Какво е "Държавна поръчка"? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4697)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво е "Държавна поръчка"?
преди: 5 години, 28 дни, прочетена 22350 пъти
Здравейте!
Може би въпросът ми е наистина смешен отстрани,но ако мога да се оправдая-сега съм в 11 клас и ве още не съм наясно с някои и други неща.
Та...наскоро разбрах за този тип студенти и искам да попитам:

1.Какво означава "Държавна поръчка"?
2.Как може човек да учи по тази поръчка,тоест да се възползва от нея(съжалявам,ако не съм се изразила правилно)?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 28 дни
hash: 7c22193df9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Държавна поръчка означава да НЕ плащаш обучението си (пак е платено, но са редовните такси, например 500 лв., а не 1500лв.) Влизаш е сайта на университета където искаш да учиш и разглеждаш менютата, млад човек си ще се ориентираш.
Какво ти харесва, кой предмет в училище ти се отдава, профилирана ли е гимназията ти? Разкажи и ще ти помогна повече.

 
  ...
преди: 5 години, 28 дни
hash: 707f119209
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   В държавните университети се влиза с държавна поръчка, което означава, че държавата поема по-голямата част от изплащането на обучението ти, а ти плащаш останалото. Има и платено обучение, където ти плащаш абсолютно всичко, но местата са най-много 2-3.

 
  ...
преди: 5 години, 28 дни
hash: 9c6fc92f1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Държавна поръчка означава, че държата поема част от таксата ти за обучение в дадена специалност.
Примерно - Започваш да учиш специалност Информатика в СУ. Ако се разровиш достатъчно, ще отркиеш че такста на семестър, за да учиш тази специалност е примерно 1800 лева.
Но ти плащаш само 400 лева. Държавната субсидира образованието ти. Държавата е решила, че тази специалност и специалистите, коит успят да я завършат са важни за развитието и оцеляването на странта ни, следвотелно "поръчват" на университетите, да подържат определена бройка, като заплащат за това, защото не всички млади хора, могат да си позволят по 4000-5000 лева на година, за да се обучават.
Когато една специалност е субсидирана по този начин, ние я наричаме "държавна поръчка".

"Как може човек да учи по тази поръчка, тоест да се възползва от нея"

Като покриеш условията за прием в дадената специалност. Едно от основните искания е, да имаш успешо положени матури, но често се изискват и допълнителни изпити, защото кандидатите са повече от свободните места.
Ако униеврситетът реши, то ще те допуснат до дадената специалност.


* Семестър в университета, е като

 
  ... горе^
преди: 5 години, 28 дни
hash: 72041ac334
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   "Държавна поръчка" - това са специалности, при които държавата финансира университетите при обучението на студентите. Естествено остава някаква такса, която се заплаща от студентите, но е значително по-малка от такава, ако се обучаваш изцяло " платено "

Университетите издават " справочници", там е отразено какви специалности се изучават, дали са държавна поръчка, или са платени. Но има има и специалности - обявяват се 10 места държавна поръчка и 10 места платено. Като си подаваш документите отразяваш какво искаш да изучаваш и те класират по тези желания. Ако не искаш да учиш " платени дисциплини ", няма да ги попълваш в документите.

Намираш си справочник на университетите които те интересуват , може да ги има и онлайн - потърси. Предполагам ще може да се намерят и телефони за информация на съответните университети, където може да получиш инфо " от извора ". Потърси сайтовете на университетите

 
  ...
преди: 5 години, 28 дни
hash: 731ac440e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   При държавната поръчка семестриалните такси са в пъти по-ниски от платеното обучение. На практика и двете са платени, разлика има в сумите. Кандидатстването си е с изпити или резултати от ДЗИ.

 
  ...


...
преди: 5 години, 28 дни
hash: ef2e7a2e95
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

6.   http://spodeli.net/17/story-124640.html
И това всичко с едно търсене в гугъл, какъв студент ще ставаш щом и това не можеш да намериш сам...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 28 дни
hash: dc11a75d39
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Означава да учиш във всеки университет, който не е частен. Има много такива. Тоест държава плаща част от таксата ти. Вместо да ти е 1000-1500 лв ти плащаш само 290 до 550 лв в зависимост от специалността и университета, а държавата плаща останалата сума.

 
  ...
преди: 5 години, 28 дни
hash: 8c15cbbe44
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Държавна поръчка означава, че държавата е преценила, колкото и смешно да изглежда с това държавата, по-скоро някой експерт е преценил, че в момента България се нуждае от 500 лекари (примерно, може да е и друга професия). И съответно се обявява прием за 500 човека в различни университети в цялата страна, които искат да учат за лекари. Има си приемни изпити и се класират 500-те човека с най-висок бал. Ако ти не си сред тях, но въпреки всичко много искаш да учиш медицина, имаш два избора.
1. Подготвяш се много добре и на следващата година пробваш пак.
2. Приемат те в тъй нар. "платена форма" т. е. държавата не плаща за обучението ти, а всичко си го плащаш ти. Е и бройката за "пратената форма" не е безкрайна, но е да кажем още 100 човека.
Разбира се това е само пример за да разбереш за какво става дума. Може да не е медицина, може да е право, може да не е 500, а друга цифра и т. н.
Идеята е, че се определя определен брой места за първокурсници по съответната специалност и ти трябва да си с достатъчно добър резултат от матурите или от приемния изпит, за да се класираш за някое от тези места. Разбира се, системата е малко по-сложна, има допълнителни класирания, различен бал в различните университети и т. н., но това е основното. Някакъв експерт е решил, че на България и трябват определен брой специалисти по нещо си и съответно е обявен прием за толкова човека. Ако в момента, да кажем има недостиг на лекари, се обявява по-голяма бройка за прием на студенти по медицина, за сметка на това има твърде много икономисти, за това намаляват броя на местата за студенти по икономическите специалности. Е, в тази сметка не включваме частните университети. Там броя на студентите се определя от ръководството на съответния университет, но пък там няма "държавна поръчка", а цялото следване си го плащаш ти.

 
  ...
преди: 5 години, 28 дни
hash: 91780fbeaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Да те приемат в даден университет чрез държавна поръчка означава че част от обучението ти се покрива от държавата. Въпреки това трябва да доплатиш за да имаш заверен семестър.

Студент от СУ

 
  ... горе^
преди: 5 години, 25 дни
hash: edb96842ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Право на държавна поръчка имаш веднъж, напр. ско си завършил една магистратура държавна поръчка, следващата си плащаш ти.

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 61579f9023
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Здравейте, видях тази тема, 11 клас съм и започнах да се интересувам от прием и т.н. и се натъкнах на тази тема. Може би малко късно, но ще попитам дали някой знае критериите за тази държавна поръчка и къде мога да се запиша.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker