Искам да уча ХИМИЯ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Искам да уча ХИМИЯ
преди: 4 години, 11 месеца, прочетена 1676 пъти
Още от малка много се увличах по биологията, специално анатомията, мечтаех да стана лекар. През годините химията ми вървеше също, но все ни водеха много объркани и некомпетентни преподаватели и я учех малко с нежелание.
Обаче 11 клас ни смениха учителите, започна да ни преподава истински професионалист, който страшно ме запали. Почнах да уча супер усилено- по 4-5 часа всеки ден, записах се на всичките клубове по химия, правех опити, явявах се на олимпиади, изчетох всичко по органична и неорганична химия, което намерих в библиотеките.
Сега завърших 12 клас и все още мисля да кандидатствам медицина в Пловдив (сама се подготвях), защото все още ме вълнува, но някак си не спира да ме гложди идеята с химията. Когато го споменах на родителите си, бяха направо шокирани, че "и дума не може да става да си пилея потенциала така", защото "от това не се изкарват пари в България". Казаха ми, че ако запиша химия/фармация няма да съм реално учен, а в най-добрия случай ще стана учител/аптекар (не че това е лошо, аргументът им е, че не печелят добре) Може и да са прави... Имам ли някакви алтернативи? Някой има ли опит с ученето на химия в България? А в чужбина? Аз знам немски и английски, но не ми се ходи съвсем в чужбина, харесвам си страната и ми се остава тук...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 11 месеца
hash: 7a877f32ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Една приятелка на която химията и беше много лесна и ходеше на олимпиади записа фармация в СУ и сега е 4-та година. Баш специалност Химия е тъпотия. Ако харесваш химията пиши Фармация. А Медицината не е за хора, които не я искат, ако ще и да си най-умната на света.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: e0e9dcd6b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Фармацевт е сто пъти по-добре от доктор.
Нека ти обясня защо. Заплата върви от 1500 до 2500 лв, зависи от това къде живееш и това е за фармацевт, който работи в аптека, ако си дистрибутор на лекарства може и много повече. Отделно още един плюс за теб е, че има много повече химия от медицината, а и се влиза по-лесно, което не вярвам да ти е проблем като слушам за какво учене говориш. Минусите на доктора пред фармацевта са, че учи пет години обща медицина, след това специализира, което е още години учене, но дори и да приемем, че това не ти е проблем, идва ред на следващата гадост. Един доктор, трябва да има много стаж и да е известен, за да получава наистина хубава заплата. За да е по-добра от тази на фармацевт, трябва да си е изградил име или иначе казано минимум десет години стаж в най - добрия случай, за да почнеш да се занимаваш с по-интересни случаи. Това е така, защото всеки търси най-добрия лекар и никой няма да отиде при някой, който туко що е завършил. Така де като лекар в началото ще водиш само лесни и скучни операции, заплатата ти, няма да е кой знае колко висока и това след всичкото учене. И не не казвам, че заплатата ти ще е ниска като на общ работник, не го приемай така, просто няма да е достатъчно висока за да оправдае всичкото учене и изпити през които си минала.
П. С. Всичко написано горе важи за магистър фармацевт.
Разликата между магистър и помощник е, че за магистър се учи пет години, има много повече знания и може да работи сам в аптека, докато за помощник фармацевт се учи три години, но трябва винаги да бъде наблюдаван от магистър фармацевт, така де не може да работи сам по закон.
Надявам се да съм бил полезен, ако искаш покажи този коментар на вашите.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 5d3458299f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Запиши Медицина. Можеш да се занимаваш с много широк кръг от дейности.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: a37f4db99d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Леле! На какво ниво владееш немски и английски?

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 7800cc34d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ми учи ХИМИЯ

 
  ...


...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 3b94decf3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Номер 2,общата медицина е шест (6!) години.Особено за момичетата и трите специалности - медицина,фармация и дентална медицина са ад...с всяка изминала година баловете се качват,конкуренцията е жестока.И трите специалности са такива ,че ако не искаш наистина да ги учиш,по-добре не се захващай. :)

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: b461f9087a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Я виж колко изкарва един току-що завършиил фармацевт и един лекар и тогава говори кое е добре платено и кое не е!
Магистър-фармацевт: учи 5 години, начална заплата в аптека( за София) - 2000лв 6 часа на ден, 5 дни в седмицата ; начална заплата във фабрика, свързана с производството на лекарства - 2500 лв. След една или две години работа може да станеш управител на аптека и да взимаш около 3000-3500 лв, това е моята заплата, на 25 съм и съм работила общо една година. И това не е всичко, мой приятел е мениджър във фабрика и взима над 5000 лв, в момента е на 29.
Хирург: учи 10-15 години минимум. Начална заплата в Пирогов (София) около 800 лв. 12 часов работен ден. Работиш постоянно. Като ти звъннат отиваш без значение колко е часа. Страшно психическо напрежение, подходящо за много стабилен човек. Нямаш възможност да работиш в частна болница, поне не и първите 10 години, докато си изградиш име. Първите 5 години заплатата ти е под 1000 лв, след около 10 години работа можеш да си достигнал вече до заплатата на току-що завършил фармацевт, тоест като си на 40-45.
Запозната съм с това много добре. Баща ми е неврохирург. На 60 е, но скоро ще спира да работи защото казва, че е прекалено напрегнат и скоро ръцете му ще започнат да треперят. От 10 години е в частна много известна болница и взима колкото мен, около 3200 лв. Преди това е взимал почти наполовината доста дълго време. Лично той и още много други доктори са тези, които ме отказаха от това да запиша медицина като завърших училище. Медицината не е работа, с която ще изкарваш много пари, поне не и в началото. Това е страст, любов, нещо което трябва да желаеш прекалено много. Който записва медицина го прави защото това е нещото, което обича, парите са на заден план. Сама си направи сметка.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 3b94decf3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Това със заплатите на фармацевтите е нереално :) и на мен всичките ми роднини работят в сферата на здравеопазването, за толкова години не съм срещала обяви с обявени такива заплати, нито пък съм чувала ахаххаха никой няма да ти дава по 5000лв по цял ден да си клатиш краката в някаква фабрика, не подлъгвайте момичето. Няма да споря, който реши знае къде може да провери минималните доходи на всяка една професия, за тези трите обаче не това трябва да е главния стимул, тъй като и трите (дентална мед., медицина, фармация) са призвание!

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 4aa93d7acc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   До номер 8: точно пък във фабрика за лекарства едва ли ще си клатят краката. За секретарка в измислена фирма, повече би било подходящо. И това за призванието далеч не съм съгласна. Може би единствено за медицината. А е и крайно време да разберете, че парите движат този свят и са крайно необходими за качествен живот особено в нашата държава. А до това колко взимат фармацевтите и дали е истина, не знам, но съм съгласна да получават такива заплати. Лекарите пък трябва да получават още по-високи заплати. Не са учили напразно 11 години, за да се подиграват така с тях.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 3b94decf3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 9, да, така е, парите движат света, никой не го отрича? ! Когато обаче единственият ти стимул да учиш медицина е всъщност идеята как след 15 години ще взимаш Х лв... ами смешно ми се струва, даже трагично. Да не говорим, че самата материя е обемна и сложна, трудно си е да го завършиш ей така, защото те блазнят парите, трябва да имаш желание, а ако заплатата е единственото такова... рано или късно ти кипва. Познавам хора, които се отказаха именно поради тази причина, а други издържаха докрай и просто излязоха като некадърни лекари... познай колко пациенти имат? Не казвам, че финансите не са важни, не съм и от хората, които имат виждания от сорта "ако наистина го иска и за един залък хляб ще работи"... все още съм си на мнението, че и трите специалности са си призвание. :)

 
  ...

...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: b58c0c0ff9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   И само Химия да запишеш е добре. Инженер-химик също е вариант. Търсена специалност е, има много възможности за работа после. Не слушай никого, направи това, което ти искаш! Успех!

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 356c405f2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От номер две до номер шест.
Извинявай, прав си, грешката е моя.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker