеш къде да го намериш.
Успех в живота дори и да избереш друго, но знай, че успеха обича подготвените.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 28cbeb568f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Ако искаш нормално образование, рещението е образование в добър университет в чужбина. Но, имай предвид и друго, че за определени професии като право, медицина, счетоводство е добре да завършиш в държавата, в която искаш да се реализираш. Един програмист, математик или инженер може да завърши в България или в Германия и после да си работи в САЩ или Канада без проблем, но ако си адвокати или лекар, сложна работа. Така че, първо помисли къде смяташ да живееш, какви са ти реалните професионални интереси и после вземи решение.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: 798dd619e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Номер 9
Ха-Ха!
Да не си преподавател или асистент?

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: c6de327f97
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Ти искаш да те потупат по рамото, защото плащаш семестри и купуваш учебници ли? На такива студенти съм се нагледала, вечно недоволни, все друг им е крив. А опита ли да се явиш подготвен на изпит? Щом не ти харесва специалността, вероятно ученето не върви, но поне следващата да бъде харесвана от теб, иначе няма смисъл да учиш изобщо. Не съди преподавателите, през тях минават много хора, не са длъжни да ги харесват и да им пука за тях. Тяхната работа е да преподават - влизат, изнасят лекцията или упражненията, който ги слуша ще запомни все нещо. Това не е училище, ако не ти харесва, ставаш и си тръгваш, никой не отговаря за теб, освен ти самия. Най-лесно е да ги изкараме виновни. Скоро имаше един случай - преподавател, който къса много студенти на изпит и естествено всички го мразят. Почнах лекции при него, човека обясни, че държи да научим материята и че няма да ни пусне в противен случай. След лекцията повечето го мразеха, защото няма да завършат лесно при него. Кой е виновен? Аз няма да се сърдя, ако ме скъса, значи не съм била подготвена или не съм извадила късмет да ми се падне тема, която знам. Просто ще уча и това е, аз съм си избрала това и човека не ми е виновен. Надявам се да ме разбра правилно, или знаеш какъв искаш да станеш и учиш усърдно или въобще не се занимаваш с висше.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 31b3d6fe18
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   В България висшето въобще не е ценено и е пълна загуба на време да го учиш, освен ако не е за лекар или инженер. Аз съм с висше, но всичко което съм работил и съм търсил като работа досега и позиции за средно образование. Занаятите са най-хубавото нещо, не се занимавайте със суха теория, а учете занаят.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: fbd7378a65
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   "Занаятите са най-хубавото нещо, не се занимавайте със суха теория, а учете занаят. "

Съжалявам много, но правото не е грънчарство или с каквото се занимаваш!

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 242f485a6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   След като изобщо не ти е интересно и не искаш да се развиваш в тази сфера защо изобщо записа право?
А иначе ако до сега не си разбрал, че университетът не е училище и там няма да ти налеят знанията с фуния, а само ще те насочат, но от там нататък трябва сам да се ровиш и да се образоваш, не знам изобщо дали си струва да учиш. Програмата била остаряла, преподавателите били не знам си какви... ами рови си сам в Интернет и чети това, което ти е интересно, а изпитите ги взимай с 3 или 4 колкото да имаш диплома. Ама да обвиняваш асистентите, че не преподават така както ти искаш или очакваш е глупаво, първо защото не те правят учебния план и на тях им казват какво трябва да ви преподават и второ както казах това не е училище, че да се оплакваш, че учебника е скучен. Като ти е скучен, чети това, което ти е интересно и смяташ, че ще ти е полезно. И това не важи само за правото, а з всяка специалност! Във всяка специалност се учат и интересни, но и скучни дисциплини и е нормално по скучните да учиш толкова колкото да си вземеш изпита, а да наблягаш на нещата, които са ти интересни. Обаче да обвиняваш асистента Х, че преподава по скучна дисциплина, е както казах не той решава какво и как да се учи. Сигурно има теми, които и на него са му безумно тъпи, ама няма как.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 6ad092ffad
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Човече, аз съм също толкова отчаян, колкото й ти. Уча нещо, което в началото супер много харесвах, беше ми хоби и исках да го превърна в професия. Влязох в съответния университет и останах потресена. Програмата е ужасна, не уча това, което записах, а общи глупости. Преподавателите унижават всички студенти пред другите и се правят на велики, каквито всъщност не са. Пълна скръб! Опитват да те забият в земята и да ти сринат малкото останало самочувствие. И така мислят и моите колеги. Плащаш сумати пари, а накрая получаваш едно голямо нищо. Съжалявам, че продължих образованието си и си загубих времето и средствата, вместо да продължа да се саморазвивам и да ходя на курсове. Сега има много такива, което е хубаво. Ако наистина ти е писнало, по-добре се премести на друго място.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 798dd619e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   19 много си заблуден, много,
Няма значение, университет или училище! Учебно заведение е!!! Преподаватели и асистенти са ДЛЪЖНИ да преподават, не да унижават и обиждат!
Само в България са такива връзкари, помии и некадърници!

 
  ...

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 90f2d7cfcc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Според мен ситуацията в сферата, както ти самият казваш, има много общо с реалноста и живота след института. Май целта е да се научиш да виршиш много неща дето на са ти на кеф заедно със силните на деня! Това е важен урок за този който не може да определя правилата.
! коментара не е заяждане!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 7eed0f7f56
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Когато отправиш въпроса към някой заблюхосан академик, ония му се изпотяват очилата, пова да се пени и се разрошва и направо ти крещи:
- Тииии! Младежоо! Тииии! Ти си тук, за да учиш, за НАУКАТА! За да допринасяш за развитието ѝ! А ти? ПАРИ ИСКАШ! Това не е цех за работници! Ако искаш пари, марш навън и си намери работа!

Е да, ама аз не съм човека без ден трудов стаж извън аулата, който има сигурна пенсия и на места мнгоо добра заплата. Давай ми 2000 лева, жилище и ваканции и аз ще ти помагам за науката...

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 5a6486edc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Образованието по право в България е под всякаква критика! Учебният план е пълен с откровено тъпи и безсмислени предмети. Повечето преподаватели са арогантни, нагли, дълбоко комплексирани, неподготвени и изобщо нямат подход нито към материала, нито към студентите. На лекции се чете от учебници и хвърчащи листчета неща от преди 100 години. Учебният график изобщо не е съобразен със студентите. Програмата е разпокъсана от понеделник до събота и имаш лекции и упражнения от 7:15 до 21:00. Повечето изпити са на купчинки и някакви други фактори от сорта колежките имат 5-6, мъжете ги въртят за 4-5 и тук-там някоя 6, но обикновено се пишат на натегачите дето са в студентски съвет или седят на първи ред и се разтапят от мазнене. Основен елемент в образованието, специално по право е да си плащаш таксата и да си траеш. Не се изисква от студентите да мислят и правят някви практически упражнения. Да не говорим за общежитията и студентските столове. Като човек в 5 курс право мога да кажа съжалявам, че влязох в този филм. За 5 години толкова ми промениха мирогледа от човек, който искаше да се развива в България и да е полезен за себе си и обществото искам да се махна от тая кочина наречена "територията България". Вижте образованието по право в другите държави и тогава ми говорете. Тук е дъното на дъното!!! 5 години мъки- 70 изпита за да излезеш не до там образован и най-важното работещ за смешни пари максимум 1000лв, колкото взимат хора без висше образование... Така, че подкрепям автора! Не учете право в България, ще си загубите времето и нервите със селски комплексарчета, говорещи все едно мяукат и две изречения на кръст не могат да вържат. Да не говорим за връзкарщината!!!

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: b5d6f12e23
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Да, така е.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker