Неориентиран кандидат-студент - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Неориентиран кандидат-студент
преди: 5 години, 1 месец, прочетена 1864 пъти
Тъй като наближават съвсем скоро ДЗИ(държавните зрелостни изпити), а аз още не съм решил накъде да ''поема'', реших да се допитам до вас относно мнението ви за качеството на нашето образование(конкретно висшето). Живея в малко населено място, където няма голяма перспектива да се развивам в личен и професионален план, затова съм решил да опитам да се установя в София. От ранни години съм доста екзалтиран около компютрите(най-вече ме вълнува ООП и UNIX базираните ОС като Линукс и БСД), затова съм решил да кандидатствам в някой от университетите, които предлагат специалности, ориентирани към ''ИТ технологиите''(в кавички, защото е много обширно понятие и обхваща много области като ''Програмиране'', ''Компютърни мрежи'', ''Компютърни науки'', "Информатика'' и всякакви други трактовки), но съм крайно незапознат относно университетите. Желанието ми е да се ''откъсна'' от хабитата си и да изляза извън зоната си на комфорт, затова предпочетох София. Не съм много добър ученик(но съвсем не съм и толкова лош) и затова изпитвам известни колебания. Падам си леко интровертен и като цяло съм много ''минорен'' тип(не обичам шумните места, чалгата и простотията - неща, които са на почит сред връстниците ми). Имам много неясноти и ще се радвам ако ми дадете съвети относно различните университети(разбира се, знам че мога и сам да попитам на някой техен имейл и не очаквам да ми ''поднесете'' всичко ''know-how'' наготово! Дано не съм повдигал във вас съмнение, че съм поредния ''всезнайко'', който иска само да ''изкара'' едно виШУ(дано схванахте иронията! ). Ще се радвам да чуя мнения от вече завършили или настоящи студенти! Конкретно висшите учебни заведения към които съм се насочил са:
-ТУ София
-Факулитет по Математика и Информатика
-Висше училище по телекомуникации и пощи
-Университет по библиотекознание и информационни технологии(УниБит)

Това са личните ми предпочитания, базирани на ''задълбочен'' мой анализ относно специалностите, които предлагат.

Дано не съм ви доскучал дотук, хаха! ''Историята'' ми се получи малко като монография, за което съжалявам!

Та, нека обобщя малко, защото се получава един ''бълвоч'' от думи!

Въпросът ми към вас е: В кой университет според вас е по-добре да кандидатствам? Наясно съм, че няма как да ми ''налеят'' знанията и да науча всичко в университетите. Не ми се иска да ''изпадам'' в стагнация и да тъпча на едно място в един безкраен цикъл. Имам желание да се развивам.

Това е от мен и с нетърпение очаквам вашата обратна връзка!

П. С. :Извинявам се, ако съм допуснал правописни и пунктуационни грешки!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 1 месец
hash: d535215b0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не уча програмиране в момента, но го учих в училище такава ми беше специалността. Няма да съжалиш, но те предупреждавам че лекарите пасти да ядат пред програмистите, ще имаш много материал за учене. Иначе много се радвам, че оставаш в България, защото в крайна сметка бъдещето на държавата е в нашите ръце!

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: c7e23cd3ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Едно не разбирам... защо вместо да вземете да се ограмотите, все се извинявате за допуснатите правописни и пунктуационни грешки?

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 1eb04cdbbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Здравей! Личното ми мнение е, че най-добрите места в страната, където може да се подготвиш по това направление са СУ и ТУ.
- ТУ: Дава сериозна теоритична подготовка по спецаиалността. Минуса му е, че особено в 1-ви курс са широко застъпени предмети от рода на Физика или Материалознание, които реално няма да ти потрябват, но така или иначе трябва да ги учиш и да ходиш редовно на упражненията, защото иначе няма да получиш заверка. С една дума - пада яко учене, но от там излизат много кадърни кадри.
- СУ (ФМИ) - Поне до преди години там имаше много кадърни преподватели. Програмата обхваща всички аспекти на компютърните науки - като се започне от математиката, мине се през ООП, Логическо и функционално програмиране, мрежи и се стигне до компютърна графика и изкуствен интелект. Важното е да се отбележи, че в задължителните дисциплини дават основно теоритична подготовка. Но за сметка на това има голямо разнообразие от избираеми дисциплини, в които може да учиш нещата, които ти е интересно. Преди години много избираеми се водеха от млади ентусиасти, повечето току-що завършили и беше много полезно и забавно.
- За другите 2 университета не мога да дам никаква информация за съжаление.
Сега някои умници ще ти кажат: "Защо да се занимаваш да учиш 4 години в СУ или ТУ, като същия резултат ще го постигнеш за 4 месеца в СофтУни". - ами защото няма да го постигнеш. Аман от прграмисти, които не могат да преобразуват число между 2 различни бройни системи.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 699f315f8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От както ИТ се разчу като реализация с високо заплащане, изведнъж се навъдиха много запалени хора по компютри, математика (а уж никой не я обичаше) и т.н. Все пак изкарай матура по математика, ако си решил и ти да ставаш ИТ специалист.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 5f567e79b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Момче, много ти се радвам на ентусиазма и желанието за развитие. Ти не си неориентиран, ти знаеш кой си. Съветвам те да избереш между ТУ и СУ, няма да сбъркаш. Успоредно с това се запиши в софтуни, или направо там, те ще ти подсигурят и диплома за висше образование. Само напред и се радвам, че има такива деца, като теб:) Успех!

 
  ...


...
преди: 5 години, 1 месец
hash: c4b694515c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Аз уча в СофтУни и там е едно добро място, особено сега с новите лектори, нещата вече са сериозни. Аз съм доволен.
Иначе, според мен най-добрия вариант е ФМИ някоя академия (ИТ таланти, Телерик и СофтУни са адекватни места, където те учат на практика не само теория).

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: d5988cfa66
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Софийски университет е за теб. Този "Факултет по математика и информатика" е към Софийския. Препоръчвам ти го, защото и аз завърших този университет и съм доволна. Хубаво е, че си се насочил към София. Тук има много повече възможности за реализация. Искам само да споделя, че мои познати, които бяха в процес на изучаване на различни компютърни специалности в Софийския започнаха да работят като стажанти, когато бяха 2-3 курс и не само, че успяваха да учат и работят едновременно, ами и много добре им заплащаха за да ги учат, защото реално в практиката е различно. Важното е да учиш, това което ти харесва, защото после цял живот ще го работиш ;д Успех!

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 78989d3533
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Хубавото при компютърните науки е че няма да се наложи да работиш сред хора, а ще си вършиш работата от вкъщи.
Повярвай ми аз се МРАЗЯ за дето завърших финанси и сега в момента съм сред изроди и взимам минималната заплата.
Работя в производството с база данни.
М30г.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 35c152b55e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Как си с математиката? Ако ти е лесна ФМИ е за тебе, ама ако не е и на късмет влезеш до месец ще си прекъснал. Знам го от приятели. Иначе е най-доброто място. А пък в ТУ-София ще те спукат от инженерни предмети. Ама от миналата година има и нова специалност Информатика и софтуерни науки. Там има математика като във ФМИ ама е по-лесно. Сега ще се напълнят коментари за Софтуни или Телерик но аз ще ти кажа, че и докато си студент можеш да се запишеш и да караш и университет и 1 от тези. Даже можеш да гледаш видеата без да плащаш и да ходиш на изпити. И като научиш някой неща започни и да си правиш някакви проекти. Това е най-доброто за учене да си пишеш сам неща.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: f9afde6155
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Моля те не се записвай в никой от избраните от теб университети. Само Софт Уни или Телерик академията. Успех!

 
  ...

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 34d45cde54
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   3,

Хайде стига глупости, Петко

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 512362f16b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Абе в старите държавни унита се учат математики. Реално колко му трябва на един кодер? За него трябва повече логическо мислене.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: ace8038701
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Номер 12, можеш ли да посочиш кои точно учебни дисциплини развиват логическото мислене?

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 9648a1e180
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Провери акредитациите на всички университети, които си си набелязал. Посети Деня на отворените врати, ако предлагат такъв. Потърси мнения от настоящи студенти във въпросните висши учебни заведения.

Ако си се насочил към софтуерното инженерство, най-доброто място е СУ "Св. Климент Охридски" - Факултет по математика и информатика. Засилено се изучава математиката, така че ти е необходима добра предварителна подготовка. Препоръчвам ти да разгледаш сайта им: https://fss. fmi. uni-sofia. bg/ Има подробна информация относно дисциплините - качени учебни планове, информация за кандидатстването, срокове и т. н.

Ако желаеш да бъдеш хардуерен специалист -> Технически университет - София - имаш богат избор от специалности, част от които е възможно да се проведат на чужд език. Друга добра възможност е СУ - Физически факултет (специалност Компютърно инженерство).

Не си споменал Нов български университет - модерно оборудване (за подобни специалности базата е от голямо значение). Таксата е висока, но има възможност за стипендии. Съществува и опцията да следваш две специалности едновременно (при желание и висок успех по време на следването). Чувала съм добри отзиви относно обучението по Мултимедия и компютърна графика; Мрежови технологии.

Относно Висшето училище по телекомуникации и пощи - напливът не е особено голям. Освен това следването продължава 3 години, тоест ще бъдеш "професионален бакалавър".

Ако си предприемчив и желаеш да се занимаваш и в областта на бизнеса - в УНСС има поднаправление Приложна информатика, комуникации и иконометрия, което предлага специалността
Бизнес информатика и комуникации.

Между другото СофтУни също е добър избор, но като нещо допълнително към редовното следване. Ако успееш да го съчетаеш с университета, ще имаш добър старт за развитие. Добре е и след 4/5 курс да потърсиш стаж по специалността, понеже голяма част от тънкостите се изучават именно в реални условия (тоест на работното място).

Според мен едно обучение по Компютърни науки/Софтуерно инженерство във ФМИ - СУ ще ти даде основите - развиване на логическото мислене, математически поглед на нещата, фундаментални знания в областта на софтуерните технологии, както и връзки - в университета определено ще имаш шанса да създадеш контакти с амбициозни и талантливи личности. Моят съвет е да се готвиш за приемните изпити (Математика I и/или Математика II) - предварителната сесия мина, предстои редовната (юни месец). Закупи справочници, които се използват на изпита. Ако отделно от университета се занимаваш допълнително (дали като посещаваш Академии като СофтУни и IT STEP, или като се ограмотяваш сам - четейки книги/материали в интернет), а лятото ходиш по стажове, определено ще имаш всички изгледи да бъдеш конкурентоспособен. Смело напред!

Д. С.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 7aadbe28cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Спокойно!

Много по ориентирна си от голямата част от хората. Фактът, че осъзнаваш липсата на знание и питаш, е достатъчен за мен, за да ти кажа, че си направ път.

Номер 15 ти е дал много добри съвети.
Нека да добавя няколко и от мен, но преди това е важно, да кажа, че не съм учил в България, поради различни причини, но имам достатъчно приятели и личен опит.

- Ако си от София, Варна и Пловдив, а родителите ти ще ти позволят да живееш у тях и ще ти помагат още 2-3 години, то остани си в града. В тези градове има достатъчно фирми, а после винаги можеш, да се преместиш.

- Ако нямаш нещо, към кеото си се насочил, Компютърни Науки, поне според мен, най-добре покрива нещата. Хем ще учиш програмиране, хем е разбереш повече за мрежите, бази данни, а математиката е по-млако, отколкото в профил Информатика, също така, ще научиш и малко повече за бизнеса и организацията на процеса на работа. Ако си решил, да се занимаваш с хардуерната страна на нещата, то не знам, как да ти помогна.

- Научи се, да учиш сам. Още днес сядай и захапвай Python (Ако Станфорд започва с Python, кой по дяволите съм аз, че да споря). Търси книги, курсове ресурси от 2017 нататък. Научи си добре основите програмиране. Как да боравиш с данни, логика, следователно алгоритми, запознай се с онсовните библиотеки. След време ще установиш, че езиците правят
Така - аз съм full stack и се занимавам отскоро и с data science, така че говоря от собствения си опит и това не означава, че трябва да слеваш всичко стъпка по стъпка.
Бих ти препоръчал, да обърнеш внимание на Java (по специално на Spring, а и да се научиш, да преживява "strongly typed" езиците), JavaScript (ES6 ), но основно, защото в моемнта е най-ленсо, да си намериш работа, ако знаеш React, Angular и/или Vue (в този ред), както и ако имаш познания по Python/Java.

Подготви се за университета, но най-големият ми съвет е:
- Повети всеки час, в който си буден и не си на лекции, на това, да станеш по-добър програмист. Чети и пиши. Пиши код всеки ден. Насилвай се, ако трябва. Трябва, да си леко безумен, когато се отдадеш нан какъвто и да е занаят. Не е просот занаят. Не е само хоби. Това трябва, да е дейност която винаги ти е в главата. Не чакай за "музата", защото нея не винаги я има. Чети статии из нета, за състояните на съвременния пазар, както и за нови технологии. Сайтове като Medium и тек събредитите са перфектни.
Купони, студентски живот и прочие - не ти трябват.
Защо? Защото планът е, че ти, в третия си семсетр трбява да си търсиш неплатен стаж. Не чакай на унито. 5 години ще те учат, че тепърва да почваш. Изкарай 3, 6 или 9 месеца неплатен стаж, на почасова работа, а после или изискай заплащане, или смени работата. Ако отдадеш достатъчно от себе си на това, в началото на третата година в университета, вече трябва, да ти плащат по едно 20 лева на час, ако си в София. Ще имаш време, да изградиш мрежа от контакти, да се запознаеш с индустрията, както и да си спокоен и да не искаш от мама и тате. Ако желаеш, ще можеш и да се отдадеш на забавления, но сега ще имаш пари и няма да се налага, да се вреш в разни дупки и да пиеш домашно сварени отрови.

И си учи математиката. Гадна е, противна на моменти, но само защото не виждаш директнат връзка с кода, който позлваш, за да решиш даден проблем. В един моемнт ще осъзнаеш, че е едно и също, просот од различен ъгъл (и процесор с няколко милиарда операции на секунда).

Ами това е - Идеята е, че ще се озориш много, особено първите две години. Да, ще изтървеш малко от "студентския живот", но нека от сега да ти кажа, че не е нищо повече от напиване в мухлясали общежития, някакви барове/дискотеки/клубове/чалготеки, едно коварно препиване и възможността, да хванеш някоя венерическа болест. Знаеш ли, кое е по забавно от това - Да си на 24, да имаш диплома по CS, 2. 5 години стаж и заплата, която е 3 пъти над средната, а да знаеш, че тепърва започваш - ей това е много забавно ;).

Ами това е - Успех с каднидатстването и помни - Дай всичко от себе си!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker