Българска филология или психология ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Българска филология или психология ?
преди: 5 години, 2 месеца, прочетена 1844 пъти
Здравейте, дванадесети клас съм, вече наближава април месец, а аз още не съм се ориентирала на къде ще тръгна след като завърша средното си образование. Много мисля, чудя се и не мога да реша какво точно искам, а и в какво ще имам възможността да се реализирам. Преди две години бях категорична, че искам да запиша психология, но с течение на времето повечето хора, с които споделях това мое желание, ми отвръщаха с доста скиптични мнения. Бива ме в есетата, в разсъждаването, дори от доста малка пиша стихове, които споделям в социалните мрежи, просто за естетическа наслада. Не знам дали имам голям талант, аудиторията ги харесва, което ме кара да се чувствам адски щастлива от този факт. Мечтата ми е един ден да издам моя лична стихосбирка. Точно това ме насочва към българската филология. Много е трудна, но и реализацията и не е толкова обширна. Много се колебая, мислела съм и за философия, като цяло в главата ми е една огромна каша. Също така се съобразим и с това, че през цялото ми образование ще трябва да работя и да се издържам сама. Крайното решение ще бъде мое, но искам да чуя и вашите мнения, защото е съвсем друго да чуеш гледната точка на този отстрани. Благодаря ви, предварително, че отделихте време да изчетете всичко това!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 2 месеца
hash: d174727e61
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   И с трите можеш да бачкаш в МакДоналдс, няма разлика. Ако искаш после да можеш да работиш за повече от стотинки на месец - ИТ сферата или технически направления. Дори и английската филология има повече реализация от изброните.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 9f232c5f9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Психология и филология не са специалности, които имат силна реализация в моментното състояние на страната. За да издадеш стихосбирка, не ти трябва да си филолог, а да имаш талант и какво да кажеш. Работи върху това, чети, развивай се, ходи на литературни представяния. И си подобри грамотността, не е нормално да пишеш "скИптични", когато си 12-ти клас и матурата ти е след по-малко от 2 месеца. Пунктуацията също.

Имай предвид, че филологията е тежка специалност, изисква се брутално много четене на литература, познаване на диалекти и какво ли още не. Критериите в последните години са силно занижени обаче, затова не мисля, че при записване на тази специалност, ще попаднеш в мотивираща среда.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 5d138b75d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   С българска филология ще станеш учителка. С философия -вероятно безработна, ако не си намериш случайно място като учителка. С психология - повече шансове, но пък сега всеки учи психология, защото е модно, та не знам колко ще има работа.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 9d1063f946
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ако търсиш добра реализация те съветвам да избереш психологията, сестра ми работи като психолог и заплатата и е три пъти колкото минималната, доволна е от работата си и няма забележки, но все пак ти си преценяваш.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 46c2ea6288
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Не ставаш за българска филология, неграмотна си.

 
  ...


...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 50e7bea886
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   С филологията ще станеш учител, за друга реализация не знам. Можеш да си издадеш стихосбирка и без да учиш българска филология. Какво мислиш за логопед? Ще работиш предимно с деца, ще имаш възможност за собствен център, ще можеш да работиш и в училище.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 91e95a79a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   На България и трябват учители!! Плюс това заплатите им станах добри , а и ще се подобряват, така че изобщо не е лоша реализация.. :)

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 33e09dd8d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Като човек, завършил английска и немска филология, и работещ по специалността в чужбина, те съветвам в никакъв случай да не учиш българска филология. С това би имала шансове за реализация само и единствено в България. Психологията е хубава специалност, но още по-хубава и вървежна, поне на Запад, е социална педагогика. Днес погледнах на сайта на трудовата борса - само във Франкфурт свободните позиции бяха на 20 страници.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: b832aa4c1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   С българска филология учителка, те масово застаряват и ще си намериш работно място. С другите две безработна.
В момента пари се печелят в IT фирми или медицина, ако завършиш и заминеш за чужбина.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: a73be7f928
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   С Психологията няма да можеш да се реализираш... а с филологията само учител... ако ти допада...

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 89a3fd3e40
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Само ще ти кажа да следваш сърцето си. Аз завърших БФ, не съжалявам изобщо, беше страхотно преживяване. Пък и... издадох първата си стихосбирка. :)

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: cd785c0d13
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не разбирам защо всички търсят мнението на другите?!Трябва да взимаш сама решенията,ти знаеш кое е най-добре за теб и какво харесваш.Очакваш непознати във форум да ти казват какво да правиш с живота си ли?Ние можем да ти кажем да скочиш от мост.Вече си голям човек,трябва да бъдеш самостоятелна и уверена в изобра си,защото в противен случай цял живот ще те бута вятъра насам натам и няма да си нищо повече от една марионетка без собствено мнение.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: b632d38b17
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Здравей. Успешен и отлично заплатен млад психолог съм (с няколко академични звания в тази насока), прилагащ практически наученото в своята работа, ето защо няма да скандирам за или против някоя от изброените възможности, включително за психологията като специалност, въпреки че логически би следвало да сторя именно това.

Защо не? Защото това, за което търсиш мнение отстрани, е твой личен избор и твое решение, последствията от което ще носиш на своите плещи. Никой друг не отговаря за бъдещето ти, и макар да го осъзнаваш отлично, ти търсиш някой, който да ти каже къде е по-добре, където ти е по-сигурно, къде ще има гаранция за успех... Но животът не работи така. Той е движение, промяна. Не е инертен, не седи на едно място. И в него гаранции не съществуват. Нито за любов, нито за работа, нито за успех в дадена област.

Има успешни личности. Има и неуспешни. Има от двата вида и в психологията, и в литературата, и в техническите среди, и в спорта. Навсякъде. Един успешно реализиран човек ще ти каже, че е трудно, но си струва. Ще ти каже, че успехът е въпрос на много усилия, много практика и много, много труд. Ще ти каже, че пътят напред е вълнуващ, но не е лек и не е за всеки, и за високите постижения се заплаща по един или друг начин всеки ден, всяка секунда. Даваш в жертва мързела си, желанието да зарежеш всичко и да си почиваш, данъкът обществено мнение, голяма част от свободното си време... Това е неговата визия, неговият опит.

Друг, който не се чувства удовлетворен от работата си, ще те разубеди. Ще го чуеш да казва: "в тази ниша няма работа, ще си изгубиш времето", "не става нищо", "зарежи". Ще се опита да те убеди, че сега не е подходящият момент, че всички лъжат, че тук или там няма хляб и няма смисъл. Ще бъде циничен или смазан, тъжен или агресивен. След разговора с него ще се почувстваш без път. Защото така се чувства и той. Защото това е неговата визия, неговото постижение, неговият опит.

С каквото и да се захване, човек може да преуспее. И финансово, и като личност. В България или в чужбина, където поиска. Въпросът е колко си готова да платиш. Еднакви усилия са нужни, за да станеш изключителен психолог или учител, или изключителен лекар, програмист, шампион по бокс и т. н. Да, това са коренно различни направления. Но, да, еднакво огромни усилия и воля ще трябва да влагаш ежедневно, независимо кое ще предпочетеш. Защото успехът не е разстояние от точка А до точка Б. Той си има начало, но няма край, няма стоп, няма "вече мога да си почина и да гледам отстрани". Той е като градинско цвете: ако не се грижиш за него, си отива. Независимо колко си вложил, спреш ли да се развиваш и да работиш, кулата много лесно може да се срине до основи.

Ето защо е добре да смениш посоката на мислене. Не мисли за гаранциите, защото такива не съществуват. По-добре помисли за това какво наистина обичаш; какво разтуптява сърцето ти, когато го правиш. Кое ти помага да се чувстваш повече теб, дава ти удовлетворение, смисъл, заряд. Кое често пъти те извисява, когато се чувстваш някак празна, и те кара да се усетиш горда, изпълнена, дори щастлива...

Не бързай, дай си достатъчно време да помислиш. Прочети много повече за това какво и как работят професионалистите от различните специалности, които си описала. Това е много важно, защото ще ти отговори на въпроса: "какво мога да правя с наученото, след като завърша". Дай си достатъчно време за проучване и четене, и не пренебрегвай една информация за сметка на друга, тоест, проучи добре. Това ще ти помогне в решението.

После, когато имаш отговора и ти се струва, че това е твоята посока засега (защото никое решение не е сега и завинаги, макар да ти се струва така в този момент), прегледай щателно специалността в различните университети. Сравни учебните планове, местоположението на ВУЗ-овете (кой ти е най-удобен по отношение на пътуването), проучи таксите и формите на обучение (щом ще работиш, може би ще търсиш опция за задочно обучение). Ако имаш възможност, иди на място преди приемните изпити, разгледай, усети въздуха и атмосферата.

После давай смело. :) Газ до дупка и право напред! Ако се трудиш здраво и непрекъснато актуализираш знанията и уменията си, успехът нито ще закъснее, нито ще те подмине. Желая ти попътен вятър и много светлина по пътя!

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 282144561a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Въпреки че твърдим противното, българите /или поне един голям процент/ сме коне с капаци. Много, наистина ограничени. И образът на Бай Ганьо неслучайно е откриваем във всеки втори. Все пак сме тарикати...
Много ми бе неприятно да прочета коментари от сорта "с българска филология можеш да работи само като учителка" - първо, това не е така. Възможно е да се реализираш като преводач, публицист, литературен критик и т. н. Второ, учителската професия изобщо не е за подценяване. Преди тези хора са били народните будители... сега в България се смятат за неуспели в друга област. Докато имаме подобен начин на мислене, образователната ни система ще бележи само падения.

Сега съм въпроса на авторката:
Психологията ми се струва интересна специалност. В СУ "Св. Климент Охридски" е една от най-желаните, което прави приемането по-трудно.
Истината е, че голяма част от кандидат-студентите /а и настоящите студенти/ имат нереалистична предпоставка за попрището на психолога. По мои наблюдения мнозина се подвеждат по американските филми - богати хора дават купища пари за сеанси с психолози. В нашата мила родина нещата не стоят така. За българина все още е нещо срамно да потърси професионална помощ и посещенията при психолог/психотерапевт свързва с лудост. Голяма част от завършилите психология намират работа като училищни психолози. Малцина отварят собствени кантори.

В историята си сподели своето съкровено желание - да издадеш своя стихосбирка. За това не се изисква определено желание, а талант, хъс... и известни финансови средства. Ако все пак желаеш академичната ти насоченост да е в тази област, Българска филология е чудесен вариант. По време на обучението се развиват уменията за създаване на литературни текстове, придобива се критическо мислене и т. н.
Друг вариант е Културология - "философия на културата", понеже е обогатяваща специалност. Преди месеци попаднах на момиче, завършило въпросната специалност в СУ и издало стихосбирка.
Специалността "Драматургия" в НАТФИЗ определено би развило стила ти на писане и въображението, творческия подход.
А ако желаеш да се занимаваш с издателска дейност - Книгоиздаване /отново в СУ/.
Ако изпитваш колебания, ти предлагам две неща:
1. Взимаш си кратка почивка - т. нар. "Gap year". Записваш се на курсове по поезия /в Интернет ще намериш много школи, които предлагат/, участваш в литературни конкурси... Записваш се и на курсове по психология, както и четеш книги в тази насока... и след това избираш това, което ти е по-интересно.
2. Следваш и двете специалности едновременно. При висок резултат това е постижимо - не съм сигурна дали във всички учебни заведения, но в Нов български университет /НБУ/ я има тази възможност. След определен курс ще можеш да изучаваш едновременно "Българистика" и "Психология".
в Нов български университет има магистърска степен по "Творческо писане" и по "Литература, книгоиздаване, медии".

Успех! Дано вземеш най-правилното решение за теб и сбъднеш мечтата си!
Д. С.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker