Докторантура - възможности и реализация - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Докторантура - възможности и реализация
преди: 5 години, 4 месеца, прочетена 1927 пъти
Здравейте!
От известно време сериозно се замислям за кандидатстване, за придобиване на образователна и научна степен "Доктор". Интересува ме конкретно Аграрен университет - Пловдив.
Ще се радвам, ако някой настоящ или бивш докторант, сподели мнение за качеството и особеностите на обучение там, както и за възможната реализация след това. Мнението на всеки който е имал допир с въпросната материя и на други места, също ще е интересно!
Какво мислите за докторантурите като цяло в настоящата реалност?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 4 месеца
hash: 7711a513fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ако не искаш да започваш работа и държиш да удължиш оправданието си, че "още учиш" - започваш аспирантура. Дават ти дребна сума като стипендия, с която се залъгваш, че ето на и пари вземам. Реализация - асистент във ВУЗ и последваща кариера. Плюсове - може да чукаш нещо младо, което пак не е малко. Но може и само да гледаш.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 76c99b7307
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Авторе, не се връзвай на номер 1, явно е, че до докторат не е стигнал. Ако беше в която и да е докторска програма щеше да знае, че по време на доктората и учиш и работиш като асистент и друга работа даже си намираш, а освен това прочиташ 300-400 книги минимум и пишеш дисертация, де факто с формата на дебел роман от 300-400 страници. Ако всичко това не е работа, здраве му кажи. Но, явно за номер 1 ако не копаеш лозе или въглища от някоя мина, не работиш.

Аз съм завършил докторат, но по история, в САЩ, защото винаги съм искал да преподавам. След магистратурата се пробвах 2 години на няколко позиции като историк, едно лято работих в музей, после преподавах в основно училище, но не ми хареса. Заплатите мижави, в музея повтаряш едно и също като латерна, а като учител се занимаваш с един куп лигльовци и техните родители, които са много често с големи претенции, без да съзнават колко малко реално знаят децата им. Затова, реших да се върна пак в университета като докторант. Завърших 2010, но ми отне цели три години да си намеря постоянна позиция като преподавател, дотогава почасово и на хонорар. Доволен съм, защото обшувам постоянно с млади хора, преподавам това, което ми е кеф и лекциите ми идват амбицирани и умни млади хора, а не куп разлигавени тийнейджъри. Мога да публикувам, да ходя по конференции в различни страни и самата професия е престижна. Като кажеш аз съм университетски преподавател, винаги реакциите са положителни. Колкото до глупостите на номер 1 за чукането, трябва да си идиот за да рискуваш университетската си кариера заради мимолетното удоволствие да преспиш с някаква студентка. Поне, в Северна Америка и Западна Европа, със заплатата, която получава един доцент/associate professor или професор/full professor може да си тръгне с половината мацки от който и да е нощен клуб, защо му трябва главоболие да се занимава със свои студентки? !
Важно е още от началото да знаеш какво искаш. Трябва много голяма мотивация за докторат. Хубаво е да имаш сериозен научен ръководител и подходяща тема за дисертация, която ти е интересна, но в същото време е предизвиква и академичен интерес и може да ти отвори врати за работни позиции по-късно. Трябва още като студент да публикуваш статии, да ходиш по конференции, да създаваш контакти, да те забележат, защото само така можеш да пребориш конкуренцията за свободни академични позиции. Не знам дали за България ми са валидни всички съвети, но подозирам, че и там става така.
Ако не смяташ да преподаваш в университет или колеж, няма смисъл да завършваш докторат, защото извън академичната сфера, на практика докторатът не се цени.
Успех!

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: bcb4e563d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   №2, много благодаря за интересното мнение.
Ако се включат и докторанти учещи или завършили в Бг, ще е чудесно :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker