Защо българите не стават за предприемачи ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121134)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Защо българите не стават за предприемачи ?
преди: 5 години, 3 месеца, прочетена 1405 пъти
Този въпрос се питам постоянно.

Хората са объркани и не знаят какво да правят със живота си. Идва момент във който са объркани, защото са на кръстопът който изгражда тяхната идентичност.

Все съм се чудил, какво е толкова зле? Защо хората не учат бизнес и предприемачество. За предприемачи ли не стават българите или?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 3 месеца
hash: ab98958e4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   От къде да се пръкнат тези предприемачи, като имаме капитализъм от едва 20-30 г. и то силно казано капитализъм. На запад хората не са имали комунизъм и мозъците им не са промити в това отношение. Те са видели от родителите си, знанието и манталитета са се натрупали с поколенията, а тук до вчера масово се вярваше, че трябва да се скътаваш от работа и да не мислиш, защото нали според комунизма всички сме равни и трябва да получаваме еднакво и беше безпредметно да се мисли в тази насока. А хората имат капитализъм от векове, имат натрупан капитал, изградени корпорации и т.н. Няма как да стане от днес за утре. Ту сме още в началния етап на капитализма, в най-суровия му вид, когато мутрите правят бизнес. Ще дойде, мутрите ще си изперат барите и ще станат почтени бизнесмени, интелигентни хора ще започнат д асъздават бизнеси и нещата ще започнат да се променят, но ще минат поне едно още 1-2-3 поколения.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 28fcf1b4fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   То ако ставаше само с учене ... ;)

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: e5bed67de9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Заради невъзможността да натрупат начален капитал, а тегленето на кредит е риск, който не всеки иска да поема. Това според мен е най-честата причина.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 511636c3cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Защото Герб назначиха 500 000 калинки, за да гласуват за тях. Когато тръгнеш да правиш бизнес, идея си нямаш колко много органи могат да те проверяват и глобяват за щяло и нещяло. След това ще се жалваш в съда, ама делата се точат с месеци и години, а това са време, нерви и средства. На държавното говедо не му пука, че ще го осъдиш, понеже то ти покрива разходите по делото с дърбавни пари, а не с лични. До преди 10 години почти никой не си държеше парите в банка, всеки ги въртеше по някакъв начин. Когато дребният и среден бизнес почна да замира, благодарение на герберите, всеки си осребри бизнеса, почна да слага на депозит и да купува имоти и да чака на лихви и наеми, защото от бизнес не се изкарва. Затова сега банките са пълни с пари, а лихвите са нулеви.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 7b849b9295
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Защото сме имали доста време комунизъм. Трябва да минат двойно повече години капитализъм и тогава може би ще има справедливост и честност в бизнеса. Сега са само мутрите.

 
  ...


...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 69db77d6a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Не слушай онези "специалисти" по личностно развитие, според които прочиташ 3 книжки, посещаваш 5 лекции и ставаш Бил Гейтс. Те самите ако бяха толкова големи предприемачи, нямаше да се занимават с глупости да правят "събития" за жълти стотинки, а щяха да изкарват милионите. Предприемач не се става от днес за утре, още по-малко пък с книжки и лекции, а с практика, време, усилия и умения, много от които са вродени и или ги имаш, или ги нямаш. В България още нямаме традиции в бизнеса и за всичко тепърва трябва да се пробива път и да се учим на принципа проба-грешка. Нашето поколение ще предаде опита си на следващото и така след няколко поколения ще има малко повече успешни предприемачи.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: c4f2d540cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не е до лични качества, а до бизнес среда. Тук не само няма никакви стимули за малкия и средния бизнес, ама сякаш нарочно се прави всичко възможно да се толерира само едрия такъв. Ето за това българите или не започват свой бизнес, или ако започнат фалират доста бързо.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 18fb3b6513
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Тука пак на някои комунизма им е виновен. Що тогава някой от бившите съветски републики си живеят европейски, като Полша, Унгария, Словакия, Словения. Просто политиците им не са прости и не крадат като нашите. Просто сме си такова племе просто и крадливо, това е жалката истина!

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 992f287df3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До 10,

Тези държави които изброи са бедни. Единствено Полша се води що-годе успешна но това са поради куп фастори. Според мен не разбираш идиологията между комунизъм (планирана икономика) и капитализъм (свободна търговия). Там където диктаторството се изправя срещу демокрацията.

Според комунизма всички са равни. Качествата ти, интересите ти и потенциала ти като индивид биват игнорирани и поставяни на равно със останалите, игнорирайки различията ви. Ако всички бяха равни и със еднаква перспектива, потенциал и интереси, всичко което виждаш около теб нямаше да съществува. На пример стаята в която си - да речем маса, стол в определен дизайн, огледало, компютър, терефон, операционната система на телефона, приложенията ако ще и т. н. Все неща измислени като продукт или услуга от някой друг, но не и нас самите.

Капитализма олицетворява свободната търговия, креативността и индивидуалността. Различието и това че всеки е уникален. Изразява се във правото на растеж и богатсво колкото искаш спрямо възможностите и качествата ти, за разлика от комунизма, където всички получават по плановата икономика 'по равно' дори и да не си мръдват пръста някои. Именно свободната търговия и правото да се богатее колкото си иска даден човек (или компания), води и до това да се създават нови идеи, продукти или услуги. Да се наемат включително дадени индивиди със умения в бизнес мениджмънт, маркетинг, реклама, счетоводител продуктов дизайнер, или каквото и да е там според индустрията където е фокусирана компанията.

Писах от телефон.

Смятам че както казват хората по-горе, ще отнеме поколения докато хората се образоват. Това да се чете обаче е лично решение. С фуния на никой не може да налее. Който както си разпредели енергията и времето.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 992f287df3
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   #2,

Ами с учене става и със промяна която идва от вътре въз основа на решение. Ако човек не учи и не добива информация, как ще си разшири мирогледа? Как ще успее да се самоанализира? Как ще успее да се разбере и да рефлектира върху това което е бил, това е сега и това което иска да бъде? Промяната идва със решенията. Това опира и личното решение дали човек иска да изразява и промотира култура и поведение, включително и развитие на хората около него. Както каза някой другП това отнема поколения. При все, решеншето за промяна идва от индивида по съшия начин по който искат някои да свалят кила или да си оправят телосложението.

Който иска развитие се образова и сам поема лидерство върху това което показва на обществото и това което промотира сред него, било то деградация и простотия или учтивост и добронамереност.

 
  ...

...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 992f287df3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   №6

Абслютно не съм съгласен с теб, освен за това че човек се учи от опит, включително 'проба-грешка' и това че знание се предава от едни на други с течение на времето.

Умения и знания НЕ могат да ти бъдат вродени. Такова нещо като 'свръх естествени сили' не съществува. Ако говориш за гени и как контролират биологичните процеси, това е друго нещо. Аз съм на мнение че гениите (от там идва и думата ГЕНий или GENEus) имат преимущество пред други. Гените за пример, контролират каква памет имаме, колко бързо се процесират мислите, как анализираме обстановката и прочие. На тези гении, във комбинация със биологичните процеси, теорията и практиката им помага да станат тези 'свръх' човеци, особено бивайки развити от малки. Да включим и това, след като даде Бил Гейтс за пример - той също чете постоянно. Марк Зукъбърг - също.

Всички сме на ясно че колкото по от малки се включат децата във различни дейности, толкова по-добре, защото тогава попиват като гъби. Пак да включим, че дори не говорим за гении, които са буквално Шепа хора.

Тук искам да вметна че всички умни хора четат книги. Обикновени, не известни хора - четат постоянно. Много ясно че ще вярвам на хора които са начетени, а не на всезнайкото който си стои на дъното. Извинявай, но е така и не визирам теб, а говоря принципно. Същото е като при таксиметровите шофьори. За всичко все всичко знаят, та и ти го натрисат дори без дори да си си отворил устата. Даже и темите сами сменят. Даже и за 'разговора' благодарят на излизане.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker