Как да кажа на нашите, че искам да прекъсна? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Как да кажа на нашите, че искам да прекъсна?
преди: 5 години, 11 дни, прочетена 2523 пъти
Привет, хора! Нуждая се от вашия съвет. Преди 3 години бях записала да уча медицина, тъй като в училище бях много добре по химия и биология и учителите ми казваха, че от мен ще излезе страхотен лекар. Повярвах им. Не знаех какво е в университетите, да знаех, че не е като в училище и, че се изисква доста отговорна работа и невероятно много труд, учене и четене, но нали знаете... едно е да го знаеш, друго е да го изпиташ... едно е да ти го казват, друго е ти лично да си се убедил. Заради което аз си помислих, че може би няма да е чак толкова трудно, тъй като аз съм от редовно учещите и никога не оставям нищо за последния момент, както правят повечето ученици и студенти. И на кандидатстудентските изпити по химия и биология като изкарах шестици се почувствах горда със себе си и повярвах, че и в университета ще се справям така. Приеха ме и още първия ден останах много шокирана. Подробности ще спестя да казвам, но с две думи: разбрах, че за да успееш в университета трябва всеки ден да четеш по 100 страници минимум и че материала за учене там всяка сесия е равен все едно на 20 матури в училище. С 2 думи просто да нямаш личен живот ; ((((( Не знам другите студенти как го правят, но аз да се лиша от социален живот, хобита, филми, забавления и всичко останало, което обичам само заради образованието.. чак толкова не мога.

Прекъснах медицината. Реших да запиша друга специалност, защото помислих, че само при медицинските специалности е така трудно и много за учене. Това ми го повтаряха всички и чувах слухове как специалности като екология, горско стопанство, агрономство и разни такива ги записвали хора, които просто зора им е бил да се водят че са студенти, да си вземат някаква диплома, но иначе ги мързяло много да учат, почти не учели и въпреки това са го избутали.

Записах горско стопанство. Пак има нерви, ядове, толкова излишни неща, които нямат нищо общо със специалността, курсови работи със задания, които едва схващам. Но избутах всичко някак и първи курс го минах успешно. Сега съм втори. В интерес на истината се справях най-добре от всичките ми колеги. Нито веднъж не са ме късали на изпит досега. Но този семестър нещо в прекалено много ми дойде всичко-практически изпит с разпознаване на 100 вида дървета, дето всичките, които са от един род ми изглеждат съвсем едни и същи :/ Отделно 7 изпита с по 30 теми в конспект, 100 курсови работи, колоквиуми.

Не знам как другите студенти смогват на всичко това, но нервите ми свършиха. Не мога повече. Може да е по-лесно от медицината, но пак всеки ден трябва да учиш по 5 теми минимум на ден за да има шанс да успееш... а за да успея да науча толкова много означава да нямам социален живот и да нямам време за забавления. Аз дори да уча редовно почти всичко забравям. Много ми тежи всичко вече.


Ще кажете щом не се чувствам добре да прекъсна. Точно това искам. Ако имах възможността да върна времето назад в университет никога никога нямаше да дръзна повече да кандидатствам независимо каква специалност. Това, което много ме притеснява и го мисля всеки ден е как да кажа на наще? Много ме е страх как ще реагират. Защото те дадоха толкова много пари за семестри. И веднъж вече хвърлиха парите за един семестър на вятъра-за медицината. Сега и за горското стопанство ли да им кажа че се отказвам? Тъй като за медицината те повярваха, че да си лекар е отговорна работа и аз не мога да издържа на толкова нерви, но за горското ми се довериха, че ще успея. На тях винаги им е било мечта да завърша и да ме видят с шапката. ; (( Как да им кажа? Уча и продължавам обучението си насила само и само заради тях. Какво ще помислят като им кажа, че за втори път се отказвам и искам от следващата година направо да започвам работа и повече с никакви университети да не си губя времето. Как ще възприемат това, че са дали толкова много пари за обучението, които накрая излиза, че са ги дали на вятъра? Дайте съвети, защото съм тъжна и нещастна всеки ден заради това. И като се сетя колко задачи от университета имаме и трябва да изпълня само заради тях... ; ((((

Искам да се откажа, да се оттърва от всички тези нерви и да започвам работа. Даже съм си заплюла позиция, която искам-бариста в Старбъкс. Даже над мотивационното си писмо работя вече...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 10 дни
hash: f026b753d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Всеки ден ли ще пускаш теми?

 
  ...
преди: 5 години, 10 дни
hash: adc6c27854
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Колко теми ще пускаш за това? След като мечтата ти стига да станеш проста сервитьорка, давай. Само, че няма да си вечно млада и ще те изритат от там. После какво ще работиш без професия? Или няма да го мислиш сега? Зарязала медицината, защото се искало да учи. Къде има лесно? Горките ти родители.

 
  ...
преди: 5 години, 10 дни
hash: dc5eb29db6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Първо изчакай да те вземат на работа, пък тогава прекъсни.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 дни
hash: e105b86838
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Какво да ти кажа, освен мрънкане друго няма в темата ти! Каквото си надробиш ще си го държал, това ще ти повлияе много на живота ти в бъдеще!

 
  ...
преди: 5 години, 10 дни
hash: 9bce4f0297
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ми що не записа едно УНСС бре моме? Отделно каква работа мислиш дабзапочваш? Езици ползваш ли или маистина ще ставаш продавачка/сервитьорка?

 
  ...


...
преди: 5 години, 10 дни
hash: fd35e321b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Хей, за разлика от всички тук, които доста жестоко те оплюха, аз няма да те съдя, че си се отказала два пъти от специалностите си. Аз самата записах втори път нещо, което очаквах да е полезно и интересно, а се оказа съвсем различно.
Ти очевидно си умно момиче - да те приемат в специалност медицина хич не е лесно и си права, че след това ученето е в пъти по-трудно. Относно другата специалност, за която също казваш, че е трудна - всяка специалност е трудна за този, който не се отдава напълно на нея и на когото не му е интересно. За пример мога да дам себе си. Аз също не харесвам специалността си, затова не съм от отличните студенти, колебая се дали да я сменя отново, защото също като при теб, моите родители са пръснали не малко пари, но съм убедена, че ще уча и ще завърша, дори и да значи да спестявам от всяко нещо.
Само ще ти кажа да не зарязваш образованието си в името на неперспективна работа като бариста. Окей, сега ти харесва и това е чудесно! Но не прави грешката да изоставиш всичко в името на това. Кандидатствай за позицията и я работи през лятото, ако щеш пропусни година, работи и си спести пари за образованието си, но не се осланяй само на това. Това е неквалифициран труд и в бъдеще ще осъзнаеш каква грешка правиш. Особено че в Старбъкс предлагат почасова работа, където можеш да съчетаваш смените с лекциите си.
Запиши нещо, което наистина те влече - все ще има такова, не се впрягай винаги за отлични оценки и веднага ще усетиш разликата. Но когато едно нещо наистина ти харесва, то винаги ще се стремиш да бъдеш най-добрата в него!
Послушай ме и не прави грешката да останеш без образование, особено в държава като нашата. След време ще имаш семейство и да бъдеш бариста едва ли ще те удовлетворява толкова.
Да, не е задължително всеки да има висше образование, но за умно момиче като теб, ще е абсолютна загуба.
Сега ти е трудно, защото си се изморила от учене, което не ти допада и те разбирам напълно, но родителите ти са прави да продължиш да учиш във ВУЗ.
Просто намери своето нещо и ще видиш как ученето ще се превърне в удоволствие и ще ходиш с нетърпение на университет.
Надявам се да се вслушаш в думите ми и да размислиш.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 дни
hash: e7618f8df7
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Могла си да запишеш и задочна/дистанционна форма на обучение. И така щеше да имаш възможност да си работиш и да ходиш в университета за лекции, когато се налага. И в тези форми натовареността е далеч по-лека. Просто ти си записала отвратителни специалности, затова пищиш

 
  ...
преди: 5 години, 9 дни
hash: 2b5784ca76
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Много голяма грешка правиш. Баща ми е лекар и ако бях имал дарбата и да вляза медицина (никога не кандидатствах), изпускаш си шанса. Пред това един ден да станеш лекар, избираш някаква измислена специалност и после не искаш да учиш вече нищо и нея да прекъснеш. Слизаш по социалната стълбичка и един ден много ще съжаляваш.

 
  ...
преди: 5 години, 9 дни
hash: 00c263c9d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Виж сега, и аз уча медицина, 4-та година съм вече, и аз съм имала своите моменти, в които съм се упреквала защо съм кандидатствала въобще това, особено пък в сесия най-често ме налягат такива мисли... Мога да ти кажа, че доста от близките ми колеги имат такива вътрешни терзания, в интерес на истината подобни мисли липсват само у хора, които са си по принцип доста спокойни натури. Именно тези хора не се впрягат толкова много, не се упрекват всеки ден, че онова, което вчера са чели, почти не си го спомнят... Вземат си изпитите, както и аз си ги вземам, може би с не толкова високи оценки често пъти, но пък с доста по-малко нерви... Възхищавам се на тези хора и се опитвам да бъда като тях в това отношение. Просто при теб проблема е, че си мислиш, че твърде много се изисква от теб. Давай по-спокойно. Аз не съм се лишила от социалния си живот, понамалила съм го, но няма как - трябва и да се чете. Ето виждаш сега; ти си даваш сметка, че и друга видимо по-лека специалност да запишеш, ти не успяваш да намериш покой за душата си, понеже изискваш твърде много от самата себе си, толкова, че дори и изпитващите вярвам не изискват толкова. Медицината е тежка, но благородна професия. Не е късно за теб да се върнеш и да довършиш започнатото. Има и такива колеги, които прекъсваха и започваха пак. Но няма да е лесно, предупреждавам! Няма нищо лесно в живота, но ако ти си го правиш по-трудно отколкото е, уверявам те това ще бъде само в твой минус. Хайде успех и бъди по-дръзка в начинанията си. :)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 дни
hash: 652a311125
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Не знам как е в медицината, но като цяло в българските университети масово се преписва на изпитите. Аз в училище никога не бях преписвал и бях много притеснителен за такива работи. Е да, ама не. Издържах два семестъра да уча както е по учебния план и после го ударих през куп за грош. Един път ме хванаха и трябваше да повтарям изпита, но голям праз. Общо взето останах с впечатлението, че някои от преподавателите знаят, че масово се преписва, но и те си траят. Тия, които се правят на най-строги се оказаха най-толерантни в това отношение, а тия дето изглеждат добряци могат да ти направят големи проблеми. Научих се да ни си правя никакви изводи от държанието на хората и да си карам по схемата, пък каквото стане. Честно да ти кажа, не знам дали в целия випуск има и двама души, които не са карали по тоя начин. Не знам дали поколенията преди нас са били по-способни, но за мен това не е нормално. След това завърших и в чужбина и там не ми се е налагало да преписвам нито веднъж. Просто нещата са организирани така, че да можеш да покриеш всичко ако имаш желание, а не да психясаш от зубрене и да се чудиш какво да правиш. Може би медицината е изключение навсякъде, но в горско стопанство в БГ да се оставиш да ти гръмнат бушоните... айде стига бе!

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 дни
hash: 180b990f93
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   За медицината е трудно наистина, но това което учиш в момента нямаш представа, че можеш просто да ходиш на изпити и я от първи, я втори-трети път ще ги вземаш. Има ги много заблудени като теб, които си мислят, че ако не накълват целия учебник няма шанс да минат. Преписвай или просто се явявай. Супер тъпо е да се откажеш от перфекционизъм. Пак добре, че родителите ти не живеят с мисълта, че още учиш медицина, защото знам един случай дето студентката 5-6 години ходи да "учи" като прекъснала още след първи курс, а родителите ѝ научили чак когато трябвало да видят диплома. Представяй си какво са преживели.

 
  ...
преди: 5 години, 9 дни
hash: 60741f8b5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   На 23 съм, студентка съм по медицина, вече четвърта година. Омъжена съм, имам дете на годинка. Всеки ден успявам да се справям сама с всички домакински задължения вкъщи, да се грижа за детето си и да бъда добра съпруга. Всичко това съчетано с много учене. Да, аз нямам личен живот, не излизам с приятели и нямам време да обикалям безцелно. Но това е моята мечта, още от малка искам да уча медицина и ще я преследвам докрай! Престани да се оплакваш, а действай. Това е нещо, което сам си избрал да вършиш и никой не ти е виновен.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 дни
hash: 96fa5d4f02
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   А за какви забавления намекваш? За компютърни игри и телевизия ли? Научи си и тогава ще играеш и ще гледаш телевизия! Стегни се и учи! Щом искаш хубава работа, изкарай висше! Ако искаш да си автобусен или влаков кондуктор-действай! Там и със средно взимат! Но ще изкарваш пари, колкото да живееш! Но ще имаш и привилегии от работата! Щом си вече във втори курс, не се отказвай! Не разочаровай вашите!

 
  ...
преди: 5 години, 9 дни
hash: fa8baf6788
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Започни работа и следвай твоя си живот, рано или късно винаги може да го завършиш. Разбирам те. Слушай себе си, не другите.

 
  ...
преди: 5 години, 8 дни
hash: b41bb14af1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Братовчедка ми едната е мед сестра. Другата е част от медицински факултет. Третата е завърши кинезитерапия (тя пък после реши да прелокира към образовании). На майка една от приятелките й пък е акушерка и настрани приподава и в ениверситит в чужбина. На един приятел пък приятелката ме и та завърши медицина предната година.

Всички са с благородни професии и помагат на обществото. Имат и работа.

Горското стопандтво не знам каква работа ще даде. Знам че ти е трудно. Всичко е трудно, а щом е трудно значи че се променяш. Това отнема време и усилие. Образованието е усилие. Променя се и идентичността ти и виждането за себе си, знанията и уменията ти.

Тш сш знаеш най-добре. Социален живот няма - да, но човек прави избори постоянно и все едното е за светка на другото. Ако не сега, то после. Това е.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 7 дни
hash: f15cdfaddd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Аз не знам как може да се отказваш, защото се изисквало много учене? ! Ами как да е? След като толкова ти тежи, казваш на родителите си, а те ако са си на място, те отрязват и започваш в Старбъкс на мечтаната позиция. Живееш на квартира, издържаш се и си щастлива. Обаче тази работа е до време - освен ако не станеш шеф някакъв там. Казали са ти го - неквалифициран труд - следователно ти си много лесно заменима и така и ще стане някой ден. А тогава ще се чудиш с какъв акъл си взела решението си навремето. Ама то винаги е така. Имаш право на избор, правиш го и живееш с последствията. Много незряло и безотговорно разсъждаваш.

 
  ...
преди: 5 години, 7 дни
hash: 687201bf77
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Избутай бакалавъра и запиши магистратура... нещо което ти допада. Но не оставай без образование. Вече е започнато

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker