Проблемите на българското образование - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121051)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Проблемите на българското образование
преди: 5 години, 5 месеца, прочетена 1096 пъти
Здравейте,

Искам само да ви се оплача от простотиите в т. нар. българско образование. По един от предметите имахме входящо контролно. Абсолютно всички имахме двойки. Имаше хора с по 3 грешки, които пак имаха двойки. Днес правихме контролно. Доцентът ни раздаде контролните и каза, че който допусне дори една грешка на първа задача, получава двойка. Дори всички останали задачи да са ни верни, ако имаме дори една грешка на първото, всички имаме двойки. В същото време моли трима колеги да отидат в неделя сутрин в Българското национално радио. Трима души проявяват желание и той им казва, че са освободени от изпит с шестици, без значение как са се представили на теста. Тоест те тримата трябва да си загубят неделната сутрин и получават шестици, а останалите трябва да правим конспекти, проекти, контролни, курсови работи и пак не е сигурно дали ще се освободим. За мен, а и за колегите ми това е абсолютно безобразие. И забележете това се случва не къде да е, а в СУ. Университетът, който с гордост заявява, че не просто е най-добрият университет в България, а направо е единственият. Най-добрият дръжки. В една нормална цивилизована държава този, , университет" щеше да е най-много техникум. Друг мой преподавател пък открито си призна, че преподавателите нямат правилника за нищо и си правят, каквото си искат, включително и непозволени неща.

Преди това 2 години бях в УНСС. Там беше същата пародия. Там пък преподавателите поставяха условия кого да допуснат до изпит при положение, че всеки би трябвало да има право да се яви на редовен изпит. Хора, които не знаеха как се казва дисциплината, се явяваха и изкарваха петици, а други, които учеха здраво едвам връзваха тройки.

А на Запад не е така. Познавам двама души, които учат право във Великобритания (правото и медицината са най-тежките специалности там). Нивото там е съвсем различно. Там никой не те занимава с домашни, контролни, курсови работи (което попринцип е малко комунистическа измислица, но както и да е) и тем подобни. От теб се иска само да присъстваш редовно на упражненията и за целия семестър от теб се иска да напишеш есе от 2000 думи (които се набират за 1-2 часа), което ти е 25% от оценката. Останалото е от изпита. И всеки има право да се яви на изпит.

Просто хаоса и своеволията в тази държава са навсякъде. Не знам още какво правя тук. Идва ми да прекъсна и да работя нещо, но няма какво. В България дипломата е най-важното нещо на света. Идва ми и да емигрирам, но за съжаление нямам достатъчно смелост.

Моля редакторите да публикуват темата.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 5 месеца
hash: 2d05e8f363
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Прав си, че в България висшето образование е в безобразно състояние и че в развитите страни, поне в реномираните университети, не е така, но не си мисли, че е лесно на Запад. Като преподавател със стаж в университети в три западни страни искам да ти кажа, че отлична оценка се изкарва много трудно и есе от 2000 думи не се набира ей така за 1-2 часа. Защо ли? Ами защото аз примерно искам минимум 4 академични източника, които да се цитират в самия текст и задълбочен анализ. Колегите ми имат подобни изисквания. За да напишеш едно есе от 2000 думи според моите изисквания и да получиш отлична оценка ти трябва поне 2-3 седмици здраво четене. Тъкмо днес приключих с проверката на подобни есета за един клас и мога да ти кажа, че от клас с 24 студенти, отлични оценки писах на 4 студенти.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: b8f00ffa6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Към автора: А що се отнася до мен-завърших Радиокомуникационна техника и технологии в Шуменския университет (бившето ВПИ) миналата година! Март месец 2019 завършвам и Сигнално охранителни системи и технологии-второто висше! А нашите преподаватели са дошли от Военното училище в Шумен, след като повечето специалности там се закриват! Така е основан Факултена по технически науки! shu. bg е сайта на университета, така че който се интересува, може да се запознае с факултетите и специалностите, както и с графиците на студентите! А що се отнася за отношение-нито едно от тези неща-една грешка и двойка! Правим, струваме-изпитите си минават! Все се чудех как е в софийските университети, но ако учех там, явно щях да се разочаровам напълно! Явно при нас е различно-повечето материали ни ги изпращаха на електронната поща, откъдето учехме и се готвехме за изпитите, а също и проектите! Иначе щяхме да даваме маса пари за учебници, а в библиотеката няма гаранция, че ще намериш всичко, защото и на други студенти им трябват учебници! Та това е положението при нас!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker