Как да разпознаем интелигентния, етичния и моралния човек? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Как да разпознаем интелигентния, етичния и моралния човек?
преди: 5 години, 2 месеца, прочетена 1327 пъти
Всички от нас в ежедневието си срещаме най-различни хора на улицата, на работа, в магазина, в трамвая, въобще на най-различни места. С някои влизаме в контакт поради най-различни причини и започваме разговор по конкретни въпроси от всякакво естество. Разговора може да продължи 1 час, 2 часа, независимо колко време. Такива разговори сме водили с много хора в продължение на месеци та дори и години. Какво впечатление са оставили те в нас и можем ли за себе си да ги определим като интелигентни, етични и морални. Зная, че тези човешки качества не се откриват или усещат от един-два разговора, но все пак добиваме някаква представа за тези хора. Как можем да кажем, че този човек е интелигентен и по кои признаци определяме неговата интелигентност? По това, че говори за много неща за които ние може въобще да не сме чували, или дава цитати от книги на известни автори и не на последно място ни казва какво висше образование е завършил. Висше образование ли! Много хора си мислят, че всеки висшист е интелигентен, а дали това е така!! Вие кажете според вашите разсъждения.
Ами качеството морал какви човешки ценности включва в себе си. Допустимо ли е един морален човек да лъже, да краде, да злоупотребява с доверието на другите, ако е на власт в държавно учреждение да го интересува само личния му интерес, а не интерса на народа. Явно, че такъв човек няма морал, но как вие от няколко разговора с такъв човек ще разберете, че този човек няма никакъв морал или поне да допуснете, че му липсва морал.
Сега относно етика. Етиката и морала са свързани. Етиката се занимава с моралните принципи които ръководят човешкото поведение и делата му в обществото, като например какво е добро и лошо, правилно и неправилно. Отношението на човек с хората и като цяло в обществото трябва да се ръководи от най-висши морални принципи: да не лъжеш, да не злепоставяш хора, да не си арогантен, да не мразиш, да не обиждаш, да помагаш на другите със съвет и знания в онова в което си сигурен, че е вярно и е от полза за тях. Да си добър с всички в обществото.
Вие можете ли да разпознавате тези три човешки качества в хората с които общувате по-често, а и не толкова често, в живота ви. Каквото и да говорят хората на думи, изражението на лицето им говори за тяхните скрити мисли. Надявам се да се научите да слушате зад думите на човека.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 2 месеца
hash: 231b9f76db
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Интелект, етика и морал са разнообразни клонове които се преплитат. Човек в различни етапи и ситуации може да е интелигентен и да има познавателност във дадена сфера. Етиката е съвкупност от поведения които човек може да изрази отново, пак във различни ситуации. Морала пък е съпроводен от вярванията или съзнанието за правилно и грешно, последвани от решенията. Отново, интелекта може да повлияе върху етиката и морала или обратното.

Парадокса идва там че човек може да е интелигентен, обаче пък етиката и морала да му куцат. Има и глупави хора които пък са много по-морални и етични от такива които пък се водят интелигентни. Отново, висшето образование не е фактор.

Образователните системи учат хората обикновено теория, като подготвя участниците да заемат длъжности на работници и/или професионалисти. Във училище / университет обаче не се фокусира практика и/или предприемачество което да стимулира индивидите сами Те да разберат парите и как да ги правят и/или по-скоро да градят нещо със креативност, иновативност и което да дава работа на други, да развива пазара. Теория и практика трябва да вървят ръка за ръка. Вижданията за образование са и във двата края.

Задълбочено в темата, аз се определям като интелигентен човек, както и глупав човек. Има толкова много което не знам. Това което знам може да е много, но е съвсем малко в предвид цялостната съществуваща информация която е разпределена из между човешкият капитал.

Иначе, аз също предпочитам да съм сред интелигентни хора. Не ми харесва простотията и деградацията. Обикновено, хора със професии и развиващи свой бизнес се водят хора които са интелигентни. Пак парадокс, дори някой да е с професия, не е задължително да има диплома. Опита на човека може да е въз основа на това че е имало кой да подаде ръка за да може чрез практика и теория във дадена сфера, човек да развие дадено познание и опит. Тогава, теорията от университета няма значение, защото я няма практиката.

За това студентите трябва да четат и да търсят възможности и за развиване на опит, а ако ще и чрез доброволстване. Правене на лични проекти е част от личностното развитие и даващо експериментална платформа която включително развива потенцияла а и също, спомага за това човек да се продава по време на интервюта ако не е със съзнание на предприемач, а на работник спомагащ нечия идея / бизнес.

Отново, има преподаватели, има и лекари, зъболекари и хора със професии които са и умни, или пък са производители и търговци и развиват пазара, както и изнасят продукти/услуги на вън, обаче пък не са етични и/или морални. Има хора които са необразовани, непродуктивни, обаче добродушни. В много случаи хора които имат малко дават повече на други от колкото хора които имат много. Има и хора които са и точно необразовани, без морал и етика и са проблемни. Комбинации всякакви ако питаш мен.

Обикновено, ако става въпрос за 'networking', тогава обикновено хора със професии и / или бизнеси (според зависи умствената нагласа), организират и/или участват във такива събиранки, където хора изграждат контакти със други 'себеподобни' за потенциална взаимопомощ и/или със други думи потенциално извличане на полза в бъдеще, от това че се познават. От капиталистическа гледна точка, изграждането на контакти е важно. Всъщност отново, това не е много внедрено във културата на болшинството поне във развиващите се страни.

Такива интелектуални, морални, етични хора също показват обикновено и една страна, която бих определил и като по-формална, изкуствена.

Аз пак мога да изразявам трите пред непознат, обаче ако съм със стар приятел с който се познаваме от 20 години и сме израстнали дето се вика и сме си ние, колкото и морален, етичен и интелигентен да е някой, ами ако реши да пръдне дето се вика, или реши да 'улигофренясва', ще се засмея. Той ще да си е той както го познавам, или пък той мен от 20 години и сме израстнали заедно...?

Тук идва и другият въпрос. До колко приемаме останалите? Колкото по-възрастни стават хората, толкова по-трудно се изграждат и приятелства и/или пък контакти. Отнемат много енергия и съзнателно социално участие. Като деца, тогава приятелствата стават съвсем по-лесно, без усилие, без замисъл. Всичко е естествено. Скарат се, след две деца, след два часа пак играят заедно.

При възрастните е друго. Твърде интелигентни стават, твърде наранени покрай опита си с израстването.

Идеализъм не съществува, освен в главите ни, може би.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: c304be7b36
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Номер 1 благодаря ти за отделеното време да напишеш своя искрен коментар. Развесели ме като каза, че ти се определяш за интелигентен човек както и глупав човек. Много са малко хората, които ще си признаят, че са и глупави. Ти не ми звучиш като глупав, напротив мисля, че си доста интелигентен само, че не се страхуваш да покажеш някои твои слаби черти. Не знаенето на някои неща не е липса на интелигентност, а неспособността да вникнеш в тяхната същност. Обикновено повечето от хората се мислят за интелигентни, особено в този сайт. Според мен първо трябва да разберем какво е интелигентност и от там да си обясним морала и етиката на човека. И така интелигентност е способността на нашия разум да мислим логично и да вникнем в същността на нещата. Един пример: Истина ли е, че Вселената е произлязла от Голямата експлозия? Всички учени физици приемат тази теория за вярна. Аз пък смятам тази теория за най-глупавата и ще обясня защо. Според теорията и според Стефен Хокинг, "най-големия учен в света" теорията е "вярна" защото от наблюденията с телескопа на Хъбъл всички галактики се разбягвали една от друга, както при експлозия. Тогава излиза, че галактиката е до там до където е стигнала материята, а какво е по-нататък никой нищо не казва. Но нали същите учени казват, че галактиката е безкрайна. Значи сами си противоречат. А Стефан Хокинг казва, че галактиката е произлязла от една свръх малка частица с размерите на един протон, който експлодира. Колкото и големи да са тези учени за мен тази теория е глупава. В Хиндоизма има много по-логично обяснение за произхода на Вселената.
Със същия разум ако разсъждаваме задълбочено ще стигнем и до отговора, че има БОГ, така както са стигнали до това заключение велики умове като Нютон, Плато, Айнщайн, Уолъс, съвременника на Дарвин и още много други. Така, че според мен от истинската интелигентност произлизат и другите два добродетели- етиката и морала. Човек не трябва да е завършил университет за да е морален и етичен, а просто трябва да е духовно просветлен. Истината е в Душата, а Душата е част от Бога, твореца на всичко във вселената. Който духовно е прогледнал неговото поведение е етично и морално. Такъв човек не може да лъже, да краде, да си преписва качества които няма. Той е откровен във всичко, но там където трябва да премълчи нещо не го казва. Духовно прогледналия човек е истинския човек, с него е лесно да се общува и можеш да му се довериш.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 231b9f76db
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Здравей N3, от N1.

Обърках се и прочитайки коментара, вече мисля че замисъла на заглавието е било ориентирано конкретно виждания спрямо религиозна перспектива и наука.

Откровено, болезнено откровено. Писах във друга тема един подобен коментар, като споменах че живея със момиче от Нигерия в момента. Пак относно спрямо вижданията ти за морал и етика, смея да кажа че религията е инструмент. Това дете с което живея има родители пастори. Тя е адски религиозна а темите ми с нея във къщи са винаги относно църквата. Не я интересува друго, не се и осъзнава че човек може да има други интереси. Както й да е, адаптивен съм. Не знам как си плаща в предвид че образованието е скъпо, не знам как се и издържа в предвид че родителите й са пастори и то във Африка. Знам че няма много финанси в предвид че ме моли понякога за монети за автобус, както й виждайки рафта й във хладилника. Не се къпе редовно, не си мие зъбите, ръцете, нито си пуска винаги водата след като ходи до тоалетна. Цялото й свободно време се върти около университет и църква, като църквата в която ходи е от други студенти (отново повечето чернокожи). Знам че е по-млада от мен, знам че минава през неща през които минах аз и че израства бързо. Знам че й
е трудно и във главата й в момента са какви ли не неща и че се променя бързо. Знам че понякога си взима дребни неща от мен от хладилника, включително използва и моята тоалетна хартия. За 6 месеца не е купила и една ролка. Много е мърлява, но не я съдя. Всъщност изпитвам голяма емпатия заради трудностите през които минава, така че макар да съм мъж се грижа за нея колкото мога, все едно ми е близък човек. Веднъж ходих в нейната църква, като единствената друга бяла (не съм расист, хуманист съм) беше германка. Една друга чернокожа дама която водеше литургията или както му се казва, ме гледаше постоянно. По едно време се отпусна и говорейки за Бог, започна да говори за себе си, живота си, да се опитва да вдъхва кураж, говореше за съкровени лични проблеми през които е минала, включително за комплекси и че дори искала преди да има дете от бял човек, да имало детето й руси коси и т. н. Със смъкнати карти на масата, тази женица беше болезнено откровена. Определено се чувствах много странно. Интересното е че Аз пък съм гей. Никога няма да мога да имам жена и деца, а това не е избор. Иска ми се да можех. Както й да е. На това място, през цялото време си казвах 'ако разберат че съм гей (макар да не ми личи), ще ме пратят във ада сигурно и мен и всички като мен'. Само защото човек вярва във нещо, не значи че е истина. Всичко става с образование. Работата е там че човешкият мозък се промива от младини, като религията допълнително интегрира морални виждания и ценности, ако ще дори вярването за това че брака е между мъж и жена. Честно казано, пет пари не давам дали брака е между мъж и жена. В днешно време е демоде, а сестра ми дори не е омъжена а има дете. По вярванията на религиозните, племенниците ми са копелета. Тези религии и църкви не са за мен. Това е само перспектива, включително и твоята, както това което пиша е и моята. Част от интересните черти при човек са нуждата за принадлежност и идентичност към нещо, ако ще да е организация, нация, религиозна, културна или каквато й да е група. Това изгражда и тази идентичност на 'ние', като същевременно отхвърля други и изгражда 'те', изграждайки дизбаланс. Не съм изцяло атеист, не ходя на църква, вярвам че има нещо по-силно от мен, вселена ли е, бог ли е, както иска всеки - така да го нарича. Във религиите и начина по който са написани не вярвам, защото ги виждам като античен инструмент за управление на човешките маси чрез емоции, подобно на медиите във днешно време. Плюс това, ако християните са прави, то хиндуистите, евреите и мюсюлманите са грешни, или обратното. Никой де факто не спазва религията както трябва и всеки се води грешник, подобно на тези които съдят мен за това което не е избор. Не смея да определям никой като интелигентен, защото силни и слаби страни има винаги във разновидни форми. Всеки накрая знае за себе си.

Както й да е, ако иска човек да медитира, ако иска да се моли, ако иска да спи. Душа, енергия - всеки нарича това както го разбира за себе си.

Колкото до това от къде сме тръгнали, нямам си и на идея. Не съм религиозен, но това не значи че не се опитвам да съм добър човек. Същото важи и за теб и други хора. Както писах във първият ми коментар, комбинации има много. Иначе това относно космоса и взривовете, тялото ти излъчва радиация, а ти консумираш от хранителни за нас продукти калции, магнезии, желязо - неща които са и във твоето тяло. Уникални сме. Това е. Нека се радваме който както може на живота. Не се мъча да пасвам, както и други на теб. Реално на хората не им пука какво мислят други, защото така или иначе остават неразбрани. Интелект, морал, етика може да се види във всеки под различни форми.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker