Бизнес литература - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Бизнес литература
преди: 5 години, 1 месец, прочетена 977 пъти
Здравейте,
някой може ли да препоръча добри четива за човек, който иска да стартира собствен бизнес в България? Интересува ме кои кодекси и правилници трябва да се знаят, както и какви знания трябва да имам например за да съдам бизнес план, да направя предвиждане за печалби, загуби, как се изчисляват данъци.
Искам да отбележа, че не съм тръгнал да се занимавам с нищо, но ми е любопитна темата.
Въпросът е нацочен предимно към хора с икономическо и счетоводно образование: Кое е сено и кое е плява? Като се обърнете назад във времето, кое наистина е имало смисъл да се знае и кое е било загуба на време? Кое е било интересно?
Отново подчертавам че темата е от любопитство и не желая да стана професионалист, така че си спестете коментари от рода на "Няма как да научиш нещата! ", "Не можеш да изкараш висше вкъщи! " и тн.
Също така ме интересува конкретно за България, така че международни книги от типа "self-help" не ми вършат работа.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 1 месец
hash: a0690ad6df
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Абе ти хубаво не искаш "Няма как да научиш нещата!", ама аз това съм го учил 4 г., работя го още 10 г. и пак съм далеч от това да знам всичко, а ти искаш с 2 книжки да откриеш Америка. Аз мога да ти кажа кои кодекси и закони и книги да четеш, но съм убеден, че няма да разбереш и 5% от прочетеното, след като нямаш практика, не си сбълсквал с нещата и изобщо не знаеш за какво става въпрос. То аз не го разбирам, че трябва да се консултирам с човек, който е имал такъв казус и го правил на практика, че камо ли ти. Да не говорим, че всяка година нещата се менят и дори и да схванеш нещо сега, то само след година вече няма да е актуално.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 1e07cbf60d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И, разбира се, понеже съм в български форум, получих точно отговора, който изрично помолих да не получавам.
Коя част от "любопитство" не разбра, за бога?
И за справка:
Завършил съм техническа специалност и аз лично мога да направя това разграничение между полезно и безполезно и за 5 минути да ти нахвърлям интерсни и полезни четива.
Точно за това помолих.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: a0690ad6df
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Добре бе, човек. Щом питаш, ще ти кажа. Аз и горе ти казах, че няма нищо да разбереш, но щом питаш - прочети Кодекса на труда, Закона за счетоводството, Счетоводните стандарти, Закона корпоративното подоходно облагагане, Закона за ДДС, Закона за доходите на физическите лица, Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и всички приложения към тях, както и който да е учебник по счетоводство. За прочитането, чети, пък било и от любопитство, само че пак ти казвам - няма да разбереш и 5% от почетеното и не знам въобще как би ти било полезно, но щом искаш чети.

Това, че форума е български, изобщо не променя факта, че нищо няма да ти говорят нещата, които четеш. Не знам защо се ядоса. Питаш ме и ти казвам, че в твоя случай ти нямаш базата, за да вденеш каквото и да било, а за да имаш базата, трябва да видиш на практика как стават нещата и най-важното някой да ти ги обясни, поне в началото. Аз ако тръгна да ти ги обяснявам, означава да ти преразкажа в 3 изречения това, което съм учил 4 г. ис ъм работил още 10. Нали се сещаш, че това е невъзможно, а и никой няма да тръгне да се занимава.

Освен някой курс по счетоводство да посетиш, че там да вденеш нещо ей така от любопитство, но само с литература няма да стане.

Това се опитах да ти обясня най-човешки - че само с литература не става, но щом се засягаш, твоя си работа. Такива като теб въобще не заслужават да им се отоговаря.

Ето казах ти какво да четеш, дано поне сега си доволен, но подозирам, че пак няма да си. Ако смяташ, че ще разбереш прочетеното, чети, няма проблем.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: a0690ad6df
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   И пак ще повторя, че дори и да разбереш нещо, най-вероятно до 1-2 г. няма да е актуално.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: ff47b9382d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Да, най-човешки каза нещо, което ти казаха да не казваш... Просто предай и формацията или си мълчи... Човешкото его е ужасно нещо.

 
  ...


...
преди: 5 години, 1 месец
hash: a0690ad6df
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Щом предпочитате да премълчаваме истината, моля не четете коментарите ми в темата. Най-лесно е да мълчим, но това няма да промени факта, че при счетоводството нещата не работят както при техническата наука - сядаш, прочиташ това-онова и започваш да вдяваш любителски.

Това се опитах да обясня, че на автора няма да му свърши работа литература, а щом иска да се запише на курс или нещо практическо. Или най-малкото някой да му обясни. Дори и аз тук мога да му обясня, ако има конкретен въпрос, не ми е проблем. Но така със сухо четене няма да стане.

Иначе можем просто да си мълчим из темите, но не мисля, че има файда. По-добре да ме вземете за някой Ганьо, отколкото да имате нереални очаквания, които предполагам няма да помогнат никому. За мен това по би имало смисъл, отколкото да си мълчим или заблуждаваме.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 50d5d46458
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Така. За да ти се каже какво да четеш, трябва да се знае какво искаш да си ти в тоя бизнес.
Счетоводител няма да си, значи ще си наемеш или ще имаш партньор, най-добре е да имаш и юрист партньор (евентуално един човек за двете). После ще ти трябва човек да се занимава с клиентите, хора за производството... Ако правиш всичко това сам, най-вероятно ще си стоиш в гаражната търговия.

Отделно от сухата теория, която ще ти отнеме поне година ежедневно четене ако не се задълбочаваш, на ум ми идват две книги на Радослав Благоев:
1. Бизнес над червената линия
2. Хвани Жокера.

Не съм сигурен доколко са за начинаещи, но все отнякъде трябва да се започне. Започваш ги и след това неясните неща ги търсиш в други книги. Ще ти стане ясно какви партньори да си намериш за да оправяш се оправиш с документация, бизнес планове, закони, работници и т.н.

Виж и книгите на Джон Максуел дават обща култура по темата.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 1e07cbf60d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   От автора:
Първо, блодаря на номер 7 за изчерпателния отговор.
Що се отнася до цчетоводителя: Разбирам на къде биеш и знам колко е сложно.
Можеше да си спестиш много писане и пак да ми бъдеш полезен. Не знаех, например, че съществъват отделни курсове по счетоводство, но сега ще се поинтерсувам от такива.
Що се отнася до актуалността: Ако абсолютно всичко губи давност след 2 години, то това означава че 4-те ти години образование са безсмислени.
На мен ми обясняваха същото за технологиите - че докато завърша нищо няма да е актуално. И познай-всичко е актуално. 5% от нещата се обновяват, но не се променят напълно и туй то.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: a0690ad6df
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   8, не са точно безсмислени, защото ти научаваш принципите, които са актуални към момента, а после само следиш промените. Едно е да знаеш принципа и само да награждаш във времето и да се адаптираш към промените, друго е да го учиш от начало.

Иначе за курсовете има такива, даже преди имаше и безплатни към бюрото по труда за работещи. Но сега не знам дали съществуват все още. Но платени поне би трябвало да има.

Радвам се, че си схванал за какво говоря. Но не съм имал намерение да се държа арогантно, а просто да обясня каква е реалността, за да нямаш грешни очаквания.

Между другото ако някой ден си направиш бизнес, не е лошо да поназнайваш това-онова за счетоводство и данъци. В основата на счетоводството всъщност стоят основно разходи, приходи, печалба и активи/пасиви и по-точно тяхното отразяване и планиране дори. Това винаги помага в бизнеса.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker