Вечната дилема - какво да уча? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Вечната дилема - какво да уча?
преди: 5 години, 1 месец, прочетена 1449 пъти
Здравейте, момиче съм в 11 клас.
При мен дилемата е това, че съм в 11 клас и вече трябва да се насоча към определена специалност, но все още съм неориентирана. Преди години исках да уча право, но впоследствие разбрах, че това не е за мен. Направо започнах да се побърквам и да получавам нервни кризи, защото имам чувството, че ако не запиша нещо переспективно ще си проваля живота. Например много хора записват психология, защото им е интересна, но после като завършат няма особено голяма реализация или пък се реализират в съвсем различна сфера от психологията. Напоследък започнах да се замислям дали да не се насоча към по перспективни професии, като например фармацията, но има един проблем, а именно, че не съм добра по химия. Мисля си в последно време дали да не тръгна на уроци пък да видим дали ще схвана нещо. Също ме притеснява и това, че ако въобще реша да кандидатствам това и ме приемат трябва да се скъсам от учене и няма да имам много свободно време. А аз по принцип не съм чак толкова дисциплинарна относно ученето и искам да имам свободно време за себе си и хобитата ми. Другата дилема пред, която съм изправена е това, че аз живея сама, защото родителите ми работят в чужбина, но ми споделиха, че мислят другата година да се установят за постоянно в Пловдив и според тях ще е най-добре там да уча висше образование. На мен много ми харесва града, но ако уча там ще ми се наложи да живея с тях. Аз от доста години живея сама и сега точно когато съм студент не ми се иска да живея с тях, защото нали уж това е времето, през което децата трябва да се откъснат от родителите си, а аз вече от няколко години живея самостоятелно и не искам това да се променя. Според вас дали да се пробвам да уча фармация, защото не ми се иска да запиша нещо без голяма реализация или пък ниско заплатено, все пак впоследствие искам да се издържам сама и да мога да имам добър стандарт на живот. Въпроса ми към вас е вие как открихте вашето призвание и как се насочихте към определена специалност? Ще съм ви много благодарна, ако ми дадете съвети, как да постъпя и как да се ориентирам относно това какво да кандидатствам.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 1 месец
hash: f651a37cb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ако не ти се учи, а ти се купонясва стой далече от фармация или каквато и да е специалност в която има химия или биология. А хубавото да живееш с родителите ти е, че няма да трябва да си в мръсно общежитие. А ако ще започваш уроци по химия започвай веднага, защото това е ужасен предмет и не ти остава много време. Една приятелка, на която най-лесния и предмет беше химия до последно се притесняваше, че няма да я приемат фармация, но я приеха в СУ и сега е 3-та година. Има много учене.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: b9ca55b55b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Запиши фармация, защо не. Ако те помръзва ученето, запиши мед сестра, операционните сестри и анстезиологичните взимат много добри пари. Плюс, че са търсени в чужбина.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 3d64747cc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Не бих записала твърде тежка за мен специалност, ако сама осъзнавам, че не е моето нещо и не го искам на 100%. Фармацията не е лесна, без знания по химия няма да стигнеш далеч. Тежките специалности се наричат тежки, защото има много учене, изпитите не се взимат лесно и бързо ти идва да се откажеш, имайки чувството, че изобщо не ти се получава. Смятам, че фармацията е чудесна специалност, има реализация и като работа ми се струва напълно добра, но не е за всеки. Запиши се на уроци по химия, виж как ще ти потръгне и ако интересът ти се покачи, кандидатствай смело. Ако стане, стане, ако ли не, здраве да е. Ама не прави нищо насила, не прави нищо твърде изтощаващо заради пари, които можеш да изкараш и с друга специалност.
Кои предмети са ти интересни и кои ти вървят повече?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 4fe675d25c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Да и аз записах специалност, в която се изучава висша математика, въпреки че едвам изкарвам 4-ки по математика. От интеграл ми казаха да уча право или международни отношения, защото ми върви историята и политическата част на географията. Не исках тези специалности понеже реализацията е трудна, а не мога да рискувам да остана безработен и поради тази причина избрах специалност, която ми допадна, но не и предметите, които се изучават. Всъщност, съм 12-ти клас, но съм приет и ще се запиша след 2 месеца. Това безпаричие ме кара да избирам нещо, в което съм най-зле, само и само да получавам добро заплащане след време. Животът е гаден....

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 839fe6fd6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Нещо, което съветвам всички млади хора:

Преди да търсиш специалностти и университети, трябва да си отговориш на тези три въпроса:

Какво искам да правя?
Мога ли?
Заслужава ли си?

Това са трудни въпроси, особено, ако си на 16-17 години.

Важно е, да знаеш, какво искаш. Все ще имаш някакви интереси, по които ще идентифицираш нещата, които ще са добри за теб. Ако играеш игра, като Sims4 с часове, вероятно си готова, за професия свързана с човешки ресурси.
Ако си от хората, които прекарват десетки часове на седмица, за да направят някакъв невероятен профил, да правят перфектни снимки и да разказват истории - маркетинг!
Ако обичаш дълги спорове с приятели, в които се търси кое е правилно и кое не - право.
Надявам се, че разбираш, какво искам да ти кажа.

Избираш си една или повече професии и започваш с втората част. Важно е, да намериш работещи специалисти, да поискаш мнение от тях, да се запознаеш с естеството на работа и така. Повечето хора, биха помогнали, ако ги питаш учтиво.
Какво търсиш тук - Ами като за начало, да разбереш, дали това е нещо, с което искаш да се занимаваш. Помни, че всеки път в живота, минава през различни рутини и на моменти откровенна скука. Повчето професии, са всъчност сбор от малки задачи, които изпълняваш всеки ден. По филмите изглежда, че повечето адвокати само викат "Възражение", а после печелят важни дела и всичко е наред, но действителността е, че се занимаваш с хиляди страници докумнти, трябва истински да разбираш законите, което отнема години практика и да си работиш с клиенти, чиито правни познания идват от това, че са гледали стари епизоди на Али Макбийл. И това ще е всеки ден, с години наред. Ако считаш, че ще "оцелееш" тази част от дадената работа, то страхотно.

След като разбереш повече за естеството на работата, трябва да попиташ, какво направиха, за да стигнат до сегашната си позиция. В кое училище учиха, къде стажуваха, имаха ли ментори, как започнаха работа на сегашния си пост и какви съвети биха ти дали.

Тогава вече, можеш да мислиш, за университети и градове. Но ще си и наясно, дали ще успееш, да се справиш с това. Аз мног исках, да стана хирург, но истината е, че ако това е целтта ти, може би, ще минат 15 години, докато стигнеш до там (кажи речи, повече от целият ти съзнателен живот). Дори за общопрактикуващ лекар, се изискват едни 11 години. Примерно - майка ми много е искала, да учи медицина и е имала подкрепата на смейството си, както и отлична диплома, но за съжаление страда от тежка хемофобия (страх от кръв), което просот е недопостимо за лекар, а тази фобия, при някой хора не се лекува лесно.
Тук се търси отговора на въпроса - Ще се справя ли? И този отговор трябва да е честен, а не породен от горделивост или желание, да не се разочароват близки и околни. Ще се справиш ли с дадения материал в университета? Ще се справиш ли със стажовете?

И накрая помоли, да ти кажат, какви са плюсовете и минусите на тази професия, според тях.

И псоледният въпрос - Заслужава ли си? Ако питаш учителите си, доста от тях, ще ти кажат, че не е добре, да се насочваш към дадена професия, само защото е лека и/или носи добри пари. Трябва да имаш и удовлетворение.
Е аз твърдя, че трябва да намериш баланса. Децата ти няма да те питат, дала си била удовлетворена от 14 часаовата си смяна, дори и да си. Ще те питата, защо не прекарваш повече време с тях, защо всяка вечер просто се кепеш и скачаш в леглото, както и защо всички ходят на море, а вие не сте ходли от 6 години.
Също така, няма да е послезно, ако се прибираш след раобта и мразиш себе си и всичко около себе си, защото ненавиждаш работата си.
Лично аз вярвам, че е по-добре да правиш работа, която не е стратта на живота ти, но да си позволиш живот, за себе си и близките си, отколкото, да си на лека рабато, която много те радва, но заплата ти да не стига за наема, храната и сметката за тока през зимата.

На вторият ти въпрос -
Не си длъжна да живееш с родителите си, дори и да си в същия град, докато учиш, но препоръчвам, да го направиш първите година-две, освен ако връзката ви не е това, което наричат "токсична". Освен ако родителите ти не са способни, да отделят едно 1000 лева на месец, вероятно ще делиш апартамент или общежитие с хора, с които не си живяла, дори и да са ти познати. Само напиши "лошо съквартиранти" в google и ще се начетеш на истории. А ако живееш в общежитие или делиш стая, може да се окажеш в направо кошмарна ситуация.
Ето моят опитм, накратко:
Живях с говедо, което пушеш марихуана поне по 6-7 пъти на ден, взимаше други наркотици, дъжеше наркотици в хладилника, изяждаше ми храната, която си купувах с последните стотинки, ня няколко пъти наемаше проституки и веднъж, почти съм сигурен, че една проститукта, не беше жена. Точно, преди да се изнеса, беше махнал табелката с имента ни, защото "го търсели хора".
Следващият "убавец", нямаше да е толкова страшен, ама освен факта, че не се къпеше много често, също така трупаше по 50 кутии от пица, една върху друга, преди да благоволи, да ги изхвърли.

И това много ми навреди емоционално, както и в университета, и забави кариерното ми развитие с години. Спокойтвието и уюта са много важни, особено, ако минеш през 100 книги техническа литература, както и 700 часа видео лекции, отделно от това, което правиш в училище. Добави и една работа и гледай, колко натоварено става. Трябва, особено в този момент, да си помогнеш максимално много.

След време, ако не ти хареса, винаги можеш да се изнесеш, да се провалиш и да се нанесеш обратно. Не го казвам, като шега, просто е добре, да имаш план Б.

И накрая: Как аз открих своето призвание - Ами бях на 6 години, гледахме някакъв абослютно малоумен филм, за някакви копютърни специалсити, който ми се стори забавен, защото говориха за компютри. После имах Playstation и се чудих, как се движат хората. Отделно, обичах да чета много фентъзи романи и да играя игри с пъзели. На 12 направих уеб сайт. Винаги обичах, да решавам проблеми, всикаха ми "уйкито", защото в час по информатика, само това гледах, а да спорим за полтика, световни проблеми, игри и прочие, просто ми беше страстта. Дай ми само факти и проблем. Но още 10 години не разбрах, какво точно трябваше да правя. Учих 2 години право, защото изглеждаше, че това е нещо за мен, след което се отказах, за разочарованието на родителите си, но срещнах и разбиране (няма да лъжа - имам страхотни родители). Не беше за мен, защото резулататие се висждаха след години. Една година работих, каквото захвана, накрая един приятел ме убеди, че щом мога да правя уеб сайтове и "нърдвам" много за съвременната технология, трябва да уча Компютърни Науки. След това, говорих с разични хора, проверих как стоят нещата и се оказа, че е пергектното за мен. Беше нещо, което харесвам, нещо, което не ми бе трудно, да уча, а работата е сравнително лека и няма да лъжа - много добре платена с много опции за развитие. Другият ми избор, беше да се знаимавам с финанси. Имам приятели, които изкарват 3-4 пъти повече от мен, годишните им бонуси, често са ми годишната заплата, повечето мислят за пенсия и къде да си инвестират парите, а нямат още 30 години. Дори един, като го съкратиха от работа, му палтиха 6 заплати. Но 13 часови смени не са изключени. Отиваш на почивка, но си носиш лаптопа на плажа, защото не се знае, какво ще стане и дали няма, да се наложи да работиш. Не, че и на мен не ми се е случвало, но общо взето, ако си в свястна фирма, такива работи не стават.
Отделно - имаш толкова много за четене и писане, изпитите са невъзможни, а самата материя е тооооолкова скучна. А и стрсът е невероятен. Днес правиш по 10000 евро на месец, на 28 години си, всичко е ок. Утре правиш малка грешка, уволняват те и 7те години, котио си инвестирал в образование, са тоално невалидни, защото никой не те взима на работа.

Това е! Надявам се, че ще ти е полезно!

 
  ...


...
преди: 5 години, 1 месец
hash: a75701e050
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Хубаво е, че имаш хобита. Виж кое от тях можеш да превърнеш в доходоносна професия. Колкото до вашите, няма решение и за вълка, и за агнето. Или работиш за наем, или имаш свободно време, обаче си с тях. Всъщност можеш да отидеш на общежитие. Повярвай ми, по-добре с вашите.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: bb19763604
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ще бъда откровен. Българите са бедни, защото имат комунистическо мислене, което им е насадено.

Училищата и Университетите във България, а и не само, те подготвят или за да бъдеш обикновен работник, или да си с професия.

За да има професия, трябва да има търсеност от населението. За да ти дадат работа по професията и или в производство, трябва някой да има бизнес.

Хората трябва да се научат на бизнес и предприемачество! Това е.

Във ерата на автоматизацията и изкуственият интелект, бъдещето се слива със миналото, а именно момент в който човек трябва да може да е самонает и да предлага нещо за да получи нещо (пари).

Учи бизнес и предприемачество и ако имаш идеи или развиеш такива, давай смело!

Постоянно има тук теми от хора които се чудят на къде да тръгнат и какво да учат, защото не знаят и нямат преценка и анализ че ВУЗ-овете предлагат измислени специалности с креативни имена колкото да привличат студенти за да съществуват от таксите им.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: d4fe168815
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Ако успееш изобщо да влезеш фармация, повярвай ми, ще учиш мнооооого видове химия. Даже във втори курс първия семестър се учат едновременно 3 вида химии като отделни предмети.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: b9ca55b55b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Медицината е вечна! И с фармация да си, няма да останеш без работа заради роботите. Номер 7, ако за теб фармацията е измислена специалност с креативно име... нямам какво повече да кажа.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 20 дни
hash: 85b7324b6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   учи икономика, ИТ, медицина и счетоводство,
правото е прехвалено - няма хляб в бг за всички прависти!
учи езици, ходи на курсове по шофиране, то е задължитено за порасналия човек. ходи на уроци по нещо и така :)

 
  ...

...
преди: 5 години, 16 дни
hash: 065540f836
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Номер 5, какво точно работят твоите приятели с финанси и в България ли изкарват по 10 000 на 28 години?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker