Възможно ли е без висше? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Възможно ли е без висше?
преди: 5 години, 3 месеца, прочетена 2009 пъти
Здравейте,

М25. За разлика от много мои връстници, аз не продължих да уча. Не беше само, че не исках, а и че не можех. Бях ученик с лоши оценки, дори бях на косъм да повторя 12-ти клас. Ученето просто не ми се отдаваше.

Но за последните 7 години видях много, видях, че най-малкото е трябвало да се опитам да вляза в някой висше заведение.
Причината са парите, едва в близкото минало взех да осъзнавам че с 600лв трудно да се създаде комфортно бъдеще, трудно да се закупи апартамент, кола, да се храни семейство по-нататък.

Много често взех да забелязвам из нашето малко градче супер скъпи автомобили, стари съученици, които сега работят в сферата на медицината, започнали кариери и виждам какво изпускам.

Моят въпрос е дали има шанс човек да постигне подобни резултати, с много труд, скъсване от работа, или си трябва и това висше?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 3 месеца
hash: 6c18bf53a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   С незаконен бизнес - може би да, но си има цена.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 1fa388f0af
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   По добре умен без диплома, отколкото тъп но с купена диплома! Умният винаги ще се оправи, а тъпият и с пет дипломи да е, пак ще си остане тъп!

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: ee0062dcfb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Разбира се, че не. Тези които гледаш са наемни работници/ висшисти. Силно се съмнявам да изкарват големите пари, защото имат висше. /само за медицината може и то само в някои направления /. Огледай се колко хора работят в коренно различна сфера от това което са учили. Създай бизнес. Там не ти е нужно висше. Ако пък ти е мерак и ти се учи, не е късно да запишеш в задочна форма на обучение. Така или иначе и редовната е пълна пародия. Относно кандидатстването и то пълна излагация, така че споко, само 3ка ти трябва, а при някои и само с диплома за средно отиваш и те записват. Според мен по-важно е какво знаеш и какво си научил от работите които си работил до момента. Ще ти пишат хора колко е важно висшето, но истината е че не е. Те са наемни работници, истината е в бизнеса.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: bffc2ceeea
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Значи...
От една страна не е като да не може и без висше, нито пък висшето само по себе си ще ти гарантира нещо.
От друга страна, кгоато имаш определени квалификации, знания и умения (не непременно висше, но и то тук попада) ти се отварят повече врати към повече възможности.
Въпросът за мен обаче е дали ти се учи или ще учиш на мъка, с идеята, че после ще ти паднат едни пари. Защото ако е второ, е твърде вероятно да се разочароваш и да се питаш "Това сега защо го направих?".
Но ако има нещо конкретно, което ти се учи - не се колебай и скачай в джаза. Не ти е късно. Аз се дипломирах бакалавър на 30 и там - само нагоре.
Така че не си изпуснал влака, само да ти е на сърце и да ти се учи.
Имаш ли някаква идея за сфера/специалност?

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: cf0f14f327
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ако искаш да се занимаваш с медицина ти трябва висше.
Но има много работи които може да ги работиш без висше, но изискват специфични умения.

 
  ...


...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 7f57f904af
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Възможно е ако искаш цял живот да блъскаш на пи две физически работи общо по 12 часа, за да изкарваш колкото някой на 8 часа работещ в офис. Това е реалността. Не е казано, че едната диплома е всичко, но за подобни позиции е задължителна в повечето случаи иначе въобще отпадаш от класацията.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: a7b822ad3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Висшето само по себе си не е гаранция за добра работа и високи доходи. Наистина увеличава шансовете, но освен диплома и скъсване от работа се изисква и предприемчивост, инициатива и късмет. Иначе познавам много хора - висшисти, които работят за по 600 - 700 лева, или пък отидоха в чужбина като нискоквалифицирана работна ръка

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 87fef78582
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Никога не е късно, хората не гледат оценките от висшето образование. Така, че дори да го вземеш с 3-ки и 4-ки, на никого няма да му пука. Имам 40 годишни в групата си, така че споко. Ако ще ти е по-лесно запиши задочно и работи едновременно. Разгледай в кой университет искаш да влезеш и какви са условията. Ако на матурите си се провалил малко, вземи кандидатстудентски изпит. По принцип от университетите продават книжки от които там са въпросите и изпитите, но при всеки университет е различно.

Ако пък наистина не ти се учи и знаеш, че ще е голяма мъка просто трябва да бачкаш малко по-упорито от другите, но като цяло да възможно е да успееш и без образование. Много познати имам, които без образование изкарват повече пари от тези които имат висше. Зависи колко си готов да работиш.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 3b9c47d7e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Бачкане си требе, но все пак не прекалявай, че ще платиш висока цена. Висше ти не требе, требе си акъл. Ако немаш акъл, висшето не ти служи, ако имаш акъл, висшО ти не требе. Ако самата професия си го изисква - да. Но има професии, за които се не изисква висшО. Майстора, дето онзи ден дойде да ми почисти бойлера от варовика, ми взе 50 лв за 1 час работа, айде има и разходи за осигуровки и половин час по пътищата, но сам можеш да сметнаш колко изкарва и не, не говоря за София, а за провинциален град. Аз съм с висше и с 10 г. стаж по специалността и ми се връзват 10 лв/ч бруто.

ТИ щом нямаш успех, не можеш да влезеш в хубава специaлност, а и не е необходимо. Просто си избери една професия, изкарай си необходимите курсове и започни да се развиваш. В началотo няма да получаваш много, затова избери нещо, което би ти харесало, че иначе лесно ще се откажеш или ще го правиш на сила. Но по-важното е да имаш търпение и да си поставиш за цел да се научиш и да трупаш опит. После вече е по-лесно, можеш и час пром да си бачкаш или да си направиш фирма и да си изкарваш добре. Важното е желание да имаш, млад си още, имаш време.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 36c3945be4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ако си мислиш, че в тъпата България ще си купиш апартамент, кола и т.н. ако ще и 10 висшета да имаш :D

 
  ...

...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 048289fd34
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Не е задължително да си Висшист, за да изкарваш хубави пари. По-скоро до голяма степен зависи от шанса и късмета, да намериш хубава и платена работа. Познавам и Висшисти работещи за 600 лв. Е да не са лекари, но пък да си лекар е по скоро призвание, от колкото професия. Познавам и хора програмисти със средно образование, самоуки които с много труд, четене и т.н. са успели да си намерят добре платена работа. Общо взето принципа е, че много си зависи от теб и колко си мотивиран да придобиеш нови знания и умения, и да продължаваш да се развиваш в дадена област. Ще дам един пример - може да си механик в сервиз и да вземаш 2000 лв. заплата, ако си добър и имаш нужните знания. И на другия полюс - може да си с Висше /счетоводител/ и да вземаш 600 лв. заплата. :) Общо взето златно правило няма!

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 822505baf2
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   В България висшето не ти дава гаранция. Апартамент ще вземеш на кредит и ще го плащаш цял живот. Студентите са прреимно хора дето търсят среда за запознанства и комуникация. Една трета от тях практикуват по квалификация, а и дипломите им са с 3 и 4 оценка. Нали се сешаш, че никой не се е засилил да вьима хора с квалификация и избутан университет. Познавам много висшисти работещи хамалски труд и по складове. Единствено call-центровете и програмирането носят добър доход, обаче това си е убиване на всякакъв вид занаят в страната ни. Ти ако искаш семейство и здрав и сигурен живот, няма да бъдеш толкова глупав да ставаш като стадото с кредитите и колите на лизинг, а ще си научиш чужд език и ще си търсиш успех в чужбина. Под успех и качество имам предвид и жената и семейството. Тука тия неща са трудни.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: e7e3d30cf5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Трябва да имаш ценена професия, дори тя да не изисква висше образование. Иначе цял живот ще те подритват.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: a7b822ad3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Дипломата от университета не ти гарантира нищо. Единствено няколко специалности от рода на медицина, информатика, битоехнологии и то в Университетите в София, Пловдив и Варна, а не в кочини като югозападния или великотърновския университет, ти дават малко предимство. И то не заради самата диплома, а заради факта, че за да ги завършиш тези специалности трябва да си доста умен.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker