Велико Търново - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121135)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Велико Търново
преди: 5 години, 2 месеца, прочетена 2756 пъти
Здравейте. Искам да ви попитам дали Търново е подходящ град за следване и за млади хора? Защото само там има специалността, която искам да уча, но се притеснявам, че градът е малък и няма да ми хареса.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 2 месеца
hash: db39e6440f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Малко провинциално градче с население 50-60 хиляди души, заедно с децата и пенсионерите - за 2 дена можеш да му разгледаш забележителностите и за започне да ти доскучава. Ако си от някой малък град - може и да ти е интересно поне в началото. Ако си от София, Пловдив или Варна ще ти се струва че си отишъл на село. Не очаквай много богат културен живот или научни конференции и изложби. Ако обичаш нощния живот - само в Студентски Град има поне 2 пъти повече заведения, отколкото в цялото градче. Но все пак се предполага, че си отишъл там да учиш, а не да купонясваш.
Имай едно наум и за ВТУ. В миналото не знам как е бил, но в момента това, ако въобще може да се нарече университет е на изключително ниско ниво. Общо взето приемат куцо и сакато, което после получва диплома без реални знания.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: f6f61b39fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Града е удобен. Малък е но и заведенията са малко. Не е като София, но има къде да се излиза през нощта и има всичко необходимо.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: d5fb230bee
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Здрасти, и аз тази година ще кандидаствам в Търново, като до последно НЕ исках да съм там, именно защото градът е малък и т. н. В крайна сметка разбрах, че въпреки всичко, ще е най-добре за мен да съм там. Иначе зависи какъв град търсиш.. ако искаш купони и т. н, не знам какво е положението. Познавам хора, учещи в Търново, казаха, че са го избрали заради спокойствието. Зависи какво търсиш. Все пак дай му шанс.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 5a1e043f32
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   В градчето няма кой знае какво да се прави - няколко заведения, два парка и две главни улици. Нищо общо със София. Предимството е, че е спокойно, но ако си от голям град ще умреш от скука. За две седмици го научаваш наизуст. Иначе повече бих се притеснявал за качеството на обучение там.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 3e773c8d34
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Градът е като всеки друг град с подобен брой жители. Не знам какво визираш под подходящ за млади хора. Ако е за купони и забавления - ясно е, че няма база за сравнение със Студентски Град в София - нито като брой заедения, нито като брой студенти. Но все пак ти отиваш там да учиш, а не да обикаляш дискотеките.
От тази гледна точка бих бил повече притеснен относно това че нивото на университета е доста ниско, дори и за България - просто демографската криза ги кара да приемат всичко живо. А ако решиш да работиш докато учиш - избора на работни места и заплатата са по-малки от тези в по-големите градове

 
  ...


...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: cee18e739c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Градът не е толкова голям. Ако си с кола ще намираш трудно място за паркиране и се плаща за синя зона и т. н. не разбирам много от шофиране. Ако записваш редовно, отиди на квартира, ако имаш тази възможност. Общежитията са пълна пародия, ще береш големи ядове. Просто ти го казвам като съвет. Ако има нещо питай в коментарите, ще следя темата.
М 20.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: e4f0724f43
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Вие да учите ли отивате или да се забавлявате? Ами като искаш голям град, отивай в София. Нивото било ниско, ами то не остана място, където да не е ниско с тази демографска криза и с милион висши училища, ама обикновено си зависи от човека - или учиш, или не учиш. Само претенции и мрънкане!

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: ea8fbeffa8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Аз като съм от малък град (горе долу близо до Търново) градът ми се струва много голям, шумен и неспокоен. Като цяло не ми харесва много. И това не ми допада, че Ректората и двата блока от общежитията се намират почти извън града, близо до циганската махала. Трябва да вървиш дълго и изкачваш баири ако ще учиш и живееш там или да използваш градския транспорт, когато ще ходиш в града. Иначе и аз ще кандидатствам там тази година и в София. Колкото и да не ми харесва Търново има голямо предимство, че е близо до градчето ми и мога да се прибирам по-често.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 94c840ec26
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Какви са ти критериите за "харесване"на град? Изкарах уникален студентски живот във Велико Търново. Завърших преди 3 години, останах да живея тук, работя,купих си апартамент. Има много млади хора, доста заведения, провеждат се различни мероприятия (лятно кино, Звук и светлина, 3д шоу, Сцена на вековете..) Като цяло абсолютно нормален български град.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: d025c93e1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Търново, ако не най-красивия, то е поне в топ 3 на най- красивите български градове. Да, не е голям град като Пловдив, Варна и София, но има собствена атмосфера, свой дух, хората са по-културни, по-общителни и като цяло по-приятни спрямо други градове (не целя да обиждам никого). Аз живея в по-малък град близо до Търново и искам да ти кажа, че разликата в отношението на хората помежду си е от земята до небето - в моя град в магазините, в градския транспорт, по улиците- масово всички са намусени, груби, невъзпитани, блъскат, пререждат, като говеда- направо умален модел на София. Тази разлика може би се дължи на факта, че Търново все пак е туристически град - през топлите месеци почти всеки ден пристигат по няколко автобуса с туристи от къде ли не - най-вече Китай, Германия и Англия. Градът е достатъчно голям, за да има все пак 1-2 дискотеки (все пак има много хляб да яде докато стане стохиляден град, въпреки че се населението за разлика от голяма част от страната се увеличава), няколко по-големи ресторанта, хубави механи, мол, магазини и повечето неща, които ги има и в най- големите градове, същевременно е и достатъчно малък, за да няма шумотевицата, забързаността, престъпността на същите тея големи градове. Забележителностите не са малко, все пак Търново е стара столица, а навремето ако управниците са знаели, че Македония няма как да се върне в пределите на нашата страна, може би и до ден днешен щеше да е столица, като се има предвид, че е централно разположен и отстои на не повече от 250-300 км дори от най-отдалечените погранични градове.
Тук обаче следват и минусите за теб като млад човек и студент. И не - не е само липсата на разнообразие в нощния живот- това може би дори е най- малкият ти проблем. Колкото и ниска да е безработицата в региона, колкото и работа да има, трудовия пазар е супер ограничен, заплатите на 75% от хората са около минималната, дори под нея, места за паркиране няма, защото все повече хора се преместват да живеят в града, градският транспорт е до 8-9 часа вечерта, наемите на квартирите вече са на цените на софийските преди да започне онова свръхголямо раздуване от 2017-2018 г. - двустайните не падат под 400 лв, дори стаите вече са по 200 лв, което за ниските заплати са космически цени, общаците са на късмет- ако си в първи блок си най- прецакан, останалите 2 и 3 блок са долу-горе добре като за студентско общежитие (поне има топла вода редовно, интернет, зимата не вали сняг в стаята ти, с малко усилия може да стане чисто и пригодно за живеене). Зависи обаче в кой факултет си, защото като цяло университета е разпилян из целия град - Ректората заедно с 1 и 2 блок е на майна си райна на хълма Света гора, факултета по изобр. изкуство и 5 корпус (Педагогически, Юридически, Философски факултети) са баш в центъра на града, но там няма общежития, 3 и 4 корпус (факултети "Математика и информатика", Стопанския) пък са в другия край на града заедно с 3 блок... изобщо е много разпръснато.
Колкото до самия университет- пълен потрес. Администрация, ниво на преподаване, ниво на студентите, влизащи там, отношение на преподавателите- всичко това под нулата. Единици са хората, които знаят защо са там, материалната база е на средно ниво, самият факт, че в първи курс всички имат български език, защото голяма част от студентите са полуграмотни, дори не говорят много добре български и са все от градове и села със смесено население, е повече от показателен за нивото на "университета". Диплома че ще получиш като влезеш във ВТУ, е ясно, дори на някои изпити да ти се наложи да ходиш на поправка или да подкупиш професорите. Въпроса е, че нито ще можеш да се издържаш по време на следването (трудно ще съчетаваш работа и учене, просто работодателите ще те гърчат на по 10-12 часа като те виждат, че си студент на зор), нито ще получиш качествено образование, нито после ще можеш да се реализираш по специалността си (освен ако специалността ти не е педагогическа и нямаш здрави връзки някъде, за да започнеш работа). Не може твоята специалност да я няма поне в София, ВТУ е копи-пейст на Софийския, дори е опростен вариант на него ( в СУ има 16 факултета, във ВТУ - 7-8).
Не мисля, че бих могъл да ти дам по- изчерпателна информация. Изборът си остава твой, но моят съвет е наистина да си помислиш добре преди да запишеш във ВТУ, да си подготвен за разочарование ако смяташ да учиш съвестно, както и да се ръководиш повече от последващите възможности с висшето, което ще имаш, отколкото това какъв е нощния живот и т. н. (не че забавленията и живота извън университета не са важни).

 
  ...

...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 66f2748c00
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   От Плевен съм - живял съм и в Търново и в София.
Търново е уникален град, хем е спокойно, красиво и зелено, хем има интересен нощен живот.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: ea8fbeffa8
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Студентка съм 2ра година там. От малък град съм, съответно в Търново ми е интересно. Има много млади хора, места за разходки, заведения. За мен си е супер, защото аз самата не харесвам места като Студентски град в София. В Търново е доста по-красиво и културно. От общежитията също съм доволна. Да, Ректоратът и двата блока са извън града, но има редовен градски транспорт. Така че бих казала, че там всичко е удобно.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker