Софийски университет-магистратура. Има ли смисъл? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Софийски университет-магистратура. Има ли смисъл?
преди: 5 години, 2 месеца, прочетена 1988 пъти
Здравейте!!
Намирам се пред дилема... Четвърти курс съм "Архивистика и документалистика". Чудя се има смисъл да записвам магистратура, като цяло съм разочарована от СУ.
Насочила съм се към няколко магистратури, но се питам имат ли смисъл, въобще на пазара на труда ще си намеря ли работа с тях, ще ме квалифицират ли повече в моята сфера. Притеснена съм от отношението в магистърските програми. Попринцип подозирам, че няма да е по-различно от бакалавърските програми. Образованието в СУ е под всякаква критика. Все едно си на самоубучение, и всичко е ала-бала 4 години. Само пари да взимат.
Насочила съм се към магистарските програми в друг факултет на СУ, Философския, като съм си харесала две магистратури., но имат ли смисъл? История на книгата и четенето, Библиотечно-информационни технологии и още една магистратура във факултета по журналистика и масова комуникация - Книгоиздаване през ХХІ век. Да поясна, че съм си избрала тези магистратури, защото биха допълвали бакалавърската ми степен, имайки предвид голямото сходство между моята специалност и библиотекознанието.
Искам да попитам от тук четящите, има ли някой, който се е обучавал по тези магистърска програма или да познавате хора, които са я завършили?
Искам да ми споделите евентуално някаква информация поне за една от магистратурите, нямам никакви познати със завършена магистратура от трите изброени или еквивалентни. Отделно на сайта на СУ няма пощи никаква информация, за някой от магистратурите, как се кандидатства, изпита, който се провежда, за да влезеш и т. н. Просто нямам сили да се хвърлям още един път на сляпо..
Примерно за журналистическия факултет чух лоши отзиви, вярно ли е това?
Благодаря на всеки отделил времето си, да ми помогне и да коментира някаква информация! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 2 месеца
hash: 751f6d1200
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   За съжаление образованието в България е под всякаква критика. При все това качеството в СУ е най-високо. Преди няколко години завърших магистратура там, макар и различна от изброените - и да - преподавателите не им дреме особено дали ходиш или не ходиш на лекции (някои колеги така и не успях да ги видя) и какво знаеш или не знаеш. Но ако питаш мен - запиши - година и половина не е кой знае колко време, лекциите обикновено са вечер, така че може да си ходиш на работа, пък в бъдеще ако някой работодател ти търси магистърска диплома - ще си спокойна.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 059f63749a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   С тези магистратури по-добре се насочи към УНИБИТ или по-добре познат като бившия Библиотекарски. Там има далеч по-голям смисъл, отколкото в СУ. Що се отнася до книгоиздаването, имам добра приятелка и бивша колежка от бакалавъра, която завърши книгоиздаване точно в СУ, магистър. Изобщо не работи по специалността, и това едва ли ще се случи. Изобщо този бизнес в родината ни не е много отворен, като че ли за нови кадри, особено.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 515e44ea34
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Ами аз съм с магистратура по История от СУ, да за мен има смисъл. Вярно, аз завърших преди години, не знам сега какво е нивото, но при търсене на работа дипломата за магистър винаги помага. А иначе, не знам какво очакваше? Това не е училище, така че е нормално да се разчита много и на самоподготовка. Колкото до приема, щом на сайта не са качили нищо, отиваш при секретарката, ох пардон, инспекторката на съответната специалност и питаш. Дано е разбрана и да ти даде нужната информация, че като помня Камелия Янакиева... както и да е.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: bc69763476
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Авторе, навсякъде е така, защото университетите са се превърнали в корпорации за печелене на пари от измислени специалности, които са неприложими в нашата икономика (ако има такава).
Моя съвет е да не си губиш парите, времето и здравето в измислени специалности, които ще ти гарантират еднопосочен билет до бюрото по труда (където лелки само високомерно ще ти се подиграват).
Започни някаква (каквато и да е) работа и бе губи време, защото времето лети и после ще се чудиш какво да пишеш в CV-то.
Успехи!
М30

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 326cd6ac82
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ти трябва да си решиш. Аз съм 2ра година в СУ. Със всяка изминала лекция мисля за края на обучението все повече и повече. Със сигурност аз няма да уча магистратура поне за мен ще бъде тотална загуба на пари и време.

 
  ...


...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 326cd6ac82
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Помисли си дали има хляб в тия специалности където искаш да учиш. Най тежко е след 5 години учене да работиш, работа която не е свързана със специалността ти.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 1603b5f653
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   А защо изобщо ти е тази специалност? Какво ще работиш? Защо си губиш времето с глупости?

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: da8730caa1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Има смисъл единствено ако си си уредил държавна работа, за която задължително ти трябва магистратура. В противен случай няма никакъв смисъл.

В магистратура "Архивистика" ще учиш същото, със същите идиоти преподаватели, което и за бакалавър. Пак Андрейчо Лунин няма да идва цяла година, пак разни полуидиоти, които самите те не могат да се оправят в архив, ще се правят, че преподават. Даже някои дисциплини ще са абсолютно еднакви. Ще се видиш с "преподавателя" и ще ти каже "да напишеш нещо".

Ама вие сте си виновни. Защо не написахте една жалба, защо не викнахте "Господари на ефира", за да направят една проверка на хората, които не идват на работа, а се води, че преподават.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 9b4babae4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Вече не си малка, мисли и не учи само за да учиш нещо и после да си продавачка или келнерка!
Аз имам магистратура в СУ ФМЖ-то и съм супер недоволна. Администрацията и преподаватеите са супер без една от тези на които случих, мили и работят, но като се стигна до изпитите направо настръхнах. Толкова нагла история, такова преписване, не знам тия хора дето стояха на изпитите как може да не го виждат. В предния ми университет като те хванат, че преписваш и губиш право за явяване на изпит за една година, ако не те хванат но подозират по написаното получаваш по-слаба оценка от тези, които са учили.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 6e8df62fd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Номер 3, аз съм студент по История, 1 курс в СУ, и искам да ви питам, като човек завършил тази специалност, какво работите в момента?

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: da8730caa1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Най-естествената реализация за човек, завършил история е да стане учител.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: da8730caa1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   #2 e тролът от библиотекарския. Под всяка подобна тема пуска по една реклама на този "университет". Помня, че имаше една тема, дето убеждаваше как, за да си библиотекар ти трябва магистратура.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: bea1a713a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   #13 Струва ми се че ме бъркаш с някого. Много рядко оставям коментари в сайта, а още по-малко пускам реклами за университета. И с кавички, и без кавички си остава университет. Не знам каква образователна степен ти трябва, за да станеш библиотекар. Не съм особено запознат. Завършил съм Библиотекарския, но нещо, което е на космически години от библиотечните науки! :)

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 515e44ea34
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Номер 11, Аз съм в Музея за история на София. Но разбира се, можеш да си учител, да работиш в друг музей или в някой институт.
От 3

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 8acb10d686
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   От авторката: Като гледам коментарите на всички, май не съм объркала в преценката си за образованието в СУ. Нито за магистратурите.
Но съм се решила твърдо да опитам да работя по професията си. Нищо не ми гарантира тая диплома за в бъдеще. За магистратура ще го измислим....
Номер 5 напълно си прав, така е в БГ.
Номер 3 направо направо уби надеждите ми за всякакви магистратури в нашия факултет като каза, че бачкаш в музея. Доста добра представа придобих за бачкането в музея, в предмета ни по музеология. Не е за мене тва хаххаха.
Номер 9 виждам, как си запознат с нещата, сигурно си колега :D Защо не викнахте вие с вашите колеги едни "Господари на ефира" :D
Номер 12 да не съм луда, с тази психиатрия по училищата, всяка вечер дават по новините за агресивни деца, в тези психо-диспансери "училищата".
Номер 8 А защо ли въобще ми тая специалност? , важно е поне да имаш някаква тъпия за висше. Иначе места, за черни работници на всякъде са отворени за същите пари.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 0ee2804545
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   ФЖМК с книгоиздаване е по-добрият вариант според мен. Доколкото съм контактувала с представители на СУ и специално на този факултет, там има качество, което ще ти е от полза. Въпросът е дали ти си достатъчно способно да почерпиш от него. Много хора е провалят от некадърност и след това сипят обвинения. Не обръщай внимание на глупости за телевизионни предавания и прочие негативи бръщолевения.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 240c479229
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Има, да. За архивистиката, "честито". Чака те 800 лв. заплата максимум... Насочвай се в друга сфера.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: bc69763476
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   На въпроса на автора - "Има ли смисъл" - отговора е НЕ !
Ще се обоснова:
1. В момента висшето образование в България бълва безработни клиенти с еднопосочен билет към бюрата по труда...
2. Има разминаване на бизнес и образование - никой не ти гледа вече дипломата, а и специалностите, които университетите бълват са екзотично измислени с цел печалба...
3. Прави контакти, а не си губи времето със зубрене на остарели учебници, които така върло се рекламират от още по-остарелите преподаватели в родните ни ВУЗ-ове...
Успех в живота ! И най-важното - не разчитай на някой в университета да те научи на нещо ново, не си губи времето (младините) и парите, а се опитай да се пориш самостоятелно в живота и да търсиш знанията !

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: da8730caa1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   №17 говори пълни глупости за "ФЖМК с книгоиздаване". Познавам завършили с пълно отличие там, на които аз им правя предпечата. Като цяло съветвам ПЪРВО да си намериш работа и СЛЕД това да запишеш магистратура, която има връзка с работата. В интерес на истината от архивисти все повече ще има нужда, защото тъпотиите на ЕС-то родиха невероятна бумащина и регулации - напр. за личните данни.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker